Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Θέλουν το λαό φοβισμένο...

Η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο προετοιμάζουν το έδαφος για να μπορέσουν να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα

Στην τρομοκράτηση του ελληνικού λαού, προκειμένου να αποδεχτεί χωρίς αντιστάσεις τα σκληρά μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ή αυτά που προτίθεται να πάρει στο μέλλον, αποσκοπεί η εντεινόμενη φημολογία περί πιθανής χρεοκοπίας της χώρας, η οποία αναπαράγεται από τα διεθνή και τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παράλληλα, με αφορμή τα υπαρκτά προβλήματα που βιώνει σήμερα ο ελληνικός καπιταλισμός, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις σχέσεις του με τις χώρες της Ευρωζώνης, εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των αγορών, αλλά και κρίσιμων τομέων της ελληνικής οικονομίας. Εξελίξεις, οι οποίες δεν εγκυμονούν τίποτα το θετικό για τον ελληνικό λαό, ο οποίος κινδυνεύει να μετατραπεί στο μεγάλο θύμα των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.

Από την άλλη, οι επιθέσεις που εκδηλώνονται καθημερινά από τους ξένους «επενδυτές» στα ελληνικά ομόλογα και στους μετοχικούς τίτλους δεν μπορούν φυσικά να αποδοθούν σε κάποια ιδιαιτερότητα ή εμπάθεια που τρέφουν τα κέντρα αυτά προς την Ελλάδα. Αντίθετα, εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι δανειστές της ελληνικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση μεγαλύτερων επιτοκίων και άρα κερδών και αποτελούν συστατικό στοιχείο και εσωτερική αναγκαιότητα της λειτουργίας του ίδιου του διεθνούς κεφαλαιοκρατικού συστήματος.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα από τους «Financial Times» ότι η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει κινεζική βοήθεια για την προώθηση του δανειακού της προγράμματος, και μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί ο πελάτης-Ελλάδα, οι επιθέσεις εντάθηκαν, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των γερμανικών - οι τελευταίες αποτελούν τη βάση σύγκρισης - άγγιξαν χτες τις 400 μονάδες βάσης (4 εκατοστιαίες μονάδες), ενώ άνοδο στις 355 μονάδες βάσης σημείωσε και το ασφάλιστρο κάλυψης κινδύνου των ελληνικών ομολόγων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, από το Νταβός της Ελβετίας, επιχειρώντας να καθησυχάσει τα χρηματοοικονομικά κέντρα της Δύσης που λυμαίνονται το ελληνικό κρατικό χρέος, επανέλαβε και πάλι ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την πώληση ελληνικών ομολόγων στην Κίνα, ενώ πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή θα επισκεφτεί τη χώρα αυτή. «Θα πάω στην Κίνα κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία και δεν έχει τεθεί κανένα αίτημα στις κινεζικές αρχές», δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ χαρακτήρισε «τελείως γελοίες» τις συζητήσεις περί διάσωσης της Ελλάδας από την Κίνα. «Οποια χώρα επιδιώκει να καλύψει τις δανειακές ανάγκες ύψους 54 δισ. ευρώ - ανέφερε στις δηλώσεις του - διερευνά όλες τις πιθανές οδούς. Ως επί το πλείστον θα γίνει στις ευρωπαϊκές αγορές. Θα μπορούσε να γίνει και στις αγορές των ΗΠΑ. θα μπορούσε και στις αγορές της Ασίας. Πρόκειται για διαφοροποίηση που είναι απολύτως λογική», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Για σχέδια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, επί ευρωπαϊκού εδάφους αυτή τη φορά, κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Η εφημερίδα αναφέρει ότι διάφορες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης - μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία - είναι διατεθειμένες να συνδράμουν την Ελλάδα, εάν η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης των οικονομικών της... Στους τρόπους που σκέπτονται οι Ευρωπαίοι για να βοηθήσουν τη χώρα μας περιλαμβάνεται η σύναψη διμερών δανείων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και διαφόρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ή ακόμα και η χρήση κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείσα για το σχετικό θέμα, αρνήθηκε να το σχολιάσει αναφέροντας λακωνικά: «Δεν σχολιάζουμε ποτέ φήμες ή δημοσιεύματα».

Την... ανησυχία της εκφράζει, με έκθεση που δημοσιοποίησε χτες, η ελβετική τράπεζα UBS, για το εάν το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τύχει της υποστήριξης των εργατικών συνδικάτων, αλλά και της εκλογικής βάσης. Στην έκθεση η τράπεζα χαρακτηρίζει τα ελληνικά ομόλογα «ακατάλληλα για συντηρητικούς», ενώ για όσους τοποθετούνται στους ελληνικούς τίτλους επισημαίνει ότι «οι υψηλές αποδόσεις οφείλονται σε αυξημένο κίνδυνο αθέτησης και οι τοποθετήσεις θα πρέπει να θεωρούνται κερδοσκοπικές, ούτως ώστε να τεθούν υπό όρια».

Ο ΟΣΕ

«Επιστημονικής φαντασίας» χαρακτηρίζουν ανεπίσημα παράγοντες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων χτεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο ο ΟΣΕ αποτελεί «μια μεγάλη ελληνική ιδιοκτησία που μπορεί να δελεάσει τους Κινέζους».

Οι ίδιοι παράγοντες εμφανίζονται προβληματισμένοι για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί το άρθρο και ισχυρίζονται ότι το σενάριο αυτό δεν έχει περάσει ούτε σαν σκέψη από την ηγεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν επιπλέον πρόσβαση στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη και αυτό θα μπορούσαν να το πετύχουν χρησιμοποιώντας ως όχημα μια μεγάλη ελληνική επιχείρηση και το ρόλο αυτό θα μπορούσε να παίξει ο ΟΣΕ. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «η Εθνική Τράπεζα θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος, η "Ολυμπιακή" έχει ήδη εξαγοραστεί και δεν είναι δυνατό να πωληθεί ο ελληνικός στόλος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κέρδη για τους τραπεζίτες (2013-07-24 00:00:00.0)
Η πλουτοκρατία χειροκροτεί τα μέτρα της κυβέρνησης (2011-05-25 00:00:00.0)
Αντικειμενική εξέλιξη η ελεγχόμενη χρεοκοπία (2011-04-19 00:00:00.0)
Σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία μέσα στο 2011 (2010-12-30 00:00:00.0)
Κάποιοι... ιδρώνουν (2010-01-31 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποίηση με «χαράτσι» στα εισιτήρια (2009-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ