Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ
Το πενταετές πρόγραμμα γίνεται οκταετές

Τη «σολομώντειο» λύση της επιμήκυνσης του προγράμματος 2001-2005 μέχρι το 2008, με διατήρηση της δαπάνης στα 4 τρισ. δραχμές και του παγώματος της αγοράς των «Γιουροφάιτερ», καθώς η σύμβαση θα υπογραφεί μετά το 2004 και κατόπιν νέων διαπραγματεύσεων, προέκρινε το ΚΥΣΕΑ κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του

Την «σολομώντειο» λύση της επιμήκυνσης του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων και της μετατροπής του σε οκταετές, αποφάσισε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με θέμα τις περικοπές στους εξοπλισμούς για την εξοικονόμηση πόρων.

Ετσι το πενταετές πρόγραμμα 2001-2005 υποτίθεται πως δεν περικόπτεται και το ποσόν που θα διατεθεί παραμένει στα 4 τρισ. δραχμές, τα οποία, ωστόσο, θα διατεθούν για συμβάσεις που θα υπογραφούν μέχρι και το 2008, στην ουσία δηλαδή για το συγκεκριμένο διάστημα της πενταετίας 2001-2005 θα υπάρχει περικοπή. Την ίδια τύχη έχει και η υπόθεση της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών 4ης γενιάς, καθώς η αγορά των «Γιουροφάιτερ» παγώνει, αν δε ματαιώνεται, καθώς η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μετατίθεται για μετά το 2004 και η προμήθεια για μετά το 2005 και αφού προηγηθούν νέες διαπραγματεύσεις.

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θέλησε να δώσει τη δική του εκδοχή για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο κυβερνητικό όργανο, αναφέροντας ότι «όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα θα υλοποιηθούν χωρίς περικοπές» και κάνοντας λόγο για αναμόρφωση του πενταετούς προγράμματος που παραμένει στα 4 τρισ. δρχ. Ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι ισχύει η προηγούμενη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για ένταξη των «Γιουροφάιτερ» στην Πολεμική Αεροπορία, με τη διαφορά ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει μετά το 2005. Απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει το πότε θα υπογραφεί η σύμβαση. Πράγμα που το ξεκαθάρισε ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας ο οποίος ήταν κατηγορηματικός ότι η σύμβαση θα υπογραφεί μετά το 2004 και αφού προηγηθούν νέες διαπραγματεύσεις.

Επίσης, όπως είπε ο υπουργός Αμυνας, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων, το δόγμα δηλαδή προσαρμογής των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες ΝΑΤΟικές ανάγκες «μια πολιτική που βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και αρκετούς μήνες». Και πρόσθεσε: «Σκοπός και στόχος είναι η επίτευξη διακλαδικής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία δύναμης, στο πλαίσιο της παραδοσιακής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερης εμβέλειας, ταχύτητας και ισχύος, που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπενθυμίζοντας αρχικά ότι στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στις 29 Μάρτη, «αποφασίστηκε να μετατοπιστεί χρονικά η πραγματοποίηση ορισμένων τμημάτων του εξοπλιστικού προγράμματος και να μετατεθεί η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, για την περίοδο μετά το 2004». Η απόφαση αυτή, είπε, αφορά τόσο στα μαχητικά αεροσκάφη της 4ης γενιάς «Γιουροφάιτερ», όσο και άλλους εξοπλισμούς συνολικής δαπάνης ύψους, περίπου 1 τρισ. δραχμών, οι οποίοι θα μετατεθούν για την περίοδο μετά το 2004.

Ο Δ. Ρέππας εξειδίκευση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για περικοπές αναφέροντας:

- Το 2001 εφαρμόζεται κανονικά το πρόγραμμα.

- Το 2002 μείωση κατά 195 δισ. δραχμές φτάνοντας στα 1 τρισ. 11 δισ. δραχμές.

- Το 2003 μείωση κατά 390 δισ. δραχμές, φτάνοντας στα 728 δισ. δραχμές.

- Το 2004 μείωση κατά 415 δισ. δραχμές φτάνοντας στα 657 δισ. δραχμές.

Κάνοντας απολογισμό των μέχρι τώρα υλοποιημένων εξοπλιστικών προγραμμάτων του πρώτου πενταετούς (1996-2000) ο υπουργός Τύπου σημείωσε:

Στην Πολεμική Αεροπορία, με το πρώτο ΕΜΠΑΕ, της περιόδου 1996-2000, για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16, διατέθηκαν 720 δισ. δραχμές, για τα μαχητικά ΜΙΡΑΖ-2000, διατέθηκαν 558 δισ. δραχμές και για τον εκσυγχρονισμό των ΦΑΝΤΟΜ, διατέθηκαν 100 δισ. δραχμές. Επίσης, για την αγορά του εκπαιδευτικού αεροσκάφος τύπου Τ-6, διατέθηκαν 78 δισ. δραχμών. Για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τύπου «ΠΑΤΡΙΟΤ», διατέθηκαν 390 δισ. δραχμές, ενώ για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, τύπου «ΚΡΟΤΑΛ», διατέθηκαν 80 δισ. δραχμές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου στο χτεσινό ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε η εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων και ειδικότερα τα δύο προγράμματα, το ένα αυτό που αφορά στο αεροσκάφος μέσης μεταφορικής ικανότητας και το άλλο που αφορά στο νέο άρμα μάχης.

Ο Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι η απόφαση που είχε πάρει το ΚΥΣΕΑ, σε παλαιότερη συνεδρίασή του, στις αρχές του 2000 και αφορά στα «Γιουροφάιτερ» παραμένει. Με όσα συμπλήρωσε όμως επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα παγώνει, καθώς «μετά το 2004, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν με βάση τα δεδομένα εκείνης της εποχής». Και πρόσθεσε: «Εμείς παραμένουμε, θέλουμε να παραμείνουμε, σε αυτό το πρόγραμμα και θα συζητήσουμε με τους παραγωγούς με όρους και προϋποθέσεις τέτοιες, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε παρόντες σε αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, όχι μόνο ως αγοραστές, αλλά και ως συμπαραγωγοί. Αλλά είναι κάτι το οποίο, επαναλαμβάνω, θα αντιμετωπίσουμε τότε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ