Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

Η ολοκλήρωση της προσυνεδριακής διαδικασίας στην Κρήτη, με τη σχεδόν ομόφωνη υπερψήφιση των Θέσεων, βρίσκει την ΚΟ πιο ώριμη και πιο ικανή για να ανταποκριθεί στα δύσκολα καθήκοντα που θέτουν οι Θέσεις, στο δρόμο του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Οι συνδιασκέψεις εκτίμησαν ότι έγινε καλή συζήτηση πάνω στις Θέσεις, οι σύντροφοι έκαναν θετική αναφορά στο κείμενο των Θέσεων ως ένα κείμενο που φανερώνει τη μεγαλύτερη ωριμότητα του Κόμματος, που συμπυκνώνει την επιστημονικά επεξεργασμένη πείρα του ΚΚΕ όλων των προηγούμενων χρόνων. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι οι Θέσεις ξεκαθαρίζουν καλύτερα το χαρακτήρα της Λαϊκής Συμμαχίας, το ρόλο που θέλουμε να παίξει και την προοπτική της.

Εκτιμήσαμε ότι μέσα στις δύσκολες αντικειμενικές συνθήκες δράσης έχουμε κάνει βήματα προς τα μπρος τα τελευταία χρόνια. Και αυτό μπορούμε να το συμπεράνουμε με κριτήρια ανασύνταξης κινήματος, συσπείρωσης νέων δυνάμεων, οικοδόμησης, αύξησης της πολιτικής επιρροής του Κόμματος σε σχέση με το προηγούμενο Συνέδριο.

Εχουμε διακριτά μεγαλύτερη συσπείρωση ανά κλάδο, ορισμένους πυρήνες, επιτροπές, σωματειακές επιτροπές, αύξηση του κύρους του Κόμματος σε δεκάδες τόπους δουλειάς, στη βιομηχανία, σε μεγάλα ξενοδοχεία, συμβολή σε μεγάλους αγώνες, ανοδική πορεία στις αρχαιρεσίες και ορισμένες στρατολογίες που συνηγορούν στη βελτίωσή μας. Υπάρχει, λοιπόν, μια κρίσιμη μάζα εργατοϋπαλλήλων γύρω μας που μπορεί να σπρώξει τα πράγματα προς τα μπρος το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, αναδείχτηκε ότι δε χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, αφού απέχουμε ακόμα πολύ από το να πούμε ότι το Κόμμα αποτελεί καθοδηγητή των εργατικών μαζών στους μεγάλους κλάδους και τους τόπους δουλειάς στρατηγικής σημασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, δεν έχουμε σε καμία περίπτωση εξαντλήσει τα περιθώρια του υποκειμενικού παράγοντα, γεγονός που πρέπει να δούμε με αυτοκριτική διάθεση, γιατί τώρα η όποια καθυστέρηση μετράει πολύ περισσότερο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στο γεγονός ότι η Κρήτη, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο μιας πολεμικής σύρραξης και γενικότερα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Η συνεχής επέκταση και ενδυνάμωση της βάσης της Σούδας, η αντιπαράθεση για τις ΑΟΖ, με την ενεργή συμμετοχή της χώρας μας, και η ύπαρξη πλούσιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νότια θαλάσσια περιοχή της είναι μερικοί παράγοντες που αναδεικνύουν το στρατηγικό της σημείο, αλλά και τους κινδύνους που περικλείει για τους εργαζόμενους, από τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Εκτιμήθηκε ότι πρέπει να αποτελέσει ιδιαίτερο μέτωπο πάλης, που πρέπει να απασχολεί πιο σταθερά τη λαϊκή συμμαχία, ο αγώνας ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στη λειτουργία της βάσης της Σούδας και των υπόλοιπων ΝΑΤΟικών υποδομών του νησιού. Επιπλέον, η κρίση έχει χτυπήσει σημαντικά την οικονομία του νησιού. Η αγροτική οικονομία και το εμπόριο έχουν μειωθεί σημαντικά, ο κλάδος των κατασκευών έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, ενώ μείωση της παραγωγής παρουσιάζει και η μεταποίηση στα τρόφιμα - ποτά. Ο τουρισμός πλέον κυριαρχεί στην οικονομία, με επικεφαλής τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Σε όλους τους κλάδους παρουσιάζεται αύξηση της τάσης συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων και μονοπώλησης της αγοράς. Παράλληλα, το βάθεμα της κρίσης τα προηγούμενα δυο χρόνια έχει εντείνει με γοργούς ρυθμούς την προλεταριοποίηση των μικροαστικών στρωμάτων, που κυριαρχούσαν στην κοινωνική σύνθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ