Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος

Εντείνονται οι ζυμώσεις για τη μεθόδευση νέων μέτρων διαρκείας, προκειμένου να σωθεί το κεφάλαιο

Για λογαριασμό του κεφαλαίου, η οικονομική διακυβέρνηση σφίγγει τον κορσέ στο λαό, με νέες περικοπές δαπανών και μέτρα που κάνουν τη ζωή του κόλαση
Για λογαριασμό του κεφαλαίου, η οικονομική διακυβέρνηση σφίγγει τον κορσέ στο λαό, με νέες περικοπές δαπανών και μέτρα που κάνουν τη ζωή του κόλαση
Μπροστά στα αδιέξοδα από τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η πλουτοκρατία, εντείνεται η συζήτηση για την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, ενώ παράλληλα ξεπηδούν νέα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σε αυτήν τη συγκυρία, το κλιμάκιο της τρόικας επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Αμαντέο Αλταφάζ, η απόφαση για την επιστροφή της τρόικας ελήφθη έπειτα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη λήψη των νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στη «ΝΕΤ», επισημαίνει ότι «η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα έχει μεγάλα προβλήματα σε ό,τι αφορά το βάρος των χρεών και τώρα υπολογίζουμε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ».

Δείχνοντας ότι η ανάπτυξη την οποία οραματίζονται οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, ισχυρίζεται ότι «το πρόγραμμα δεν απευθύνεται στους μεμονωμένους ανθρώπους, δεν αφορά μόνο περικοπές, αλλά στο πρόγραμμα αυτό υπάρχουν στοιχεία που αφορούν δομικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτά ανήκει π.χ. η όλη προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων (..) το άνοιγμα πολλών επαγγελμάτων (...) Η ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Παράλληλα, η Α. Μέρκελ ξεκαθαρίζει τους λόγους για τους οποίους εκείνο που ενδιαφέρει τη Γερμανία είναι ένα ισχυρό ευρώ: «Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, θέλω την Ελλάδα ισχυρή. Είμαι βεβαία ότι έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες να γίνουμε καλύτεροι (...) Αν όμως θέλουμε να είμαστε ισχυροί απέναντι στην Κίνα, τη Βραζιλία ή το Μεξικό, πρέπει να καταβάλουμε πολλές προσπάθειες». Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, Χανς-Πέτερ Κάιτελ, υπογραμμίζει ότι «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει το δυναμικό να παίξει κάποιο ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ευρώπη έχει οικονομικά και πολιτικά μόνο από κοινού μια ευκαιρία».

Ισχυροποιείται η «οικονομική διακυβέρνηση»

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ζώνης ευρώ». Ταυτόχρονα, ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων σε συνδυασμό με την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης», σημειώνοντας ότι «όταν η ευρωζώνη θα έχει στη διάθεσή της τα αναγκαία μέσα για να διασφαλίσει τόσο τη συνοχή, όσο και την πειθαρχία, η έκδοση κοινών ομολόγων θα θεωρείται φυσική και θα είναι επωφελής για όλους». Ωστόσο, καταθέτει τη διαφωνία του με τη γαλλο-γερμανική πρόταση για την «οικονομική διακυβέρνηση» και συγκεκριμένα όσον αφορά στην πρόταση για σύσταση «οικονομικού συμβουλίου», με στόχο το συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών, τονίζοντας ότι «η Κομισιόν είναι η οικονομική κυβέρνηση της Ενωσης, είναι βέβαιο ότι για τη λειτουργία αυτή δεν χρειαζόμαστε περισσότερους θεσμούς (...) Εχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ από την ανεξάρτητη εξουσία της Κομισιόν. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσουν μόνες τους. Ακόμη λιγότερο, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβερνήσεων».

Χτες το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το πακέτο των έξι νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν για την οικονομική διακυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο αυστηροποιούνται οι έλεγχοι και αυτοματοποιούνται οι κυρώσεις προς τα κράτη - μέλη που δε «συμμορφώνονται» με τους περιορισμούς για τα ελλείμματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, στο πακέτο της Κομισιόν προσθέτονται τα εξής στοιχεία: Ενσωματώνεται το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», το οποίο αποκτά πλέον διάσταση στα νομικά κείμενα, δημιουργείται νομικό πλαίσιο για την εποπτεία των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων, ενισχύεται η Κομισιόν που θα μπορεί να ζητάει περισσότερες πληροφορίες και να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους στα κράτη, επιβάλλεται πρόστιμο 0,2% του ΑΕΠ στα κράτη που παρέχουν αλλοιωμένα στατιστικά στοιχεία, επιβάλλεται κύρωση με τη μορφή τοκοφόρου κατάθεσης (01% του ΑΕΠ) στα κράτη που δεν ενεργούν σύμφωνα με τις συστάσεις που λαμβάνουν κ.ά. Η τελική έγκριση του νομοθετικού πακέτου αναμένεται στη Σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ στις 4 του Οκτώβρη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την εφαρμογή της απόφασης της 21ης Ιούλη για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό, σημειώνει ότι «το κλειδί της λύσης, βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πρέπει να προσαρμοσθεί στα μέτρα με αποφασιστικότητα, προς το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Διαπραγματεύονται το «κούρεμα»

Την ίδια στιγμή, δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες σχέδιο της γερμανικής εταιρείας στρατηγικών συμβούλων «Roland Berger», με τίτλο «Σχέδιο Εύρηκα: Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης, μια λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη» που προβλέπει την τοποθέτηση της ελληνικής κρατικής περιουσίας (την οποία υπολογίζει σε 125 δισ. ευρώ) σε μια εταιρεία καταπιστευτικής διαχείρισης. Το σχέδιο «Εύρηκα» προβλέπει την πώληση αυτής της εταιρείας στην ΕΕ έναντι 125 δισ. ευρώ και τη χρήση της προσόδου για να επαναγοράσει η Ελλάδα τα κρατικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του ελληνικού χρέους από τα 145 δισ. ευρώ στα 88 δισ. ευρώ και την μηδενική, πλέον, έκθεση της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος.

Το σχέδιο προβλέπει ότι με αυτόν τον τρόπο, θα επιτραπεί στην Ελλάδα να αποκτήσει πιστοληπτική ικανότητα «Α», θα μειωθεί το επιτόκιο στα κρατικά ομόλογα στο 5% και συνεπώς η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό. Παράλληλα, εκτιμά ότι «η ιδιωτικοποίηση του 100% του δημόσιου τομέα της Ελλάδας θα εξαλείψει τη διαφθορά και θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τις επενδύσεις», καθώς θα έχει ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για τα συσσωρευμένα κεφάλαια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», 7 από τα 17 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης τάσσονται υπέρ της διαγραφής μεγαλύτερου μέρους ελληνικού χρέους από εκείνο που προβλέπεται στην απόφαση της 21ης Ιούλη, δηλαδή περίπου 21%. Πάντως, οι «Times» του Λονδίνου εκτιμούν ότι οι αποφάσεις για ενίσχυση των τραπεζών και η πιθανή διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους δεν αναμένονται πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτώβρη. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», οι γερμανικές τράπεζες προβάλλουν αντιστάσεις στις πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης να δεχτούν μεγαλύτερες απομειώσεις στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Από την πλευρά του, ο Οτμαρ Ισσίνγκ, επικεφαλής ανάλυσης της ΕΚΤ, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί αναπόφευκτα εκτός της Ευρωζώνης, καθώς υποστηρίζει ότι θα της είναι αδύνατον να σταθεί ξανά στα πόδια της με την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας. Ο Ο. Ισσίνγκ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται επίσης «κούρεμα» κατά τουλάχιστον 50%. Με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως δεδομένη, το ινστιτούτο «Roubini Global Economics», θεωρεί ότι η νέα δραχμή θα πρέπει να υποχωρήσει κατά 120% έναντι του ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ