Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο για την «Ιθάκη»

Κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων νεολαίας ΚΝΕ, ΠΑΣΠ, ΕΑΝ(ΣΥΝ) ΔΗΚΚΙ

Στιγμιότυπο απ' την καμπάνια στο ΤΕΙ Αθήνας
Στιγμιότυπο απ' την καμπάνια στο ΤΕΙ Αθήνας
Η νεολαία της Θεσσαλονίκης συμπαραστέκεται στα παιδιά του συμμετέχουν στα προγράμματα της «Ιθάκης» και καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, με την οποία εκφράζεται η αντίθεση της πλειοψηφίας στη λειτουργία συμβουλευτικού κέντρου της Θεραπευτικής Κοινότητας στην περιοχή Λαδάδικα. Με κοινό κείμενο που υπογράφουν οι πολιτικές νεολαίες ΚΝΕ, ΠΑΣΠ, ΕΑΝ (ΣΥΝ) και ΔΗΚΚΙ, προαναγγέλλουν την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας μέσα στην επόμενη βδομάδα και δηλώνουν πως οι νέοι θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια της Ιθάκης για να μην υπάρξουν τείχη που θα χωρίσουν τους πολίτες. «Αυτή η πόλη ανήκει σε όλους μας», σημειώνουν.

Σχολιάζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που πάρθηκε κατ' εντολή των οργανωμένων ιδιωτικών συμφερόντων που φέρονται να θίγονται από την εγκατάσταση του συμβουλευτικού σταθμού στην περιοχή, οι πολιτικές νεολαίες με το κοινό τους κείμενου υπογραμμίζουν: «Πιστεύουμε ότι, όταν φορείς όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης που θα έπρεπε να εκφράζουν την τοπική κοινωνία και να προωθούν τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, συντάσσονται με τα συμφέροντα αυτά, η κατάσταση θα πρέπει να ανησυχεί τον κάθε ενεργό πολίτη».

  • Στο μεταξύ με ποδοσφαιρικό τουρνουά που διεξάγεται σήμερα και αύριο, εγκαινιάζεται το ποδοσφαιρικό γήπεδο με χορτοτάπητα, το νέο απόκτημα της Θεραπευτικής Κοινότητας Ιθάκη. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο τουρνουά είναι: της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, του Θεραπευτικού Προγράμματος Ιθάκη, των αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ και του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ.
Ενημερωτική καμπάνια στο ΤΕΙ Αθήνας

Με την οργάνωση μιας εβδομαδιαίας ενημερωτικής καμπάνιας αντιμετώπισε το ΤΕΙ Αθήνας τη χρήση ναρκωτικών ουσιών μεταξύ των σπουδαστών που διαπίστωσαν μετά από έρευνα.

Η καμπάνια -έληξε χτες- οργανώθηκε απ' την κοινωνική υπηρεσία του ΤΕΙ σε συνεργασία με την κινητή μονάδα «Πήγασος» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) μέσα στη σχολή. Το ΤΕΙ, δηλαδή, αντιμετώπισε το γεγονός με θετικό τρόπο και όχι με προτάσεις που θα ρίχνουν τους νέους πιο βαθιά στο πρόβλημα.

Στο ΤΕΙ Αθήνας φοιτούν 19.600 σπουδαστές (11.530 άντρες και 8.070 γυναίκες). Σύμφωνα με έρευνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΤΕΙ (δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Βήμα») σε 957 σπουδαστές (413 άντρες και 544 γυναίκες) υπήρξαν τα εξής ευρήματα:

  • Το 13,37% των σπουδαστών έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών τουλάχιστον μια φορά-εκ των οποίων 68% αγόρια και 32% κορίτσια. Μάλιστα, από αυτούς, το 75% έχει κάνει χρήση κάνναβης, το 17,2% έχει κάνει χρήση διαφόρων ειδών ναρκωτικών ουσιών (από χάπια μέχρι ηρωίνη κ.ά.), το 4,7% κοκαΐνης και το 3,1% έχει κάνει χρήση κάποιας ναρκωτικής ουσίας την οποία δεν προσδιορίζει.
  • Από εκείνους που χρησιμοποιούν ψυχοδραστικές ουσίες, το 12,5% κάνει καθημερινή χρήση, το 10,9% 1-3 φορές την εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι εμφανίζονται ως περιστασιακοί χρήστες (το 15,6% 1-3 φορές το μήνα και το 22,7% 1-3 φορές το χρόνο), ενώ το 34,4% έχουν μόνο δοκιμάσει για μία φορά στη ζωή τους.

Εξετάζοντας τη συχνότητα χρήσης ανάλογα με την ουσία παρατηρούνται τα εξής:

  • Το 44,8% όσων έχουν δοκιμάσει χασίς-κάνναβη δήλωσε ότι έκανε χρήση μια φορά για δοκιμή ενώ το 7,3% κάνει καθημερινή χρήση.
  • Το 16,4% όσων έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης δήλωσε ότι κάνει χρήση σε καθημερινή βάση, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δήλωσε ότι έχει κάνει χρήση μόνο μια φορά για δοκιμή. Η συντριπτική πλειοψηφία (66,6%) σε αυτή την κατηγορία δήλωσε ότι κάνει χρήση τουλάχιστον μια φορά το μήνα χωρίς να είναι χρήστης σε καθημερινή βάση.
  • Το 36,4% της κατηγορίας «χρήση πολλών ναρκωτικών ουσιών» κάνει χρήση καθημερινά και το 27,3% δύο έως τρεις φορές την βδομάδα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ