Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για το ΑΑΔΜ

Για τον ελληνικό λαό είναι ορατοί δύο δρόμοι, ριζικά διαφορετικοί δρόμοι. Ο δρόμος της προσαρμογής και ενσωμάτωσης στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων κι ο δρόμος της αντίστασης και ρήξης ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων που θέλουν οι ιμπεριαλιστές, δημιουργώντας το αντίπαλο δέος το ΑΑΔΜ.

Μας εξηγούν οι Θέσεις τι είναι το ΑΑΔΜ και ποιες λαϊκές δυνάμεις θα το συγκροτήσουν. Πάνω σ' αυτό το ζήτημα πρέπει να μελετήσουμε σωστά τις Θέσεις, να προβληματιστούμε, να τις επεξεργαστούμε, να βρούμε λύσεις να κάνουμε προτάσεις για τη δημιουργία του.

Ολες αυτές οι δυνάμεις, σύντροφοι, δεν μπορούν από μόνες τους αυθόρμητα να κάνουν το μέτωπο. Κι αυτό το είδαμε στις προτάσεις κινητοποίησης του λαού, ενάντια στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία. Εγιναν πολλά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Εγιναν κι άλλες κινητοποιήσεις όταν περνούσαν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από τη χώρα μας, όταν γίνονταν ΝΑΤΟικά Γυμνάσια μέσα στον ελληνικό χώρο, χωρίς όμως μαζική αντίσταση του λαού μας. Ολα αυτά μάς λένε πως το λαϊκό μέτωπο δε γίνεται από μόνο του αυθόρμητα, πως πρέπει οι δυνάμεις αυτές να αποκτήσουν, να δημιουργήσουν ένα κεντρικό όργανο πανελλαδικά που να τις ενώνει, να τις καθοδηγεί, να τις κινητοποιεί όταν χρειάζεται να αντιστέκονται στις επιλογές του ιμπεριαλισμού, στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, στη νέα τάξη πραγμάτων. Ενα καινούριο ΕΑΜ πάνω στη σημερινή πραγματικότητα με συνθήματα και αγώνες του καιρού μας.

Αυτό εξαρτάται από την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μη μιλάμε από τώρα για σοσιαλιστική επανάσταση ή δικτατορία του προλεταριάτου, αυτό είναι και θα συζητιέται μόνο μέσα στις γραμμές του ΚΚΕ.

Να μην ταυτίσουμε το ΑΑΔΜ ότι είναι το ίδιο με το ΚΚΕ. Αλλη στρατηγική έχει το ΚΚΕ και άλλη το ΑΑΔΜ.

Τώρα πρωτεύει το ΑΑΔΜ για τη δημιουργία του, ας εργαστούμε όλοι, μικροί και μεγάλοι. Στελέχη και μεγάλοι του Κόμματος, οπαδοί και φίλοι και όλος ο Δημοκρατικός, Αντικαπιταλιστικός, Αντιιμπεριαλιστικός λαός.

ΚΝΕ - Ανανέωση του Κόμματος - Νεολαία

Ο εκσυγχρονισμένος καπιταλισμός με το μανδύα της σοσιαλδημοκρατίας στρέφει τη νεολαία στο ατομικό βόλεμα. Αλλες συνθήκες είναι σήμερα και άλλες ήταν μπροστά από 50 χρόνια. Τότε η νεολαία πίστευε στην υπεράσπιση της πατρίδας από τον ξένο κατακτητή, πολεμούσε το φασισμό. Πίστευε ατράνταχτα σε μια καλύτερη ζωή, είχε ιδανικά και θυσίαζε τη ζωή της γι' αυτά.

Συμβαίνει, σύντροφοι, και σήμερα αυτό στη νεολαία μας; Εχει τα ιδανικά που είχαμε εμείς σαν νέοι τότε; Πιστεύει σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση; Σε μια κοινωνία χωρίς πλούσιους και φτωχούς; Πιστεύει σε μια σοσιαλιστική, λαϊκή εξουσία; Στη Θέση 51, λέει πολύ λίγα για την ΚΝΕ. Στη σειρά 20 αναφέρει τα εξής: «οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίσουν την ιστορία και τους αγώνες του λαού. Να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τι είναι και τι θέλει το ΚΚΕ, να βοηθηθούν περισσότερο οι νέοι μας, να μην επηρεάζονται από την αντικομμουνιστική και αντισοσιαλιστική προπαγάνδα, να αναδειχτεί η αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού και το μέλλον της κομμουνιστικής κοινωνίας».

Πώς θα γίνουν, όμως, όλα αυτά. Εγώ προτείνω στην ΚΕ να βγάλει μπροσούρες, ακόμα και άλλα έντυπα που αναφέρονται σε όλα τα προβλήματα της νεολαίας. «Δε φτάνει μόνο ο "Ρ" και ο "Οδηγητής", που λίγοι διαβάζουν», πρέπει να είναι ειδικά έντυπα που αναφέρονται τα εργατικά, εκπαιδευτικά, αθλητικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και ό,τι άλλα προβλήματα που ενδιαφέρουν τη νεολαία. Να δίνουν λύσεις στη σημερινή κατάσταση πως η νεολαία μας να αντιμετωπίζει τη ζωή σήμερα στα πλαίσια του καπιταλισμού και να την ετοιμάζουμε, να την οραματιζόμαστε και να τη διαδίδουμε την ιδεολογία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Πρέπει να δείξουμε στη νεολαία πού ζει σήμερα και πώς θα ζει σε μια σοσιαλιστική κοινωνία.

Η ΚΝΕ είναι το μέλλον του Κόμματος. Και στο νομό μας έχουμε μεγάλη αδυναμία. Πρέπει να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο και να βάλουμε Οργανώσεις Βάσης της Νεολαίας.

Περιφρούρηση του Κόμματος και επαγρύπνηση

Αυτό συνεπάγεται την τήρηση των καταστατικών αρχών. Την εφαρμογή της εσωκομματικής Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού.

Την κριτική και αυτοκριτική των μελών του Κόμματος.

Να μη δεχόμαστε άκριτα κάθε απόφαση που παίρνουμε ή και κάθε τι που γίνεται μέσα στην Κομματική Οργάνωση. Να μη σηκώνουμε τα χέρια μας και ψηφίζουμε χωρίς να πούμε τη γνώμη μας, γιατί ψηφίζουμε και γιατί δεν ψηφίζουμε ή ρίχνουμε λευκό ή και τη σκέψη μας ακόμα, που θα αφορά τη στρατολογία νέων μελών, την ανάδειξη στελεχών και όποια απόφαση τυχόν παίρνουμε. Να επαγρυπνούμε σε τυχόν διείσδυση εχθρών στις γραμμές του Κόμματος στους οπορτουνιστές, σεχταριστές που θέλουν να διαβρώσουν το κόμμα και σε κάθε τέτοια αρρώστια του κόμματος.

Οταν ένα μέλος έχει αντίθετη άποψη από μια απόφαση που πάρθηκε από την πλειοψηφία της οργάνωσης, μπορεί να διατηρήσει την άποψή του αλλά θα πειθαρχήσει στην απόφαση της πλειοψηφίας και θα εργαστεί για την εφαρμογή της κι ο χρόνος θα δείξει αν έχει δίκιο ή όχι.

Να η αναγκαιότητα της Τρίτης Διεθνούς

Ερχομαι τώρα στα γεγονότα της Σοβιετικής Ενωσης. Ολα αυτά άρχισαν μετά το θάνατο του Στάλιν. Η τότε ΚΕ του ΚΚΣΕ κήρυξε εγκληματία το Στάλιν. Εμείς, εδώ, το ΚΚΕ πειθαρχήσαμε άκριτα στην απόφαση αυτή. Ποιον κήρυξαν εγκληματία; Το Στάλιν που ήταν ο ήρωας του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, που ήταν ένας από τους τρεις μεγάλους συμμάχους που διεξήγαγε το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο της Σ. Ενωσης, που κατόρθωσε με την πολιτική του να στρέψει τον καπιταλισμό ενάντια στο φασισμό του Χίτλερ, τον πρωτεργάτη στην έκβαση του πατριωτικού πολέμου και το τελικό χτύπημα του φασισμού. Οταν οι οπορτουνιστές πήραν την εξουσία στη Σ. Ενωση δεν είδε το ΚΚΕ τι γινόταν μέσα στη χώρα αυτή; Δεν είδε τη μαύρη αγορά που γινόταν εκεί; Το δολάριο η Σοβιετική Τράπεζα το είχε ίσα με το ρούβλι και στη μαύρη έξω πουλιόταν 1 δολ. 3-4 ρούβλια; Δεν είδαμε τις διακρίσεις που γίνονταν σε ορισμένα είδη καλής ποιότητας; Που πουλιόταν σε ξεχωριστά καταστήματα μόνο σε δολάρια και ο λαός της ΣΕ έπρεπε να έχει δολάρια να τα αγοράσει; Δεν είδε το ΚΚΕ τις διακρίσεις που γίνονταν ανάμεσα σε στελέχη του ΚΚ και στο λαό; Δεν είδε το ΚΚΕ πως διάφορες νέες εφευρέσεις που γίνονταν από τους Σοβιετικούς επιστήμονες πουλιούνται στις καπιταλιστικές χώρες, γιατί έλεγαν είναι πολυέξοδες ή αφαιρούσαν τη δουλιά από ορισμένο τμήμα του λαού και φοβούνταν την ανεργία; Και τόσα πολλά άλλα αρνητικά σημεία. Εκεί, σύντροφοι, παραβιάστηκαν ωμά σοσιαλιστικές αρχές και κανόνες. Εφαρμόστηκε τώρα τα τελευταία χρόνια μετά τον πόλεμο η αρχή του Σοσιαλισμού ότι ανάλογα με την εργασία και η αμοιβή του εργαζόμενου; ή τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους παραγωγούς, σ' αυτούς που τα δουλεύουν. Ολες αυτές οι παραβιάσεις γίνονταν εσκεμμένα να αγανακτήσει ο λαός και να στραφεί ενάντια στην εξουσία, ενάντια στο ίδιο το ΚΚΣΕ κι όταν αυτοί οι ίδιοι βγήκαν και είπαν στο λαό πως θα κάνουν ένα σοσιαλισμό πιο δίκαιο, πιο καλό, όταν άνοιξαν τις πόρτες να είναι ελεύθεροι να μπαίνουν και να βγαίνουν όποιοι θέλουν, όταν κατήργησαν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας μονομερώς. Οταν κατήργησαν τα Σύμβολα της εργατικής τάξης. Οταν διέλυσαν τον Κόκκινο Στρατό και τόσα άλλα, ο λαός δεν αντιστάθηκε, γιατί έτσι τον προετοίμασαν, τον είχαν το λαό ξεκομμένο από το Κόμμα. Τώρα τα βλέπουμε όλα και ακόμα δε θέλουμε να τα πιστέψουμε. Κι αυτό έγινε, στο ότι δε λειτούργησε η εσωκομματική δημοκρατία και ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Δε γίνονταν αυτοκριτική και κριτική των μελών και στελεχών, δε λειτούργησε η περιφρούρηση και η επαγρύπνηση μέσα στο Κόμμα. Υστερα από τον πατριωτικό πόλεμο οι κομμουνιστές παραβίαζαν τις καταστατικές αρχές και το σπουδαιότερο ήταν που το Κόμμα στεκόταν επάνω από το λαό, ξεχώρισε από το λαό, ενώ θα έπρεπε το Κόμμα να είναι ο ίδιος ο λαός. Εμείς βγάζουμε μόνο τα θετικά σημεία, που ήταν πάρα πολλά, και τα αρνητικά τα παραβλέψαμε, τα αφήσαμε να γίνονται άκριτα, τα δεχόμασταν. Αυτά και άλλα πολλά που έγιναν εκεί τα εκμεταλλεύτηκαν «οι προδότες», ας μου επιτραπεί να τους αποκαλέσω έτσι.

Το ΚΚΕ ας διδαχθεί από τα λάθη και τις παραβιάσεις, να μην αφήνει άκριτα να γίνονται αυτά μέσα στο δικό μας Κόμμα.

Ολοι μέσα στη ζωή του Κόμματος, για ένα ΚΚΕ ισχυρό απ' όλες τις απόψεις.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΛΕΙΤΣΙΝΙΚΟΣ

Μέλος της ΚΟΒ Γρεβενών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ