Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πουλάει ψεύτικες ελπίδες για να υφαρπάξει ψήφους

Με κούφιο αντιμνημονιακό λόγο προσπαθεί να κρύψει τη στρατηγική της σύμπλευση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Ψεύτικες ελπίδες και απατηλές υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης που ζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με στόχο την εξαπάτηση και την υφαρπαγή της ψήφου τους, μοιράζει αφειδώς η ηγεσία της ΝΔ, επενδύοντας στον κούφιο «αντιμνημονιακό» λόγο. Ωστόσο, όσο πιο πολύ αποκαλύπτεται ότι η δήθεν εναλλακτική πρόταση της ΝΔ δεν είναι παρά η «επικαιροποιημένη» πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, τόσο περισσότερο η ηγεσία της ΝΔ ωρύεται ότι η «πρόταση εξόδου» που δήθεν διαθέτει διαστρεβλώνεται και αποσιωπάται.

Η τακτική αυτή φάνηκε καθαρά από τη χτεσινή ομιλία του Α. Σαμαρά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα του μνημονίου μέχρι και το τελευταίο. «Πρώτα θα μηδενίσουμε το έλλειμμα, ύστερα θα βγούμε στις αγορές, τότε πια δε θα έχουμε ανάγκη το Μηχανισμό Στήριξης. Και μόνον ύστερα θα αρχίσουμε δραστική μείωση φόρων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αποδεικνύοντας τη στοχοπροσήλωσή του στη στρατηγική του μνημονίου, συμπλήρωσε ότι «πρέπει ασφαλώς να μειωθούν οι φόροι, αλλά αυτό το απαγορεύει το Μνημόνιο. Δεν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει όσο η χώρα δεσμεύεται από το Μνημόνιο. Αρα δεν μπορεί να γίνει ως τα μέσα του 2012 το νωρίτερο». Η ΝΔ, όπως και η κυβέρνηση, ξέρει πως η φοροεπιδρομή και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Γι' αυτό προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό, βάζοντας τέρμινα, που καμιά αντανάκλαση δεν έχουν στην πραγματικότητα.

«Εμείς προτείνουμε (...) άλλο μείγμα μέτρων. Οχι άλλα μέτρα περιοριστικής πολιτικής. Αλλά πρόσθετα μέτρα τόνωσης της αγοράς. Το Μνημόνιο προβλέπει το ακριβώς ανάποδο», αποφάνθηκε ο Α. Σαμαράς. Στην πραγματικότητα, αξιοποιώντας τα ίδια τα δεδομένα του μνημονίου, θέλει να νομιμοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση τα «αναπτυξιακά» μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ως μονόδρομο για την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση.

Αυτά ακριβώς τα μέτρα υλοποιεί η κυβέρνηση και διαφήμισε στη Ν. Υόρκη ο Α. Παπανδρέου. Μη έχοντας να ασκήσει κάποια άλλη κριτική ο Α. Σαμαράς ανακάλυψε «διαφορές» ανάμεσα στη ΝΔ και την κυβέρνηση όσον αφορά την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, επιχαίροντας ωστόσο ότι «αρχίζουν να υιοθετούν το σχέδιό μας». Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για το φιλομονοπωλιακό πρόγραμμα της ΝΔ, συμπλήρωσε ότι «οι μεγάλες τομές που προτείνουμε και δεσμευόμαστε να πραγματοποιήσουμε, είναι πολύ πέραν όλων όσων εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ πριν ή μετά το Μνημόνιο».

Απειλεί κι αυτός με εξεταστικές

Με εμφανή στόχο τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης και την κινητοποίηση μπροστά στις διοικητικές εκλογές ανέβασε τους ψευτοαντιπολιτευτικούς τόνους, ενώ επανέφερε με ένταση τα ψευτοδιλήμματα μπροστά στις κάλπες.

Μπαίνοντας στην κοκορομαχία με αντικείμενο τις Εξεταστικές Επιτροπές, προανήγγειλε ότι όταν έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση θα κάνει μόνο μία: «Την Εξεταστική Επιτροπή για να αποκαλυφθεί στο λαό πώς φτάσαμε στο μηχανισμό στήριξης και στο μνημόνιο». Ταυτόχρονα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι στήνει Εξεταστικές «γιατί αλλιώς δεν μπορεί να σταθεί, δεν μπορεί να κυβερνήσει».

Ωστόσο, δε λείπουν οι ευδιάκριτες διαφοροποιήσεις στελεχών του κόμματός του απέναντι στο μνημόνιο. Χαρακτηριστική η νέα τοποθέτηση του Δ. Αβραμόπουλου χτες (στον «Real fm»), όπου ανέφερε ότι η ΝΔ θα τηρήσει στο ακέραιο τους βασικούς όρους του μνημονίου «και κυρίως σε ό,τι αφορά την εξόφληση των δανειστών μας» και συμπλήρωσε: «Η ΝΔ δεν είναι κατηγορηματικά απέναντι στο μνημόνιο. Κάποιο μνημόνιο θα υπογράφαμε, αλλά όχι αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ