Τρίτη 9 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Εκλογές εν μέσω μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας

Στο Γκερέρο, πολλοί ήταν αυτοί που δε δέχτηκαν την εκλογική «φάρσα»
Στο Γκερέρο, πολλοί ήταν αυτοί που δε δέχτηκαν την εκλογική «φάρσα»
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο απέσπασε πλειοψηφία κατά τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Μεξικό, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Το PRI φέρεται να λαμβάνει μεταξύ 28,77% και 30,85% των ψήφων, ενώ ακολουθεί το συντηρητικό Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN), που λαμβάνει ποσοστό από 21,47% έως 22,7%. Αυτές οι ενδιάμεσες εκλογές ήταν ένα «τεστ» για τον πρόεδρο Νιέτο και το κόμμα του, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με σειρά περιστατικών βίας και πολιτικών σκανδάλων. Το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα αναμένεται να καταλάβει μεταξύ 196 και 203 εδρών, από τις 500 του κοινοβουλίου.

Τρίτο κόμμα είναι το Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD), το οποίο λαμβάνει μόλις 11-12% των ψήφων, έναντι ποσοστού 18,4% το 2012. Το Κόμμα Εθνικής Αναγέννησης (ΜΟΡΕΝΑ) έρχεται τέταρτο με 8,07%.

Η τεράστια αποχή που φτάνει το 53%, καθώς και οι προσπάθειες παρεμπόδισης της διαδικασίας, εκφράζουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο λαό. Συγκρούσεις σημειώθηκαν στις πολιτείες Οαχάκα, όπου εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν κινητοποιήσεις ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στο Γκερέρο, όπου οι γονείς 43 σπουδαστών της Διδασκαλικής Σχολής της Αγιοτζινάπα -που έχουν εξαφανιστεί από το Σεπτέμβρη του 2014 και εικάζεται ότι έχουν δολοφονηθεί- και λαϊκές οργανώσεις προχώρησαν σε καταστροφή του εκλογικού υλικού. Μεγάλη δύναμη του στρατού και της αστυνομίας είχε αναπτυχθεί στις δύο πολιτείες, αλλά και την Τσιάπας, όπου επίσης εκδηλώθηκαν αντιδράσεις και έγιναν συγκρούσεις με διαδηλωτές, ενώ υπάρχουν 88 τουλάχιστον συλληφθέντες και γίνεται λόγος για ένα νεκρό σε πόλη του Γκερέρο.

Το ΚΚ Μεξικού δε συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές και λόγω των εμποδίων που θέτει το αστικό εκλογικό σύστημα και καταγγέλλοντας ως «φάρσα» αυτές τις εκλογές, που γίνονται σε κλίμα βίας και διώξεων σε κάθε φωνή που αντιστέκεται στην εξουσία των μονοπωλίων. Το Κόμμα σημειώνει ότι το κύριο μέτωπο δίνεται, σε αυτή τη συγκυρία, στην ενίσχυση της ταξικής πάλης και κάθε λαϊκής αντίστασης στους χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ