Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προγραμματισμένη φθορά και απαξίωση της ΕΑΒ

Συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας είχε χτες αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) πραγματοποίησε, χτες, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισήμαναν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Βασικό ζήτημα, όπως υπογράμμισαν, είναι η συνεχιζόμενη και συνειδητή απόπειρα απαξίωσης της ΕΑΒ, η οποία εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Να σημειωθεί πως η ΕΑΒ είναι η σημαντικότερη βιομηχανία του αμυντικού τομέα της χώρας και η απαξίωσή της έχει άμεση επίδραση και στην ίδια την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Η διαρκής μείωση του προσωπικού, με τη μη κάλυψη των θέσεων των εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται, έχει οδηγήσει σε τραγικά κενά. Από 2.900, οι εργαζόμενοι θα περιοριστούν σε 1.500 μέχρι το 2012. Ταυτόχρονα, η μαζική είσοδος των εργολάβων - οι οποίοι δουλεύουν με ανειδίκευτο προσωπικό σε εργασίες υψηλής εξειδίκευσης - ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν ανεκτέλεστα μια σειρά από σημαντικά έργα. Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν στο ότι απορρέουν κίνδυνοι από τους σχεδιασμούς της ΕΕ, οι οποίοι αφαιρούν τη δυνατότητα του κάθε κράτους - μέλους να αναθέτει έργα στις αμυντικές του βιομηχανίες με απευθείας αναθέσεις και σημείωσαν πως έτσι «η δουλειά θα απλωθεί σε ιδιώτες».

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Αναμφισβήτητα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΑΒ. Θα πάρουμε όσες πρωτοβουλίες εξαρτώνται από εμάς, ούτως ώστε να διεκδικηθεί άμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό στην επιχείρηση, η οποία έχει ανεκτέλεστα έργα και η οποία είναι από τις πιο βασικές επιχειρήσεις στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. Είναι η ναυαρχίδα στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, ακολουθεί μία προγραμματισμένη φθορά και απαξίωση της επιχείρησης, καθώς εγκαταλείπονται σημαντικοί κλάδοι της βιομηχανίας, προς όφελος ορισμένων μόνο δραστηριοτήτων, που εξασφαλίζουν τα κέρδη μεγαλοεπιχειρηματιών και, δεύτερο, θεωρούμε ότι όλη αυτή η εγκατάλειψη της αμυντικής βιομηχανίας και της ΕΑΒ έχει να κάνει με τα σχέδια δημιουργίας της ενιαίας ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας, με έδρα τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ. Πρόκειται για έγκλημα το οποίο στρέφεται και εναντίον των εργαζομένων, αλλά πάνω απ' όλα στο δικαίωμα κάθε χώρας να έχει τη δική της αμυντική βιομηχανία και βεβαίως να είναι όσο γίνεται περισσότερο ανεξάρτητη από πολυεθνικές ή από χώρες οι οποίες έχουν εξωτερική πολιτική επιθετικού χαρακτήρα εναντίον των λαών».

Από την πλευρά των εργαζομένων ο Αντώνης Μπάος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΑΒ, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα πως «το προσωπικό είναι πάρα πολύ λίγο για να αντεπεξέλθει στα προγράμματα και αυτό είναι το βασικότερο αίτημά μας: Οτι ζητάμε προσλήψεις είτε απευθείας είτε με τη μορφή μετατάξεων. Είμαστε σαφέστατα αντίθετοι στην απόπειρα ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Ενα άλλο θέμα είναι οι μειώσεις των μισθών που βιώνουμε και εμείς, όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κερασάκι στην τούρτα» της υποβάθμισης το κυβερνητικό πάρκο στις εγκαταστάσεις της (2021-04-06 00:00:00.0)
Προσηλωμένη στις δεσμεύσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για την αμυντική βιομηχανία (2016-11-25 00:00:00.0)
Τι υπηρετούν τα σχέδια στην αμυντική βιομηχανία; (2013-07-04 00:00:00.0)
Κοινή δράση των εργαζόμενων στο χώρο (1998-07-16 00:00:00.0)
Απαραίτητος ο ενιαίος, δημόσιος χαρακτήρας της ΕΑΒ (1998-07-09 00:00:00.0)
Να σταματήσει άμεσα η πολιτική της συρρίκνωσης (1998-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ