Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Πρόληψη και αγώνας για δημιουργική ζωή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την «πρόταση νομιμοποίησης των ναρκωτικών»

«Η λύση του προβλήματος των ναρκωτικών βρίσκεται στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για μια ζωή με δικαιώματα, δημιουργική», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την «πρόταση νομιμοποίησης των ναρκωτικών» και καλεί το λαό και τη νεολαία να απορρίψουν τη ναρκω-πρόταση των πέντε βουλευτών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου έχει ως εξής:

«Το σχέδιο νόμου των πέντε βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ πρέπει να απορριφθεί από το λαό και τη νεολαία αποφασιστικά.

Πρώτο, επειδή οι διατάξεις του δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν και οξύνουν το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Δεύτερο, επειδή διαχωρίζει τα ναρκωτικά σε σκληρά και μαλακά, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη νέα γενιά. Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η προσπάθεια να ταυτιστεί ο διαχωρισμός με τον προοδευτισμό και τη δημοκρατική αντίληψη.

Τρίτο, επειδή από τα πράγματα καλλιεργεί την αυταπάτη, ότι τα προβλήματα μπορούν ν' αντιμετωπιστούν με την καταφυγή στα υποκατάστατα. Η λογική που παράγεται είναι του συμβιβασμού με τα προβλήματα και όχι η ουσιαστική αντιμετώπισή τους.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η πολιτική ενάντια στα ναρκωτικά πρέπει να έχει ως κυρίαρχο στοιχείο της την πρόληψη. Βασικό στοιχείο της πρόληψης είναι η εξασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προϋποθέσεων, ώστε ο κάθε νέος να διαμορφώνει προσωπικότητα ώριμη, αισιόδοξη, αγωνιστική.

Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται:

  • Η δημιουργία δικτύου επιμόρφωσης γονιών, εκπαιδευτικών.
  • Η διαμόρφωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε ηλικίας.
  • Η ύπαρξη ειδικού συμβούλου στήριξης σε όλα τα σχολεία.
  • Η στήριξη και ανάπτυξη με πολιτική και οικονομική ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς φορείς, ολοκληρωμένου δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών.

Είναι ευθύνη του κράτους να παρέχει τη δυνατότητα απεξάρτησης σε όσους αποφασίζουν να απεξαρτηθούν. Αυτό σημαίνει ότι:

  • Το κράτος είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί τόσες θεραπευτικές μονάδες, όσες είναι απαραίτητες για να καλύπτουν τη ζήτηση που υπάρχει για θεραπεία.
  • Το κράτος είναι υποχρεωμένο να στηρίζει την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, εξασφαλίζοντάς τους εκπαίδευση και εργασία.

Το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση αποτρεπτικά απέναντι στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

  • Οι ποινές των εμπόρων ναρκωτικών πρέπει να είναι βαριές και εξαιρετικά αυστηρή η δικαστική τους αντιμετώπιση.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι 2791/99 και 2161/93 που δίνουν τη δυνατότητα ακόμα και ελεύθερης διακίνησης μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.
  • Χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους εξαρτημένους χρήστες:

- Να μην κλείνονται οι υπόδικοι για ναρκωτικά χρήστες στις κοινές φυλακές μαζί με ποινικούς κρατούμενους ή σε ψυχιατρεία.

- Να διαμορφωθούν ειδικά σωφρονιστικά - θεραπευτικά καταστήματα.

- Να δημιουργηθεί ειδικό σώμα δικαστών, κατάλληλα εκπαιδευμένων, για το χειρισμό υποθέσεων χρηστών που παραβαίνουν τους νόμους για τα ναρκωτικά. Αυτοί οι δικαστές θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ειδικές γνώσεις και λαμβάνοντας υπόψη τους όλες τις παραμέτρους (ηλικία, ψυχοσύνθεση, ιδιαίτερα προβλήματα), να μπορούν να διακρίνουν τις περιπτώσεις (απλή χρήση, εξάρτηση, εμπορία) και να επιβάλλουν κατάλληλες ποινές, που στόχο θα έχουν να διευκολύνουν την απεξάρτηση των τοξικομανών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η λύση του προβλήματος των ναρκωτικών βρίσκεται στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για μια ζωή με δικαιώματα, δημιουργική. Βρίσκεται στη χάραξη μιας πολιτικής που κυρίαρχο στοιχείο της θα έχει την πρόληψη, σε συνδυασμό με τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ