Τρίτη 9 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αναπροσαρμογές της τακτικής εξετάζουν οι ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΕΛΜΑΟΥ.--

Την τάχα «αποτελεσματική» πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ προσπάθησε χτες να υπερασπιστεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι στο περιθώριο της συνόδου ηγετών της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων βιομηχανικά χωρών στο Ελμάου της Γερμανίας.

«Τελικά το "Ισλαμικό Κράτος" θα ηττηθεί και διωχθεί από το Ιράκ», είπε ο Ομπάμα, αφού όμως προηγουμένως παραδέχθηκε ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή «δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένη» και ότι ο τελικός στόχος θα επιτευχθεί «με αρκετή προσπάθεια και μία συγκροτημένη ιρακινή κυβέρνηση».

Ωστόσο, ο ίδιος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις πληροφορίες που μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι δηλαδή αεροπλάνα του συνασπισμού των ΗΠΑ το Σάββατο δεν βομβάρδισαν για πρώτη φορά τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και του «Κινήματος Αχράρ αλ Σαχ», αλλά δήθεν μόνον θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη συριακή πόλη Σουράν που είχε πριν μία βδομάδα καταληφθεί από τους πρώτους.

Το γεγονός αυτό έδωσε αφορμή στους τζιχαντιστές του «ΙΚ» (παλιά «φυντάνια», και αυτοί, από τα θερμοκήπια της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών) να κατηγορήσουν τους «αντίπαλους» τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» ότι είναι «κατάσκοποι των Αμερικανών».

Αλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη που καταδεικνύει τις σκοτεινές σχέσεις κέντρων με έδρα τις ΗΠΑ και τους τζιχαντιστές ήταν οι πιέσεις που δέχεται τα τελευταία 24ωρα το ηλεκτρονικό, διαδικτυακό πολυκατάστημα AMAZON, προκειμένου να σταματήσει να πουλά το περιοδικό των τζιχαντιστών του ΙΚ, Dabiq. Το περιοδικό DABIQ, που μπορεί κανείς να το βρει σε ηλεκτρονική μορφή δωρεάν στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, τυπώνεται από τον προπαγανδιστικό «μιντιακό» βραχίονα των τζιχαντιστών, το λεγόμενο «Κέντρο Μέσων Αλ Χαγιάτ» («Al-Hayat Media Center»), που έχει «επιμεληθεί» κατά το παρελθόν και τα γνωστά βίντεο με τους αποτρόπαιους αποκεφαλισμούς αναρίθμητων ομήρων.

Στο Ιράκ, πάντως, νωρίτερα ο στρατηγός Νασίρ Αλ Φαρτούσι παιάνιζε για τη νίκη, όπως είπε, που κατάφεραν την Κυριακή δυνάμεις του ιρακινού στρατού σε συνεργασία με πολιτοφυλακές Σιιτών, στην ευρύτερη περιφέρεια της πόλης Μπαϊτζί, όπου έχουν έδρα τα μεγαλύτερα διυλιστήρια του Ιράκ. Ο στρατηγός Φαρτούσι υποστήριξε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν «σημαντικές και στρατηγικές περιοχές» των διυλιστηρίων.

Στο Ελμάου της Γερμανίας ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την αποστολή ακόμα 125 Βρετανών στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Ιράκ σημειώνοντας, όπως ισχυρίστηκε, την προθυμία της κυβέρνησής του να ενισχύσει τις ιρακινές δυνάμεις έναντι των τζιχαντιστών.

Παράλληλα, χτες, δυνάμεις του συριακού στρατού προχώρησαν σε αντεπίθεση κατά των τζιχαντιστών στην βορειοανατολική πόλη Χάσακα, ανακτώντας το έδαφος που έχασαν πριν από μια βδομάδα.

Ενδοσυριακές συνομιλίες στο Κάιρο

Στο μεταξύ, στο Κάιρο της Αιγύπτου ξεκίνησαν χτες για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων κομμάτων και φορέων της συριακής αντιπολίτευσης, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται οι ισλαμιστές του συριακού παραρτήματος των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σημείωσε ότι η συνάντηση των συριακών φορέων γίνεται στη βάση προηγούμενων ειρηνευτικών συνομιλιών του ΟΗΕ (γνωστές ως «Γενεύη Ι» και «Γενεύη ΙΙ») με στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στον πόλεμο της Συρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ