Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πίεση για τις «διαρθρωτικές αλλαγές»

Το ρόλο της ΝΔ ως υπομόχλιο για τη μεταφορά πιέσεων στην κυβέρνηση να προχωρήσει με πιο αποφασιστικούς ρυθμούς στις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές, ανέδειξε ο Κ. Καραμανλής στην προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αδυναμία ουσιαστικής διαφοροποίησης από τις κυβερνητικές επιλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί «δεν έχει προχωρήσει στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών, δεν έχει προχωρήσει σε καμία αποκρατικοποίηση, δεν έχουν προχωρήσει οι απελευθερώσεις των αγορών, κυρίως τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, δεν έχει προχωρήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση». Ταυτόχρονα, αν και διευκρίνισε ότι δε θέτει θέμα πρόωρων εκλογών γιατί, εκτός των άλλων, «δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε», ωστόσο άφησε να διαφανεί ότι «οι προβληματισμοί» που διοχετεύονται από το κόμμα του για πρόωρες εκλογές έχουν στόχο να πιέσουν και κινητοποιήσουν την κυβέρνηση, η οποία «βρίσκεται σε παραλυσία και δεν παράγει έργο». Επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί δε δείχνει «διάθεση σύνθεσης και συναίνεσης στα μεγάλα θέματα», όπως εθνικά θέματα, Ολυμπιακοί Αγώνες κ.ά., αλλά, απαντώντας σε ερωτήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής παραδέχτηκε ότι οι διαφορές με την κυβέρνηση περιορίζονται «στο επίπεδο των χειρισμών».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της «βασιλικής» περιουσίας ισχυρίστηκε ότι «το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά νομικό» και τάχθηκε υπέρ μιας «συμβιβαστικής λύσης» με τον Γλύξμπουργκ, τέτοιας που «να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να ελαχιστοποιεί το κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο». Δέχθηκε ακόμα την επιστροφή του πρώην μονάρχη στην Ελλάδα «εάν και εφόσον πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις και να έχει τη μεταχείριση που έχει κάθε ιδιώτης», ενώ απέρριψε την άποψη ότι θα αποτελέσει εστία μόνιμης αμφισβήτησης του πολιτεύματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συμμετοχή του σε εργολαβική εταιρία, επανέλαβε ότι πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με το δημόσιο, ενώ χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα κατευθυνόμενα και με τη συνενοχή της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί ένα «εύκολο αντιπερισπασμό» για τα ζητήματα της διαφάνειας και διαπλοκής που αναδεικνύει το κόμμα του.

Χτες ο Κ. Καραμανλής είχε συναντήσεις διαδοχικά με τα προεδρεία του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η υπεύθυνη του τομέα Εργασίας, Μαριέτα Γιαννάκου, τόνισε ότι αν υπήρχε χρόνος πολλά θα μπορούσαν να διευθετηθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. Ταυτόχρονα, άφησε έμμεσα να διαφανεί η αντίθεση του κόμματός της στις απεργιακές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι «θέλουμε εργασιακή ειρήνη και όχι απεργία»!.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ