Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Με αέρα τις κρατικές ενισχύσεις

Απλόχερες κρατικές επιδοτήσεις τόσο με εθνικά κονδύλια όσο και από το ΕΣΠΑ υπόσχεται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.Η υπουργός Οικονομίας - Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη υπόσχεται να ανεβάσει τις κρατικές επιδοτήσεις στους εφοπλιστές - ακτοπλόους που λυμαίνονται τις «άγονες γραμμές» για το 2010 από 60 εκατ. ευρώ μέχρι και 100 εκατ. ευρώ, έναντι ποσών 45 με 50 εκατ. ευρώ που τους χορηγήθηκαν για το 2009. Είναι μια ακόμη πρόκληση απέναντι στα λαϊκά στρώματα, στους κατοίκους των νησιών και τους επιβάτες, που βλέπουν το ύψος των ναύλων να διαμορφώνεται σε ολοένα και μεγαλύτερα ύψη, τα οποία μαζί με τις κρατικές επιδοτήσεις έρχονται να αυγατίσουν τα κέρδη των μονοπωλίων της ακτοπλοΐας.

Οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο βγαίνουν διπλά και τριπλά ωφελημένοι και από το γεγονός ότι έχουν να παίρνουν και από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου να κατασκευάσουν νεότευκτα ή για να αγοράσουν εμπορικά πλοία. Ηδη, οι παραγγελίες πέφτουν βροχή στα ναυπηγεία της Ασίας, ενώ επίσης με κρατικό χρήμα οι ακτοπλόοι - εφοπλιστές προχωρούν σε αντικαταστάσεις παλαιών πλοίων.

Οι κρατικές ενισχύσεις πήραν τα πάνω μετά το 2002 με την πολιτική της απελευθέρωσης. Τα σπασμένα φορτώνονται και στους επιβάτες, οι οποίοι από το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων αναγκάζονται να πληρώνουν απευθείας στους εφοπλιστές περίπου 15 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, μέσω του ειδικού τέλους 3% που επιβάλλεται σε κάθε εισιτήριο. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η αντικατάσταση του στόλου θα φορτωθεί και αυτή στα ναύλα που επιβάλλουν οι εφοπλιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ