Τρίτη 9 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κοινές ναυτικές ασκήσεις Αιγύπτου - Ρωσίας

ΚΑΪΡΟ.--

Την κύρια φάση των κοινών ναυτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο Θάλασσα ξεκινούν, από σήμερα και ως τις 14 Ιούνη, δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού Αιγύπτου και Ρωσίας.

Οι ασκήσεις, που πραγματοποιούνται με την επωνυμία «Γέφυρα Φιλίας 2015», ξεκίνησαν το Σάββατο από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Ο Ρώσος ναύαρχος Βίκτορ Τσίρκοφ, μιλώντας χτες στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ» χαρακτήρισε τα κοινά ρωσο-αιγυπτιακά γυμνάσια ως «σημαντική κίνηση στις προσπάθειες ενίσχυσης της αμοιβαίας κατανόησης και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών». Σημείωσε πως οι ναυτικές δυνάμεις αμφοτέρων χωρών αντιμετωπίζουν «προκλήσεις και κινδύνους που μπορεί να προκύψουν στη θάλασσα».

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σεντκί Σομπχί Σαΐντ Αχμέτ, σημείωσαν σε δηλώσεις τους ότι κατά τη διάρκεια των κοινών ναυτικών γυμνασίων, ρωσικά και αιγυπτιακά πολεμικά πλοία, με υποστήριξη αεροπορικών δυνάμεων, θα ασκηθούν στην εκτέλεση αποστολών «προστασίας των θαλασσίων οδών από ποικίλες απειλές».

Το κοινό σενάριο των ασκήσεων περιλαμβάνει ανάπτυξη δυνάμεων με σκοπό την οργάνωση των επικοινωνιών και του ανεφοδιασμού πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα, καθώς και επιχειρήσεων νηοψίας «ύποπτων σκαφών», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές βολές και το προσωπικό θα ασκηθεί σε όλα τα μέσα ασφάλειας και άμυνας σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι ασκήσεις αυτές δείχνουν την ένταση του ανταγωνισμού στη Μεσόγειο, ενώ οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα δραματικά αποτελέσματά τους συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική. Ετσι, η Ρωσία απαντά με αυτές στις αντίστοιχες που πραγματοποιούν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ με συμμάχους τους στην περιοχή. Πριν από λίγο διάστημα, εξάλλου, ρωσικά και κινεζικά πλοία επίσης κατέβηκαν για ασκήσεις στη Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ