Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ Γ. ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
Με κυβερνητική έγκριση οι περιοριστικοί όροι
  • Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε, χτες, από το συνδικαλιστή να συμμορφωθεί
  • Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ
  • Συγκέντρωση στον Πειραιά την Τετάρτη

«Δεν είναι σωστό να λέτε ότι δε θα συμμορφωθείτε με τους περιοριστικούς όρους. Η κοινωνία δέχεται και καλές και κακές αποφάσεις διαφορετικά θα είχαμε ζούγκλα. Το να συμμορφωνόμαστε είναι δείγμα πολιτείας όπου υπάρχει υπευθυνότητα»!

Αυτά ήταν μερικά από τα αποκαλυπτικά λόγια του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου, προς αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ (φωτογραφία). Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε χτες διάβημα, απαιτώντας την άρση της δίωξης και των περιοριστικών όρων που ασκήθηκαν σε βάρος του Γ. Μανουσογιαννάκη, προέδρου του ναυτεργατικού σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», που διώκεται επειδή υπερασπίστηκε δικαιώματα των ναυτεργατών. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν καμία δίωξη, καμία άσκηση τρομοκρατίας και απαντούν με τη διοργάνωση, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά, συλλαλητηρίου την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Μάη.

Η στάση του υπουργού, καθώς και η νέα απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά αποκαλύπτουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να «πατάξει» τη συνδικαλιστική δράση, να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και να καταστείλει τις όποιες λαϊκές αντιδράσεις. Ολα αυτά αποτελούν προάγγελο για το τι πρόκειται να συμβεί με την ψήφιση του «τρομονόμου».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της κυβέρνησης στις δικαστικές αρχές. Προσπάθησε, μάλιστα, να πείσει ότι με τον «τρομονόμο» - έτσι τον αποκάλεσε και ο ίδιος ο υπουργός - η κυβέρνηση θέλει να πατάξει το οικονομικό οργανωμένο έγκλημα, λέγοντας στους συνδικαλιστές χαρακτηριστικά ότι έτσι, με αυτόν το νόμο θα πατάξει η κυβέρνηση και το δουλεμπορικό κύκλωμα.

Ο Γ. Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, απευθυνόμενος στον υπουργό υπογράμμισε ότι η δίωξη εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάμψει τη συνδικαλιστική δράση και συνολικά τον αγώνα των εργαζομένων. «Θεωρούμε - συνέχισε - ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και το γεγονός ότι η απόφαση βγήκε μια μέρα πριν τη μεγάλη απεργία στις 17 Μάη δε μας αφήνει περιθώριο, να μην το συνδέσουμε με τον "τρομονόμο". Είναι απαράδεκτη όλη αυτή η προσπάθεια, θυμίζει την περίοδο 1967 - 1974 και δε θα υποκύψουμε στους περιοριστικούς όρους».

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο Γ. Μανουσογιαννάκης χαρακτήρισε την απόφαση ευθεία βολή στη συνδικαλιστική δράση. «Υπάρχει ένας μηχανισμός - είπε - στον Πειραιά που στήνει κατηγορίες, καθώς δίκες εκκρεμούν και για άλλους συνδικαλιστές. Η καταδίκη 9 δουλεμπόρων ήταν αποτέλεσμα του αγώνα των ναυτεργατών. Μέχρι σήμερα παρά τις καταγγελίες δεν ερευνάται η υπόθεση, αντίθετα με μεγάλη ευκολία διώκονται συνδικαλιστές με βαριές κατηγορίες». Δήλωσε δε ότι δεν πρόκειται να υπακούσει στους περιοριστικούς όρους.

Ο πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου διώχτηκε μετά από συνδικαλιστική παρέμβαση το 1999 στην προσπάθειά του, όπως είχε καθήκον, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Γι' αυτό το λόγο τού επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισής του μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, καθώς και 500 χιλιάδες δραχμές εγγύηση. Αυτό έγινε αφού οι αρχές προσπέρασαν τη δήλωση του μάρτυρα Γ. Καβαλιέρη που ήταν παρών, ο οποίος διέψευσε όλους τους ισχυρισμούς του ναυτιλιακού πράκτορα, που ο συνδικαλιστής υποτίθεται ότι χτύπησε.

Μια μέρα πριν τη μεγάλη απεργία στις 17 Μάη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε την αίτηση άρσης των όρων που είχε καταθέσει ο συνδικαλιστής, υιοθετώντας το σκεπτικό της εισήγησης του Εισαγγελέα Περικλή Δράκου, όπου χαρακτήριζε τη συνδικαλιστική παρέμβαση, «ιδιωτική υπόθεση»! Επίσης αναφέρει ότι ο συνδικαλιστής είναι άτομο με βίαιο και επιθετικό χαρακτήρα! Για να καταλήξει μέσα από πληθώρα αστήριχτων κατηγοριών, ότι όλα αυτά έγιναν για την προβολή του Γ. Μανουσογιαννάκη!

Ο Μίχας «τιμωρός»!

Με παρόντα όλα τα μέλη της διοίκησης, χτες, στο Εργατικό Κέντρο, ο Γ. Μίχας, πρόεδρος του ΕΚΠ και επικεφαλής της κυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης (ΠΑΣΚΕ), αρνήθηκε τη συνεδρίαση και τη λήψη αποφάσεων, που να καταδικάζει την πρωτοφανή απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά και να εξαγγέλλει κινητοποιήσεις! Ο Γ. Μίχας «ξεγυμνώθηκε» τελείως καθώς το επιχείρημά του, για να μην πάρει απόφαση του ΔΣ ήταν όπως είπε: «Αφού μας κάνουν κριτική και διαφοροποιούνται στο Ασφαλιστικό, στην Πρωτομαγιά και γενικότερα στα προβλήματα των εργαζομένων, αφού δεν ταυτίζονται μαζί μας, δε θα συντονίσουμε τη δράση μας στο θέμα της τρομοκρατίας!»

Την απαράδεκτη στάση του προέδρου του ΕΚΠ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα πέντε εκλεγμένα μέλη της ΔΕΣΚ στο ΔΣ του ΕΚΠ, ενώ για τη δίωξη του συνδικαλιστή σημειώνουν: «πρόκειται για μια απόφαση που κινείται στα πλαίσια της εφαρμογής στην πράξη, πριν ψηφιστεί από τη Βουλή ο γνωστός "τρομονόμος"». Η ανακοίνωση συνεχίζει: «η απόφαση αυτή δε στρέφεται μόνο κατά του συγκεκριμένου συνδικαλιστή, αλλά συνολικά κατά του εργατικού συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος στα πλαίσια της προσπάθειας τρομοκράτησής του.

Την τρομοκρατική δίωξη και τους όρους που έχουν επιβληθεί από τον Εισαγγελέα και τον ανακριτή, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία και καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να σταματήσουν τη δίωξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ