Τρίτη 29 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Επαφές βαθύτερης εμπλοκής στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Πληθαίνουν οι επαφές της ηγεσίας του στρατεύματος με τους ομολόγους των χωρών που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιπαράθεση ΕΕ και ΗΠΑ με την καπιταλιστική Ρωσία. Γεγονός που γεννά πρόσθετους προβληματισμούς για τον προσανατολισμό που δίνει η κυβέρνηση στις Ενοπλες Δυνάμεις, την πιθανή βαθύτερη εμπλοκή τους στην εξελισσόμενη ουκρανική κρίση, στους επικίνδυνους για τους λαούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει αυξημένο ρόλο σε όφελος των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες Δευτέρα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος υποδέχθηκε στο Επιτελείο τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Εσθονίας, Υποστράτηγο Riho Terras. Oπως ανακοινώθηκε, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Σημειωτέον, χτες ανακοινώθηκε ότι το ΝΑΤΟ στέλνει, λόγω αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, πρόσθετα αεροσκάφη από τη Βρετανία να περιπολούν πάνω από Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία.

Προηγούμενα, ο Ελληνας στρατηγός είχε μεταβεί στην Πολωνία, όπου είχε επαφές με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων Μ. Γκοκούλ, σε μια περίοδο που η Πολωνία προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη από ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα του πολωνικού Γενικού Επιτελείου, οι δυο αρχηγοί «συζήτησαν μεταξύ άλλων για το θέμα του εκσυγχρονισμού των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων και τη συμμετοχή των πολωνικών στρατευμάτων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός των πολωνικών συνόρων. Ο στρατηγός Κωσταράκος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη μεταρρύθμιση του πολωνικού συστήματος στρατιωτικής εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε επίσης η μέχρι στιγμής στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και οι προοπτικές της περαιτέρω ανάπτυξής της».

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την αποστολή 600 στρατιωτών στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, προκειμένου, όπως αναφέρθηκε, να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι, σημείωσε ότι αυτές οι ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις γίνονται επιπροσθέτως του τακτικού προγράμματος εκπαίδευσης που έχει ο αμερικανικός στρατός με αυτές τις χώρες και διευκρίνισε ότι προστέθηκαν λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία. Επιπλέον, χτες τέσσερα γαλλικά μαχητικά «Rafale» έφτασαν στη βάση Μάλμπροκ στη βόρεια Πολωνία, για να ενισχύσουν την άμυνα του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια στρατιωτικής προετοιμασίας για «κινδύνους» από Ανατολή και Νότο (2015-01-26 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (2014-11-05 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς (2014-10-17 00:00:00.0)
Στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2014-09-20 00:00:00.0)
Προετοιμασία για νέες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις (2014-05-23 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η Ουκρανία και όλος ο πλανήτης (2014-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ