Τρίτη 9 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Εδαφικές διευθετήσεις και οικονομικές συνεργασίες

ΝΤΑΚΑ.--

«Ορόσημο» χαρακτήρισαν αναλυτές αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τη συμφωνία που υπέγραψε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και η Μπαγκλαντέζα ομόλογός του Σέιχ Χασίνα διευθετώντας την τύχη σχεδόν 200 μικρών εκτάσεων διάσπαρτων στη μεθόριο των οποίων η κυριότητα αμφισβητούνταν.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης που έκανε ο Μόντι στο Μπαγκλαντές το Σαββατοκύριακο, συμφωνήθηκε ότι 111 «θύλακες» (μικρά τμήματα γης) θα περάσουν στην κυριαρχία του Μπανγκλαντές και άλλοι 51 στην Ινδία. Σχετική συμφωνία βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση από τη δεκαετία του 1970, αλλά υπό το βάρος ευρύτερων ενδοαστικών αντιθέσεων εκκρεμούσε. Με τη συμφωνία, περίπου 50.000 κάτοικοι των αντίστοιχων περιοχών (που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ξένο έδαφος μέσα στην κάθε χώρα) θα μπορέσουν να αποκτήσουν την αντίστοιχη ιθαγένεια.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μόντι αναζητά συμμαχίες και συνεργασίες που θα ωφελήσουν τα συνολικά σχέδια της ινδικής πλουτοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τα εδαφικά ζητήματα «έκλεισαν» και εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες ύψους 4,5 δισ. δολ. στον τομέα της Ενέργειας. Ακόμα, το Νέο Δελχί πρόκειται να παράσχει δάνεια 2 δισ. δολαρίων για ανάπτυξη υποδομών στο Μπαγκλαντές. Μεταξύ άλλων εταιρειών που βγαίνουν ιδιαίτερα κερδισμένες είναι η «Adani Power Limited» (θυγατρική του ενεργειακού ινδικού κολοσσού «Adani») και ο Ομιλος «Reliance. (Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο, Τηλεπικοινωνίες κ.τ.λ.) οι οποίες θα εμπλακούν στην κατασκευή εργοστασίων παραγωγής Ενέργειας, στην πρώτη περίπτωση με τη χρήση άνθρακα στη δεύτερη με φυσικό αέριο. Μόνο αυτές οι δύο συμφωνίες εκτιμάται ότι έχουν συνολική αξία 5,5 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ