Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αγώνας είναι επένδυση και όπλο για το «αύριο»

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους μαθητές του ΕΠΑΛ

Η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στους μαθητές στο προαύλιο του σχολείο τόνισε:

«Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι τα μεγάλα προβλήματα που θα ζήσετε αύριο δυστυχώς τα ζείτε από αυτή την ηλικία. Η παιδεία πάει από το κακό στο χειρότερο. Ομως η παιδεία, πέρα από από τους νόμους της κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης, πέρα από τα βιβλία κάθε κυβέρνησης που τα παίρνετε αργά και είναι ένα άλλο θέμα τι σας διδάσκουν, η παιδεία είναι ένας χώρος που μαζεύονται τα νιάτα, οι καθηγητές, επομένως είναι ένας χώρος που μπορεί με συντονισμένους πανελλαδικούς αγώνες κάτι να αλλάξει. Και με γενικότερους αγώνες μπορούν να αλλάξουν πολλά, να έρθουν και τα πάνω κάτω.

Στηρίζουμε τους μαθητικούς αγώνες

Ξέρετε, στα 18 χρόνια ο νέος αποκτά δικαίωμα ψήφου. Εγώ δεν ήρθα να σας πω τώρα τι θα ψηφίσετε όταν πάτε στην κάλπη, απλώς ήθελα να πω ότι όταν στα 18 χρόνια έχεις δικαίωμα ψήφου, σημαίνει ότι σε πιο μικρή ηλικία έχεις δικαίωμα γνώμης και συμμετοχής στον αγώνα. Ο άνθρωπος δεν σχηματίζει γνώμη στα 18 απότομα, σημαίνει ότι από πολύ νωρίτερα ζει τα προβλήματα, τα παρακολουθεί και επομένως εμείς στηρίζουμε τους μαθητικούς αγώνες, όχι γιατί είμαστε κομμουνιστές αλλά και για έναν πρόσθετο λόγο, από πολύ μικρότερη ηλικία πρέπει να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας. Δε σας αντιμετωπίζουμε μόνο σαν μαθητές, σας αντιμετωπίζουμε σαν παιδιά που η μεγάλη πλειοψηφία από εσάς, για να μην πω όλοι, προέρχεστε από εργατικές, λαϊκές οικογένειες.


Ξέρετε, οι γονείς, έχουμε αποκτήσει ένα κουσούρι - εγώ το λέω κουσούρι μπορεί και να μην είναι - πολλές φορές δε θέλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τα προβλήματα που ζούμε σαν γονείς, γιαγιάδες και παππούδες, για να μην έχετε εσείς ενοχές. Ομως πρέπει να ξέρετε ότι οι γονείς σας όλο και πιο δύσκολα μπορούν να σας βοηθούν ή να αναπληρώνουν αυτά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, για να σας σπουδάσουν. Η σπουδή των παιδιών είναι μια τραγωδία για τις περισσότερες οικογένειες.

Χτες μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε το εξής πράγμα. Μέχρι τώρα, μέχρι πέρσι, έμπαιναν στο αφορολόγητο, τον υπολογισμό ας πούμε της μείωσης των φόρων, τα έξοδα της παιδείας. Τώρα, από χτες, αφαιρούνται. Αφαιρούνται δηλαδή, εκτός από το ρεύμα, εκτός από το πετρέλαιο, εκτός από τον ΟΤΕ, αφαιρούνται, δηλαδή, δεν υπολογίζονται σαν έξοδα, αυτό θέλω να πω, τα έξοδα παιδείας. Καταλαβαίνετε δηλαδή, ότι οι οικογένειές σας με κατώτερο εισόδημα, οι οικογένειες με ανέργους θα πληρώνουν περισσότερο φόρο. Αφού δεν μπορούν να μας τα πάρουν, να βάλουν το χέρι στην τσέπη να μας τα πάρουν κανονικά, αντί να κόψουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς, κόβουν κατά 40% τους μισθούς ας πούμε στο δημόσιο, των εκπαιδευτικών κλπ., τα παίρνουν και με άλλο τρόπο, μέσω της φορολογικής δήλωσης.

Να φανεί η πλειοψηφία και η δύναμη του λαού

Επομένως, εσείς αντιμετωπίζετε προβλήματα σπουδών, αντιμετωπίζετε τα αυριανά προβλήματα όταν θα τελειώσετε τι θα κάνετε, σκεφτείτε το δράμα των οικογενειών σας... Ομως κοιτάξτε, το δράμα είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη όψη του νομίσματος είναι η εξής: Η νεολαία, είναι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μαζί με τους γονείς σας που είναι εργάτες, που είναι υπάλληλοι, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, ο λαός είναι πλειοψηφία. Αυτή όμως η πλειοψηφία ακόμα δεν έχει χρησιμοποιήσει τη δύναμή της. Και - κακά τα ψέματα - μην περιμένετε από ανθρώπους που έφτασαν 50, 60 χρονών και δεν πάλεψαν ποτέ, δεν είναι εύκολο να μπουν τώρα στο δρόμο του αγώνα. Αρα και ηλικιακά σηκώνετε ένα μεγάλο βάρος.

Είδα ότι κάνετε γενική συνέλευση, βγάλατε ανακοίνωση. Να πάρετε μέρος όλοι στις συνελεύσεις, όχι μόνο, να το πω καθαρά μια πρωτοπορία, πρέπει να πάρετε όλοι μέρος στις συνελεύσεις, να πείτε τις απόψεις σας, να διαμορφώσετε τους στόχους του αγώνα, είναι κοινοί και με τα Γενικά και τα Νυχτερινά. Και να ξεκαθαρίσω το εξής πράγμα, ο αγώνας έχει πάρα πολλές μορφές και μέσα στο σχολείο και έξω από το σχολείο και στις γειτονιές. Πρέπει να συνενωθείτε με τον αγώνα των γονιών σας και πρέπει αυτή η πλειοψηφία που υπάρχει σήμερα του λαού, ιδιαίτερα στις εργατικές γειτονιές, να φανεί!

Οι γονείς να μην πληρώσουν ούτε μισό ευρώ

Εμείς λέμε, ένα σημαντικό ζήτημα σήμερα είναι, μηδέν έξοδα για τους γονείς στη παιδεία. Και δεν ξέρω η σχολική επιτροπή του δήμου αν έχει χρήματα να σας δώσει για θέρμανση. Τώρα λοιπόν, αύριο, θα κάνουν περικοπές στη θέρμανση, εδώ κάνανε περικοπές και σας κόψανε τη βιβλιοθήκη για να περισσέψει ένας καθηγητής και να μειωθεί το προσωπικό! Εδώ κάνανε περικοπή στο Γραφείο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού που λογικά σε ένα επαγγελματικό λύκειο χρειάζεται. Αύριο, κοντά είναι, να κόψουν το φυσικό αέριο να γλιτώσουν χρήματα, και να αναγκάσουν τους γονείς να γίνουν όπως παλιά που... οι μαθητές πήγαιναν ο καθένας από ένα ξύλο και από ένα κούτσουρο για τη θέρμανση. Οι γονείς δε θα πρέπει να δώσουν ούτε μισό ευρώ και να διεκδικήσετε τη χρηματοδότηση του σχολείου.

Χρήματα υπάρχουν. Να ξεκαθαρίσω, υπάρχουν στα ταμεία της πλουτοκρατίας, στα ταμεία της ολιγαρχίας του πλούτου. Να τα πάρουν από αυτούς. Ερχονται τα χαράτσια, τα ακούτε, στην εφορία, στη ΔΕΗ. Πρέπει όλοι μαζί, όλος ο λαός που είναι η πλειοψηφία να μην τα πληρώσουμε. Τι θα κάνουν θα κόψουν το ρεύμα στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού; Πρέπει με κάθε τρόπο να σαμποταριστεί αυτή η διαδικασία.

Γιατί αν τα δεχόμαστε θα πουν να έρθουν και άλλα. Την κρίση δεν την κάνατε εσείς, δεν φταίνε οι γονείς σας για την κρίση. Να πληρώσουν αυτοί που την προκάλεσαν. Και αυτοί που την προκάλεσαν είναι αυτοί που έχουν τη βιομηχανία στα χέρια τους, τις τράπεζες, τα μεγάλα εμπορικά μαγαζιά, τα πλοία. Με αυτή την έννοια έχετε ένα σύνθετο και δύσκολο ρόλο. Και πρέπει να διαβάσετε - και πρέπει να μη μείνετε πίσω στα μαθήματα, γιατί αναγκαστικά πρέπει να μάθετε ό,τι μπορείτε περισσότερο, όχι ότι αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να λύσετε τα προβλήματα, αλλά και αγράμματοι θα είναι ακόμα χειρότερα - και ταυτόχρονα πρέπει να αγωνίζεστε εδώ και στη γειτονιά. Αν η νεολαία δεν ξεσηκωθεί θα ζήσουμε πολύ χειρότερες μέρες, όχι στο μέλλον αλλά στο τέλος του χρόνου, στο επόμενο εξάμηνο, την επόμενη χρονιά.

Εμείς εμπιστευόμαστε τη νεολαία, μπορεί να μην έχει πείρα λόγω ηλικίας, αλλά η νεολαία αυτή τη στιγμή θα σηκώσει βάρος μαζί βεβαίως με τους γονείς, μαζί με τα εργατικά σωματεία, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, μαζί με τους εργαζόμενους που παλεύουν.

Αν ο αγώνας γίνει πιο μαζικός σήμερα είναι μια επένδυση αύριο, όπως ό,τι μαθαίνετε σήμερα είναι ένα όπλο αύριο, που δεν εξαρτάται βέβαια από εσάς μόνο αν θα το χρησιμοποιήσετε, ο αγώνας είναι ένα όπλο αύριο.

Σας εύχομαι λοιπόν καλή δουλειά στα μαθήματα και καλούς αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ