Τρίτη 9 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Πιέσεις Κάμερον με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η επαναδιαπραγμάτευση της θέσης της Βρετανίας στην ΕΕ, εν όψει του μελλοντικού δημοψηφίσματος, προκαλεί «τριγμούς» εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και αμηχανία στο Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που μέσα στο τελευταίο 48ωρο κάλεσε αρχικά σε παραίτηση τους υπουργούς της κυβέρνησής του που διαφωνούν με την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και στη συνέχεια (χτες το απόγευμα) ανασκεύασε, ρίχνοντάς τα όλα στην «παρερμηνεία των δηλώσεων», που έκανε την Κυριακή, στη Γερμανία, «από τον Τύπο». Ισχυρίστηκε έτσι ότι δεν απείλησε με αποπομπή όλους όσοι εναντιώνονται στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά όλους όσοι διαφωνούν με τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Κάμερον είπε πως θα αποφασίσει «σταδιακά» εάν θα επιβάλει «συλλογική τιμωρία» σε όσα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ταχθούν κατά της επαναδιαπραγμάτευσης των σχέσεων του Λονδίνου με την ΕΕ. Απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει αν οι υπουργοί θα μπορούν να ψηφίσουν ελεύθερα στο ίδιο το δημοψήφισμα, κάτι που την Κυριακή φάνηκε ότι το είχε αποκλείσει.

Στο μεταξύ, 50 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δήλωσαν «έτοιμοι» να ενταχθούν σε εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, αν ο πρωθυπουργός δεν επιτύχει «ριζικές μεταρρυθμίσεις» στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι βουλευτές αυτοί ξεκίνησαν ήδη την εκστρατεία τους, συγκροτώντας την πολιτική ομάδα «Συντηρητικοί για τη Βρετανία» (CfB), σημειώνοντας ότι θα υποστηρίξουν το αίτημα του Κάμερον για μεταρρυθμίσεις και θα ζητήσουν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, αν δεν επιτευχθούν αυτές.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται «την αλλαγή των ιδρυτικών συμφωνιών της ΕΕ, για να προστατεύσει τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει, σε ζητήματα όπως η κοινωνική πρόνοια, ώστε αυτά να μην μπορούν να αμφισβητούνται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια». Πάντως, δημοσκόπηση της εταιρείας ICM που δημοσιοποιήθηκε χτες, εμφάνισε το 59% των Βρετανών να τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και το 41% κατά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ