Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Υπερψηφίστηκε χτες, με στόχο τη θωράκιση των τραπεζών

Υπερψηφίστηκε χτες με διευρυμένη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο η κυβέρνηση, προβάλλοντας ως πρόσχημα την «προστασία του δανειολήπτη», θεσμοθετεί σειρά μέτρων για να θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τον κίνδυνο να συσσωρευτούν νέα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Το νομοσχέδιο ενσωματώνει την αντίστοιχη Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4/2/2014.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Μάλιστα, από τη ΝΔ ο εισηγητής, Θ. Μπούρας, κατέκρινε την κυβέρνηση επειδή άργησε να το φέρει ενώ κόμπασε ότι η Οδηγία είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, με τον ειδικό αγορητή της, Γ. Γερμενή, μιλώντας από τη σκοπιά τμημάτων του κεφαλαίου, να λέει ότι «με αυτό το νομοσχέδιο λύνετε τα χέρια στις τράπεζες να μπορούν να επέμβουν στην ιδιωτική επιχείρηση», και άλλα παρόμοια.

Η προοπτική είναι η συγκέντρωση γης και ακινήτων στα χέρια των μονοπωλίων

Στον αντίποδα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο, αυτό που προωθείται είναι «η διασφάλιση παραπέρα της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της εσωτερικής αγοράς, η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την ίδια την αιτιολογική έκθεση. Επομένως, πρόσθεσε, «ο βασικός τους στόχος δεν είναι η ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και προοπτικά η συγκέντρωση γης και ακινήτων στα χέρια μεγάλων ομίλων, για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια».

Προς επιβεβαίωση αναφέρθηκε στις ίδιες τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, καθώς από τα όσα προβλέπουν ο μόνος κερδισμένος είναι οι τράπεζες.

Κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ανακούφιση από τα χρέη των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, όπως διαγραφή κάθε είδους τόκων και ανατοκισμού, διαγραφή ποσοστού ύψους 50% της οφειλής προς τις τράπεζες κ.ά., ενώ επισήμανε ότι «αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωενωσιακό πλαίσιο, τα συμφέροντα των μονοπωλίων και ειδικά των τραπεζικών ομίλων. Δείχνουν, όμως, τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν οι αγώνες του λαού για να είναι αποτελεσματικοί».

Αναφορά έκανε και στο άρθρο 43 του νομοσχεδίου, με το οποίο, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η οποία αντανακλά και τους συνολικότερους ανταγωνισμούς - καταργούνται ορισμένες από τις φοροαπαλλαγές που περιλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO. Ο Σ. Βαρδαλής επισήμανε ότι το ΚΚΕ υπερψηφίζει μεν το άρθρο, χωρίς όμως να έχει καμία αυταπάτη για την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων υπέρ του κεφαλαίου, που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ. Εξάλλου, «είμαστε σίγουροι - πρόσθεσε - πως θα βρείτε άλλου είδους τρόπους» να δοθούν πίσω διπλά και τρίδιπλα οι φοροαπαλλαγές που καταργούνται. Το άρθρο υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που το κατήγγειλε ως «παρέμβαση από αλλοδαπούς» στο Σύνταγμα της χώρας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ολομέλεια σήμερα για ψήφιση (2019-03-28 00:00:00.0)
«Στρώνει χαλί» σε συγχωνεύσεις και εξαγορές (2019-02-26 00:00:00.0)
Ολα για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (2018-10-05 00:00:00.0)
Επικυρώθηκε μία ακόμα αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ (2018-05-03 00:00:00.0)
Ζητούμενο η μείωση του «ρίσκου» για τους επενδυτές (2017-01-20 00:00:00.0)
Με στόχο τη θωράκιση του τραπεζικού κεφαλαίου (2016-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ