Τρίτη 29 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια σε Αίγυπτο και Αλβανία για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Εντείνονται οι προσπάθειες του αστικού πολιτικού κόσμου για γεωπολιτική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή με κινδύνους για το λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφτηκε την Αίγυπτο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Στις επαφές του διαφήμισε την ικανότητα του «αμυντικού συστήματος» της Ελλάδας και τις δυνατότητές του να υποστηρίξει ιμπεριαλιστικές αποστολές. Παράλληλα, εστίασε στα «κοινά συμφέροντα» των δύο χωρών και τα περιθώρια που υπάρχουν για παραπέρα βελτίωση των σχέσεών τους, ουσιαστικά για παραπέρα συνεργασίες ελληνικών και αιγυπτιακών μονοπωλίων.

Θυμίζουμε ότι μιλώντας τέλη Μάρτη σε συνέδριο για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «επιχειρηματική μας παρουσία στην Αίγυπτο, που είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Η Ελλάδα είναι ο 5ος ξένος επενδυτής στην Αίγυπτο, που είναι η καρδιά της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής».

Επιπλέον, είναι ανοιχτό το θέμα της χάραξης της Ελληνικής ΑΟΖ που εφάπτεται στο νότο (και) με την αιγυπτιακή. Ελλάδα και Αίγυπτος είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ επί κυβέρνησης Καραμανλή. Οι συζητήσεις όμως σταμάτησαν, μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, που αμφισβητεί την ύπαρξη ΑΟΖ στο Καστελόριζο, η γεωγραφική θέση του οποίου είναι καθοριστική για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς δημιουργεί κοινό όριο ανάμεσα στις ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου. Αν όμως «παρακαμφθεί» το Καστελόριζο, όπως επιδιώκει η Τουρκία, η Αίγυπτος αποκτά θαλάσσια σύνορα με Κύπρο και Τουρκία, ενώ η Ελλάδα χάνει σημαντικό τμήμα της δικής της ΑΟΖ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «ένας από τους στόχους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ είναι η Αλβανία να λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο». «Οπως στηρίξαμε την Αλβανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με περισσότερη δύναμη και επιθυμία, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν θα στηρίξουμε στο να χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ εντός της προεδρίας μας», πρόσθεσε.

Η αλβανική αστική τάξη θέλει ένταξη της χώρας της στην ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει την υποστήριξή της, πιέζοντας για αντάλλαγμα να κλείσει το θέμα της ΑΟΖ και με την Αλβανία. Βέβαια, στο πεδίο αυτό βρίσκει ισχυρό αντίπαλο τα ιταλικά μονοπώλια που επιδιώκουν ευνοϊκότερη για τα συμφέροντά τους χάραξη, ασκούν την επιρροή τους στην αλβανική κυβέρνηση να ζητά περισσότερα, διαβεβαιώνουν ότι καθεστώς υποψήφιας χώρας μπορεί να λάβει η Αλβανία και στο β' εξάμηνο του έτους, όπου την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ ασκεί πλέον η Ιταλία. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε την Τουρκία, που έχει αμυντική συμφωνία και ναυτική βάση στην Αλβανία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ