Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Με σταυρό, τελικά, η εκλογή

Τρύπωσαν απαράδεκτη τροπολογία για τον ΟΑΕΕ

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης ενέκρινε χτες η ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο καθορίζεται ότι η εκλογή των ευρωβουλευτών θα γίνεται με σταυροδοσία και όχι με λίστα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις που τροποποιούν συνολικά τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι ψηφοφόροι θα σταυροδοτήσουν έως 4 υποψήφιους. Ενώ το ψηφοδέλτιο θα συγκροτηθεί με αλφαβητική σειρά. Ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού αυξάνεται στο διπλάσιο του συνολικού αριθμού των εκλεγομένων κάθε φορά μελών στο Ευρωκοινοβούλιο. Εισάγεται η ποσόστωση ανά φύλο και είναι υποχρεωτική η αντιπροσώπευση του κάθε φύλου να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ένα τρίτο των υποψηφίων. Διατηρείται το υπάρχον εκλογικό σύστημα και οι έδρες κατανέμονται μεταξύ όσων λάβουν τουλάχιστον το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι εν ενεργεία βουλευτές δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, ενώ η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων θα επιτρέπεται μέχρι μία μέρα πριν τις εκλογές.

Αυξάνονται τα παράβολα συμμετοχής των ψηφοδελτίων, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων, ακόμα και πόσες φορές θα εμφανιστούν αυτοί στα ΜΜΕ κ.ά.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο και στην τοποθέτησή του ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι ρόλος του «Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ακριβώς να νομιμοποιεί αυτήν τη βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική και να διαμορφώνει προϋποθέσεις χειραγώγησης των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων». Τόνισε ότι είναι κριτήριο για τον ελληνικό λαό η στάση των κομμάτων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, «με βάση αυτό το αδιάψευστο κριτήριο πρέπει να πάει στην κάλπη και να καταδικάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ως λυκοσυμμαχία, να καταδικάσει την ευρωπαϊκή πολιτική. Η ψήφος που είναι η μόνη καταδίκη αυτής της πολιτικής που τον έχει οδηγήσει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και η οποία δεν χωράει καμία αμφισβήτηση, καμία παρερμηνεία, είναι η ψήφος απέναντι στο ΚΚΕ».

Απαράδεκτη τροπολογία

Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκαν μια σειρά τροπολογίες εντελώς άσχετες με το περιεχόμενό του, με χαρακτηριστικότερη την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας η οποία αφορά τον ΟΑΕΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε την τροπολογία πρόκληση, καθώς, από τη μια, αναγνωρίζει ότι ο ΟΑΕΕ παρακρατούσε περίπου 200 εκατ. ευρώ από τους ασφαλισμένους τα οποία δεν απέδιδε στο λογαριασμό ανεργίας του ΟΑΕΔ αλλά, παράλληλα, προβλέπει την αποπληρωμή αυτών των ποσών σε βάθος 15ετίας. Επιπρόσθετα, δίνει το δικαίωμα στον ΟΑΕΕ να παρακρατεί στο εξής τα συγκεκριμένα ποσά για τους ασφαλισμένους και, αντί να τα αποδίδει στο λογαριασμό ανεργίας που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ, να τα χρησιμοποιεί για να πληρώνει τις συντάξεις.

«Με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε, έντεχνα, προσπαθείτε να φέρετε σε αντιπαράθεση τους χρεοκοπημένους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες με τους συνταξιούχους, για το ποιος θα πάρει αυτά τα πενιχρά λεφτά». «Είναι μία απαράδεκτη τροπολογία και μάλιστα τη στιγμή που έχουν κινηθεί ποινικές διώξεις απέναντι στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ».

Η ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη τροπολογία θα γίνει ονομαστικά σήμερα στις 1.30 το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ