Τρίτη 9 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «G7»
Ουκρανία και άλλες συγκρούσεις στην ατζέντα

Οι ιμπεριαλιστές ηγέτες του «G7» στη Βαυαρία
Οι ιμπεριαλιστές ηγέτες του «G7» στη Βαυαρία
Οπως αναμενόταν, η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, βρέθηκαν στην ατζέντα της Συνόδου του «G7» (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) στον πύργο Ελμάου στη Βαυαρία που ολοκληρώθηκε χτες βράδυ. Στη σύνοδο των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, από όπου ως «G8» έχει αποκλειστεί από τον περασμένο Μάρτη η Ρωσία, με πρόσχημα την εμπλοκή της στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ετσι, οι ηγέτες εμφανίστηκαν έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα εις βάρος της Μόσχας, όπως δήλωσε από το βήμα της Συνόδου η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και μίλησε για ανάγκη η Ρωσία να συμμορφωθεί στην εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας που υπογράφτηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 12 Φλεβάρη. Ωστόσο, οι ηγέτες δεν λένε κουβέντα για τις ευθύνες της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, που βέβαια στηρίζουν. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τις κυρώσεις τουλάχιστον, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει από νωρίς ότι «η σκληρή γραμμή» εις βάρος της Ρωσίας ήταν κάτι το οποίο ανέμενε.

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν επίσης τα λεγόμενα ζητήματα ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με το γνωστό πρόσχημα της «αντιμετώπισης των τζιχαντιστών», όπως και της «ασφάλεια των μεταφορών και επικοινωνιών», και τη δήθεν ευαισθησία για την εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών π.χ. «Εμπολα» στην Αφρική.

Οι ηγέτες της Ομάδας των «7» συζήτησαν επίσης για τα ζητήματα της κρίσης στην Ευρωζώνη (δες αντίστοιχο θέμα σελ. 5) και ταυτόχρονα για τη Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙP) που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά δημιουργεί μεγάλες κόντρες μεταξύ τους, ιδιαίτερα μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας, αλλά και από τα συγκρουόμενα ενδοκαπιταλιστικά συμφέροντα στη Γερμανία. Κατά τα άλλα, στην κοινή ανακοίνωση που αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα υπήρχε προτροπή οι χώρες να προχωρήσουν στην «απαγκίστρωση των οικονομιών τους από τα ορυκτά καύσιμα», ώστε να περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά δύο βαθμούς Κελσίου, με στόχο σε παγκόσμιο επίπεδο να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου «στο μέγιστο βαθμό», κατά 40% έως 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2010. Βεβαίως και ενόψει της Συνόδου του Παρισιού για το κλίμα τον προσεχή Δεκέμβρη, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και, σε ένα μικρότερο βαθμό, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τους στόχους αυτούς.

Ιδιαίτερη προβολή έγινε και στη συνάντηση Μέρκελ - Ομπάμα, εν μέσω μπύρας και βαυαρικών εδεσμάτων σε χωριό της περιοχής, ενώ δεν έλειψε και η αστυνομική καταστολή κατά διαδηλωτών ενάντια στους ηγέτες των «7».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο προσκήνιο ο σφοδρός ανταγωνισμός ισχυρών καπιταλιστικών χωρών (2019-08-24 00:00:00.0)
Παζάρια, συμβιβασμοί και έντονη αντιπαράθεση (2017-07-09 00:00:00.0)
Εν μέσω αντιθέσεων και ανταγωνισμών (2012-05-18 00:00:00.0)
Προσπάθεια ...διευθέτησης της κρίσης (2009-09-29 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αλλά μαζί στη ...λεία (2009-07-12 00:00:00.0)
Θα αναζητήσουν τις ...αιτίες της κρίσης (2008-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ