Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Εκδήλωση - αφιέρωμα στην Παρισινή Κομμούνα

Εκατόν τριάντα χρόνια συμπληρώνονται το φετινό Μάη από τότε που το προλεταριάτο του Παρισιού επιχειρούσε την πρώτη «έφοδο στους ουρανούς». Τιμώντας αυτή την - επίκαιρη όσο ποτέ - επέτειο, το ΚΜΕ διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στην Κομμούνα του Παρισιού, την Τετάρτη 30 Μάη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΚΜΕ, ιστορικός Τηλέμαχος Λουγγής, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Μια εκδήλωση για την ηρωική δράση, το μεγαλείο και την τραγωδία της Παρισινής Κομμούνας. Ενα αφιέρωμα στους δύο περίπου μήνες που η εργατική τάξη του Παρισιού κράτησε την εξουσία στα χέρια της, ήρθε σε ρήξη με το αστικό καθεστώς, τους θεσμούς και τους μηχανισμούς του, λαμβάνοντας μέτρα, εντελώς πρωτοπόρα για την εποχή της, που ανακούφισαν τον εαυτό της και τα άλλα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα και βελτίωσαν αισθητά τις συνθήκες ζωής τους.

Οπως άλλωστε σημειώνεται στη σχετική πρόσκληση του ΚΜΕ η Παρισινή Κομμούνα «διαμόρφωσε πρωτόφαντους θεσμούς στους τομείς της λαϊκής υγείας και της λαϊκής παιδείας. Αναδιοργάνωσε το στρατό, σύμφωνα με τα πρότυπα της λαϊκής πολιτοφυλακής. Κατέστησε τον πολιτισμό λαϊκό, μαζικό αγαθό. Οι επαναστάτες της Κομμούνας έδωσαν, πέρα από όλα τα άλλα, σπουδαία δείγματα ενός νέου, ταξικού ήθους, του ήθους της εργατικής τάξης, του ηρωισμού, της μαχητικότητας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης της».

Παρά το τραγικό τέλος της Κομμούνας, που «έσβησε» μέσα σε λίμνες αίματος που προκάλεσαν οι δυνάμεις της αντίδρασης, κανείς δεν κατάφερε να «σβήσει» την κληρονομιά της, που παραμένει ζωντανή και χρήσιμη, ίσως περισσότερο από ποτέ, στις μέρες μας, που το προλεταριάτο με τη συσσωρευμένη πείρα από τις νίκες και τις ήττες του έχει όλες τις αντικειμενικές προϋποθέσεις, για να επιτελέσει τον ιστορικό του ρόλο: Την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής και της κομμουνιστικής κοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ