Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτική ξεκληρίσματος και συγκέντρωσης της γης

Η ενίσχυση των μεγαλοαγροτών- επιχειρηματιών σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς το σχέδιο της κυβέρνησης

Την πολιτική ξεκληρίσματος των φτωχών και μικρών αγροτών και συγκέντρωσης της γης τους στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών έχει βάλει ως στόχο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που φάνηκε και στα όσα τέθηκαν προς διαβούλευση στον υποτιθέμενο κοινωνικό διάλογο στο Ζάππειο. Η κυβέρνηση και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρνούνται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, όμως προωθούν με κάθε μέσο τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Στη διάρκεια του «κοινωνικού διαλόγου» στο Ζάππειο τέθηκε θέμα να κοπούν οι επιδοτήσεις σε όσους παίρνουν μέχρι 400 ευρώ. Πράγμα που ψηφίστηκε στον έλεγχο της νέας ΚΑΠ, από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ανέφερε ότι δε θα είχε αντίρρηση να κοπούν οι ενισχύσεις μέχρι 400 ευρώ. Ομως, αυτό πετάει 302.000 μικρούς παραγωγούς εκτός επιδοτήσεων και εκτός παραγωγής. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που εξαναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργική απασχόληση προκειμένου να επιβιώσουν.

Το θέμα εδώ, όπως φαίνεται, δεν είναι τόσο να εξοικονομηθούν λεφτά, αφού αν κοπούν οι επιδοτήσεις μέχρι 400 ευρώ, το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 59 εκατ. ευρώ. Είναι βασικά να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους και να την πουλήσουν τζάμπα οι φτωχοί και μικροί παραγωγοί. Και τη γη να την συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοπαραγωγοί επιχειρηματίες. Μάλιστα, η κυβέρνηση και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζονται μέτρα για το πώς θα επιδοτηθεί η αγορά αγροτικής γης. Αυτό έτσι κι αλλιώς αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ και το θέμα συζητήθηκε και στον «κοινωνικό διάλογο» στο Ζάππειο. Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο της επιδότησης του επιτοκίου για την αγορά αγροτικής γης από νέους αγρότες. Ταυτόχρονα λαμβάνονται μια σειρά από μέτρα εξοβελισμού των φτωχών και μικρών παραγωγών. Ακόμα και από τους αγροτικούς συλλόγους πάνε να τους πετάξουν έξω. Για να μην μπορούν ούτε να διαμαρτύρονται.

Στο επίπεδο των αγροτικών επιχειρήσεων η συγκέντρωση έχει γίνει με ταχύτερους ρυθμούς. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έσβησαν ή εξαγοράστηκαν σε μια σειρά τομείς της αγροτικής παραγωγής. Υπάρχουν πλέον λίγες μεγάλες επιχειρήσεις - καρτέλ, που κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών. Για παράδειγμα, στο αγελαδινό γάλα υπάρχουν 4 εταιρείες, στα κοτόπουλα 4 εταιρείες, στα δημητριακά 5 εταιρείες και στη βιομηχανική ντομάτα 3 εταιρείες. Επιχειρείται συγκέντρωση εταιρειών και σε άλλους τομείς, π.χ., στο λάδι και την ελιά. Από την άλλη μέχρι τώρα η πορεία συγκέντρωσης της γης δεν είναι ανάλογη. Στην Ελλάδα οι αγρότες δεν πουλάνε εύκολα τη γη τους. Ομως, η ΕΕ και τα μονοπώλια απαιτούν μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί πολιτική επιτάχυνσης της συγκέντρωσης της αγροτικής γης με κάθε μέσο. Η μικρομεσαία αγροτιά θα έχει να αντιμετωπίσει μια πολιτική βίαιου ξεκληρίσματος και ξεπουλήματος της γης της. Γι' αυτό ο αγώνας της πρέπει να κλιμακωθεί και να ενταθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ