Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Η υπερψήφιση των κειμένων από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κόμματος μπορεί να γίνει δύναμη για το Κόμμα, για να βαδίσει την ανηφοριά της επαναστατικής πάλης και να αντιμετωπίσει δυσκολίες και καμπές. Εχει τεράστια σημασία το γεγονός ότι το κομματικό δυναμικό ασχολήθηκε και συμφώνησε με τα κείμενα και με τα βασικά ζητήματα που θέτουν οι Θέσεις.

Στις εδαφικές Οργανώσεις, στην Οργάνωση του Πειραιά, οι ΚΟ μάτωσαν για τα λαϊκά προβλήματα, με πολλές αδυναμίες και ελλείψεις φυσικά. Αυτή η δουλειά είναι η πρακτική απάντηση στη βρωμιά αστών και οπορτουνιστών ότι το ΚΚΕ τα παραπέμπει όλα στο Σοσιαλισμό. Δυνάμωσε ο προσανατολισμός για δουλειά στους κλάδους και σε χώρους δουλειάς, εκπαιδεύτηκε έστω και σε πρώτο στάδιο ένα στελεχικό δυναμικό για μια τέτοια δουλειά. Βοήθησε αποφασιστικά σ' αυτό η αναδιάταξη και το στήσιμο της ΚΟ Αττικής. Ομως, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, το βασικό συμπέρασμα είναι οι πολλές ελλείψεις και οι αδυναμίες που αναδείχτηκαν για μια τέτοια δουλειά, το ότι είμαστε γενικά στην αρχή.

Το στήσιμο των πρώτων Λαϊκών Επιτροπών μέσα από γενικές συνελεύσεις σωματείων και φορέων, οι πρώτες επιτροπές ανέργων και τα δίκτυα αλληλεγγύης στις γειτονιές του Πειραιά είναι μια πρώτη υποδομή, διαμόρφωσαν μια πρώτη πείρα.

  • Είναι σημαντικό το συμπέρασμα, πόσο μπορεί να αναπτυχθεί η πρωτοβουλία όταν πατάει στις επεξεργασίας και τις κατευθύνσεις του Κόμματος, αναπτύσσεται μέσα στη συλλογικότητα, αξιοποιεί την πρωτοβουλία και τη σκέψη κάθε κομματικού μέλους, του εργάτη, του άνεργου, του λαϊκού κόσμου. Αξιοποιώντας τις γενικές κατευθύνσεις και χωρίς να υπάρχει προηγούμενη πείρα, οι πρώτες επιτροπές στήθηκαν με πρωτοβουλία, συλλογική συζήτηση στα όργανα και στις ΚΟΒ και σε συνεργασίες με εργατικά στελέχη.
  • Πολύτιμη είναι η πείρα που βγαίνει από τη συμμετοχή των συνδικάτων της ΖΩΝΗΣ παρά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες. Η συνδυασμένη πάλη για δουλειά με δικαιώματα αλλά και για μέτρα προστασίας των ανέργων, οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τους ανέργους που ξεπερνούν τα 1.000 άτομα συμμετοχή και άλλες πρωτοβουλίες επιβεβαιώνουν στην πράξη ότι η συμμετοχή της οργανωμένης εργατικής τάξης δίνει άλλη δυναμική, κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις, είναι ο κορμός της συμμαχίας.
  • Ορισμένες πολιτιστικές πρωτοβουλίες, είναι σημαντική πλευρά στη συσπείρωση δυνάμεων, παρέμβαση σε καθετί που αγγίζει την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ν/ΖΩΝΗ, το θεατρικό του Γυναικείου Συλλόγου Πειραιά είναι σημαντικές πρωτοβουλίες που δίνουν τη δυνατότητα να συσπειρώνονται καλλιτέχνες, να τροφοδοτούν την έμπνευση με το εργατικό και αγωνιστικό στοιχείο, αλλά και να συναρπάζει τους εκατοντάδες εργατοϋπαλλήλους και ανέργους, τις φτωχές οικογένειες.
  • Οι επιτροπές ανέργων πρόσθεσαν επίσης μια πρώτη πείρα. Εδωσε περιεχόμενο δουλειάς σε δεκάδες άνεργους ΚΝίτες, κομματικά μέλη και οπαδούς. Από αυτούς ξεκίνησε μια προσπάθεια η οποία προσπαθεί να δέσει μια δουλειά μαζί με τα σωματεία, αφού εκεί βρίσκεται η πρωταρχική ευθύνη για τη δουλειά με τους ανέργους. Υπάρχει ιδιαίτερα θετική πείρα από την Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού, τις συσκέψεις που κάνει από κοινού με τα σωματεία, τις διεκδικητικές πρωτοβουλίες που στηρίζει, αλλά και τη βοήθεια που προσφέρει έχοντας διακλαδωθεί πραγματικά σε ένα σημαντικό τμήμα εμπόρων και άλλων αυτοαπασχολούμενων της πόλης, γιατρών, σωματείων, φορέων κ.ο.κ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ