Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Χτίζει το «success story» του κεφαλαίου στα ερείπια των δικαιωμάτων του λαού

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
Τη «μεγάλη υπόσχεση ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι μια ακόμη κυβέρνηση της κρίσης, αλλά η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση» επανέλαβε, απευθυνόμενος στην αστική τάξη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης αυτής της υπόσχεσης παρουσίασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλείσει την «αξιολόγηση» ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, με την ελπίδα μιας ρύθμισης απ' την οποία θα εξοικονομηθούν πόροι που θα στηρίξουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Επιχείρησε, μάλιστα, να στοιχειοθετήσει τη δική του εκδοχή του «success story», επικαλούμενος τα πήγαινε - έλα αρχηγών καπιταλιστικών κρατών και τα εύσημα που απονέμουν στην κυβέρνηση για την αντιλαϊκή της πολιτική, αλλά και τους αριθμούς που, όπως είπε, βεβαιώνουν την πορεία ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, κρύβοντας ότι αυτοί αποτυπώνουν τη μόνιμη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων και τα «ματοβαμμένα» πλεονάσματα για να βρεθεί ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «επίσκεψη μεγάλης σημασίας» αυτή του Μπ. Ομπάμα «και αναγνώρισης των προσπαθειών που έχουμε καταβάλει και συνεχίζουμε να καταβάλουμε για να βγάλουμε επιτέλους τη χώρα από την κρίση», ενώ υπενθύμισε ότι πριν απ' αυτόν κι άλλοι όπως ο Ολάντ, ο Πούτιν κ.λπ. παρήλασαν απ' τη χώρα, επιθεωρώντας στην πραγματικότητα ένα πεδίο όπου διακυβεύονται κρίσιμα για τα μονοπώλια των κρατών τους ζητήματα.

Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε και το γνωστό αφήγημα περί ΕΕ που τάχα μπορεί να αλλάξει και προς φιλολαϊκή κατεύθυνση, παρουσιάζοντας τους σφοδρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το ποιο καπιταλιστικό κράτος θα φορτωθεί περισσότερα βάρη (με δεδομένη την επίθεση στους λαούς), ως «σαφείς, αν και συνήθως δειλές, κινήσεις και πρωτοβουλίες αμφισβήτησης της μέχρι χτες απόλυτα κυρίαρχης πολιτικής της στρατηγικής της λιτότητας και των περιοριστικών πολιτικών στην Ευρώπη». Την ίδια ώρα, τραβούσε νέες πλαστές διαχωριστικές γραμμές, χρεώνοντας στις δυνάμεις που υποστηρίζουν την «καταστροφική και ασφυκτική λιτότητα», την «ανησυχητική άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς», που, όπως είπε, σχετίζεται «με τη διαμόρφωση ενός υπόβαθρου κοινωνικής ανασφάλειας», προσπερνώντας φυσικά ότι τέτοιες πολιτικές υλοποίησαν και υλοποιούν και όσοι ζητούν τώρα μια χαλάρωση της λιτότητας για λογαριασμό του κεφαλαίου, δυνάμεις που επιχείρησε να παρουσιάσει ως τάχα φιλολαϊκές.

Αισιοδοξία για το μομέντουμ...

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι η αίσθηση που έχουμε όλοι είναι ότι δημιουργείται στην Ευρώπη ένα πολιτικό μομέντουμ... για να γίνουν άμεσα τα αποφασιστικά βήματα που απαιτούνται για να βγούμε επιτέλους από την κρίση».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να προωθήσει τα όσα έχει ανάγκη το κεφάλαιο «χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες», μίλησε για τήρηση «κατά γράμμα των όσων έχουν συμφωνηθεί», επαναφέροντας τα γνωστά περί «πιέσεων» και «παράλογων απαιτήσεων» που επανέρχονται, χωρίς να μπορεί φυσικά να κρυφτεί ότι οι αντιπαραθέσεις αυτές είναι στο τραπέζι του κεφαλαίου και έχοντας ως δεδομένη τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε για το ότι «δεν έχει καμιά λογική να αποτελεί η Ελλάδα εξαίρεση από τη θεσμική ευρωπαϊκή κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις», σε μια εξοργιστική παραποίηση της πραγματικότητας, που δείχνει ότι η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» συντίθεται από τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Δεν δίστασε, μάλιστα, να καταγγείλει τις «εργασιακές συνθήκες γαλέρας» που διαμορφώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, την ώρα που η κυβέρνησή του εγγυάται στο πλαίσιο της «αξιολόγησης» τη διατήρηση και επέκτασή τους.

Μπροστά και στα νέα μέτρα που κυοφορεί η δεύτερη «αξιολόγηση», ο Αλ. Τσίπρας αξίωσε απ' το λαό υπομονή και πίστωση χρόνου, τάζοντάς του ότι από το φαγοπότι της καπιταλιστικής ανάκαμψης που θα γίνει πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων, μπορεί να προκύψει και κανένα ψίχουλο για την «καθημερινότητα των πολιτών».

Είχε, μάλιστα, το θράσος να επικαλεστεί σαν απόδειξη των καλών του προθέσεων τον προϋπολογισμό, όπου «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχουμε καταφέρει να κάνουμε κινήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη στήριξη εκείνων που έχουν περισσότερο ανάγκη», αναφερόμενος σε έναν προϋπολογισμό - σφαγείο για το λαό και τις ανάγκες του.

Υποδαυλίζοντας τη σκιαμαχία με τη ΝΔ για την καταλληλότητα στη διαχείριση, ο Αλ. Τσίπρας της πρόσαψε στάση ανεύθυνη και «εθνικά επιζήμια», αφού «δεν πιέζει την κυβέρνηση, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ίδια την προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Κατηγόρησε, ακόμα, τη ΝΔ ότι εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και επιχειρεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών αρχών στα νησιά. Δήλωσε, ακόμα, ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας «κρατιέται από μια κλωστή, όχι εξαιτίας δικών μας αβλεψιών και παραλείψεων, αλλά της διαρκούς έντασης που υπάρχει ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή ηγεσία».

  • Ο Ν. Ξυδάκης ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη θέση του Σ. Φάμελλου, που τοποθετήθηκε πρόσφατα στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ