Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κριτήριο ψήφου η παράδοση του λιμανιού στο πολυεθνικό κεφάλαιο

Περιοδεία των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο

Από τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους στο λιμάνι
Από τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους στο λιμάνι
Το μεγάλο ξεπούλημα που διέπραξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε βάρος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων ΣΕΜΠΟ του Ικονίου, στην καρδιά δηλαδή του πρώτου λιμανιού της χώρας, τον οποίο παρέδωσαν στην πολυεθνική COSCO, ο άθλιος ρόλος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) που συμφώνησαν στη διάπραξη του «εγκλήματος», είναι κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους στο λιμάνι. Αυτό ήταν το πρώτο που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας σε αυτό το χώρο, που έγινε από τους υποψήφιους με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θανάση Παφίλη, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Μανουσογιαννάκη, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχο Πειραιά.

Οι τρεις υποψήφιοι συνομίλησαν με τεχνικούς και χειριστές του ΟΛΠ ΑΕ, με τελωνειακούς, εκτελωνιστές, οδηγούς φορτηγών, ναυτιλιακούς υπαλλήλους, αλλά και με υπαλλήλους στα γραφεία που έχει εγκαταστήσει εκεί η COSCO.

Από τη συζήτηση, πέρα από την οργή των εργαζομένων για την κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ που πριν τις εκλογές, προκειμένου να τους υφαρπάξει την ψήφο κατακεραύνωνε τη ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση και ως κυβέρνηση την προώθησε, αποκαλύφθηκε ανάγλυφα το αποτέλεσμα της εισβολής των μονοπωλίων στο λιμάνι του Πειραιά. Η προβλήτα ΙΙ, αυτή δηλαδή που πήρε η COSCO, έχει μετατραπεί ήδη σε ένα απέραντο εργασιακό γκέτο. Η όλη δουλειά έχει ανατεθεί σε εργολάβους, ενώ οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται υπογράφουν «υπεύθυνη δήλωση» ότι δε συνδικαλίζονται! Λιμενεργάτες και χειριστές μηχανημάτων, αν έρθει καράβι και δουλέψουν μία ή δύο μέρες τη βδομάδα, θα πληρωθούν βδομαδιάτικο γι' αυτές τις δύο μέρες. Χειριστής ανέφερε ότι τον τελευταίο μήνα έχει κάνει μόλις 8 μεροκάματα! Επίσης, χαρακτηριστικό ήταν ότι στα γραφεία της πολυεθνικής, όλοι οι υπάλληλοι στην πλειοψηφία τους νεολαίοι, δεν τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι.

Ο Θ. Παφίλης μιλώντας προς τους εργαζόμενους, αφού ξεκαθάρισε ότι οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές έχουν πολιτική σημασία, τους έθεσε απέναντι στις ευθύνες τους. Να ψηφίσουν με βάση την πείρα τους, από τα όσα βιώνουν τόσο στο λιμάνι όσο και συνολικά από αυτήν την πολιτική.

«Οι εκλογές - σημείωσε - γίνονται ένα χρόνο μετά τη νέα κυβέρνηση, ένα χρόνο που έχει γυρίσει ανάποδα τη ζωή των εργαζομένων και πρέπει ο λαός να εκφραστεί καταρχήν για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συμφωνία με τη ΝΔ και τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ.».

Τόνισε ότι οι εκλογές γίνονται μέσα σε καπιταλιστική κρίση, στο όνομα της οποίας παίρνονται όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα με στόχο φτηνή εργατική δύναμη, για να θωρακιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου και να επενδύσουν στη συνέχεια ξανά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού θα έχουν ξεμπερδέψει με εργάτες που έχουν στοιχειώδη δικαιώματα. Και όπως είπε το λιμάνι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Προειδοποίησε τους εργαζόμενους για το ρόλο των ανεξάρτητων, υπερκομματικών συνδυασμών, τους αντάρτες και τα «συμμαχικά αριστερά σχήματα», αυτούς που δήθεν «τάσσονται κατά του μνημονίου». Λειτουργούν ως αναχώματα, επισήμανε, για να εγκλωβίσουν την ψήφο των εργαζομένων, η λαϊκή αγανάκτηση να μην πάει στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, γιατί γνωρίζουν ότι αυτό θα είναι ένα βήμα μπροστά για τη μεγαλύτερη οργάνωση της πάλης, ενάντια σε αυτήν την πολιτική. «Θέλουμε την ψήφο, σημείωσε, για να πάρει θάρρος ο κόσμος, να φτιάξουμε ένα μέτωπο από τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, αυτούς που συνθλίβονται από αυτήν την πολιτική για να τους πάρουμε αμπάριζα να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και για να ανοίξουμε την κουβέντα τι θα γίνει στο μέλλον. Δεν πάει το σύστημα άλλο. Μας γυρνάει 100 χρόνια πίσω και ένας τρόπος υπάρχει, να το ανατρέψουμε και να το αλλάξουμε».

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης τόνισε στους εργαζόμενους να μην πέσουν στην παγίδα της αποχής. «Η αποχή - τόνισε - που καταγράφηκε στις προηγούμενες εκλογές δεν τους εμπόδισε να πάρουν τα μέτρα. Αποχή από την ψήφο σημαίνει αποχή και από την οργανωμένη δράση. Και αυτό είναι που φοβούνται, συμμετοχή και δράση για την ανατροπή αυτής της κατάστασης».

Η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε στους εργαζόμενους ότι έχουν τη δύναμη με την ψήφο τους και την πάλη τους να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική να φέρουν πιο κοντά την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ