Τρίτη 9 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκβιασμοί και χειραγώγηση του λαού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Ο χρόνος δεν κυλά προς όφελος της διευθέτησης» σημειώνει ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» (AP), κατά την πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στη Νέα Υόρκη. Ο Ακιντζί επιστράτευσε τη σημασία διατήρησης της «συλλογικής μνήμης» που - όπως υποστήριξε - χάνεται με «το πέρασμα του χρόνου» και συμπληρώνοντας ότι «τα μέλη των νεότερων γενιών αποξενώνονται μεταξύ τους» (σ.σ. εννοώντας προφανώς τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους) έσπευσε να αναπαράγει τους γνωστούς εκβιασμούς σε βάρος του κυπριακού λαού: Αν η Κύπρος δεν επανενωθεί τώρα, φοβάμαι ότι οι ακόλουθες γενιές «θα ψάχνουν ένα διαφορετικό είδος λύσης που θα κινηθεί περισσότερο κατά μήκος της διαίρεσης».

Θυμίζουμε ότι ο Ακιντζί βρέθηκε στη Νέα Υόρκη μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ενώ ακόμα μια φορά έκλιναν σε όλες τις πτώσεις τη σημασία να αξιοποιηθεί η «Κοινή Δήλωση» του Φλεβάρη του 2013 που έστρωνε το έδαφος για «δύο συνιστώντα κράτη». Οι παράμετροι μιας συμφωνίας είναι γνωστές - όπως ανέφερε και στο AP ο Ακιντζί - εξηγώντας ότι μιλάμε για μια διζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία, με «δύο συνιστώντα κράτη (σ.σ. «two-constituent state») που θα έχουν εξουσίες οι ίδιες και μια κεντρική κυβέρνηση». Δεν παρέλειψε ακόμα να σημειώσει πως το φυσικό αέριο πρέπει να αποτελέσει «προσόν για μια λύση».

Στο μεταξύ, χτες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χτες ότι η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία, προκειμένου να «αξιολογήσει» την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά τις προχτεσινές εκλογές. Πάντως, τα πρωτοσέλιδα των αστικών ΜΜΕ έσπευσαν να ενισχύσουν αυταπάτες που διαμορφώνονται πάνω σε αποπροσανατολιστικές προσεγγίσεις που συνδέουν την τουρκική προκλητικότητα μόνο με ένα κόμμα (το AKP) ώστε να αποσιωπηθεί η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και οι επικίνδυνες για τους λαούς «κόντρες» μεριδίων του κεφαλαίου στις οποίες και η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει «παρών».

Τέλος, να σημειωθεί ότι χτες το βράδυ Ακιντζί - Αναστασιάδης είχαν προγραμματίσει να παρακολουθήσουν μαζί μια τουρκοκυπριακή θεατρική παράσταση στη Λεμεσό, από την οποία κατάγονται και οι δύο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ