Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φουσκώνουν» την κυβέρνηση με γκάλοπ

Οι κατασκευαστές της «κοινής γνώμης» αναλαμβάνουν άλλη μια φορά να υποστηρίξουν την εκλεκτή τους κυβέρνηση, ιδιαίτερα ενόψει της αντιλαϊκής επίθεσης που θα συνεχιστεί και τον ερχόμενο χειμώνα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε σωτήρια εργαλεία για τη διαμόρφωση κατάλληλου και ευνοϊκού κλίματος για την κυβέρνηση αναδεικνύονται, άλλη μια φορά, τα γκάλοπ. Στην πραγματικότητα, οι κατασκευαστές της κοινής γνώμης, οι ίδιοι που πριν από δυο-τρεις μήνες είχαν «φουσκώσει» τη ΝΔ και «χαντακώσει» την κυβέρνηση στα ευρήματα των γκάλοπ, προκαλώντας μάλιστα την οργή του ίδιου του Κ. Σημίτη, οι ίδιοι αναλαμβάνουν τώρα να τον στηρίξουν. Προφανώς δε θέλουν η κυβέρνηση και ο εκλεκτός τους πρωθυπουργός να έχουν «κομμένα τα φτερά» τους, ιδιαίτερα μπροστά στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση που θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και αυτό τον χειμώνα.

Η κυβέρνηση, βέβαια, δέχεται τώρα με μεγάλη ικανοποίηση την «άνωθεν βοήθεια», την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με περισσή υποκρισία απέδωσε στην «αγάπη του λαού»(!), και επιχειρεί, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα και το προπαγανδιστικού περιεχομένου - κυρίως - «κοινωνικό πακέτο», να εμφανιστεί και πάλι «κυρίαρχος των εξελίξεων».

Η υποστήριξη που λαμβάνει η κυβέρνηση από τα μεγάλα αφεντικά μέσω των δημοσκοπήσεων ξεκίνησε χτες από τον «Φλας» και θα κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες με δημοσίευση άλλων γκάλοπ, τα οποία όμως θα επιβεβαιώνουν και θα ενισχύουν τα «συμπεράσματα» και μηνύματα που θέλουν να στείλουν οι κατασκευαστές της «κοινής γνώμης»: Ανάκαμψη της κυβέρνησης, πτώση αντίστοιχα της ΝΔ και περιορισμός της μεταξύ τους ψαλίδας, προβάδισμα Σημίτη και πάλι έναντι Καραμανλή, στήριξη των κυβερνητικών μέτρων. Και αυτό τη στιγμή που τα ίδια τα γκάλοπ «καταγράφουν» τη μεγάλη απαξίωση και περιφρόνηση της «κοινής γνώμης» προς τα δύο μεγάλα κόμματα, από τα οποία δεν περιμένουν τίποτα όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

Εν αρχή οι ταυτότητες...

Αφορμή και πρόσχημα για την «αναστήλωση της εικόνας» της κυβέρνησης αποτέλεσε η πρόσφατη σικέ διαμάχη για την υπόθεση των ταυτοτήτων, γεγονός που, όπως αναμενόταν, έσπευσε να καταγράψει το πρώτο γκάλοπ της «Μέτρον Ανάλυσις» για λογαριασμό του «Φλας», που έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.000 ατόμων, στις 30-31 του Αυγούστου και 1 του Σεπτέμβρη. Το 52,1% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να συμφωνεί με την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα των ταυτοτήτων, ότι δηλαδή «δε συντρέχουν οι προϋποθέσεις διεξαγωγής δημοψηφίσματος», ενώ οι διαφωνούντες φτάνουν το 29,6%. Πάντως, μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (50,1%) εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, μόνο το 35,6% πιστεύει ότι η μη αναγραφή θίγει το θρησκευτικό συναίσθημα. Στο ερώτημα κατά πόσον είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, μόλις το 23,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο που έχει παραχθεί, γεγονός που «αξιολογείται» ως... θετικό σε σύγκριση με το βαθμό ικανοποίησης που ανερχόταν σε 19,3% στα τέλη Μάη. Στο ερώτημα ποιον θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κ. Σημίτης συγκεντρώνει ποσοστό 25,6% έναντι 23,5% του αρχηγού της ΝΔ, αλλά ο Κ. Καραμανλής προηγείται του πρωθυπουργού κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στη συνολική μέτρηση δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών. Πάντως, δημοφιλέστερος όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ο πρόεδρος του ΚΕΠ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με ποσοστό 57%. Ακολουθούν ο Κ. Καραμανλής με 54,1%, ο Ν. Κωνσταντόπουλος με 48,4%, ο Κ. Σημίτης με 44,1%, ο Δ. Τσοβόλας με 37,6% και η Αλ. Παπαρήγα με 19,8%. Το ποσοστό του Κ. Στεφανόπουλου φτάνει το 77,7%, ενώ του Χριστόδουλου πέφτει στο 64,7%. Στο ερώτημα εάν «τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ», η πλειοψηφία (39,6%) απαντά ότι τα πράγματα θα ήταν ίδια, ενώ μόνο ένας στους τέσσερις απαντά θετικά (ποσοστό 25,7%) και ακόμη λιγότεροι (18%) πιστεύουν ότι θα ήταν χειρότερα.

Κόντρα για το θεαθήναι

Τα γκάλοπ αποτέλεσαν, όπως συμβαίνει πάντα, αντικείμενο νέας αποπροσανατολιστικής κόντρας μεταξύ των ηγεσιών του δικομματισμού. Ο Δ. Ρέππας, ξεχνώντας τι έλεγε πριν από λίγους μήνες για τα δυσμενή για την κυβέρνηση γκάλοπ, χτες έσπευσε να χαιρετίσει τα νέα ευρήματα, λέγοντας ότι «ασφαλώς είναι κάτι που αποτελεί θετική καταγραφή», αλλά επιχειρώντας να περισώσει τα προσχήματα συμπλήρωσε ότι «δε μας παγιδεύουν και δε μας αποπροσανατολίζουν τα όποια θετικά στοιχεία υπάρχουν για μας σε έρευνες και δημοσκοπήσεις». Σε πανηγυρικούς τόνους κινήθηκαν και οι δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών (Παπαντωνίου, Βενιζέλος, Χυτήρης, κ.ά.), που απέδωσαν μάλιστα τα «καλά αποτελέσματα» των γκάλοπ στους καρπούς που αποδίδει η κυβερνητική πολιτική!

Η Ρηγίλλης, που τους προηγούμενους μήνες πανηγύριζε όταν τα γκάλοπ την ευνοούσαν, τώρα, με τη σειρά της, οχυρώθηκε στην «περήφανη» θέση «δε σχολιάζουμε τις δημοσκοπήσεις που είναι απλά χρήσιμα εργαλεία δουλιάς». Και βέβαια, άφησε υπαινιγμούς για διαπλεκόμενα συμφέροντα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Δ. Ρέππα, που αποκάλεσε τη ΝΔ «παράταξη της ολιγαρχίας και του κατεστημένου» (σ.σ. είπε ο γάιδαρος...), σχολίασε ότι «η κυβέρνηση Σημίτη είναι φανερό σε όλους τους Ελληνες πολίτες, τις τελευταίες ημέρες, ότι δέχεται την, κάθε είδους, στήριξη αυτών των συμφερόντων, προκειμένου να γλιτώσει από το βέβαιο πολιτικό της ναυάγιο». Η δυστυχία βέβαια της ΝΔ είναι ότι είναι καταδικασμένη να περιμένει την ίδια στήριξη για την άνοδό της στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ