Τρίτη 29 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ
Σε ρότα μετεξέλιξης με σταθερά τον ευρωμονόδρομο

Ζητήματα αντιμετωπίζουν (και) στο εσωτερικό της ΝΔ, τόσο από σπόντες για την απήχηση του κόμματος στους ψηφοφόρους, όσο και από φήμες για ίδρυση και άλλου κόμματος στα δεξιά της. Βέβαια, δείχνει να συνεχίζεται η μετεξέλιξη του κόμματος σε σύγχρονη αστική φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη προκειμένου, ενσωματώνοντας ευρύτερα στρώματα στον ευρωμονόδρομο, να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συναινέσεις για τα επερχόμενα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη στον «Alpha», ότι η ΝΔ είναι πλέον ένα μικρό κόμμα που δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που γνώρισε η ίδια, λέγεται πως προκάλεσε εκνευρισμό στην ηγεσία του κόμματος. Το περιβάλλον Σαμαρά είναι ενοχλημένο και από πληροφορίες που θέλουν το ...μητσοτακέικο έτοιμο να εγείρει ζήτημα πρωθυπουργού αν η ΝΔ χάσει με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, προτείνοντας εκ νέου για τη θέση (σε μια κυβέρνηση συνεργασίας) τον διατελέσαντα για έναν μήνα υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

Απαντώντας στην Μπακογιάννη, στελέχη της ΝΔ, όπως ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, φρόντισαν - με μπόλικη δόση χολής - να θυμίσουν ότι η Μπακογιάννη έκανε δικό της κόμμα το 2012 αλλά στις εκλογές δεν κατάφερε και πολλά... Αλλοι αντέτειναν ότι έτσι κι αλλιώς στην παρούσα φάση εκλογικές επιδόσεις του 40 και του 45% δεν είναι εφικτές, άρα η συζήτηση πρέπει να εστιάσει στην ανάγκη συγκλίσεων ευρύτερων αστικών δυνάμεων με στόχο πάντα την «κυβερνητική σταθερότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο διοχετεύονται διαρκώς σενάρια στον αστικό Τύπο περί στροφής της ΝΔ σε πιο κεντρώα κατεύθυνση, με μετεξέλιξή της σε σύγχρονη κεντρώα - κεντροδεξιά παράταξη, ενσωμάτωση και κεντροαριστερών στελεχών και ψηφοφόρων (κάτι που είχε επιχειρηθεί και από τον προηγούμενο πρόεδρο του κόμματος Κ. Καραμανλή). Επί παραδείγματι διαχέεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος άλλωστε έχει δηλώσει ανοιχτά διαθέσιμος για τέτοιες συμπράξεις.

Σε κάθε περίπτωση, για μια τέτοια στροφή εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται σημαντικά στελέχη της ΝΔ, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και η Μπακογιάννη. Επίσης, στο «Βήμα της Κυριακής» δημοσιεύτηκαν πληροφορίες περί εισηγήσεων που δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς για μια «Εθνική Συνδιάσκεψη» της ΝΔ, τέλη Ιούνη με μέσα Ιούλη, που να σηματοδοτήσει τη συμπόρευση των αστικών δυνάμεων Δεξιάς για Κέντρου.

Την ίδια στιγμή ξαναβλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια που θέλουν τον πρώην στενό συνεργάτη του Σαμαρά Τάκη Μπαλτάκο να σχεδιάζει την ίδρυση νέου κόμματος. Πριν μερικές βδομάδες, μιλώντας ο Μπαλτάκος στην εφημερίδα «Real News» είχε πεί: «Αν μετά τις ευρωεκλογές συνεχίσει η στροφή της ΝΔ προς ένα κεντρώο κόμμα, που θα σημαίνει τον δικό μου αποκλεισμό από μία τέτοια ΝΔ, τότε θα τα σκεφτώ όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ