Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ

Στα 13 άρθρα της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων περιέχονται τα παρακάτω μέτρα, τα οποία απορρίπτουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.:

1. Οι εργαζόμενοι μετά τη με οποιονδήποτε τρόπο λύση της εργασιακής τους σχέσης δικαιούνται, χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις, επίδομα ανεργίας, το οποίο ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 80% επί του βασικού μισθού, όπως αυτός καθορίζεται από την οικεία και ισχύουσα συλλογική ρύθμιση.

2. Επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δε βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

3. Το χρονικό διάστημα παραμονής στην ανεργία αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων.

4. Κατά το διάστημα παραμονής στην ανεργία οι άνεργοι και τα μέλη των οικογενειών τους δικαιούνται δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

5. Για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι καταβάλλουν κατά ποσοστό 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και του σταθερού τηλεφώνου. Για όσο διαρκεί η ανεργία απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου στους ανέργους.

6. Καθ' όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση. Επιπλέον, απαγορεύονται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.

7. Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογενείας τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.

8. Αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, για κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ ή για κατοικία με εμβαδόν μέχρι 150 τ.μ. όταν η οικογένεια του ανέργου αποτελείται από τον ίδιο και τη σύζυγό του. Τα πιο πάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 50.000 ευρώ ως προς την αντικειμενική αξία και κατά 25 τ.μ. κατά εμβαδόν για κάθε παιδί.

9. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας, άνεργος θεωρείται αυτός που αναζητεί εργασία και αποδέχεται απασχόληση σε πλήρη και σταθερή εργασία που του προσφέρεται ή έστω σε εργασία με τους ίδιους ή παρεμφερείς τουλάχιστον όρους με τους οποίους απασχολούνταν στην τελευταία απασχόλησή του στον ευρύτερο επαγγελματικό κλάδο. Ως εργασία στον ευρύτερο επαγγελματικό κλάδο θεωρείται εκείνη που εμπίπτει στην ομάδα επαγγελμάτων ή ειδικοτήτων ή εργασιών που ανάγονται στην τελευταία απασχόληση ή γνώση ή εμπειρία του ανέργου. Παρεμφερείς θεωρούνται οι όροι που δεν έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών ή τη χειροτέρευση των συνθηκών παροχής της εργασίας.

10. Επίδομα ανεργίας δικαιούνται και όσοι αυτοαπασχολούμενοι, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από τη στιγμή της δήλωσης της διακοπής αυτής στην αρμόδια ΔΟΥ και για όσο διαρκεί η ανεργία. Το επίδομα αυτό ανέρχεται στο 80% του βασικού μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Τα άρθρα 2, 4, 5, 6 και 7 ισχύουν και για τους αυτοπασχολούμενους της προηγούμενης παραγράφου.

11. Οι αυτοαπασχολούμενοι που λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ασφαλιστικό τους φορέα, συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους. Η κάλυψη της δαπάνης των ασφαλιστικών τους ταμείων βαρύνει εξολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.

12. Από την ψήφιση του παρόντος απαγορεύεται η κατάσχεση και αναστέλλεται η αναγκαστική εκτέλεση που έχει τυχόν ξεκινήσει σε βάρος αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 για κάθε οικογένεια. Οι συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας που έχουν γεννηθεί μέχρι την ψήφιση του παρόντος διαγράφονται και αναστέλλεται κάθε είδους υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι αγρότες για αγροτική εκμετάλλευση της παραγράφου 1 από δάνεια ως δανειολήπτες από την ψήφιση αυτού με οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση. Επιπλέον, απαγορεύονται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.

13. Οι αγρότες που από οικονομική δυσπραγία δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους. Η κάλυψη της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων βαρύνει εξολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ