Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
Σήμερα στην Ολομέλεια με συνοπτικές διαδικασίες

Με τις απαράδεκτες διαδικασίες του «επείγοντος» ψηφίστηκε, χτες, από τους κυβερνητικούς βουλευτές στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», το οποίο αποτελεί ένα από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης». Σήμερα ξεκινάει η συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Με διαφωνίες που δεν αμφισβητούν το κυρίως περιεχόμενο του νομοσχεδίου για Δημόσια Διοίκηση κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου, ΝΔ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή ψήφισαν κατά, ενώ το ΠΑΣΟΚ «παρών».

Ενδεικτικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς, αναγνώρισε ότι «το νομοσχέδιο έχει καλές προθέσεις», όμως εξέφρασε αμφιβολίες ότι θα εφαρμοστεί, ενώ ζήτησε «κομματικό ασυμβίβαστο» στο Δημόσιο! Για «ασκήσεις επί χάρτου» έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Παπαθεοδώρου. Για διατήρηση της «κομματικοκρατίας» και της ρουσφετολογίας έκαναν λόγο η ΧΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αρμόδια υπουργός, Ολγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας την κριτική της αστικής αντιπολίτευσης, διαπίστωσε πως «εστίασε κυρίως στο γεγονός ότι δεν θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση (...) Η κριτική για εμάς αποτελεί αφορμή για να επιβεβαιώσουμε ότι η μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί. Είμαστε αποφασισμένοι. Είναι το μεγάλο μας στοίχημα και θα το κερδίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και κατέληξε λέγοντας: «Ολοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε ένα λειτουργικό κράτος ευέλικτο» που «να συμβάλλει πραγματικά σαν όργανο ανασυγκρότησης της χώρας», δηλαδή στην ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Νομιμοποιεί και συνεχίζει τις αντιλαϊκές σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Δελής, καταψήφισε το νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας ότι «έρχεται να συμπληρώσει όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο», γι' αυτό, άλλωστε, όπως τόνισε, η κριτική της ΝΔ «προδίδει κυρίως αμηχανία», αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «υλοποιεί τώρα τη δική της πολιτική».

«Ολο το ζουμί του νομοσχεδίου», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «βρίσκεται στο άρθρο 5, όπου ανοιχτά μιλάει για τον κύριο στόχο της κινητικότητας. Ανακατανέμει το προσωπικό σε υπηρεσίες του Δημοσίου μετά από αναδιάρθρωση υπηρεσιών, συγχώνευση φορέων ή μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φορέων. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει και νομιμοποιεί όλες τις σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο που προκάλεσαν καταργήσεις, συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων και οργανισμών, που σχετίζονταν οι περισσότερες από αυτές με κοινωνικές ανάγκες. Χιλιάδες σχολεία, πολλά νοσοκομεία και κοινωνικές δομές έκλεισαν πια, συμπαρασύροντας οργανικές θέσεις, ανοίγοντας ταυτόχρονα και το δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Και δεύτερον, σημαίνει ότι αυτή η πορεία των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων θα συνεχιστεί κανονικά».

«Ενδεικτικό των προθέσεών σας για το Δημόσιο», συνέχισε, «είναι το όριο που βάζετε για να γίνει μετάταξη ή μία απόσπαση στο άρθρο 4. Θεωρείτε το 50% στελέχωσης μίας υπηρεσίας ικανό να επιτρέψει μία μετακίνηση. Θεωρείτε δηλαδή πολύ φυσιολογικό μία υπηρεσία να λειτουργεί με το μισό της προσωπικό από αυτό που χρειάζεται».

Τροπολογία του ΚΚΕ για τους επικουρικούς στα νοσοκομεία

Ανέφερε, τέλος, ότι το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία«για τη μονιμοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας που εργάζονται με το αίσχος των επικουρικών συμβάσεων και ζουν με το άγχος της απόλυσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ