Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε εξέλιξη το σχέδιο για λύση τύπου «Ανάν»

Συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ερογλου προγραμματίζει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μέρος των αποθεμάτων χρυσού της χώρας ετοιμάζεται να πουλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της αναζήτησης κεφαλαίων που συμφωνήθηκαν με το μνημόνιο. Η παραδοχή για την πώληση χρυσού έγινε από τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί και από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Τα αποθέματα χρυσού που έχει δεσμευθεί να εκποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία - σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - φτάνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η τιμή του χρυσού έχει πέσει στα 1.377 δολάρια / ουγγιά. Η συγκεκριμένη είδηση προκάλεσε νέα αντίδραση από την πλευρά του κατοχικού καθεστώτος, που σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι ο χρυσός της Κύπρου «ανήκει και στους δύο λαούς».

Παράλληλα, το ψευτοδίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία» επανέρχεται στην Κύπρο, μετά και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας, ο οποίος δήλωσε ότι τόσο το μνημόνιο όσο και η δανειακή σύμβαση είναι υποχρεωτικό να επικυρωθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να τεθούν σε ισχύ. Η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις στο λαό, υποστηρίζοντας μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Στυλιανίδη, ότι δεν μπορεί η δανειακή σύμβαση της Κύπρου να επικυρώνεται από τα κοινοβούλια των άλλων κρατών της Ευρωζώνης και να απορρίπτεται από το κυπριακό, ή να υπόκειται σε τροποποιήσεις.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι πιέσεις για το Κυπριακό. Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ, η οποία ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα βρίσκεται στη Λευκωσία για συναντήσεις με τους Ν. Αναστασιάδη και Ντ. Ερογλου ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει «ανάγκη για λύση» και η πεποίθηση ότι ο Ν. Αναστασιάδης είναι δεσμευμένος γι' αυτή.

Τέλος, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηριστική των πιέσεων που ασκούνται αναφορικά με το Κυπριακό εν μέσω κρίσης ήταν η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπετίτ ότι η Ευρώπη έπρεπε να πιέσει για επανένωση της Κύπρου, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη μέσω των στενότερων εμπορικών δεσμών με την Τουρκία και της προσέλκυσης τουρκικών κεφαλαίων.

Η τοποθέτηση Κον Μπετίτ είναι ξεκάθαρη δήλωση των προθέσεων της ΕΕ για τη λύση που προετοιμάζει στο Κυπριακό, στηρίζοντας ακόμα τις πρόνοιες του «σχεδίου Ανάν» και πιέζοντας για μία λύση στα μέτρα της Τουρκίας και των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, που κρίνονται στην περιοχή. Η οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία φαντάζει ως η καλύτερη ευκαιρία για την επιβολή μίας λύσης που θα υπονομεύει τα συμφέροντα του λαού και θα εξασφαλίζει τους ιμπεριαλιστές, δίνοντας παράλληλα στην Τουρκία εισιτήριο για την ΕΕ.

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν, από την πλευρά του υποστήριξε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Κύπρο στην πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης, δεσμευόμενος για δήθεν βοήθεια από την Κομισιόν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φρούδες ελπίδες στο λαό - διαβεβαιώσεις στα ιμπεριαλιστικά κέντρα (2014-10-02 00:00:00.0)
Ψάχνουν λύση στο πλαίσιο του «σχεδίου Ανάν» (2014-07-29 00:00:00.0)
Επιταχύνονται εξελίξεις με συνταγές τύπου «σχεδίου Ανάν» (2014-02-08 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο από τον ΟΗΕ με ασφυκτικό πλαίσιο (2013-11-05 00:00:00.0)
«Δυσκολίες» με την κυπριακή ΑΟΖ βλέπει τώρα η Ρωσία (2013-04-24 00:00:00.0)
Συνδράμει την επίθεση στον κυπριακό λαό (2013-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ