Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνονται οι πιέσεις ΕΕ και ΗΠΑ

Συνέχισαν τις προηγούμενες μέρες τις συναντήσεις τους στην Κύπρο, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, και ο βοηθός του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ερικ Ρούμπιν, σε μια προσπάθεια να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας ουσιαστικά διχοτομικής «λύσης» του Κυπριακού. Ο Στ. Φούλε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δείπνο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών το βράδυ της Δευτέρας, πρόβαλλε τα οφέλη από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και τη μεταφορά τους με αγωγό μέσω Τουρκίας.

«Η λύση θα φέρει σημαντικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς, όπως ο κατασκευαστικός τομέας, ο τουρισμός και ο τομέας των επιχειρήσεων. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η λύση θα οδηγήσει στο διπλασιασμό περίπου του ΑΕΠ μέχρι το 2035», φέρεται να είπε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι η υποτιθέμενη λύση θα «άνοιγε την τουρκική αγορά για την Κύπρο και την αγορά της ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους. Η κατασκευή ενός αγωγού προς την Τουρκία θα ήταν εφικτή». Πάντως, σύμφωνα με τις κυπριακές εφημερίδες, ο Επίτροπος, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο που θα διαδραματίσει η Κομισιόν το επόμενο διάστημα με τον εκπρόσωπό της Πίτερ Βαν Νούφελ, δε φαίνεται να αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα της Αμμοχώστου. Ταυτόχρονα ο Στ. Φούλε, συναντήθηκε και με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Α. Μαυρογιάννη και Τ. Ορζάι, καθώς και με εκπροσώπους των κομμάτων των δύο κοινοτήτων.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός διπλωμάτης, Ε. Ρούμπιν, συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον ηγέτη των Κατεχομένων, εκφράζοντας την επιθυμία των ΗΠΑ «να μη βαλτώσει η διαπραγμάτευση» και σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν τα λεγόμενα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», περιλαμβανομένης και της Αμμοχώστου, με ιδιαίτερη έμφαση στην εγκαταλελειμμένη περιοχή την Βαρωσίων, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη οικονομικοτεχνικής μελέτης που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ΗΠΑ και ΕΕ. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, ο Ε. Ρούμπιν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διαδικασία θέτοντας χρονοδιάγραμμα και απάντησε ότι πιστεύουν σε μια ταχεία πρόοδο, που πρέπει να επιδιώξουν οι δύο πλευρές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ