Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι σπουδαστές παίρνουν θέση για όλα με ισχυρή Πανσπουδαστική
  • Αύριο, ανοίγουν οι κάλπες σε όλη τη χώρα
  • Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε στήριξη των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής ΚΣ, τονίζοντας ότι «η αποχή δεν είναι διαμαρτυρία»

Αύριο, Τετάρτη, ανοίγουν οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, σε συνθήκες άγριας επίθεσης σε κάθε δικαίωμα του λαού. Πρόκειται για τις πρώτες μαζικές εκλογές, μετά την ανακοίνωση των μέτρων, από την κυβέρνηση. Η μαζική και αγωνιστική συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη απάντηση καταδίκης της κυβέρνησης, αλλά και εκείνων που, με τη στάση τους, στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική ή εγκλωβίζουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), μετά από μια αγωνιστική χρονιά, με μάχες μέσα και έξω απ' τις σχολές καλεί σε μήνυμα αντίστασης και στηρίζει τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, για ένα ισχυρό και μαζικό φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, που θα διεκδικεί και θα παλεύει. Ο «Ρ» μίλησε με τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, ο οποίος τόνισε: «Καλούμε κάθε σπουδαστή που θέλει να παλέψει ενάντια στην πολιτική που φέρνει τα αντιλαϊκά μέτρα, που έχει σιχαθεί τον εκφυλισμό και τη σαπίλα που κυριαρχεί στο φοιτητικό και στο σπουδαστικό κίνημα, να μην απέχει. Να πάρει θέση ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας. Η αποχή δεν είναι διαμαρτυρία είναι συνενοχή! Σήμερα ο μόνος δρόμος για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους οι σπουδαστές, είναι αύριο να ρίξουν γαρίφαλο στην κάλπη, να ισχυροποιήσουν την Πανσπουδαστική ΚΣ».

Σημείωσε ότι «συμφέρει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να μην πάρουν οι σπουδαστές θέση, στην πρώτη κάλπη που στήνεται μετά τα νέα μέτρα. Ηδη καλλιεργούν την αποστασιοποίηση, την απογοήτευση, τη λογική του δεν αλλάζει τίποτα, τη δυσφήμηση των αγώνων και το γνωστό σλόγκαν "όλοι ίδιοι είναι". Οι εφημερίδες τους αυτά γράφουν. Το ίδιο κάνουν οι δήθεν νεολαιίστικες σατιρικές εκπομπές τους, μέχρι και τα άθλια πρωινάδικα. Δίνουν γραμμή για παραλία και φραπέ. Λέμε ξεκάθαρα: Η αποχή σε συνθήκες τέτοιες αφήνει αλώβητους τους υπεύθυνους, είναι στήριξη και συνενοχή και όχι διαμαρτυρία».

Η αποχή έχει δοκιμαστεί κι έχει αποτύχει

Ο Δ. Βιτάλης υπενθύμισε ότι υπάρχουν παραδείγματα, όπου αποδείχτηκε ότι η αποχή εκλήφθηκε ως στήριξη στις κυρίαρχες πολιτικές:

  • «Στις περσινές φοιτητικές εκλογές η ΠΑΣΠ πήρε τις ίδιες ψήφους με την προηγούμενη χρονιά και ανέβηκε 4%.
  • Στις βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ πήρε τις ίδιες ψήφους με το 2004 και ανέβηκε 4%.
  • Στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ έχασε 1.200.000 ψηφοφόρους και έλεγε ότι ήρθε η αλλαγή, επειδή πέρασε τη ΝΔ με 4% διαφορά.

Η αποχή έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει σαν τρόπος αντίδρασης. Ωφελημένα ήταν τα κόμματα του κεφαλαίου, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της στις σχολές. Σήμερα, δεν είναι καιρός για πολλά λόγια, είναι καιρός για δράση. Πρέπει να καταγραφεί η συμμετοχή των σπουδαστών στην πάλη, ότι δε νομιμοποιούν τα μέτρα που παίρνουν σε βάρος τους και των οικογενειών τους, ότι δε δίνουν άλλοθι για τα επόμενα μέτρα που έχουν στο συρτάρι για το αμέσως επόμενο διάστημα».

Αύριο, στις περισσότερες σχολές, οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ. Φέτος, παρατηρούνται ακόμα περισσότερες διαφοροποιήσεις και στο ζήτημα των ωρών της ψηφοφορίας. Μια ακόμα πρακτική απόδειξη για τα φαινόμενα εκφυλισμού και διάλυσης, για τα οποία οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει ν' απαντήσουν, στηρίζοντας τις δυνάμεις που παλεύουν για ένα οργανωμένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.

Να σημειώσουμε ότι το δικαίωμα ψήφου έχουν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα (καταλόγους) των Τμημάτων με την επίδειξη απαραίτητα της αστυνομικής ταυτότητας (ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης). Επίσης, όπως κάθε χρόνο, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στις εκλογές σε στρατιωτικούς (μόνιμους αξιωματικούς) και σε μέλη Σωμάτων Ασφαλείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές (2014-05-06 00:00:00.0)
Απάντηση στη βάρβαρη πολιτική με ψήφο στην Πανσπουδαστική (2010-05-19 00:00:00.0)
Ελπιδοφόρο μήνυμα (1998-04-03 00:00:00.0)
Προσπάθεια ανοιχτής νόθευσης (1997-04-10 00:00:00.0)
ΨΗΦΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ (1995-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ