Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Μοιράζει αδιέξοδα και επικίνδυνες αυταπάτες

Από τη Βόρεια Ελλάδα ξεκινά η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων κοροϊδίας των ανέργων

Μέσα από συσκέψεις, οι τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες και οι εμπλεκόμενοι φορείς, προσπαθούν να εξειδικεύσουν το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, ξεκινώντας από περιοχές όπως η Καβάλα και μέσα από επικοινωνιακές φιέστες προσπαθούν να πείσουν το λαό (και του νομού) και ειδικότερα τους άνεργους ότι αυτό θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει ένα προσωρινό και αναιμικό εισόδημα σε 2.000 ανέργους, από τους 16.000 επίσημα καταγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ και τους πολλούς περισσότερους στην πραγματικότητα. Αυτοί θα απασχοληθούν συνολικά για διάστημα 5 μηνών, μέσα στη διάρκεια ενός χρόνου, θα πληρώνονται 625 ευρώ το μήνα και τις ασφαλιστικές τους εισφορές θα τις καλύπτει ο ΟΑΕΔ μέσα από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ - ΟΑΕΔ. Πρόκειται, δηλαδή, για αισχρή κοροϊδία εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που καθημερινά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες των μελών τους είτε γιατί πετιούνται στο δρόμο είτε γιατί η εξάπλωση της «ευελφάλειας» που αντικαθιστά την «εργασία» όχι μόνο δεν εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα (σε μια περίοδο μάλιστα καλπάζουσας ακρίβειας και εμπορευματοποίησης) αλλά και καθιερώνει τη ... μερική και προσωρινή ανεργία. Κι αυτό όταν σήμερα, όχι μόνο υπάρχει ο απαραίτητος πλούτος για να έχουν όλοι σταθερή, μόνιμη και με πλήρη δικαιώματα εργασία αλλά και όταν αυτή (η σταθερή εργασία) αποτελεί προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος συνολικά της κοινωνίας.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στην Καβάλα ανάμεσα στους ενδιάμεσους φορείς (ΠΝΟΗ, ΕΠΕΠΟΛ, Ενωση Καταναλωτών και Εργατικό Κέντρο), τους τέσσερις δήμους του νομού και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Οι ενδιάμεσοι φορείς θα κάνουν τις προγραμματικές συμβάσεις με δήμους, δημοτικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, κ.λπ., θα προσλαμβάνουν άνεργους και μετά θα τους τοποθετούν στις επιχειρήσεις και τους φορείς.

Αυτή η παρέμβαση, ανακύκλωσης της ανεργίας και της φτώχειας, θα εφαρμοστεί σε περιοχές όπως η Καβάλα, η Δράμα, η Ξάνθη, ο Εβρος, κ.α., όπου η ανεργία και τα φαινόμενα φτώχειας αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και κάποιες φορές οδηγούν σε ακραίες μορφές αγώνα. Μια τέτοια περίπτωση είναι το ζευγάρι ανέργων που από την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιούν απεργία πείνας στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, με μοναδικό αίτημα την εξασφάλιση εργασίας. Ο άνδρας, 60 χρόνων και η γυναίκα 40 χρόνων, είναι άνεργοι τα τελευταία 4 χρόνια. Δε μπορούν να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο του σπιτιού τους και απειλούνται με έξωση καθώς οφείλουν ενοίκια 7 μηνών. Ο κ. Λάζαρος δούλεψε κάποιο διάστημα ως συμβασιούχος στο Δήμο και ξαναβρέθηκε στην ανεργία, λίγα χρόνια πριν από τη σύνταξη.

Κοροϊδεύουν τους ανέργους

Σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ τονίζει ότι «το πρόγραμμα αυτό δε θα λύσει κανένα πρόβλημα, δημιουργεί αυταπάτες και κοροϊδεύουν τους ανέργους. Είναι απασχόληση για λίγους μήνες, λες και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη εργασίας και εξυπηρέτησης των αναγκών τους με μόνιμη και σταθερή εργασία. Μετά το χρόνο που θα απασχοληθούν οι «τυχεροί» θα ξαναμπούν στην ανεργία και οι δομές κοινωνικής οικονομίας που θα δημιουργηθούν θα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών». Τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι «αγώνας οργανωμένος με ταξικό προσανατολισμό για να μπουν στην πρώτη γραμμή οι ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας και όχι οι ανάγκες, τα προβλήματα ή οι δυσκολίες των καπιταλιστών.

Αγώνας να αναχαιτιστεί η επίθεση για μείωση μισθών, μεροκάματων, επιδομάτων, συντάξεων και η πλήρης κατάργηση των εργασιακών σχέσεων και Συλλογικών Συμβάσεων. Να απαιτήσει ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα των ανέργων και των νέων ζευγαριών που μέρα με τη μέρα κατρακυλάνε στα σκαλιά της φτώχειας. Με μαζικό κίνημα να απορρίψει τις ελεημοσύνες της κυβέρνησης». «Η μόνη επιλογή που έχει ο λαός, είναι να συστρατευτεί σε κοινό μέτωπο μαζί με την εργατική τάξη, για να ανατρέψει όχι μόνο τις αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και την εξουσία των εκμεταλλευτών του. Να υπερασπιστεί όχι μόνο τη ζωή του, το ψωμί των οικογενειών του, αλλά για να απαλλαγεί μια για πάντα από τα βάσανα που του φορτώνει κάθε μέρα το σάπιο, παρασιτικό, βάρβαρο και βαθιά αντιδραστικό καπιταλιστικό σύστημα», καταλήγει μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ