Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις στη βάση του διχοτομικού σχεδίου

Διακαναλική συνέντευξη του Κύπριου Προέδρου, που διαμήνυσε την ετοιμότητά του για εντατικοποίηση των συνομιλιών. Επαφές με Μπάιντεν, Τουσκ, Γιούνκερ κ.τ.λ.

Στιγμιότυπο από τον πρόσφατο γύρο επαφών στην Ελβετία
Στιγμιότυπο από τον πρόσφατο γύρο επαφών στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντατικές και πολύπλευρες είναι οι διεργασίες που ήδη αναπτύσσονται γύρω από το Κυπριακό, μετά από τη μη κατάληξη των πρόσφατων επαφών στην Ελβετία. Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναγνωρίζουν μεν τις υπαρκτές δυσκολίες, εστιάζουν δε στην ανάγκη οι συνομιλίες να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν, ρετουσάροντας μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση παραπλάνησης του κυπριακού λαού, ώστε να παγιδευτεί με ψευτοδιλήμματα και να χάσει την ουσία, ότι δηλαδή προωθείται ένα ακόμα σχέδιο διχοτόμησης της πατρίδας του, βαθύτερου εγκλωβισμού της στα επικίνδυνα σχέδια ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σε χτεσινοβραδινή του διακαναλική συνέντευξη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαμήνυσε την «αποφασιστικότητα» της Λευκωσίας να συμμετάσχει στα πιο σύνθετα και σκληρά παζάρια που όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν.

Ετσι, ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να προβεί «σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα προκειμένου να επανεκκινήσει ο διάλογος» «με παράλληλη εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για επίτευξη συγκλίσεων επί των εκκρεμούντων διαφορών επί του συνόλου των κεφαλαίων», επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν «βάσιμες προσδοκίες να οδηγηθούμε στην τελική φάση του διαλόγου». Επιπλέον, ο Κύπριος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες είναι μέρος ευρύτερων ανταγωνισμών και διεργασιών, επισημαίνοντας τη σημασία που θα έχει ευρύτερα η κατάληξη των συνομιλιών για την περιοχή.

Για τις συνομιλίες στην Ελβετία, επιβεβαίωσε ότι είχε σχεδιαστεί ακόμα και ημερομηνία για την «πολυμερή διάσκεψη» για ασφάλεια και εγγυήσεις, εφόσον υπήρχε συμφωνία στο Εδαφικό, όπως και ότι προχώρησαν προτάσεις όπως η πρόβλεψη «ειδικών ρυθμίσεων» για το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων που θα μένουν στην ελληνοκυπριακή «πολιτεία» και αντίστροφα.

Εξήγησε ότι σημειώθηκαν ικανοποιητικές συγκλίσεις στο θέμα της ακτογραμμής (σ.σ. τον καταμερισμό της μεταξύ των δύο «συνιστωσών πολιτειών»), αλλά και των ποσοστών του νησιού που κάθε πολιτεία θα ελέγχει, αλλά όχι στο θέμα της επιστροφής προσφύγων. Η παράθεση αριθμητικών στοιχείων συνέβαλε στην ευρύτερη προσπάθεια να κρυφτεί ο διχοτομικός χαρακτήρας της λύσης που προωθείται, ενώ ακόμα μια φορά καλλιεργήθηκαν αυταπάτες για τις προθέσεις της Τουρκίας, αφού τονίστηκε ότι «η θετική ρητορική της Τουρκίας» (σ.σ. ότι θέλει «λύση») πρέπει να «μετατραπεί εμπράκτως σε στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη».

Μεταξύ άλλων, ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι «δεν θεωρούμε ότι η μη λύση είναι λύση» και ότι «δε θα επιτρέψω να χαθεί η ελπίδα». Σήμερα το πρωί, αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν πρώην Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Να συνεχιστεί άμεσα η προσπάθεια ζητά ο ΟΗΕ

Στο μεταξύ, σε χτεσινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, «μοιράζεται την ίδια απογοήτευση με τους δύο ηγέτες», αλλά δηλώνει «πεπεισμένος για τη συνεχιζόμενη επιθυμία των ηγετών να υπάρξει αποτέλεσμα στις προσδοκίες για μια αμοιβαία επωφελή λύση. Οι Κύπριοι δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο».

Ο ΓΓ καλεί τους δυο ηγέτες «να ολοκληρώσουν την πολλά υποσχόμενη εργασία που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν», αναφερόμενος στη «σημαντική πρόοδο που έγινε το περασμένο 18μηνο, οδηγώντας τις συνομιλίες σε σημείο που δεν έχει φτάσει ποτέ πριν» και τους καλεί να συνεχίσουν τις προσπάθειες «σύμφωνα και με την κοινή τους δέσμευση ότι θα κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν για να φτάσουν σε λύση μέσα στο 2016».

Επίσης, εκτιμά ότι «προσωρινά πισωγυρίσματα δεν είναι ασυνήθιστα σε ειρηνευτικές διαδικασίες που φτάνουν στο τελικό τους στάδιο» και δεν παρέλειψε να καλέσει «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ειδικά τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, να κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν για να στηρίξουν τους δυο ηγέτες τις ερχόμενες μέρες και βδομάδες, που θα είναι κρίσιμες για τις συνομιλίες και το μέλλον της Κύπρου».

Ευρύτερη διπλωματική «κινητικότητα» αποτύπωνε και η σειρά τηλεφωνικών επαφών που έγιναν χτες, όπως αυτές που είχε ο Ν. Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο συνομιλιών που η Λευκωσία επιδιώκει με όλα τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ κ.τ.λ.

Παρέμβαση έκανε όμως και η Ρωσία, που μέσω του πρέσβη της στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, ανέφερε ότι η Μόσχα στηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της ασφάλειας του επανενωμένου νησιού πρέπει να συζητηθεί σε διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των μόνιμων μελών του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά και στην Τουρκία, ναυαρχίδες των αστικών ΜΜΕ όπως η «Χουριέτ» καλλιεργούσαν κλίμα προσμονής νέων πιο σκληρών παζαριών, με ρεπορτάζ που τιτλοφορούνταν «Αθήνα - Αγκυρα ψάχνουν τρόπους να αναβιώσουν τις αποτυχημένες συνομιλίες για το Κυπριακό».

O εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χουσεγίν Μουφτούογλου, ανέφερε ότι «έχει χαθεί μια πολύτιμη ευκαιρία», συμπληρώνοντας βέβαια ότι «θα είναι ωφέλιμο να οριστεί χωρίς καθυστερήσεις η ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και των εγγυητριών και την παράλληλη συνέχιση των συνομιλιών. Η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητα για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό». Φυσικά, το αλισβερίσι θα εστιάσει ειδικά σε «ευαίσθητα» θέματα όπως και το Εδαφικό, με περιοχές όπως η Μόρφου να αποτελούν πεδία αυξημένων «τριβών» (σ.σ. η Αγκυρα επιμένει ιδιαίτερα στην παραμονή της περιοχής υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο).

Στα Κατεχόμενα, ο ίδιος ο Μ. Ακιντζί ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να δραπετεύσουμε από τη διαπραγμάτευση», υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα γίνει λόγος αποτυχίας της προσπάθειας επίτευξης λύσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ