Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ
Μεθοδεύσεις με τα αποθεματικά των Ταμείων

Βήμα το βήμα παραδίδουν την περιουσία των ασφαλισμένων βορά στο «κούρεμα» για το κεφάλαιο

Δεν συζητήθηκε τελικά στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ η εισήγηση με την οποία ζητούνταν η εξουσιοδότηση από τον διοικητή του Ιδρύματος Ρ. Σπυρόπουλο να υπογράψει Σύμβαση γα την παροχή, εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδας, υπηρεσιών θεματοφύλακα για το χαρτοφυλάκιο του Ιδρύματος σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Η εισήγηση αποσύρθηκε και παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, ενώ τα στελέχη του Ιδρύματος δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο ζητήθηκε να δοθεί η εξουσιοδότηση.

Ομως ο εσπευσμένος χαρακτήρας της σύμβασης και ενώ το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, μεταξύ αυτών και των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, είναι στην ημερήσια διάταξη, δεν είναι άσχετος με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδας τη διαχείριση όλων των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μια επιχείρηση που προφανώς θέλει να φέρει στα χέρια της κυβέρνησης την απόφαση για το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων, καθώς μετά τη συμφωνία της 21ης Ιούλη και ενώ η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων με «κούρεμα» κατά 21%, η κίνηση αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Τώρα που το «κούρεμα» θα φτάσει μέχρι και στο 60%, γεγονός που σημαίνει «εξαέρωση» των αποθεματικών, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να έχει τα χέρια της λυμένα και να επιβάλει τις αποφάσεις της για το σύνολο των αποθεματικών των Ταμείων.

Αν και το ζήτημα τελικά δεν συζητήθηκε, εντύπωση προκαλεί ότι στις ερωτήσεις μελών της διοίκησης, τα στελέχη του Ιδρύματος δεν μπορούσαν να δώσουν καμιά πειστική απάντηση για τον όρο που περιέχεται στη Σύμβαση ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα δύναται να ανταλλάσσει τους άυλους τίτλους που της παραχωρεί το ΙΚΑ «με άλλους, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης, αλλαγής της ονομαστικής αξίας, μετατροπής ή άλλης σχετικής διαδικασίας».

Σημειώνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 έως 17 δισ. τα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας μέσω του «Κοινού Κεφαλαίου ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων» και περίπου 7 δισ. ευρώ τα διαχειρίζονται απευθείας τα Ταμεία.

Τόσο η συγκεκριμένη μεθόδευση, όσο και το γενικότερο ζήτημα του «κουρέματος» των αποθεματικών δείχνουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει για άλλη μια φορά βορά στις επιδιώξεις του κεφαλαίου τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα στοχοποιεί ξανά τις συντάξεις και ό,τι απέμεινε από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, ό,τι δηλαδή δημιούργησαν οι εργάτες για δεκαετίες με τον ιδρώτα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ