Παρασκευή 21 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Οι «κάποιες βραχονησίδες» που έγιναν... «λεπτομέρειες»!

Ο Ερντογάν μιλούσε για βομβαρδιστικά. Ο «δικός μας» του απαντούσε για την... «κλιματική αλλαγή».

Ο Ερντογάν μιλούσε για το «κάζους μπέλι». Ο «δικός μας» έλεγε για «μονοήμερες εκδρομές» στις ελληνοτουρκικές ακτές και για την «αναβίωση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας»...

Ο Ερντογάν μιλούσε για το Αιγαίο - ΝΑΤΟική λίμνη και για τον αφοπλισμό των ελληνικών αεροσκαφών (εντός του ελληνικού εναέριου χώρου). Ο «δικός μας» του απαντούσε με πρωτοβουλίες για «πράσινα διαβατήρια»...

*

Ταυτόχρονα, όμως, με τα σουρεαλιστικά περί «πράσινων διαβατηρίων» (και αλόγων), είδαμε τον Πάγκαλο να αναλαμβάνει να προωθήσει μια νέα εκδοχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Την εκδοχή που περιγράφεται με τη φράση ότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας δεν συνιστούν παρά... «εδαφικές λεπτομέρειες»!!

*

Αλήθεια, όμως, πόσο «νέα» είναι η ανάλυση περί... «λεπτομερειών»;

Αρκεί η υπενθύμιση μιας παλιότερης δήλωσης για να καταλάβουμε το «βάθος» αυτής της πολιτικής αντίληψης:

*

Ηταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, που ως υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς για τα Ιμια και την πολιτική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, είχε απαντήσει, εδώ και μια δεκαετία, το εξής απίθανο:

*

«Θα μου φαινόταν περίεργο να πετάξει μια σοβαρή χώρα μια ολόκληρη πολιτική στον κάλαθο των αχρήστων, δηλαδή να την υποβαθμίσει, για κάποιες βραχονησίδες»!!!

(Γιώργος Παπανδρέου, «Νέα», 23/10/2000).

*

Μη θεωρηθεί επομένως ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πήρε θέση στα όσα είπε ο Ερντογάν, όταν ο τελευταίος επαναλάμβανε, χωρίς να αποστεί ούτε κεραίας, τις τουρκικές αιτιάσεις.

Απλώς ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον αντιπρόεδρό του, τον Πάγκαλο, να μιλήσει «αντ' αυτού».

Η ουσία παραμένει: Τότε, πριν δέκα χρόνια το «κάποιες βραχονησίδες», το εκστόμισε ο Παπανδρέου, αυτοπροσώπως. Τώρα, υπό τον όρο «εδαφικές λεπτομέρειες», το ίδιο πράγμα, ο κ. Παπανδρέου το επανέλαβε δι' αντιπροσώπου.

*

ΥΓ: Ο Πάγκαλος δεν ανέλαβε τυχαία την αποστολή. Εχει πλούσια προϋπηρεσία. Πέραν του ότι ήταν υπουργός Εξωτερικών την εποχή του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» (τότε που η ελληνική σημαία... δεν θα έφευγε από τα Ιμια), έχει και τα «γαλόνια» που απέκτησε με την συμφωνία της Μαδρίτης.

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας, που αναγνωρίζει «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, είναι προφανές

- για όσους την υπέγραψαν -

ότι οι «κάποιες βραχονησίδες» δεν μπορεί παρά να λογίζονται σαν... «λεπτομέρειες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ