Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Ζητάει διαπραγμάτευση Ελλάδας - Αλβανίας με διευρυμένη ατζέντα

Από τον καθορισμό της ΑΟΖ μέχρι τις αξιώσεις των Τσάμηδων προτείνει να τεθούν στο διάλογο ο Αλβανός πρωθυπουργός

Η ρευστή και τεταμένη γεωπολιτικά κατάσταση, που κλιμακώνεται σταθερά στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, οξύνει τις εντάσεις και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε και από τη συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, η οποία μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ζήτησε ουσιαστικά μία συνολική διαπραγμάτευση όλων των διμερών ζητημάτων που είτε είναι, είτε ο ίδιος τα θεωρεί ανεπίλυτα, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, όπως ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, η άρση της εμπόλεμης κατάστασης, το θέμα των κοιμητηρίων για τους Ελληνες πεσόντες στρατιώτες από τον πόλεμο του 1940, αλλά και τις αξιώσεις των Τσάμηδων να τους αναγνωριστούν περιουσιακά δικαιώματα σε περιοχές της Ελλάδας.

«Από την πρώτη μέρα, ζητήσαμε από τους Ελληνες φίλους μας να κάτσουν κάτω με ένα πλάνο και να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα, τα ναυτικά μίλια, τα θαλάσσια σύνορα, την κατάσταση πολέμου, το θέμα της ταφής των Ελλήνων στρατιωτών, τοπωνύμια και πολλά άλλα μικρά πράγματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν ως μια ατζέντα του μέλλοντος, σε συνδυασμό με τους πυλώνες μιας ακόμη ισχυρότερης στρατηγικής συνεργασίας, που πρέπει να κάνουμε μαζί», υπογράμμισε ο Ράμα, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να λυθούν «ως ένα πακέτο».

Οσον αφορά παλιότερες δηλώσεις του περί «φυσικής Αλβανίας», ισχυρίστηκε ότι η χώρα του «δεν έχει βλέψεις για αλλαγή των συνόρων της περιοχής, ούτε στρατηγική για να πάρει ένα κομμάτι της Ελλάδας ή ένα κομμάτι της Σερβίας ή της Μακεδονίας».

Προσδιόρισε τη λεγόμενη «φυσική Αλβανία» σαν «ευρωπαϊκή Αλβανία, που πρέπει να είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας», σημειώνοντας αφενός ότι το αλβανικό «είναι έθνος με δύο κράτη, ένα στην Αλβανία και ένα στο Κόσσοβο», ενώ θύμισε την αλβανική μειονότητα που ζει σε νότια Σερβία, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο. Διέψευσε, στη συνέχεια, πως στα σχολικά βιβλία υπάρχουν χάρτες μίας μελλοντικής «Μεγάλης Αλβανίας».

Απαντώντας στην ερώτηση περί ακύρωσης της προηγούμενης ελληνοαλβανικής συμφωνίας περί ΑΟΖ, διέψευσε ότι έγινε επειδή υπήρξε παρέμβαση της Τουρκίας. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι Αλβανία και Τουρκία έχουν «στρατηγική συνεργασία» και ότι είναι «καλός φίλος» με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Οταν ρωτήθηκε για το σάλο που προκάλεσε η πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook περί «διάσωσης» της Ακρόπολης από έναν Αλβανό το 17ο αιώνα, υποστήριξε ότι ξαφνιάστηκε από το θόρυβο που προκάλεσε αυτό στην Ελλάδα. Επέμεινε, ωστόσο, στον ισχυρισμό, λέγοντας πως το έκανε έχοντας «μόνο φιλική πρόθεση», για να δείξει ότι άνθρωποι και από τις δύο χώρες έχουν κάνει «πολύ καλά πράγματα ο ένας για τον άλλον».

Αλυτρωτισμός με πλάγια μέσα

Απαντώντας σε ερώτηση για διάφορα αλυτρωτικά σενάρια, με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ατόμων που δούλευαν για την αλβανική κυβέρνηση, μεταφέροντας χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας» και σχετικά εγχειρίδια, ο Ράμα είπε πως «δεν είναι αλυτρωτικό να λες στα παιδιά μας πού έμεναν οι Αλβανοί, ούτε ότι υπήρχε μία περιοχή που λεγόταν Τσαμουριά όπου έμεναν Αλβανοί». Ισχυρίστηκε ότι το «τσάμικο» είναι «ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απορώντας γιατί δεν μπορούν υπερήλικες σήμερα να πάνε πίσω και να επισκεφθούν τα σπίτια τους».

Στη συνέχεια, συνέδεσε το «τσάμικο» με τη συνέχιση (από τη μεριά της Αθήνας) της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, λέγοντας ότι έθεσε το ζήτημα και στο παρελθόν σε Ελληνες πρωθυπουργούς όπως ο Γ. Παπανδρέου, ο Αντ. Σαμαράς και ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι η ισχύς του συγκεκριμένου νόμου περί εμπόλεμης κατάστασης «χρησιμοποιείται ως κώλυμα για εκείνους, ώστε να μην μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «βαλκανικό παράδοξο» τη συνέχιση της εμπόλεμης κατάστασης και το ελληνοαλβανικό σύμφωνο φιλίας.

Σχετικά με την κατεδάφιση κτισμάτων ελληνικής ιδιοκτησίας στη Χειμάρρα, ο Ράμα είπε πως εντάσσεται στο ευρύτερο κρατικό πρόγραμμα «αστικής αναγέννησης». Είπε ότι τα 18 κτίρια ελληνικής ιδιοκτησίας στη Χειμάρρα που κατεδαφίστηκαν ή πρόκειται να κατεδαφιστούν, είναι απλώς «λίγα από τα 9.150 κτίρια» που έχουν γκρεμιστεί σε όλη την υπόλοιπη χώρα για τον ίδιο λόγο.

Ερωτηθείς εάν ζήτησε πληροφορίες για τις ενεργειακές έρευνες που έκανε Ελλάδα στο Ιόνιο, απάντησε ότι πρόκειται για «αμφισβητούμενη περιοχή όπου υποθετικά υπάρχουν πηγές πετρελαίου και αερίου». Είδε την κατάσταση σαν «μεγάλη ευκαιρία να το διαλευκάνουμε όλοι μαζί», προσθέτοντας ακολούθως ότι «και η Αλβανία θα μπορούσε να αποτελεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για πολλούς Ελληνες, αλλά και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη συνεργασία με την Αλβανία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ