Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Οξύνουν το μέτωπο απέναντι στο λαό

Τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης αποκαλύπτουν οι αμφιβολίες που εκφράζονται τώρα για την αποτελεσματικότητα του «Συμφώνου για το ευρώ»

Την εκτίμηση ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές πρέπει να διευρυνθούν και να επιταχυνθούν, διατυπώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα, με αφορμή την αποδέσμευση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 4,1 δισ. ευρώ (από τα 30 δισ. ευρώ, έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 14,6 δισ. ευρώ).

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, επισημαίνεται ότι απαιτούνται και νέες ανατροπές, πέραν αυτών που ήδη υλοποιούνται. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «οι δημοσιονομικές και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος δρομολογούνται σταδιακά, αν και ορισμένες ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν για τη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας που είναι απαραίτητη για τη στήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της οικονομικής ανάκαμψης».

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, το στέλεχος του Ταμείου Τ. Λίπσκι, ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς και να προχωρήσουν ταχύτερα οι «μεταρρυθμίσεις» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το συνταξιοδοτικό. Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λόγος φυσικά γίνεται για την εξάλειψη των όποιων «εμποδίων» υπάρχουν για την καθιέρωση των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων. Για δε το συνταξιοδοτικό, η υπενθύμιση αφορά τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την καρατόμηση της λίστας των βαριών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων κλπ.

Στα απόνερα της Συνόδου

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την υιοθέτηση του «Συμφώνου για το Ευρώ» και ενώ δεν έχουν ακόμα κοπάσει οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο διεθνής Τύπος και εκπρόσωποι των μονοπωλίων επαναφέρουν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ως ένα ζήτημα που παραμένει στην ημερήσια διάταξη και αναμένεται απλά ο χρόνος που η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κάποιας μορφής χρεοκοπία.

Το «Σύμφωνο για το ευρώ (...) δεν προσφέρει καμία προστιθέμενη αξία» και «θα αποτύχει», είπε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την ίδια ώρα που δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» επισημαίνει ότι οι οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την απόφαση για το «Σύμφωνο για το Ευρώ». Οπως εκτιμούν, προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανάσα και απλώς αναβάλλει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ίσως και άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η «Wall Street Journal» σημειώνει και αυτή ότι η Ελλάδα έλαβε μια ανάσα μετά από τις αποφάσεις της ΕΕ υπό τον όρο της συνέχισης του «αντιδημοφιλούς προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δέσμευσης για τη μεγαλύτερη πώληση δημόσιας περιουσίας στην ιστορία της χώρας». Μάλιστα, επικαλείται δηλώσεις Ελληνα υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ο οποίος λέει πως «η λαϊκή οργή θα μεγαλώσει».

Αποπροσανατολίζουν το λαό

Στο κλίμα του αποπροσανατολισμού, ότι δήθεν η απόφαση για το «Σύμφωνο για το ευρώ» είναι θετική για τα λαϊκά στρώματα, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε ότι η συμφωνία για επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και μείωση του επιτοκίου θα εφαρμοστεί αναδρομικά και κάλεσε το ΔΝΤ «να εξετάσει τους όρους της συμφωνίας με την Ελλάδα» στην ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι αν κάποιο κράτος προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι το καλοκαίρι, όταν και θα μπουν σε εφαρμογή οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο, η προσφυγή θα γίνει με τους όρους που ισχύουν σήμερα.

Την ίδια ώρα, σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων προσανατολίζεται η ΕΚΤ, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος επισημαίνει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν «σε ένα επίπεδο που θα αντανακλά την κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης, έστω μέτριας». Αλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει σημειώσει ότι το βασικό επιτόκιο, που είναι σήμερα 1%, μπορεί να αυξηθεί τον Απρίλη, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εξαθλίωση του λαού «προαπαιτούμενο» για τη δόση (2012-10-10 00:00:00.0)
Νέα δάνεια με ενέχυρο μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις (2011-06-08 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και αδιέξοδα στο φόντο της κρίσης (2011-06-03 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό σάρωμα χωρίς προηγούμενο (2011-03-25 00:00:00.0)
Κόντρες για την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου (2010-12-07 00:00:00.0)
«Διέξοδος» κόντρα στους λαούς (2005-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ