Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ «ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ»
Θύματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης

Νέα Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες το ΚΚΕ ζητώντας τη διασφάλιση της δουλειάς των εργαζομένων

Σε αποκλεισμό της Νομαρχίας Ημαθίας προχώρησαν χτες από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» από τα εργοστάσια της Νάουσας και της Πέλλας που βρίσκονται αντιμέτωποι με την οριστική ανεργία και απλήρωτοι επί ένα χρόνο.

Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων στα εργοστάσια της ΕΝΚΛΩ κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Οπως σημειώνεται, «οι εξελίξεις στην επιχείρηση "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία" αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα των δεινών που φορτώνουν στους εργαζόμενους ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν όλα τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της στάσης του ΚΚΕ και των ταξικών δυνάμεων που αντιτάχθηκαν στα σχέδια του Λαναρά και των υποστηριχτών του.

Αποδεικνύεται ότι το μεγάλο κεφάλαιο μεταφέρει τα κεφάλαιά του όπου αυτό κρίνει ότι μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Δικαιώνεται επίσης η θέση του ΚΚΕ ότι η πλουτοκρατία όσο και να "μπουκώσει" από "επιδοτήσεις" πάντα θα διψά για περισσότερα κέρδη. Κέρδη που πάντα βασίζονται στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Λαναρά έχει επιδοτηθεί και δανεισθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την "αναδιοργάνωση" των εργοστασίων του, με τελικό όμως αποτέλεσμα πολλά από αυτά να τα κλείσει και να απολυθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι να μένουν απλήρωτοι και να έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβρη του 2008. Επίσης, είναι γνωστό ότι ο όμιλος Λαναρά απέσπασε δισεκατομμύρια δραχμές μέσω του ΧΑΑ και έχει μεταφέρει δραστηριότητές του σε γειτονικές χώρες σύμφωνα με το Σύμφωνο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε η εταιρεία να καταβάλει άμεσα τις οφειλές της προς τους εργαζόμενους και να συνεχιστεί η λειτουργία των εργοστασίων με ευθύνη της κυβέρνησης χωρίς να χαθεί καμιά θέση εργασίας και, ταυτόχρονα, να διασφαλιστούν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Επίσης, ερωτά αν προτίθεται η κυβέρνηση να διενεργήσει οικονομικό έλεγχο στον όμιλο για τα κέρδη του από το ΧΑΑ και πού επενδύθηκαν αυτά και γιατί μετά από τόσες επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και δάνεια από τις τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κλείνει όλα τα εργοστάσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ