Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οριακή ανάκαμψη στο Α' δίμηνο

Σημάδια οριακής ανάκαμψης εμφανίζει για φέτος ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα ντόπια εργοστάσια της μεταποίησης όσο και συνολικά η βιομηχανική παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), στο Α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) του 2014, ο «γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής» ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,4% και οι κλάδοι της μεταποίησης 1,5%. Να σημειωθεί ότι στην 6ετία 2008 - 2013 η βύθιση της παραγωγής στη μεταποίηση έφτασε στο 28% και συνολικά η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στο 29%, κατρακύλα που δεν πρόκειται να αναπληρωθεί στο ορατό προβλέψιμο μέλλον.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο Α' δίμηνο του 2014:

-- Μεταποίηση: Μοιρασμένες είναι οι τάσεις που καταγράφονται, με 12 από τους ταξινομούμενους κλάδους να κινούνται σε καθοδική τροχιά και 12 σε ανοδική τροχιά. Ανάμεσα σε αυτούς που κατέγραψαν πτώση και οι: κλωστοϋφαντουργικές ύλες με 16,8%, ποτά με 4,2%, είδη ένδυσης με 7,7%. Αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι εμφανίστηκε στους κλάδους: ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προϊόντα με 107,3%, μηχανήματα και είδη εξοπλισμού με 14,3%, χημικά προϊόντα με 5,1% κ. ά.

-- Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση ανά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» ρυθμοί ανάκαμψης εμφανίζονται στην Ενέργεια (1,6%), στα ενδιάμεσα αγαθά (2,5%) και κεφαλαιουχικά αγαθά (17,9%). Αντίθετα, περαιτέρω υποχώρηση καταγράφουν τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (6,4%) και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (1,7%).

Τα παραπάνω στοιχεία είναι δείκτης ανάκαμψης; Θα δείξει η πορεία εξέλιξης της μεταποίησης. Βεβαίως, μετά από 6 χρόνια κρίσης δεν αποκλείεται αυτά τα σημάδια να δείχνουν ανάκαμψη. Αναιμική όμως και πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων τα οποία δε θα αλλάξουν προς το καλύτερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ