Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ»
Πρόστιμα για το θεαθήναι

Αποπροσανατολιστικός ο ψευτοκαυγάς ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Τα πρόστιμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ που καταλογίστηκαν από την Εφορία σε βάρος της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» ανέσυρε η ηγεσία και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ ότι προχώρησε στη διαγραφή τους. Πρόκειται για την ίδια χρηματιστηριακή εταιρεία που πλάσαρε δομημένα ομόλογα σε ασφαλιστικά ταμεία, βοηθώντας έτσι στη λεηλασία των αποθεματικών, στην κατεύθυνση δηλαδή που εφαρμόζει ο δικομματισμός με το ένα ή με τον άλλο τρόπο και μέθοδο. Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί για άλλες φορολογικές παραβάσεις - εικονικές συναλλαγές - και δε σχετίζονται με την ίδια την υπόθεση των δομημένων ομολόγων.

Ο καυγάς ανάμεσα στο δικομματισμό είναι πέρα για πέρα αποπροσανατολιστικός. Ερχεται να συσκοτίσει την πραγματικότητα να συγκαλύψει το γεγονός ότι ανεξάρτητα από τα όποια νομικά ή και νομικίστικα επιχειρήματα, η διαγραφή χρεών σε όφελος της πλουτοκρατίας δεν αφορά κάποια μεμονωμένα περιστατικά. Αντίθετα, είναι μέσα στην καθημερινότητα της πρακτικής και του τρόπου λειτουργίας του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού. Σε δεκάδες δισ. ευρώ φτάνουν σήμερα τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη με τα οποία μια μικρή δράκα από πλουτοκράτες έχει φεσώσει την Εφορία και που παραμένει στο απυρόβλητο. Στον αντίποδα, οι μικρο-οφειλέτες σε βάρος των οποίων κινούνται οι νομικές διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών ακόμη και για την α' κατοικία, πρακτική που έχει ενεργοποιήσει το τελευταίο διάστημα και η σημερινή κυβέρνηση στο πλαίσιο της λεγόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η εμφανιζόμενη διαμάχη έχει να κάνει με ζητήματα για το κατά πόσον η «Ακρόπολις» προσέφυγε στα δικαστήρια εντός ή εκτός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Ο αρμόδιος υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ Α. Μπέζας ισχυρίζεται ότι στη βάση νομικής γνωμοδότησης η προθεσμία σταματάει να τρέχει για το διάστημα που είναι κλειστά τα δικαστήρια, όπως συμβαίνει για το μήνα Αύγουστο. Αυτό επικαλέστηκε και η εμπλεκόμενη εταιρεία που στη συνέχεια υπέβαλε ένσταση, «αναγκάζοντας» τις υπηρεσίες του υπουργείου να αποσύρουν τη βεβαίωση του χρέους και κατά τα προβλεπόμενα καταλόγισαν το 10% του ποσού (550 εκατ. ευρώ), μέχρις ότου να τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις. Και όπως είναι ευνόητο, στα δημόσια ταμεία δεν μπήκε ούτε δεκάρα τσακιστή...

Και όπως συνηθίζεται, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», καθώς και για το εάν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει «ρύθμιση», η «παραγραφή» των χρεών της «Ακρόπολις» και παραπέμποντας στην «εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επιχείρησε χτες να χαμηλώσει τους τόνους.

Μια μέρα μετά τις καταγγελίες των κυβερνητικών στελεχών για παραγραφή των χρεών των 5,5 δισ. ευρώ της επιχείρησης, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση «προς το παρόν δεν μπορεί να τοποθετηθεί», για το αν υπάρχει «ρύθμιση» ή «παραγραφή» και πρόσθεσε: «Είμαστε επιφυλακτικοί. Υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη και το πόρισμα θα ανακοινωθεί επισήμως». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση δεν δημιουργεί εντυπώσεις, το θέμα αυτό αναφέρεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως "διαγραφέντα έσοδα"». Αν διαπιστωθούν ευθύνες, κατέληξε, «θα υπάρχει και συνέχεια σε όλα τα επίπεδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ