Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Οργή για τις τιμές στο λάδι

Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ

Την οργή των ελαιοπαραγωγών της Κέρκυρας, που, εκτός από τις επιπτώσεις της ΚΑΠ στις τιμές του λαδιού, αντιμετωπίζουν και περικοπές στις επιδοτήσεις τους με πρόσχημα την ψηφιοποίηση, μετέφερε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιχάλης Καρχιμάκης, αν και παραδέχτηκε πως στην Κέρκυρα «πράγματι ήταν χαμηλή η ψηφιοποίηση» αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα προωθηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε «να γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους και ποιες οι υποχρεώσεις της πολιτείας» και να αναφέρει γενικώς ότι ...δε θα χαθούν οι επιδοτήσεις. Οσον αφορά στις τιμές του λαδιού, δήλωσε απλώς πως «οι τιμές διαμορφώνονται με βάση την ελεύθερη αγορά»

«Ζητάμε να καταβληθούν οι επιδοτήσεις στους αγρότες, να αποσυνδεθεί από την ψηφιοποίηση, να γίνει ψηφιοποίηση σωστή που να μην υπάρχουν κίνδυνοι να πληρώνει πρόστιμα ο αγρότης», επισήμανε ανταπαντώντας ο Χ. Χαραλάμπους. Εξήγησε ότι «οι αγρότες της Κέρκυρας, όπου περνάει έλεγχος πληρώνουν πολύ χοντρά. Αν, λοιπόν, εσείς μετονομάσετε ψηφιοποίηση το λανθασμένο ελαιοκομικό μητρώο, ο αγρότης της Κέρκυρας έχει πιθανότητες 90% να τιμωρηθεί».

Οσον αφορά το ύψος των επιδοτήσεων ο Χ. Χαραλάμπους θύμισε ότι υφίσταται όρος ώστε οι αγρότες να επιδοτούνται με τον μέσο όρο των επιδοτήσεων που έλαβαν μεταξύ του 1999 και του 2002 την ίδια στιγμή που «με την νέα ΚΑΠ αποσυνδέθηκε η αγροτική επιδότηση από την παραγωγή». Τέλος, αναφερόμενος στις τιμές του ελαιολάδου σημείωσε πως «είχε φτάσει να πουλιέται το κιλό 1,20 και 1,30. Η πιο κοινή φράση που σου απευθύνουν οι αγρότες της Κέρκυρας όταν πηγαίνεις στα χωριά είναι ότι η τιμή του λαδιού έφτασε να είναι πιο χαμηλή από την τιμή ενός λίτρου εμφιαλωμένου νερού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ