Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΑΤΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμφώνησαν για την αμερικανο-βρετανική κατοχή

Κόλιν Πάουελ - Γιώργος Παπανδρέου, γελάκια...

Eurokinissi

Κόλιν Πάουελ - Γιώργος Παπανδρέου, γελάκια...
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), μετά από χτεσινό πολεμικό «κοινό γεύμα», στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες «για λόγους ασφαλείας», πέτυχαν «ευρεία συναίνεση» για τη «διαμόρφωση της μετασυγκρουσιακής κατάστασης» στο Ιράκ, σύμφωνα με την οποία η κατεχόμενη χώρα θα τεθεί υπό αμερικανο-βρετανική «διοίκηση και κυβέρνηση» για απροσδιόριστη χρονική «περίοδο ασφαλείας» και, όταν «οι συνθήκες το επιτρέψουν», θα υπάρξει ένας «ρόλος» για τον ΟΗΕ που «μένει να καθοριστεί», από τον οποίο θα «εξαρτηθεί», τόσο η εμπλοκή της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.

Η πρώτη «κοινή» επανεμφάνιση της «Ατλαντικής Συμμαχίας» και της ΕΕ σε ρόλο κομπάρσου, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, χαρακτηρίζεται από την ηγεμονική παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, που όχι μόνο επιδίωξε και πέτυχε τη μάζωξη των Ευρωπαίων «ομολόγων» του στις Βρυξέλλες, όχι μόνο μονοπώλησε το «κοινό γεύμα» κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και καθόρισε τη «νέα τάξη πραγμάτων» με την εκρηκτική, δημόσια, δήλωση ότι «εμείς δαπανήσαμε πολιτικά μέσα, οικονομικό κεφάλαιο και αίμα, γι' αυτό εμείς θα 'χουμε τον κεντρικό ρόλο». Μ' αυτό το δεδομένο, υπάρχουν δευτερεύοντες «ρόλοι» για όλο το «συνδικάτο του εγκλήματος», ο «νομιμοποιητικός» του ΟΗΕ, ο «ανθρωπιστικός» της ΕΕ και ο της «ασφάλειας» του ΝΑΤΟ, οι οποίοι εξαρτώνται από την «προώθηση» του Κ. Πάουελ, ο οποίος «υποσχέθηκε»:

1) «Θα υπάρξει, βεβαίως, ένας ρόλος για τον ΟΗΕ, αλλά η ακριβής φύση αυτού του ρόλου μένει ακόμη να καθοριστεί», ενώ στο πλαίσιο της μεταπολεμικής περιόδου ένα ψήφισμα του ΟΗΕ «θα μπορούσε να συζητηθεί».

2) «Η ανοικοδόμηση του Ιράκ θα επιβάλει την ένωση της διεθνούς κοινότητας».

Ηταν το κατάλληλο «άνοιγμα» της αμερικανικής πολεμικής διπλωματίας, την κατάλληλη στιγμή, γεγονός που δεν άφησε ανεκμετάλλευτο, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντ. ντε Βιλπέν. Δεν ξέρουμε τι είπαν μεταξύ τους. Δημοσίως, όμως, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, με μια παραδοσιακή «καρτεσιανή» πιρουέτα, εξήγησε ως εξής την αναδίπλωση της γαλλικής διπλωματίας: «Οφείλουμε να εξετάσουμε με ρεαλισμό την ανοικοδόμηση του Ιράκ (...) Την επομένη του πολέμου θα υπάρξει μια περίοδος ασφαλείας κατά την οποία η ενότητα του Ιράκ, η σταθερότητα της χώρας και της περιοχής θα 'ναι ασφαλώς το πρώτο μέλημα. Οι δυνάμεις που θα 'ναι παρούσες επιτόπου θα 'χουν σ' αυτό τον τομέα τη βασική ευθύνη (...) Οταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν και η ασφάλεια αποκατασταθεί, τότε πεποίθησή μας είναι ότι ο ΟΗΕ οφείλει να παίξει έναν κεντρικό ρόλο στην οικονομική, αλλά και πολιτική ανοικοδόμηση».

Σύμφωνα με τον Ντ. ντε Βιλπέν «επιτυγχάνεται ευρεία συναίνεση για να στηριχτεί στον ΟΗΕ» η διαμόρφωση της μεταπολεμικής κατάστασης στο Ιράκ. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ αρνήθηκε να προσδιορίσει αν η «στήριξη» στον ΟΗΕ «υιοθετήθηκε» από τις ΗΠΑ. Και έπραξε καλώς. Γιατί την ίδια στιγμή ο Κ. Πάουελ διατράνωνε τον «κεντρικό ρόλο» των ΗΠΑ και των «ματωμένων» συνεργατών τους. Ο Ντ. ντε Βιλπέν έκρινε «πρώιμη» τη συζήτηση ενός πιθανού ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά δεν τον απέκλεισε. Σύμφωνα με ΝΑΤΟικές διπλωματικές πηγές, το ΝΑΤΟ συζητά ήδη την περαιτέρω εμπλοκή του, για την «ασφάλεια» στο Αφγανιστάν, δηλαδή στην προηγούμενη αμερικανο-βρετανική «ανθρωπιστική» εκστρατεία. Είναι φανερό ότι το «γεύμα» των Βρυξελλών βοήθησε πολύ στην αποκατάσταση του κοινού φρονήματος. Γεγονός που είχε προδιαγράψει ο Κ. Πάουελ, προσερχόμενος στην έδρα του ΝΑΤΟ με τη δήλωση πως «δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι, ανεξάρτητα από τις απόψεις για τον πόλεμο, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα δουλέψουμε μαζί για να βοηθήσουμε το απελευθερωμένο Ιράκ».

«Ευρωπαίοι»

Οι «Ευρωπαίοι» προσήλθαν όλοι, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, για να προσκυνήσουν τον Αμερικανό ηγεμόνα, πολύ περισσότερο που ο Κ. Πάουελ εκπροσωπεί την «καλή» Αμερική, που «μετά τη γρήγορη λήξη του πολέμου» προσδοκά, και πάλι, στην «κοινή» «διατλαντική» λεηλασία λαών και πόρων.

Ηταν σημαντική η πιστοποίηση «κοινών φρονημάτων» για «πόλεμο και ειρήνη». Παραμένουν, όμως, αυτά που ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως «συνονθύλευμα μικροενδιαφερόντων» (!!!) Με την περιφρονητική αυθάδεια του ετεροκατευθυνόμενου, ο Γ. Παπανδρέου δε φαίνεται να κατανοεί επακριβώς τα «ευρωπαϊκά συμφέροντα», στα οποία, υποτίθεται, ότι θα 'πρεπε να εντάσσονται και αυτά της χώρας που «εκπροσωπεί».

Για τις ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις», όμως, το «διατλαντικό» ρήγμα και ο πόλεμος στο Ιράκ είναι δυο πεδία, που παίζουν, κάθε στιγμή τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους. Πολύ περισσότερο που αντιμετωπίζουν, για πρώτη φορά την οργισμένη αντίδραση των ευρωπαϊκών λαών. Η γαλλική αναδίπλωση, δίνει τον «τόνο», μια και το Παρίσι έχει αναλάβει, εδώ και καιρό, το βάρος της πολιτικής αναμέτρησης με την «κακή» Αμερική. Αντίθετα από τον Γ. Παπανδρέου, ο Ντ. ντε Βιλπέν έφυγε από τις Βρυξέλλες, έχοντας προαναγγείλει για σήμερα στο Παρίσι «τριμερή» συνάντηση Γαλλίας - Γερμανίας - Ρωσίας. Η γερμανική πλευρά φαίνεται να κρατά μια πιο συνετή αλλά στιβαρή στάση έναντι της Ουάσιγκτον. Ο καγκελάριος Γκ. Σρέντερ προειδοποίησε χτες:

1) «Η ακεραιότητα του Ιράκ πρέπει να παραμείνει ανέπαφη και οι πετρελαϊκοί και άλλοι φυσικοί του πόροι, πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ιρακινού λαού». Παράλληλα, άφησε αιχμές για τις «λεπτομέρειες της ανασυγκρότησης» (...)

2) «Ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει μετά τον πόλεμο κεντρικό ρόλο ως προς το μέλλον του Ιράκ και τη νέα πολιτική τάξη πραγμάτων». Η βελγική πλευρά επιμένει να μην ανακατευτεί ο ΟΗΕ στην κρίσιμη «περίοδο εμπέδωσης ασφαλείας», μετά το τέλος των εχθροπραξιών, ενώ εκτιμά ως «κρίσιμη» την επιλογή της χρονικής στιγμής εμπλοκής του ΟΗΕ.

Οπως επιβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου, «πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ δε θέλουν να εμπλακούν στην ημι-πολεμική κατάσταση, έστω και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, «ο Κόλιν Πάουελ δεν ήταν σαφής (...). Για ένα διάστημα υπεύθυνες ασφαλείας θα είναι οι ΗΠΑ (...) αλλά σ' αυτό το μεταβατικό στάδιο δεν μπορούμε να βάλουμε απόλυτες λέξεις, μπορεί να έχει καταρρεύσει το καθεστώς του Σαντάμ, αλλά να υπάρχουν ακόμη συγκρούσεις». Οπως ομολόγησε ο Γ. Παπανδρέου «δε θέλαμε να μπούμε σε λεπτομέρειες. Θα 'ναι ξεκάθαρη η νίκη; Θα 'ναι νίκη με εστίες σύγκρουσης και καμικάζι; Θα υπάρχει υποστήριξη πληθυσμού;». Αγνωστο. Γι' αυτό «πολλοί δε θέλουν να εμπλακούν στην πολεμική σύρραξη». Ενόψει αυτής της «μετασυγκρουσιακής περιόδου εμπέδωσης ασφάλειας» διαφαίνονται και οι πρώτες βρετανικές επιφυλάξεις. Οπως δήλωσε γλαφυρά ο Γ. Παπανδρέου «οι Βρετανοί έχουν κάθε συμφέρον να θέλουν ανάμειξη του ΟΗΕ. Κατανοούν στο πετσί τους τι θα σημαίνει να 'χεις Αμερικάνο στρατηγό διοικητή χωρίς ΟΗΕ» (!!!) Πρόκειται για αφοπλιστική δήλωση. Ακόμη και οι Βρετανοί κατανοούν στο αποικιακό «πετσί» τους τι θα σήμαινε ένας Αμερικάνος σερίφης στη Βαγδάτη. Για το «πετσί» του ιρακινού λαού, εδώ στο ΝΑΤΟ, δεν ενδιαφέρονται.

Ερωτηθείς ο Γ. Παπανδρέου, αν η ΕΕ, ανεξάρτητα από ΟΗΕ και ΝΑΤΟ συνεχίζει να «εγγυάται» την «εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική σταθερότητα» του Ιράκ, όπως, υποτίθεται ότι «ερμηνεύουν» την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών (20/21 Μάρτη 2003) και οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μαζί και ο Κ. Σημίτης, απάντησε, προκαλώντας εύλογες απορίες ότι «η ΕΕ δεν εγγυάται, είναι προσηλωμένη στη δέσμευσή της» (!!!) Φαίνεται παιχνίδι λέξεων, αλλά δεν είναι. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, η ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για το Ιράκ δεν «εγγυάται» τίποτα, και δεν παραιτείται μόνο από τη διεξαγωγή του πολέμου αλλά και από τη «μετασυγκρουσιακή» υπόσταση του Ιράκ και της ευρύτερης περιφέρειας (!!!) Ο Γ. Παπανδρέου «ερμηνεύει» κατά το δοκούν ή η ΕΕ παρέδωσε εν λευκώ το Ιράκ και την «ευρύτερη περιοχή» στους Αμερικάνους σερίφηδες, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο; Λόγω έκτακτης κατάστασης το «κοινό γεύμα» των Βρυξελλών δεν έβγαλε γραπτή απόφαση.

Για τα μέλλοντα να συμβούν έχει ενδιαφέρον το πώς συνάντησε ο Κ. Πάουελ τους «ομολόγους» του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξεκίνησε με «διμερείς» επαφές, ανά δεκαπεντάλεπτο, αρχικά με Τσεχία και Ουγγαρία, μετά με Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, μετά με την κοινοτική «τρόικα», μετά έγινε το «κοινό γεύμα» των 23 ΥΠΕΞ (19 του ΝΑΤΟ συν 4 της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ), μετά και πάλι διμερείς επαφές με Γερμανία και Ρωσία (Ιβανόφ) και μετά «δείπνο» με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο. Κατόπιν αναχώρησε για την ταραγμένη Αμερική.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

«Η δική μας επιλογή είναι ειρήνη, κοινωνική λαϊκή ευημερία, ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα. Δική μας επιλογή είναι να γυρίσει σελίδα, ο λαός στην εξουσία. Δική μας επιλογή είναι να δουλέψουμε όσο γίνεται πιο εντατικά για να γίνει ο 21ος αιώνας, από τις πρώτες δεκαετίες αιώνας των αλλαγών υπέρ του λαών, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, της ειρήνης, του σοσιαλισμού».

Μ' αυτές τις φράσεις η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα «έκλεισε» την ομιλία της χτες βράδυ στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΕ του Κόμματος στην πλατεία Συντάγματος.

Το «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε ξανά και ξανά, εκατοντάδες φορές, στις προσυγκεντρώσεις από το Μουσείο έως την Ομόνοια, την Κλαυθμώνος και το Μοναστηράκι, στις πορείες τους προς το Σύνταγμα, αλλά και στη μεγάλη μαχητική πορεία - στην οποία συμμετείχαν με τους μετριότερους υπολογισμούς πάνω από 15.000 άτομα - που ακολούθησε προς τις πρεσβείες της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ. Στα μισητά σύμβολα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες, το ίδιο έπραξαν και μπροστά στα γραφεία της ΕΕ, και τα συνθήματα εναλλάσσονταν με καταιγιστικούς ρυθμούς κλείνοντας μέσα τους όλη την οργή και την αγανάκτηση που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος. Ολη την αποφασιστικότητα για αγώνα μέχρι τέλους που μπορεί να έχει ένας κομμουνιστής. Την οργή και την αποφασιστικότητα που είχαν χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ μαζί: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» - «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» - «Κλείστε τη βάση, φέρτε και το πλοίο, έξω η Ελλάδα από το σφαγείο» - «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός» - «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο»...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προληπτικός πόλεμος των λαών κατά των ιμπεριαλιστών σε όλα τα μέτωπα
  • Η μεγαλύτερη βοήθεια που πρέπει να εξασφαλίσουμε στο λαό του Ιράκ είναι να βγει η Ελλάδα από το βρώμικο πόλεμο
  • Πόλεμο στον πόλεμο, διαφορετικά θα μας γονατίσουν, και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε
  • Πρέπει να κατακτήσουμε ετοιμότητα γι' αυτό που έρχεται

«Απέναντι στον προληπτικό πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους πρέπει οι λαοί να διεξαγάγουν τον δικό τους προληπτικό πόλεμο κατά των ιμπεριαλιστών, σε όλα τα μέτωπα, στο μέτωπο της ειρήνης, στο μέτωπο των κοινωνικών δικαιωμάτων, κατά των κυβερνήσεων που οικοδόμησαν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και ανέτρεψαν τις λαϊκές κατακτήσεις». Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες, κατά τη διάρκεια του μεγάλου συλλαλητηρίου που διοργάνωσε το Κόμμα στο Σύνταγμα ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ και στην ελληνική συμμετοχή. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Μέρες τώρα», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας της η Αλ. Παπαρήγα, «οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, τα μαχητικά νιάτα της ΚΝΕ, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές, πεζοπόρους της ειρήνης, δίνουμε μαζί τη μάχη κατά της ιμπεριαλιστικής εισβολής στο Ιράκ.

Ο ελληνικός λαός ενώθηκε με τη μεγάλη πλειοψηφία των λαών της Γης που βγήκαν στους δρόμους. Με τον αμερικανικό λαό. Χαιρετίζουμε τους πρώτους αρνητές στρατιώτες που εμφανίστηκαν τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ.

Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας. Αδικούν τη νεολαία όσοι αποδίδουν την ορμητικότητά της σε μια αυθόρμητη και τάχα αυτόνομη επιλογή, ενώ είναι προϊόν σκέψης και μιας ορισμένης πείρας.


Οι δολοφόνοι ιμπεριαλιστές έσπασαν τα μούτρα τους στην πρώτη φάση της επιδρομής τους, παρά την υπεροχή των όπλων τους. Υποτίμησαν τον πατριωτισμό του ιρακινού λαού, κάθε λαού που δεν ανέχεται την ιμπεριαλιστική κατοχή. Στα κορμιά του ιρακινού λαού δοκιμάζουν τα νέα δολοφονικά τους όπλα. Ενώ κάνει το ντεμπούτο της η νέα ψηφιακή μεραρχία. Οργανώνουν νέες ψυχολογικές επιχειρήσεις. Επεσαν στην αντίληψή μας πληροφορίες ότι προβλέπεται και σχεδιασμός με προβοκάτσιες, προκειμένου να αποδείξουν ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν έκαναν καλά τη δουλιά τους, για την ανεύρεση χημικών ή άλλων βιολογικών όπλων. Ωστε να επιτύχουν την αλλαγή στάσης των συμμάχων της ΕΕ. Βέβαιοι δεν είμαστε, όμως ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.

Ο,τι και να γίνει, ο λαός του Ιράκ δε θα σταματήσει την αντίστασή του».

Είναι εχθροί των λαών, όχι ελευθερωτές

«Δεν έχουν δικαίωμα οι ιμπεριαλιστές», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «να αποφασίζουν ποιος θα εξοπλιστεί και ποιος θα αφοπλιστεί. Ποιος θα είναι ηγέτης μιας χώρας και ποιος δε θα είναι. Ο λαός αποφασίζει, η επιλογή του κάθε φορά καθορίζεται από το συσχετισμό δύναμης.

Ο ιμπεριαλισμός διαπράττει εγκλήματα και με τον πόλεμο και με την ταξική εκμετάλλευση στις "ειρηνικές" περιόδους. Σκοτώνει και εν καιρώ ειρήνης. Σήμερα στο εργοστάσιο "ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ", στην Κόρινθο, 6 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 3 τραυματίστηκαν. Καταγγέλλουμε το νέο έγκλημα της πλουτοκρατίας.


Eurokinissi

Είναι εχθροί των λαών, και όχι ελευθερωτές. Θέλουν να κάνουν το Ιράκ μια τεράστια στρατιωτική βάση με αμερικανική διακυβέρνηση και ενδεχομένως με ΝΑΤΟικό "καπέλο" ή "καπέλο" ΟΗΕ. Κανένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να προσφέρει νομιμότητα στον πόλεμο αυτό. Από το Ιράκ θα οργανώσουν ένα νέο γύρο επιθέσεων κατά γειτονικών κρατών, με βάση το δόγμα της ανασυγκρότησης του αραβικού κόσμου».

Τις τελευταίες μέρες οι αμερικανικές πρεσβείες δραστηριοποιούνται παντού, και στη χώρα μας, προκειμένου να επιβάλουν τη φίμωση, να πετύχουν τον αποπροσανατολισμό, τη χαλιναγώγηση του αντιπολεμικού κινήματος. Θέλουν να πείσουν ότι η ηγεμονία των ΗΠΑ εγγυάται την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Οι δημοσιογράφοι δέχονται πιέσεις και εντολές να κρατάνε ισορροπίες, να είναι ουδέτεροι, να κλείσουν τα μάτια τους στο έγκλημα. Πρωτοστατεί η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Τύπου.

Μπράβο σε όλους εκείνους και εκείνες που αντιστέκονται, και είναι αρκετοί».

Η Ελλάδα συμμέτοχος-συνένοχος

«Οι ΗΠΑ», συνέχισε η ομιλήτρια, «ελέγχουν απολύτως τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, χρησιμοποιούν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, όλες τις προσβάσεις που τους έχουν δώσει για να περνάνε τα δολοφονικά τους όπλα. Πλοία ξεφορτώνουν και φορτώνουν "Τόμαχοκ" και φέρετρα. Αμερικανικές ακταιωροί ελέγχουν τον κόλπο της Σούδας. Κλιμάκιο Αμερικανών στρατιωτικών έχει εγκατασταθεί στον Αραξο. Ο "Κουντουριώτης" αποτελεί την πολεμική επιμελητεία του αμερικανικού στόλου, ενώ ελληνικά πληρώματα βρίσκονται στα ΑΒΑΚΣ. Και ο πρωθυπουργός το βιολί του, "δε συμμετέχουμε"!


Πολιτική πονηριά διαθέτει το ΠΑΣΟΚ. Μόνον που η πονηριά και το ψέμα έχουν κοντά ποδάρια.

Είναι υποκριτές η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που από τη μια μεριά διακηρύσσουν το σεβασμό τους στις ελληνοαμερικανικές συμφωνίες, και από την άλλη μεριά διαδηλώνουν κατά του πολέμου, που διεξάγεται με τη στήριξη της Σούδας. Επικρίνουμε το Συνασπισμό που εμφανίζει ως αντιπολεμική ενότητα τη συμπόρευση με τα κυβερνητικά στελέχη στις κινητοποιήσεις.

Τα μάτια ανοιχτά, θέλουν να αποπροσανατολίσουν το αντιπολεμικό-φιλειρηνικό κίνημα, να το μετατρέψουν σε μελό και σόου, στο πλευρό του ενός άξονα που ανταγωνίζεται τον άλλο.

Βεβαίως και χρειάζεται η μέγιστη ενότητα του ελληνικού λαού, αλλά αυτό δε σημαίνει ανοχή σε κείνους που συνέβαλαν στο κτίσιμο της "νέας τάξης πραγμάτων", ενώ έχουν μεταβάλει την Ελλάδα σε βάση δολοφονικής εξόρμησης κατά του ιρακινού λαού, όπως έκαναν και στο παρελθόν κατά του γιουγκοσλαβικού.

Να βγει η Ελλάδα από το σφαγείο, να κλείσει η Σούδα, να έρθει το πλοίο, να σταματήσουν οι διευκολύνσεις. Δεν αρκεί να στέλνουμε τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ. Η μεγαλύτερη βοήθεια που πρέπει να τους εξασφαλίσουμε είναι να βγει η Ελλάδα από το βρώμικο πόλεμο».

Καμία πειθαρχία στους ιμπεριαλιστές

«Καμία δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τόνισε στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα, «δε δεσμεύει τον ελληνικό λαό όταν πρόκειται να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των εισβολέων, των ιμπεριαλιστών.

Αν δεν παρέμβουμε τώρα, αύριο η Σούδα και οι άλλες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν κατά της Συρίας, κατά του Ιράν.

Αυτή είναι η πρώτη υποχρέωση της κυβέρνησης. Αντί γι' αυτό, έχει ριχτεί στην οργάνωση της συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να θολώσει τα νερά και να αποκτήσει φιλειρηνικό προφίλ.

Ο ελληνικός λαός είναι σε θέση να βοηθήσει και ανθρωπιστικά τον αδελφό λαό, με έναν όρο: Να διασφαλίσει ότι αυτή η βοήθεια να φθάσει στα χέρια των ανθρώπων που δοκιμάζονται. Να μη φθάσει στα χέρια των Αμερικανοβρετανών, που με το ένα χέρι ρίχνουν βόμβες και με το άλλο εμπορεύονται την πείνα και τη δίψα των Ιρακινών».

ΟΧΙ στον ελληνικό μισθοφορικό στρατό

«Ο πόλεμος κατά του Ιράκ», παρατήρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «μας βάζει μπροστά σε μια μεγάλη υποχρέωση. Να οργανώσουμε την αντίδραση κατά της συγκρότησης μισθοφορικού στρατού στην Ελλάδα. Τα παιδιά που σπρωγμένα από την ανεργία αναζητούν μια λύση δουλιάς, πρέπει να το σκεφθούν καλά. Να το μετρήσουν.

Δε θέλουν τα παιδιά του λαού στρατευμένα στη μεγάλη υπόθεση της υπεράσπισης των συνόρων και της ακεραιότητας της χώρας, αλλά "Ράμπο" στον πόλεμο σε βάρος άλλων λαών. Αν χρειαστεί θα ζητήσουν από τους μισθοφόρους να σηκώσουν τα όπλα ακόμα και κατά των πατεράδων και μανάδων τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Η Ελλάδα είχε μέχρι τώρα πλήρη συμμετοχή στην πραγματοποίηση πολεμικών επιδρομών, στους εκβιασμούς και στη βία που ασκήθηκε στην περιοχή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κάλυψε την προβοκάτσια της Γερμανίας με τους Γερμανούς και Ούγγρους μισθοφόρους, που άναψαν τον εμφύλιο πόλεμο στις Δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας. Συνέβαλε και αυτή στη διάλυση της χώρας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια στήριξε τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας αρχικά στη Βοσνία και στη συνέχεια στο έδαφος της Σερβίας. Στήριξε τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αποδεχτεί σωρεία επεμβάσεων σε βάρος λαών με τη μέθοδο των οικονομικών εκβιασμών, του εμπάργκο.

Την ίδια ώρα αφήνουν ανυπεράσπιστο τον παλαιστινιακό λαό. Ενώ βαφτίζουν λύση του Παλαιστινιακού ένα κρατικό μόρφωμα μέσα στο ισραηλινό γκέτο.

Η ΕΕ μαζί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φρόντισαν στα κείμενά τους να απαλειφθεί η ρητή διατύπωση για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ύστερα από απαίτηση του Ισραήλ. Ιδού οι ένοχοι.

Η κυβέρνηση πήρε ενεργό μέρος στην εκβιαστική προσπάθεια του Κόφι Ανάν για να δεχτεί η Κύπρος το σχέδιο των Αμερικανοβρετανών.

Πάνω απ' όλα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία της ΝΔ, συνέδραμε ενεργά, συνειδητά στο κτίσιμο της "νέας τάξης πραγμάτων" της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ. Διέπραξε, ανάμεσα στ' άλλα, τρία κορυφαία εγκλήματα:

- Υπέγραψε φαρδιά-πλατιά το 1999 τη νέα δομή του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, δηλαδή το δικαίωμα ένοπλης επέμβασης, της οικονομικής και πολιτικής επέμβασης στο εσωτερικό χωρών, έξω μάλιστα από τη σφαίρα δράσης αυτού του πολεμικού οργανισμού.

- Συμφώνησε, μαζί με τα άλλα κράτη της ΕΕ, ότι, μετά το τρομοκρατικό πλήγμα στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, πρέπει όλος ο καπιταλιστικός κόσμος να κηρύξει γενικό πόλεμο κατά των λαών, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας.

- Τρίτη εγκληματική πράξη ήταν η υπογραφή της κυβέρνησης στη συμφωνία του ΝΑΤΟ στην Πράγα, που υιοθετεί το προληπτικό χτύπημα, δηλαδή τη βασική στρατηγική του ιμπεριαλισμού.

Μπορούσε να δυσκολευτεί ο πόλεμος; Ναι!

- Αν η ελληνική κυβέρνηση έκλεινε τη Σούδα, αν έκοβε το δρόμο των διευκολύνσεων, αν δεν έστελνε το "Κουντουριώτη" στον Κόλπο οι δολοφόνοι ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία θα είχαν πρόσθετες δυσκολίες.

- Αν η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και οι άλλες χώρες που είχαν αντίρρηση στην κήρυξη του πολέμου δε διέθεταν τον εναέριο χώρο τους, τις βάσεις τους και άλλες διευκολύνσεις στον πόλεμο, η μαύρη συμμαχία θα είχε ανυπέρβλητες δυσκολίες. Δε θα τους αρκούσαν το Κατάρ και το Κουβέιτ.

- Αν η Ελλάδα, αν όλες οι χώρες, που για δικούς τους λόγους είπαν ΟΧΙ, έλεγαν ΟΧΙ και στις διευκολύνσεις, τότε θα δυσκόλευαν να συγκροτηθεί ένας μακρύς κατάλογος φανερών και αφανών συμμάχων των ΗΠΑ.

Οι ιμπεριαλιστές της Ευρώπης μια ευχή ψελλίζουν, να κρατήσει όσο γίνεται λιγότερο ο πόλεμος, δηλαδή να νικήσουν οι εισβολείς όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θέλουν τον ιρακινό λαό γρήγορα ηττημένο, ώστε να ασχοληθούν με τις δικές τους υποθέσεις, να διευθετήσουν τις δικές τους διαφορές. Ταυτόχρονα, κλείνουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες του πολέμου».

Να ηττηθεί η μαύρη συμμαχία, να απομονωθεί

«Δε θέλουμε τον πόλεμο», τόνισε η ομιλήτρια, «αλλά σήμερα αυτό που έχει σημασία είναι να νικήσει ο ιρακινός λαός και οι φιλειρηνικοί λαοί της Γης. Οσες θυσίες και να χρειαστεί να γίνουν. Αυτό που εμείς επιθυμούμε παραπέρα είναι ο νικητής ιρακινός λαός να καταφέρει νικώντας τους ιμπεριαλιστές να δώσει συνέχεια στον αγώνα του για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Αν τον Σαντάμ Χουσεΐν ανατρέψουν οι ιμπεριαλιστές θα τον αντικαταστήσουν με τη δική τους στρατιωτική διοίκηση και με μια κυβέρνηση-μαριονέτα».

Ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα

«Απευθύνουμε στον ελληνικό λαό», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα

- Τι κερδίζει ο αμερικανικός λαός από την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ;

- Τι κερδίζει ο αμερικανικός λαός από τη γενοκτονία στο Ιράκ;

- Τι έχουν να κερδίσουν οι λαοί από μια ομοσπονδιακή ΕΕ, υπό το γαλλογερμανικό άξονα; Μια ΕΕ αξόνων και αντιαξόνων που διεκδικεί συμμετοχή στη λεία;

- Τι έχουν να κερδίσουν οι λαοί αν το ευρώ γίνει πιο δυνατό από το δολάριο;

- Τι έχουν να κερδίσουν οι λαοί από τον ανταγωνισμό σε εξοπλισμούς ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ; Τι έχουν να κερδίσουν από τον ευρωστρατό που έχει τον ίδιο πολιτικό στόχο με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ;

Οι λαοί θα πληρώσουν ακριβά, σε χρήμα και με αίμα, με περιστολή των συλλογικών και ατομικών ελευθεριών.

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια».

ΚΡΑΤΑ ΛΑΕ ΤΟΥ ΙΡΑΚ! ΚΡΑΤΑ ΒΑΓΔΑΤΗ

ΚΡΑΤΑ ΛΑΕ ΤΟΥ ΙΡΑΚ! ΚΡΑΤΑ ΒΑΓΔΑΤΗ!

Επικρίνουμε τη ΝΔ. Γιατί η ιδεολογία και πολιτική της ταυτίζεται με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Γιατί συντάσσεται με το ΠΑΣΟΚ στο σημερινό πόλεμο, όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν. Αν η ίδια ήταν κυβέρνηση δε θα έκανε τίποτε διαφορετικό από τη σημερινή.

Ασκούμε κριτική στον ΣΥΝ. Στους προηγούμενους πολέμους στο παραπέντε άλλαξε τη λαθεμένη θέση του. Ενώ τώρα εξασθενίζει την καταγγελία που κάνει στον πόλεμο, προβάλλοντας ως εναλλακτική λύση την ομοσπονδιακή ΕΕ, με βάση το γαλλογερμανικό άξονα, την Ευρώπη της ανύπαρκτης σύγκλισης και ισοτιμίας. Στις κρίσιμες ώρες και σε καίρια ζητήματα συντάσσεται με το ΠΑΣΟΚ, ή το χαϊδεύει.

Δεν ξεχνάμε το ρόλο που έπαιξε η ΕΕ στο κτίσιμο της νέας τάξης

- Στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και το βαλκανικό πόλεμο!

- Στον πόλεμο του Αφγανιστάν!

Γιατί να ξεχάσουμε τη δήθεν ειρηνική επίλυση του παλαιστινιακού στο Οσλο, που συμφώνησαν και οι Ευρωπαίοι;

Γιατί να ξεχάσουμε τις σφαγές στη Ρουάντα, τον εμφύλιο στο Σουδάν, στο Κογκό, το αίμα που χύθηκε στην Αφρική, εξ αιτίας του γαλλικού ιμπεριαλισμού, την επέμβαση της Γαλλίας στην ακτή του Ελεφαντοστού;

Δεν ξεχνάμε ότι το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ με την ανοχή, αν όχι και την παραίνεση των ΗΠΑ, ενώ η Γαλλία στήριξε το Ιράκ στην κλιμάκωση του πολέμου κατά του Ιράν.

Είναι η ώρα να επαναφέρουμε το ερώτημα ποιος ωφελήθηκε από το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτέμβρη;

Είναι η ώρα να κρίνουμε όλους εκείνους που, υποκρινόμενοι απέναντι στον αμερικανικό λαό φώναζαν ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, δίνοντας αέρα στα πανιά του Μπους».

Να συνδέσουμε τον αντιπολεμικό αγώνα με τα κοινωνικά δικαιώματα

«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, «χωρίστηκαν στα δύο, πολυδιασπάστηκαν όσον αφορά στον πόλεμο του Ιράκ, αλλά συμφωνούν απόλυτα στην εξαπόλυση νέου γύρου Τόμαχοκ και Κρουζ στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οσο και αν ο πόλεμος κατά του Ιράκ είναι και πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της δράσης μας, δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα ο αγώνας για το μεροκάματο, το μισθό και τη σύνταξη, κατά των απολύσεων, κατά της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και της Υγείας.

Ο αγώνας για την ειρήνη είναι αγώνας και κατά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, κατά των πολυεθνικών όποια εθνικότητα και να κυριαρχεί σ' αυτές».

Το αντίπαλο δέος

«Ναι, χρειάζεται αντίπαλο δέος απέναντι στις δυνάμεις του πολέμου, στις δυνάμεις της βάρβαρης εκμετάλλευσης των λαών», τόνισε η ομολήτρια, απαντώντας σε ένα εύλογο επίκαιρο ερώτημα. «Οι λαοί πρέπει να το συγκροτήσουν, σε κάθε χώρα, κατά ήπειρο, παγκόσμια. Να μην επιτρέψουμε να μας χωρίσουν σε Ευρωπαίους και Ασιάτες, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, σε Ευρωπαίους και Αφρικανούς, σε Δύση και Ανατολή, σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ο διαχωρισμός υπάρχει ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές και φιλοϊμπεριαλιστές και στους αντιιμπεριαλιστές.

Τώρα, οι πολεμοκάπηλοι, καθώς και οι όψιμοι φιλειρηνιστές, σαν τα κοράκια πέφτουν πάνω στα ψοφίμια, να βγάλουν κέρδη από τη λεγόμενη ανοικοδόμηση του Ιράκ. Τους ενδιαφέρει το μετά και όχι το έγκλημα που συντελείται.

Είναι υποκριτές οι χώρες της ΕΕ, που έδειξαν δισταγμό για την άμεση κήρυξη του πολέμου, όταν ισχυρίζονται ότι μόλις λήξει ο πόλεμος πρέπει να αναλάβει ρόλο ο ΟΗΕ. Ενα πράγμα εννοούν, ο ΟΗΕ, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αναλάβει τη διανομή της πίτας, ανάμεσα σε περισσότερες ιμπεριαλιστικές χώρες, ώστε αυτή να μη μείνει μόνο ορεκτικό στο πιάτο των ΗΠΑ.

Ολοι εμείς που αγωνιζόμαστε κατά της εισβολής στο Ιράκ, πρέπει να σκεφτούμε και το ΤΩΡΑ αλλά και το δικό μας ΜΕΤΑ.

Θα προκληθεί ένας ολόκληρος γύρος επεμβάσεων και πολέμων, με επίκεντρο τον αραβικό κόσμο, αλλά και τη Βόρειο Κορέα. Αύριο θα σκεφτούν πώς ήρθε και η ώρα της Κούβας. Οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών θα οξυνθούν μεταξύ τους και θα προσπαθήσουν να βάλουν τους λαούς να παίζουν το παιχνίδι, ποιος θα βγει κερδισμένος στην κούρσα της ηγεμονίας. Να χύσουν, δηλαδή, οι λαοί αίμα για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κρατών και των πολυεθνικών τους.

Απέναντι στον προληπτικό πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους πρέπει οι λαοί να διεξάγουν τον δικό τους προληπτικό πόλεμο κατά των ιμπεριαλιστών, σε όλα τα μέτωπα, στο μέτωπο της ειρήνης, στο μέτωπο των κοινωνικών δικαιωμάτων, κατά των κυβερνήσεων που οικοδόμησαν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και ανέτρεψαν τις λαϊκές κατακτήσεις.

Πόλεμο στον πόλεμο, διαφορετικά θα μας γονατίσουν και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Πρέπει να κατακτήσουμε ετοιμότητα γι' αυτό που έρχεται».

Η μεγάλη αναγκαιότητα του Μετώπου

«Οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες οφείλουμε ακόμα πιο πολύ να συνειδητοποιήσουμε το δικό μας καθήκον, τη δική μας ευθύνη αυτές τις ώρες.

Δε φθάνει να παίρνουμε πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις, ούτε να διαδηλώνουμε κατά του πολέμου. Αυτά βεβαίως είναι απαραίτητα, αλλά δεν αρκούν.

Ζούμε σε μια χώρα που βρίσκεται μέσα στην εστία του πολέμου, εδώ και αρκετά χρόνια. Αν δεν παρέμβουμε, και μάλιστα έγκαιρα, θα δούμε πολύ χειρότερα από αυτά που έχουμε δει την τελευταία 10ετία. Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα είμαστε έξω από το μάτι του κυκλώνα;

Ο ελληνικός λαός δεν έχει πολλές επιλογές, έχει μόνο δύο.

`Η θα προσαρμοστούμε και θα υποταχθούμε στην πολιτική που χαράζει ο ιμπεριαλισμός ή θα αντισταθούμε και θα βάλουμε στόχο να νικήσουμε.

Ο λαός πρέπει να διαλέξει τη δεύτερη επιλογή, αν θέλει να πετύχει λύσεις στα κοινωνικά και πολιτικά του δικαιώματα, στις αυξανόμενες ανάγκες της εποχής μας, αν θέλει να ενισχύσει την πάλη για την ειρήνη. Αν δε θέλει να εκμεταλλεύονται το δισταγμό ή το φόβο του να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός.

Εχουμε καθήκον και υποχρέωση να πάρουμε περισσότερες πρωτοβουλίες, να συζητήσουμε πιο πλατιά με το λαό για την ανάγκη συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, που από τη φύση του είναι και μέτωπο κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η παγκοσμιοποίηση, που επικαλούνται τα άλλα κόμματα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο ιμπεριαλισμός, είναι ο καπιταλισμός που σαπίζει, είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Δεν εξανθρωπίζεται, ούτε ρυθμίζεται.

Να περάσουμε στην αντεπίθεση, να αναδείξουμε ποια προοπτική διεκδικούμε, την προοπτική της λαϊκής οικονομίας, της λαϊκής εξουσίας. Χωρίς όραμα και προοπτική, κανένας αγώνας δεν έχει μέλλον. Είναι ανάγκη να συναντηθούμε για τη δημιουργία του μετώπου με όλες τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της κοινωνίας. Είναι ανάγκη να εγκαταλείψουν τα λαϊκά στρώματα τα κόμματα εξουσίας.

Είμαστε μικρή χώρα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας.

Ο αμερικανικός λαός που ζει σε μεγάλη χώρα έχει τα ίδια προβλήματα με εμάς, το ίδιο και ο γερμανικός, ο βρετανικός.

Είναι θέμα πολιτικής επιλογής και όχι μεγέθους.

Είναι θέμα πολιτικής επιλογής και όχι γεωγραφίας.

Οποιος δε θέλει δεν μπορεί.

Οποιος καλοπιάνει τον αντίπαλο, υποχωρεί στις πιέσεις του, θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Να μη υποκύψουμε στον οργανωμένο ψυχολογικό πόλεμο, ότι δεν μπορούμε, ότι δεν αξίζει να αγωνιζόμαστε, ότι δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτε.

Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι, είναι όμως άκρως επικίνδυνοι, όταν δε συναντούν αντίδραση, όταν παίζουν στο γήπεδο μονότερμα.

Εχουν ήδη αποφασίσει να επιβάλουν την ειρήνη της υποταγής και της παραίτησης, την ειρήνη του νεκροταφείου.

Είναι αποφασισμένοι με τον πόλεμο να λύσουν ό,τι δεν μπορούν να λύσουν με πολιτικά μέσα, με πόλεμο κατά των λαών και με πόλεμο μεταξύ τους.

Αφού ο αντίπαλος έχει κάνει την επιλογή του, πρέπει και οι λαοί να κάνουν τη δική τους επιλογή.

Η δική μας επιλογή είναι ειρήνη, κοινωνική λαϊκή ευημερία, ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα. Δική μας επιλογή είναι να γυρίσει σελίδα ο λαός στην εξουσία. Δική μας επιλογή είναι να δουλέψουμε όσο γίνεται πιο εντατικά για να γίνει ο 21ος αιώνας, από τις πρώτες 10ετίες, αιώνας των αλλαγών υπέρ των λαών, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Μέτωπο του λαού κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Εξω από αυτήν την επιλογή δεν υπάρχει προοπτική.

Η λαϊκή ενότητα πρέπει να είναι αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή.

ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΛΑΟΥ!

ΖΗΤΩ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ»!

Ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα οι Μπλερ και Αθνάρ

«Στις 16 Απριλίου», τόνισε στην ομιλία της η Α. Παπαρήγα, «θα γίνει σύναξη στη χώρα μας των Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία διεύρυνσης της ΕΕ. Αυτών που μετέχουν άμεσα στον πόλεμο, αυτών που μετέχουν έμμεσα με διευκολύνσεις, αυτών που δεν έκαναν αυτό που μπορούσαν για να το σταματήσουν. Ανάμεσά τους θα είναι οι αιματοβαμμένοι Τόνι Μπλερ και ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Για μας είναι ανεπιθύμητοι. Ο λαός πρέπει να τους το δείξει έμπρακτα».

Ολο το κόκκινο στις μέρες μας... δεν είναι μόνο αίμα!

Ολοι οι δρόμοι χτες βράδυ οδηγούσαν στην καρδιά της Αθήνας. Στην πλατεία Συντάγματος και στη μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Και εκεί «χτύπησε» μια δεύτερη. Η «καρδιά» του αγώνα, της αντίστασης, της αντιπολεμικής αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Οι καρδιές χιλιάδων ανθρώπων, μελών και φίλων του ΚΚΕ, που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κομμουνιστών και συμμετείχαν στη συγκέντρωση, για να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος, να διατρανώσουν με αποφασιστικότητα την απαίτηση: «Εξω η Ελλάδα από τον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Μια απαίτηση που «ζωγραφίστηκε» με χίλιους διαφορετικούς τρόπους στα πανό των Κομματικών Οργανώσεων και των οργανώσεων της ΚΝΕ.

Παρόντες στο προσκλητήριο εργάτες του χεριού και του πνεύματος, υπάλληλοι, μικρομεσαίοι και συνταξιούχοι, νέοι. Γονείς με τα παιδιά τους. Χιλιάδες κομμουνιστές. Που μοιράζονται με όλο το λαό τον πόνο για το αίμα που χύνεται. Αλλά που ξέρουν πως τα δάκρυα δεν αρκούν και πως κάθε δάκρυ οφείλει να γίνει απόφαση και όρκος σ' αυτό το αίμα των χιλιάδων αθώων για ακατάπαυστο αγώνα ως τη δικαίωση των ονείρων που δεν πρόλαβαν να κάνουν. Κι αυτή την απόφαση αντανακλούσαν τα μάτια, τα ξαναμμένα πρόσωπα, οι υψωμένες γροθιές, τα συνθήματα. Και την πίστη στο δίκιο του ποιητή, που «μίλησε» με το στόμα του ηθοποιού Β. Κολοβού: «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος τα χείλια σου θα ματώσουν από τις φωνές (...). Μη ξεχάσεις ούτε στιγμή. Ετσι και ξεχάσεις μια στιγμή να ονειρευτείς, εκατομμύρια όνειρα θα γίνουν στάχτη από οβίδες...».

Η χτεσινοβραδινή συγκέντρωση μίλησε για πόλεμο και ειρήνη. Είχε χαρακτήρα αντιπολεμικό, όχι όμως γενικά και αόριστα κατά του πολέμου - ούτε το γενικό ούτε το αόριστο ταιριάζουν σε κομμουνιστές. Ούτε στο λαό ταιριάζουν όπως φάνηκε, θέλει πια συγκεκριμένες απαντήσεις στα γιατί. Η συγκέντρωση είχε χαρακτήρα αντιιμπεριαλιστικό, αναδείχνοντας τα βαθύτερα αίτια του πολέμου εναντίον του Ιράκ και το στόχο στον οποίο πρέπει να κατευθυνθούν τα βέλη της λαϊκής πάλης. Είχε χαρακτήρα φιλειρηνικό, αναδεικνύοντας όμως την πραγματική ειρήνη των λαών και πώς αυτή μπορεί να κατακτηθεί. Είχε χαρακτήρα έγερσης, αποτελώντας το έναυσμα νέων πολύμορφων κινητοποιήσεων και υπογραμμίζοντας την ανάγκη του παλλαϊκού ξεσηκωμού. Είχε αιτήματα συγκεκριμένα, στηλιτεύοντας την ελληνική συμμετοχή και απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τώρα κάθε διευκόλυνση σ' αυτόν τον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Και, βεβαίως, ήταν μια συγκέντρωση που πήρε θέση καθαρή και ξάστερη: Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος με ήττα των εισβολέων. Ηταν συγκέντρωση που διατύπωσε μόνο μια ευχή: Κράτα, λαέ του Ιράκ! Και μία δήλωση: Είμαστε δίπλα σου!




Σ' αυτόν τον κόσμο ανήκει το μέλλον

Ηταν μια συγκέντρωση με στόχο, ένας κόσμος που ήξερε για τι πράγμα διαδήλωνε, μια λαοθάλασσα της ειρήνης, με πλήρη συνείδηση πως οι πόλεμοι δεν προκαλούνται, επειδή υπάρχουν παράφρονες ή ασυνείδητοι πολιτικοί ηγέτες, αλλά γεννιούνται στο έδαφος συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών. «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», «ΕΕ και ΝΑΤΟ πολέμου Συνδικάτο» έγραφαν τα πανό. Δίπλα τους ένας διαδηλωτής εξηγούσε στον συνομιλητή του πως «δεν αρκεί να διαδηλώνει κανείς ενάντια στον πόλεμο γενικά, αλλά να ξέρει κι από πού προέρχεται η απειλή του, να πολεμά τον πόλεμο στη ρίζα του, να αγωνίζεται για να εξαλείψει τις αιτίες που τον προκαλούν».

* * *

Λίγα μέτρα πιο πέρα, τα συνθήματα στα πανό καλούν, «να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο», «να κλείσει η Βάση της Σούδας» να σταματήσει κάθε είδους διευκόλυνση στους Αμερικανούς και στους συμμάχους του. Ενας ηλικιωμένος σύντροφος εξηγεί στην εγγονή πως η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει και μας εμπαίζει, όταν λέει ότι είναι ενάντια στον πόλεμο. «Αν ήταν - της λέει - πραγματικά ενάντια στον πόλεμο αυτά που λένε τα συνθήματα θα τα 'χε κάνει πράξη κι αυτά τα πανό δε θα υπήρχαν εδώ. Αυτό να πας να πεις αύριο στους συμμαθητές σου, όταν θα συζητάτε τι πρέπει να γίνει, για να σταματήσει ο πόλεμος».

* * *

Οι συζητήσεις μέχρι ν' ανέβει στο βήμα η Αλέκα Παπαρήγα δίνουν και παίρνουν. Την αγωνία για τις δύσκολες ώρες που περνάει ο λαός του Ιράκ τη διαδέχεται η ευχή να βγει νικητής. «Πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να συμβεί», ρωτάμε ένα μεσόκοπο σύντροφο, που δε χάνει ευκαιρία να το διαλαλεί. «Αν οι λαοί κάνουν αυτό που πρέπει και η ιρακινή αντίσταση βαστάξει», μας απαντάει. «Μα δε βλέπεις - τον τσιγκλάμε - οι λαοί είναι στους δρόμους, αλλά το λαό του Ιράκ τον έχουν μακελέψει». Η απάντησή του αποστομωτική: «Θα τους είχαν εξαφανίσει από προσώπου Γης τους Ιρακινούς, αν οι λαοί δε βρίσκονταν στους δρόμους, σύντροφέ μου. Τι θα τους εμπόδιζε; Υπεροπλία έχουν, όπλα μαζικής καταστροφής έχουν, εκατομμύρια στρατό έχουν, ιερό και όσιο δεν έχουν. Οι άλλοι πολεμάνε με τους γκράδες».

* * *

Η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα εξελίσσεται σ' ένα διαρκή διάλογο με τους συγκεντρωμένους. Κάθε διαπίστωση, κάθε επισήμανση, κάθε υπογράμμιση στο λόγο της απαντιέται με το κατάλληλο σύνθημα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και στις ευθύνες της κυβέρνησης και της ΝΔ. Ο κόσμος απαντάει: «Μπους και Μπλερ δολοφονούν, κυβέρνηση - ΝΔ χειροκροτούν».

* * *

Η Αλέκα Παπαρήγα θυμίζει την εμπλοκή της Ελλάδας και στους προηγούμενους πολέμους. Οι διαδηλωτές υπογραμμίζουν το νήμα της πάλης: «Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ».

* * *

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρεται στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και στη διχοτόμηση της Κύπρου και η διαδήλωση προτάσσει τη διεθνιστική αλληλεγγύη στην περιοχή ενάντια στον κοινό εχθρό: «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη - Αμερικάνος δε θα μείνει».

* * *

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να ηττηθεί η μαύρη συμμαχία που εισέβαλε στο Ιράκ. Ο κόσμος απαντάει πως αυτό είναι δυνατό: «Κάτω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί - η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

* * *

Οταν η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρεται στην αναγκαιότητα του Μετώπου που προτείνει το ΚΚΕ, η διαδήλωση απαντά με βροχή συνθημάτων: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι - με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «ΚΚΕ ισχυρό - μέτωπο λαϊκό».

* * *

Ο διάλογος συνεχίστηκε στους δρόμους, στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, στο γυρισμό, στις συζητήσεις και στην προετοιμασία της δράσης των επόμενων ημερών για την ανάπτυξη της μαζικής, λαϊκής, αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Ο διάλογος συνεχίζεται με την πράξη.

Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε χτες στο Σύνταγμα ξέρει πως έχει πολλή δουλιά μπροστά του. Ξέρει όμως πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να βγει νικητής. Η ιστορία είναι με το μέρος του. Το μέλλον τού ανήκει.

Ανταριασμένο ποτάμι καταδίκης του ιμπεριαλισμού

Μια πορεία γεμάτη ψυχή, ένα κατακόκκινο ποτάμι που απλωνόταν στη διαδρομή προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία γεμάτο αποφασισμένα πρόσωπα. Η πορεία που ακολούθησε τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αποτέλεσε συνάντηση για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ για να βαδίσουν τη γνώριμη πια διαδρομή που συμβολίζει την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Για να ζητήσουν «έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», να στείλουν το μήνυμα ότι οι λαοί μπορούν να νικήσουν.

Πρώτος σταθμός ήταν η πρεσβεία της Μ. Βρετανίας στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες της Αγγλίας και των ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις των οποίων κάθε μέρα που περνά βάφουν όλο και περισσότερο τα χέρια με αίμα. «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία», «δε σας θέλει ο λαός, τις βάσεις σας και μπρος», «Ενωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στους ιμπεριαλιστές», ήταν τα συνθήματα που συμπύκνωναν την οργή και τη διάθεση για ακούραστο αγώνα μέχρι τη νίκη των λαών, ενώ το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας κυριαρχούσε στα πανό και τις πικέτες.

Στην κεφαλή της εντυπωσιακής σε όγκο και παλμό πορείας βρισκόταν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ακολουθούσαν τα πανό της ΚΟΑ, των οργανώσεων των εργαζομένων από όλους τους κλάδους και των τοπικών οργανώσεων του Κόμματος που έδωσαν δυναμικό «παρών», οι νέοι της ΚΝΕ που για μια ακόμα φορά έδωσαν τον παλμό στη χτεσινή κινητοποίηση, φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια. Και τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό εναλλάσσονταν με το «ΚΚΕ, το κόμμα σου λαέ», «ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό». Το «παρών» έδωσαν και Ιρακινοί που κατοικούν στην Αθήνα και οι οποίοι στη δική τους γλώσσα φώναζαν συνθήματα για την πατρίδα τους που οι ιμπεριαλιστές μετέτρεψαν σε σφαγείο: «Βάστα Βαγδάτη και Βασόρα», επαναλάμβαναν.

Η κραυγή «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» δυνάμωσε στα χείλη των διαδηλωτών όταν η πορεία πλησίαζε στη ζωσμένη από αστυνομικές δυνάμεις Αμερικάνικη Πρεσβεία και μία αμερικάνικη σημαία καιγόταν, με τους διαδηλωτές να επαναλαμβάνουν ρυθμικά την καταγγελία: «Δολοφόνοι».

ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Θα μπορούσε μια κοινή στρατιωτική πολιτική και ένας κοινός στρατός της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι το «αντίπαλο δέος» στην αμερικανική πολεμική μηχανή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρόσφατα, οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου υπέβαλαν από κοινού μια πρόταση για τη διαμόρφωση μιας κοινής και «αυτόνομης» στρατιωτικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρόταση των «τεσσάρων» συζητείται ήδη στους κόλπους της ΕΕ. Στη χώρα μας υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ.

Η πρόταση των «τεσσάρων» στηρίζεται σε γαλλογερμανικά σχέδια, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να γίνει το «αντίπαλο δέος» των ΗΠΑ όχι μόνο στον οικονομικό, αλλά και στο στρατιωτικό τομέα.

Κατ' αρχήν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε στρατός, έτσι και αυτός που προτείνουν οι «τέσσερις», είναι προέκταση και εργαλείο της κυρίαρχης τάξης και των συμφερόντων της. Η σκέψη ότι ένας στρατός της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι «καλύτερος» από το στρατό των ΗΠΑ είναι το λιγότερο αφελής και σίγουρα επικίνδυνη. Ας αρχίσουμε από τις προθέσεις των Γάλλων και των Γερμανών που ηγούνται αυτής της πρωτοβουλίας.

Στην υπόθεση του Ιράκ, οι κυβερνήσεις αυτών των δύο χωρών αντιτάχθηκαν στην αμερικανοβρετανική επιδρομή, όχι γιατί δε θέλουν τον πόλεμο, αλλά γιατί απ' αυτόν τον πόλεμο κινδυνεύουν τα σημερινά και τα μελλοντικά τους στρατηγικά συμφέροντα.

Ομως, στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο η κυβέρνηση της Γαλλίας, όσο και η κυβέρνηση της Γερμανίας απέδειξαν (στην πράξη) πόσο φιλειρηνικές είναι.

Η Γερμανία, παραδείγματος χάριν, πρωτοστάτησε στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Το Δεκέμβρη του 1990 με τη μονομερή αναγνώριση της Σλοβενίας και της Κροατίας άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». Στη συνέχεια, Γερμανία και Γαλλία τέθηκαν επικεφαλής, μαζί με τις ΗΠΑ, στη ΝΑΤΟική επιδρομή στη Βοσνία.

Με την ίδια θέρμη συντάχτηκαν πίσω από τους Αμερικανούς στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας το Μάρτη του 1999 με το πρόσχημα της σωτηρίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Ολοι μαζί τότε, ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι και «συνεταίροι» της ΕΕ, κουρέλιασαν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο για τον οποίο τώρα κόπτονται οι κ.κ. Σιράκ και Σρέντερ, μαζί τους και ο κ. Σημίτης.

Μόνο που τότε τα συμφέροντα των Γάλλων και των Γερμανών ταυτίζονταν με τα συμφέροντα των Αμερικανών. Ολοι αυτοί είχαν να κερδίσουν από το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και το μοίρασμα των κομματιών της. Για τα «ψίχουλα» πήγαινε και ο κ. Σημίτης, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου.

Οι ίδιοι πάλι, πιστοί ακόλουθοι των Αμερικανών ιμπεριαλιστών πήραν μέρος στην επιδρομή κατά του Αφγανιστάν, με την προσδοκία ότι από τη λεία που θα προκύψει στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας θα πάρουν και αυτοί το κομμάτι τους.

Δε χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για να δούμε ότι ο στρατός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως τον σχεδιάζουν οι Γαλλογερμανοί θα είναι ένας ιμπεριαλιστικός στρατός που θα πραγματοποιεί τις επεμβάσεις του στο όνομα των συμφερόντων του «ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού» και θα συνεργάζεται με την αμερικανική ιμπεριαλιστική στρατιωτική μηχανή, όταν διακυβεύονται τα κοινά συμφέροντά τους.

Το πραγματικό και μόνο «αντίπαλο δέος» στον ιμπεριαλισμό, και τις στρατιωτικές του επεμβάσεις είναι οι λαοί και η πάλη τους. Μια πάλη με αντιιμπεριαλιστικά και αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, η οποία θα οδηγεί σε ρήξεις στο εθνικό επίπεδο, ανατρέποντας την εξουσία των μονοπωλίων στη χώρα τους, διαμορφώνοντας έτσι και τους συσχετισμούς των δυνάμεων σε περιφερειακό και παγκόσμιο πεδίο.

Συγκεχυμένα μέτωπα, ανηλεείς βομβαρδισμοί και μάχες

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΒΑΣΟΡΑ-ΜΟΣΟΥΛΗ-ΝΑΣΡΙΓΙΑ-ΝΑΤΖΑΦ-ΚΑΡΜΠΑΛΑ.--

Οι ανηλεείς αεροπορικές επιδρομές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ιράκ και οι σκληρές μάχες σε πολλά μέτωπα συνεχίζονταν και χτες, 15η μέρα από την έναρξη της εισβολής στο Ιράκ. Αμερικανοί και Βρετανοί επιτελείς επέμεναν ότι οι δυνάμεις τους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την ιρακινή πρωτεύουσα. Το «πανηγυρικό» κλίμα προέλασης, πάντως, αμαυρώθηκε από την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου «Μπλακ Χοκ» (με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 4) και ενός αεροσκάφους «F 18 Hornet» (του οποίου ο πιλότος αγνοείται) στην περιοχή της Καρμπάλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αργά χτες, ανακοινώθηκε ότι για πολλοστή φορά ένα αμερικανικό αεροσκάφος «F 15» βομβάρδισε «κατά λάθος» αμερικανική φάλαγγα νοτίως της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, τουλάχιστον, 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Ελάχιστα χιλιόμετρα από τα νότια προάστια της Βαγδάτης υποστηρίζουν ότι βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις, με τον στρατηγό Μπιούφορντ Μπρουκς, διοικητή της 3ης αμερικανικής μεραρχίας πεζικού, να ισχυρίζεται ότι «σημαντικό μέρος των δυνάμεών του βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα από την ιρακινή πρωτεύουσα και έχουν αποκλείσει τη νότια είσοδό της». Τους ισχυρισμούς του επανέλαβε ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην Ντόχα του Κατάρ, Βίνσεντ Μπρουκς.


Associated Press

Ο Μπρουκς ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν και διέσχισαν γέφυρα πάνω από τον Τίγρη, βορείως της πόλης Αλ Κουτ, 150 χλμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, την οποία υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «ελέγχουν». Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις διατηρούν υπό τον έλεγχό τους γέφυρα του Ευφράτη, κοντά στην Καρμπάλα, παρά τις αλλεπάλληλες αντεπιθέσεις που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ιρακινές δυνάμεις και οι οποίες, σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές, ήταν εξαιρετικά σκληρές και αιματηρές και για τις δύο πλευρές.

Ο συνταγματάρχης Βίνσεντ Μπρουκς υποστήριξε, επίσης, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο «Σαντάμ Χουσεΐν», 20 χλμ από τη Βαγδάτη, και ελέγχουν τη γύρω περιοχή, ενώ παρουσίασε βίντεο με ειδικές αμερικανικές δυνάμεις να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο «Ταρ Ταρ», 90 χλμ από την ιρακινή πρωτεύουσα. Ο Αμερικανός εκπρόσωπος επανέλαβε τη γνωστή επωδό ότι το ιρακινό καθεστώς «φαίνεται να μην ελέγχει τις δυνάμεις του». Επίσης, αρνήθηκε, για πολλοστή φορά, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πλήξει αμάχους εντός κατοικημένων περιοχών, αρκούμενος να επαναλάβει ότι γίνονται έρευνες για όσα σχετικά περιστατικά έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα.

Βομβαρδισμοί και διαψεύσεις


Associated Press

Παρά την αμερικανική επιμονή ότι η προέλαση προς τη Βαγδάτη συνεχίζεται, νωρίς το απόγευμα, ξένοι ανταποκριτές που μετέβησαν στο αεροδρόμιο «Σαντάμ Χουσεΐν» δήλωναν κατηγορηματικά ότι σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων δεν παρατήρησαν καμία ένδειξη παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων. Αργότερα, το βράδυ, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι ισχυρές εκρήξεις και πυρά πυροβολικού ακούγονταν από την περιοχή του αεροδρομίου. Η ιρακινή πρωτεύουσα, και χτες, δέχτηκε αλλεπάλληλα κύματα βομβαρδισμών, κυρίως στα δυτικά και νοτιοανατολικά της προάστια, ενώ νωρίς χτες το βράδυ διεκόπη η ηλεκτροδότηση.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε, χτες το μεσημέρι, ότι αμερικανικός πύραυλος έπληξε υπαίθρια λαχαναγορά στο νοτιοανατολικό προάστιο Ναχραουάν της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 άμαχοι και να τραυματιστούν 5. Επίσης, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, βόμβες διασποράς έπληξαν τη συνοικία Ντούρι της πρωτεύουσας.

Σύγχυση στο νότο

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, νοτίως της Βαγδάτης κατευθύνονται, τουλάχιστον, 4 μεραρχίες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, κάτι που δεν επιβεβαίωνε η ιρακινή πλευρά. Μάλλον βέβαιο, όμως, ήταν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει, μέχρι χτες βράδυ, να ελέγξουν το, κομβικής σημασίας από στρατηγική άποψη, «τρίγωνο» των πόλεων Αλ Κουτ-Αλ Κιντίγια-Αλ Ισκιντερίγια, το οποίο θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να περικυκλωθεί η πρωτεύουσα.

Αβέβαιη, εκτιμούσαν πολλοί αναλυτές, είναι και η κατοχή από τις αμερικανικές δυνάμεις των δύο γεφυρών στον Ευφράτη και στον Τίγρη αντίστοιχα, όπου οι μάχες δε φαίνονταν να τελειώνουν. Οι Αμερικανοί επιτελείς υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Καρμπάλα και Νατζάφ, αν και ομολογούσαν ότι οι σκληρές μάχες συνεχίζονταν σε διάφορα σημεία και των δύο πόλεων χωρίς να έχει καταστεί σαφές αν οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν το κέντρο τους. Συγκεχυμένη ήταν η κατάσταση και στη Νασρίγια, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς αλλά δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, όπως άλλωστε φαίνεται ότι συμβαίνει και στην πόλη Αλ Χίλα, στην όχθη του Ευφράτη.

Ασφυκτικός παρέμενε ο κλοιός και γύρω από τη Βασόρα με τις βρετανικές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι επιχειρούν από δύο πλευρές και ότι έχουν προχωρήσει αρκετά μέσα στα ανατολικά της προάστια. Ο Βρετανός συνταγματάρχης Κρις Βέρνον ανακοίνωνε ότι οι βρετανικές δυνάμεις, εκτός από τον τακτικό στρατό, αντιμετωπίζουν την αντίσταση και τουλάχιστον 1.000 πολιτοφυλάκων και παραδεχόταν ότι «προς το παρόν» δεν υπάρχουν σχέδια εφόδου. Ο Βέρνον διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει γίνει χρήση βομβών διασποράς εντός της πόλης.

Σκληρές μάχες και στο βορρά

Από νωρίς χτες το πρωί σκληρές μάχες μαίνονταν στην πόλη Χαζέρ, όπου οχυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ιρακινές δυνάμεις που εγκατέλειψαν την ευρύτερη περιοχή Κάλακ. Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν ακατάπαυστα τις ιρακινές θέσεις ενώ αργά το απόγευμα, ιρακινοί όλμοι έπληξαν την κουρδική περιοχή Χαμπάτ.

Πίσω από τις μάχες του βορείου μετώπου, μια «άλλη μάχη» χάθηκε για τους άνδρες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, υποστηρίζει η βρετανική «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων βρίσκονταν στην περιοχή κοντά στη Μοσούλη εδώ και δύο μήνες, αλλά, μετά από μάχη με τις ιρακινές δυνάμεις τη Δευτέρα, αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν άρον άρον με ελικόπτερα, αφήνοντας πίσω τους ακόμη και τον εξοπλισμό τους. Οι Ιρακινοί υποστηρίζουν ότι οι Βρετανοί έχασαν 10 άνδρες σε αυτήν τη μάχη.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ
  • ΣΥΜΦΩΝΑ με το Γαλλικό Πρακτορείο, οκτώ Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από πύραυλο που έπεσε χτες το πρωί σε υπαίθρια αγορά λαχανικών της κοινότητας Ναχράουαν νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.
  • ΕΝΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ «UH-60 Μπλακ Χοκ» καταρρίφθηκε από την ιρακινή αντίσταση στην Καρμπάλα ενώ εκτελούσε επιχειρησιακή αποστολή. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι στο ελικόπτερο επέβαιναν έντεκα άτομα, από τα οποία πιθανότατα σκοτώθηκαν επτά.
  • ΕΠΙΣΗΣ, ένα μαχητικό μονοθέσιο αεροπλάνο «HORNET» καταρρίφθηκε από τους Ιρακινούς πάλι στην περιοχή της Καρμπάλα.
  • ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ κάποιων αμερικανοβρετανικών μέσων ενημέρωσης να «μπουκάρουν στη Βαγδάτη» εικονικά, πολύ πριν την πραγματικότητα, οι μάχες συνεχίζονται σκληρές σε όλα τα μέτωπα και η αντίσταση του ιρακινού λαού ξετυλίγεται σε ολόκληρη τη διαδρομή από το Ουμ Κασρ έως τη Βαγδάτη. Είναι χαρακτηριστικό πως όλες τις πόλεις της διαδρομής οι εισβολείς τις έχουν παρακάμψει. Επίσης, Ελληνες ανταποκριτές βεβαίωναν χτες πως δημοσιογράφοι πήγαν στο αεροδρόμιο, που τα βρετανικά ΜΜΕ βεβαίωναν πως κατελήφθη και αν και κοίταξαν με τους τηλεφακούς διέκριναν για χιλιόμετρα μόνο ιρακινές δυνάμεις...
  • ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ των αμερικανικών δυνάμεων (CENTCOM)που εδρεύει στο Κατάρ, ανακοίνωσε χτες πως δεν υπήρξε «βομβαρδισμός του αμάχου πληθυσμού στη Βαγδάτη», επαναλαμβάνοντας πως όλα τα πλήγματα κατά της ιρακινής πρωτεύουσας είναι «επιθέσεις ακριβείας». Αρα, ή τρελαθήκαμε και βλέπουμε τα κομματιασμένα κορμιά των παιδιών με τη φαντασία μας όλοι μαζί, ή είμαστε ανώριμοι και δεν καταλαβαίνουμε πως πράγματι αποτελούν... στρατιωτικό στόχο. Η χειρότερη απ' όλες τις εκδοχές είναι να έχουν δίκιο οι άνθρωποι για εκείνο το «ακριβείας», δηλαδή σκόπιμα να κτυπούν αμάχους για να κάμψουν το ηθικό του λαού που αντιστέκεται.
  • Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Β. Πούτιν δήλωσε με πολύ νόημα πως «για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους η Ρωσία δεν έχει συμφέρον από ήττα των ΗΠΑ στο Ιράκ»...
  • Ο ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού Ιράκ και επίσης ότι παραμένει αντίθετος στον πόλεμο, αλλά τώρα ελπίζει ότι θα τελειώσει γρήγορα και ότι ο ιρακινός λαός θα είναι σε θέση να ζήσει ελεύθερος από τη δικτατορία... Ολο και κάτι μας θυμίζει ο γερμανός καγκελάριος!!!
  • Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ του Ιράκ διάβασε σήμερα στην ιρακινή τηλεόραση νέο μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος επαινεί τους υπερασπιστές της πόλης Κουτ.
  • ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ οριστικοποιεί σχέδια για να διαχειριστεί προσωρινά μετά τον πόλεμο τον ιρακινό πετρελαϊκό τομέα, παρά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, έγραψε χτες η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ».
  • Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ραδιοτηλεοπτικών Δικτύων (EBU) διαμαρτυρήθηκε για τους περιορισμούς που θέτει ο αμερικανικός στρατός στους δημοσιογράφους που προσπαθούν να καλύψουν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Αναλυτικά σελίδες 12-17

ΟΙ (ΕΠΙΣΗΜΟΙ) ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Τα θύματα του πολέμου πολλαπλασιάζονται...

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΤΑΡ.--

Μεγαλώνουν ολοένα οι κατάλογοι των θυμάτων του πολέμου στο Ιράκ. Οι επισήμως ανακοινωθείσες πληροφορίες -- ως το απόγευμα της χΤεσινής, 15ης ημέρας του πολέμου -- από τις κυβερνήσεις του Ιράκ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας έκαναν λόγο για:

  • 472 έως 844 Ιρακινούς νεκρούς και 4.399 έως 5.994 τραυματίες. Δε διευκρινίζεται από πλευράς Ιρακινής κυβέρνησης πόσοι είναι στρατιωτικοί και πόσοι άμαχοι, αν και συνήθως στοιχεία που αφορούν σε απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων δε διακοινώνονται.
  • 49 Αμερικανούς νεκρούς, 150 τραυματίες και 15 αγνοούμενους. Το Πεντάγωνο δε συμπεριλάμβανε σε αυτόν τον αριθμό τους δύο θανάτους στρατιωτών από εχθρικά πυρά νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, τα (κατά πληροφορίες 7) θύματα από την πτώση ελικοπτέρου «Blackhawk» και τη μοίρα του πιλότου του «F/A 18 Hornet» που κατέπεσαν χτες, ούτε τον τουλάχιστον 1 νεκρό από πυρά κατά αμερικανικής φάλαγγας που εξαπέλυσε «κατά λάθος» μαχητικό «F-15». Ανεξάρτητες πηγές κάνουν λόγο εξάλλου για πολλές περισσότερες αμερικανικές απώλειες.
  • 27 νεκρούς Βρετανούς στρατιώτες και αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών.
Βενζινάδικα εν τω μέσω της ερήμου...

Η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία ονόμασε τα προκεχωρημένα της φυλάκια στην έρημο στο Κεντρικό Ιράκ, «βάση προώθησης Shell» και «βάση προώθησης Exxon», σύμφωνα με τους «New York Times», που αποκαλύπτει τον ευαίσθητο ρόλο του πετρελαίου σ' αυτόν τον πόλεμο, όσο και αν θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι... Εξάλλου, απ' ό,τι φαίνεται, ούτε τα ίδια τα στρατεύματά τους δεν μπορούν να πείσουν.

Μπροστά σ' αυτές τις αποκαλύψεις, η Βικτόρια Κλαρκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, προσπάθησε να πείσει τους δημοσιογράφους, που την πολιόρκησαν με ερωτήσεις επί του θέματος. Και τι είπε; «Οι βάσεις προώθησης είναι σημεία ανεφοδιασμού των μονάδων, βασικά βενζινάδικα εν τω μέσω της ερήμου...». Πειστικότατο!

Συνάντηση των «τριών»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συναντιούνται, σήμερα, στη γαλλική πρωτεύουσα, οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γιόσκα Φίσερ, και Ιγκόρ Ιβανόφ αντίστοιχα. Αντικείμενο της ξεχωριστής συνάντησης που θα έχουν τρεις άνδρες, μετά από τις επαφές που είχε ο Ιβανόφ στις Βρυξέλλες, θα είναι «αποκλειστικά και μόνο οι εξελίξεις στο Ιράκ», όπως έγινε γνωστό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ντε Βιλπέν, Φίσερ και Ιβανόφ θα προσπαθήσουν να συντονίσουν τη στάση των χωρών τους σε διπλωματικό επίπεδο, ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων με το βλέμμα στραμμένο, όπως φαίνεται, στην επόμενη ημέρα της λήξης των εχθροπραξιών. Υπενθυμίζεται ότι και οι τρεις χώρες είχαν διαφωνήσει με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και σήμερα, αν και γίνονται προσπάθειες γεφύρωσης των διαφωνιών που είχαν προκύψει με τις ΗΠΑ, επιμένουν στην ανάθεση στον ΟΗΕ της ευθύνης ανοικοδόμησης του Ιράκ.

«Νεοαποικιακή κυβέρνηση» εν αναμονή

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενώ οι διαφωνίες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ακόμη και εντός «της συμμαχίας των προθύμων» (όρα ΗΠΑ - Βρετανία), συνεχίζουν να προκαλούν τριγμούς πάσης φύσης, τα λάφυρα του πολέμου που προσμετρώνται σε δεκάδες μηδενικά, έχουν ανάψει τις συζητήσεις αλλά και τις διαθέσεις περί γεφύρωσης του χάσματος, εξαιτίας του υπέρογκου κόστους της ανοικοδόμησης που δε θέλουν να επωμιστούν, αν και οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες να μοιράσουν μόνο τα ψίχουλα που θα απομείνουν μετά το μέγα φαγοπότι.

Ετσι, αρχίζουν να στεγανοποιούν όλα τα ζητήματα, παρά και την εσωτερική υφιστάμενη διχογνωμία, που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Καταρχήν το πετρέλαιο... Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Washington Post», ήδη το Πεντάγωνο έχει οριστικοποιήσει τα σχέδια διαχείρισης του πετρελαϊκού τομέα, προσωρινώς για να καλύψουν το κενό που θα αφήσει το καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν όπως τονίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, παρά τις αντιρρήσεις των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Κατά την «Washington Post» η κυβέρνηση υπό το «βρέφος» Μπους, θεωρεί τα έσοδα από το πετρέλαιο απαραίτητα για την ανοικοδόμηση και προβλέπει να εμπιστευτεί τη διαχείριση του τομέα της πετρελαϊκής έρευνας και παραγωγής σε έναν αναγνωρισμένο Αμερικανό ηγέτη του τομέα, ενώ οι πωλήσεις θα ανατεθούν σε Ιρακινούς που είναι σήμερα εξόριστοι. Κατά την αμερικανική εφημερίδα, το όνομα του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του αμερικανικού τομέα της «Shell», Φίλιπ Κάρολ, είναι το επικρατέστερο για τη θέση του επικεφαλής.

Επισήμως οι ΗΠΑ δικαιολογούν τη διαχείριση των πετρελαιοπηγών από τους ίδιους επικαλούμενες την ανάγκη να προσφέρουν εισοδήματα στο Ιράκ, όμως Βρετανοί αξιωματούχοι και ο ΟΗΕ επισημαίνουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δε δικαιούνται να πωλήσουν ιρακινό πετρέλαιο, έστω και προσωρινά, και πως μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ήταν απαραίτητη, αφού όσοι διαφωνούν τονίζουν ότι ως τον πόλεμο, η διαχείριση του ιρακινού πετρελαίου γινόταν μέσω του προγράμματος «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» των Ηνωμένων Εθνών και τα έσοδα από τις πωλήσεις χρησιμοποιούνταν για την εισαγωγή αγαθών πρώτης ανάγκης.

Προς το παρόν, σύμφωνα πάντα με την «Washington Post», τα αμερικανικά σχέδια προσκρούουν στην αντίθεση πολλών χωρών, και οι Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία, καθώς και άλλα σημαντικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πολλάκις έχουν υπογραμμίσει πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαχειριστεί το ιρακινό πετρέλαιο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το μήνα Απρίλη, Μεξικανού πρέσβη Αντόλφο Αγκιλάρ Σινσέρ, που τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «το πετρέλαιο του Ιράκ ανήκει στους Ιρακινούς και μόνο σε αυτούς».

Κυβέρνηση «νεοαποικιακή»

Στο μεταξύ, η «κυβέρνηση εν αναμονή» που συνίσταται από 256 γκαουλάιτερς (250 Αμερικανούς και μόλις 6 Βρετανούς σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο) ήδη ετοιμάζεται μυστικά στο Κουβέιτ να αναλάβει, αλλά έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ουάσιγκτον, αφού κατά τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», το Πεντάγωνο έχει κάνει πραξικόπημα πριν καν κατορθώσει ο αμερικανικός στρατός να ελέγχει έστω και μία περιοχή εντός της ιρακινής επικράτειας.

«Η διαμάχη έχει οξυνθεί στο ποιος θα έχει τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας στο Ιράκ στην εποχή μετά το Σαντάμ Χουσεΐν, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ανυπομονεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σχετικά αποδεκτό από τις ξένες κυβερνήσεις, ενώ το Πεντάγωνο επιμένει να έχει τον απόλυτο έλεγχο», τονίζει η βρετανική εφημερίδα «The Times».

Μάλιστα εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας τόνισε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ απέρριψε αρκετούς από τη λίστα που κατέθεσε ο Κόλιν Πάουελ - περιλαμβανομένης και της Μπάρμπαρα Μποντίν, πρώην διπλωμάτη που βρίσκεται ήδη στο Κουβέιτ και αναμένει προκειμένου να αναλάβει την πολιτική διοίκηση της Βαγδάτης - επιφυλάσσει για τον εαυτό του την επιλογή όσων τελικά αποτελέσουν μέρος της σύνθεσής της «μεταβατικής κυβέρνησης», ενώ τόσο ο Κόλιν Πάουελ, άλλα μέλη της κυβέρνησης και κυρίως οι «σύμμαχοι» Βρετανοί αμφισβητούν εντόνως... «ποιος ακριβώς του έδωσε την εξουσία για να λάβει τις αποφάσεις», ρωτούν χωρίς να λαμβάνουν κάποια απάντηση, εννοείται.

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Guardian», και αξιωματούχοι του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και η Εθνική Ιρακινή Συμμαχία, τονίζουν με δυσφορία ότι έχουν αποκλειστεί εντελώς από τις διαπραγματεύσεις για τη μεταβατική κυβέρνηση, ενώ δηλώνουν ότι εν λόγω σχέδια των ΗΠΑ «είναι εφαρμόσιμα». Η βρετανική κυβέρνηση είναι ενήμερη πάντως για τα σχέδια της μεταβατικής κυβέρνησης σύμφωνα με την «Guardian», αλλά εξακολουθεί να έχει εντονότατες ενστάσεις «για νεοαποικιακή εξουσία», παρά τις διαβεβαιώσεις του Πενταγώνου περί «βραχύχρονης μεταβατικής κατάστασης, διάρκειας περίπου 90 ημερών ή μέχρι να ανατραπεί ο Σαντάμ Χουσεΐν». Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού... ή εάν αργήσει να ανατραπεί το καθεστώς του Χουσεΐν, ήδη «οι ιέρακες του Πενταγώνου θα έχουν αγκιστρωθεί στο ιρακινό έδαφος»...

Τέλος, ανάμεσα στις πρώτες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η όποια «μεταβατική κυβέρνηση εν αναμονή», είναι τι θα κάνει με τα ιρακινά χαρτονομίσματα και νομίσματα, αφού όλα έχουν το πρόσωπο του Σαντάμ Χουσεΐν. Σύμφωνα με την «Washington Post», το σχέδιο είναι να αποσυρθεί το ιρακινό δηνάριο και να αντικατασταθεί από το αμερικανικό δολάριο. Προσωρινώς εννοείται!

Νερό; Προς πώληση!

Ενώ οι Ιρακινοί πολίτες, σύμφωνα με διάφορα αραβικά Μέσα και το Γαλλικό Πρακτορείο, έδωσαν τροφή σε πεινασμένους Αμερικανούς πεζοναύτες, ο αμερικανικός στρατός βρήκε τη λύση αναφορικά στο μεγάλο πρόβλημα του πόσιμου νερού και το μαρτύριο της δίψας που μαστίζει τους Ιρακινούς: ...Προς πώληση!

Αν κάποιος νομίζει ότι πρόκειται για προπαγάνδα του ιρακινού καθεστώτος τότε λανθάνει, αφού πρόκειται για δημοσίευμα της «NY Daily News», όπου τονίζει ότι η λύση αυτή προτάθηκε από τους εκπροσώπους του αμερικανικού στρατού σε Ιρακινούς, που ζουν στο μοναδικό λιμάνι, το Ουμ Κασρ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της διανομής στους 40.000 κατοίκους, που καθημερινώς μαζεύονται αναμένοντας τροφή και νερό, μέρος της υποτιθέμενης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής: το στρατό να παρέχει δωρεάν το νερό και την πρόσβαση στις δεξαμενές στο λιμάνι σε κατοίκους, υπό τον όρο ότι αυτοί το μεταπωλούν σε άλλους Ιρακινούς σε «λογική τιμή» σύμφωνα με τον ταγματάρχη, Ντέιβιντ Μπάσερτ που πρόσθεσε «δεδομένης της φύσης των Αράβων για το εμπόριο και το παζάρι, αυτή η προοπτική θα τους παρέχει τη δυνατότητα να δουλέψουν παρά να τσακώνονται και διαγκωνίζονται».

Ιρακινοί - Αμερικανοί που συνοδεύουν το στρατό και κάνουν τους μεταφραστές, τονίζουν ότι πρόκειται για μια εξωφρενική κατάσταση να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια οικονομία της ελεύθερης αγοράς και να εξωθήσουν να πωλούν νερό σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε μία δραχμή...

Οι Βρετανοί που έχουν στον έλεγχό τους την πόλη του Ουμ Κασρ, ενώ οι Αμερικανοί το λιμάνι, εν εξάλλω αρνήθηκαν ότι υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία για πώληση του νερού... «τι είδους ανθρωπιστικής βοήθειας είναι αυτή; Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ούτε παπούτσια να φορέσουν »... δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής δύναμης... Μήπως πρέπει να ρωτήσουν τους Αμερικανούς, καλύτερα;

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η «λεία» γεφυρώνει τις διαφορές

Από την «ειδική μεταχείριση» στους αιχμαλώτους

Associated Press

Από την «ειδική μεταχείριση» στους αιχμαλώτους
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

H ακεραιότητα του Ιράκ πρέπει να παραμείνει ανέπαφη μετά τον πόλεμο, δήλωσε χτες ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Μπούντεσταγκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τόσο οι πετρελαϊκοί όσο και οι άλλοι φυσικοί του πόροι πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ιρακινού λαού.

Φυσικά, ο κ. Σρέντερ επανέλαβε ότι αντιτίθεται στον πόλεμο αυτό, αν και τώρα... «ελπίζει ότι θα τελειώσει γρήγορα και ότι ο ιρακινός λαός θα είναι σε θέση να ζήσει ελεύθερος από τη δικτατορία».

Τέλος, επανέφερε το ζήτημα του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι αυτά που θα πρέπει να διαδραματίσουν τον κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Ιράκ αλλά... «και τη νέα πολιτική τάξη πραγμάτων» και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να απευθύνω προειδοποίηση για την προβολή σεναρίων ως προς τις λεπτομέρειες της αναγκαίας ανοικοδόμησης του Ιράκ».

Στο μεταξύ, μια ακόμη εξέλιξη έλαβε χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου καταδεικνύουν και τη δυσφορία εν μέρει των Βρετανών, σχετικά με τα μεταπολεμικά σχέδια στο Ιράκ που έχουν εκπονήσει και θα θέσουν σε εφαρμογή οι Αμερικανοί. Δεν είναι μόνο η δυσφορία, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τις «συμμαχικές δυνάμεις» σε περίπτωση που αναλάβουν μόνες τους το «κόστος» της ανοικοδόμησης.

Η δυσφορία, οι διαστάσεις απόψεων και οι φόβοι εκ μέρους των Βρετανών, αλλά και η μεταστροφή της Γερμανίας μπροστά στο ενδεχόμενο της συμμετοχής στη λεία, ήταν μερικοί από τους λόγους που προκάλεσαν και τη σχετική γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας, όπως τουλάχιστον άφησαν να εννοηθεί, κατά τις δηλώσεις οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, Τζακ Στρο και Γιόσκα Φίσερ.

«Ελπίζουμε ότι το καθεστώς θα καταρρεύσει το συντομότερο δυνατόν και δε θα υπάρξουν άλλες απώλειες ζωών, αμάχων ή στρατιωτών», τόνισε ο Γιόσκα Φίσερ, ενώ από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις εκτίμησε ότι οι απόψεις Βρετανίας και Γερμανίας για το μεταπολεμικό Ιράκ αρχίζουν πλέον να συγκλίνουν, παρά τις όποιες διαφορές, που ακόμη υπάρχουν, αφού «έχουμε μια σημαντική, κοινή ατζέντα για το τι θα κάνουμε στο Ιράκ, μόλις τελειώσουν οι συγκρούσεις», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Στρο.

Σύμφωνα με τον Τζακ Στρο, θα μπορούσαν να διεξαχθούν συνομιλίες για το μεταπολεμικό Ιράκ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παρόμοιες με αυτές που είχαν πραγματοποιηθεί στη Βόννη το 2001 και αφορούσαν στο πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, θα συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι, για να εξετάσουν την κατάσταση στο Ιράκ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ιγκόρ Ιβανόφ θα φθάσει στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε χτες με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Ιακοβένκο.

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Η Μόσχα δε θέλει «ήττα των ΗΠΑ»

Από τις συγκρούσεις στη γέφυρα του Ευφράτη

Associated Press

Από τις συγκρούσεις στη γέφυρα του Ευφράτη
ΜΟΣΧΑ.--

Αφού επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι ο ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει τη διευθέτηση της μεταπολεμικής σύγκρουσης στο Ιράκ, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε χτες πως η άποψή του είναι πως η σημερινή ηγεσία της χώρας του απεύχεται την ήττα των ΗΠΑ.

«Για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για μια ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ», φέρει δηλώσαντα τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιτάρ-Τας» στην πόλη Ταμπόφ.

«Τα τελευταία γεγονότα, ειδικά όσον αφορά στο θάνατο αμάχων στο Ιράκ, επιβεβαιώνουν ότι η στάση της Ρωσίας είναι σωστή», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Η Ρωσία πάντοτε επιμόνως υποστήριζε μια ειρηνική διευθέτηση του θέματος», πρόσθεσε. Καταλήγοντας, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «επηρεάζει την πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, και εμάς επίσης».

Ο Πούτιν είπε πως το Κρεμλίνο και το ρωσικό ΥπΕξ «θα λάβουν πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί η ρύθμιση του ζητήματος» του Ιράκ «από τον ΟΗΕ», πράγμα που, όπως είπε, θεωρεί «το βέλτιστο για όλους».

  • Πληροφορίες του ρωσικού Τύπου θέλουν, στο μεταξύ, τη Μόσχα να εξετάζει το ενδεχόμενο να εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Χτεσινό δημοσίευμα της «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα» κάνει λόγο για πιθανή επιχείρηση με στόχο την «κατάληψη ιρακινών πετρελαιοπηγών» (!), και σημειώνει την παρουσία πολεμικών του ρωσικού στόλου στην Αραβική Θάλασσα για κοινά γυμνάσια με το πολεμικό ναυτικό της Ινδίας.
Νέο «χτύπημα» Ράμσφελντ για Συρία - Ιράν

Κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε σενάρια διάχυσης του πολέμου σε Συρία - Ιράν, δηλώνει η βρετανική κυβέρνηση

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η Συρία και το Ιράν επανήλθαν στο προσκήνιο από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, υποστήριξε ότι «η Συρία συνεχίζει να αποστέλλει εφόδια στο Ιράκ», παρά την προηγούμενη προειδοποίησή του. Επίσης, τόνισε ότι «δεν έχει τίποτε νεότερο από το Ιράν και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό!». Ο Ράμσφελντ, πάντως, απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο.

Τα αμερικανικά «σχέδια», πάντως, δε βρίσκουν σύμφωνη, τουλάχιστον όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, τη βρετανική ηγεσία, που έχει συμπαραταχτεί στρατιωτικά στο πλευρό των ΗΠΑ στην εισβολή στο Ιράκ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Βρετανία «δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για επίθεση εναντίον καμίας αραβικής χώρας, πόσο μάλλον εναντίον της Συρίας και του Ιράν». Ανάλογες διευκρινίσεις έδωσε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με πιθανά τέτοια σενάρια. Μάλιστα, βρετανικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεών της, τόσο με το Ιράν, όσο και με τη Συρία.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές «βλέψεις» έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο. Μετά τον γγ του Αραβικού Κόσμου, Αμρ Μούσα, που προειδοποίησε για «συνέπειες που δε θα μπορεί ουδείς να φανταστεί», αν πληγεί η Συρία ή το Ιράν, και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, που επισήμανε την πιθανότητα «εφιαλτικών συνεπειών», ο Αλγερινός ΥΠΕΞ, Αμπντελαζίζ Μπελκχαντέρ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, εξέφρασε αλληλεγγύη προς τη Συρία, ενώ ο Παλαιστίνιος υπουργός Εργασίας, Γκασάν αλ Κχατίμπ, υποστήριξε ότι «η δημοκρατία δεν εξάγεται με όπλα. Ολόκληρη η περιοχή κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση». Παράλληλα, το θέμα καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στο σύνολο του αραβικού Τύπου, ο οποίος, ομοφώνως, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ «προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα σύγκρουσης με τη Συρία, κάτι που θα προκαλέσει έκρηξη στον αραβικό κόσμο».

«Στερν»: Στρατόπεδο συγκέντρωσης για 100.000 Ιρακινούς αιχμαλώτους

Το περιοδικό «Στερν» του Αμβούργου γράφει ότι βορειοανατολικά της ιρακινής πόλης Ουμ Κάσρ άνδρες του βρετανικού Μηχανικού κατασκευάζουν στρατόπεδο συγκέντρωσης για 100.000 Ιρακινούς «αιχμαλώτους πολέμου». Πρόκειται για το μεγαλύτερο «συμμαχικό» στρατόπεδο συγκέντρωσης, γράφει το περιοδικό, όπως πληροφορείται από τους επιτόπου ανταποκριτές του. Ηδη, τώρα κρατούνται εκεί σε στρατιωτικές σκηνές «χιλιάδες αιχμάλωτοι» από την περιοχή της Μπάσρα και καθημερινά προστίθενται 500 νέοι αιχμάλωτοι.


Θ. Β.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ
Οι ΗΠΑ στραγγαλίζουν τις προσπάθειες ενημέρωσης

ΓΕΝΕΥΗ-ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Την έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ «περιορίζουν τη συλλογή και την κάλυψη των ειδήσεων στο Ιράκ» εξέφρασε, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Ενωση Ραδιοτηλεοπτικών Δικτύων (European Broadcasting Corporation - EBU).

Η EBU κάνει λόγο για επιβολή (και νέων) περιορισμών όσον αφορά στις προσπάθειες να συλλεχτούν πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στο Νότιο Ιράκ από πλευράς Κεντρικής Διοίκησης των Αμερικανών στην Ντόχα του Κατάρ. «Η πολιτική της Κεντρικής Διοίκησης είναι πλέον να περιορίζει ενεργά τη συλλογή ειδήσεων από το Νότιο Ιράκ», δήλωσε ο γγ της EBU, Τζιν Στοκ. «Οι δημοσιογράφοι και τα συνεργεία θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, αλλά συνελήφθησαν από αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα και μεταφέρθηκαν βιαίως στο Κουβέιτ», πρόσθεσε ο ίδιος. Οι δημοσιογράφοι «πλέον εκτίθενται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, και η πολιτική της συμμαχίας στοχεύει την ποιότητα των ρεπορτάζ τους».

Η EBU, μέλη της οποίας είναι κρατικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, υπογραμμίζει πως η πολιτική αυτή έχει θέσει σε κίνδυνο πολλά δημοσιογραφικά συνεργεία, που αναγκάζονται να λειτουργήσουν παράνομα. «Εχουν δημιουργήσει μια κάστα με ενσωματωμένους δημοσιογράφους οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες της αποκαλούμενης συμμαχίας που συνεργάζονται με τα στρατεύματα και οι πραγματικά ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι εμποδίζονται να πλησιάσουν οπουδήποτε κοντά στις ειδήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της EBU.

Ο συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού Κρις Βέρνον ερωτηθείς για την ανακοίνωση της EBU απάντησε πως «το πεδίο της μάχης δεν είναι ασφαλές. Δεν είναι προς το συμφέρον σας να βρίσκεστε εκεί. Εχουν ήδη σκοτωθεί άνθρωποι από τα μέσα ενημέρωσης». Να έκρυβε ο πατρικός του τόνος και μια απειλή;

Στη Βαγδάτη όπως στην Τζενίν;

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ.-

Αρωγός των Αμερικανών στρατηγών στο σχεδιασμό της πολυσυζητημένης «μάχης της Βαγδάτης», ιδιαίτερα αν αυτή λάβει τη μορφή της μάχης από σπίτι σε σπίτι, είναι η πείρα από την αιματηρή εισβολή του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό της Τζενίν, πέρυσι την άνοιξη. Τότε, περίπου 150 Παλαιστίνιοι μαχητές, ελαφρά οπλισμένοι, είχαν αντισταθεί επί 11 μέρες σε ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις και σε βομβαρδισμούς καταφέρνοντας 23 απώλειες ανάμεσα στους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Αυτό υποστηρίζουν οι εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Κοριέρε ντελα Σέρα», οι οποίες τονίζουν ότι στην Ουάσιγκτον μετέβη, ήδη από τον Σεπτέμβρη, ο Μάρτιν βαν Κλέβελντ, ειδικός στρατιωτικής στρατηγικής στο εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Ο βαν Κλέβελντ φέρεται να συμβούλευσε το Πεντάγωνο να «ξεχάσει τα ελικόπτερα, και να ξαναθυμηθεί τις μπουλντόζες» δίνοντας προσοχή σε 3 βασικά σημεία: στο πώς θα προχωρήσουν από σπίτι σε σπίτι οι μπουλντόζες, στο πώς και πότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και ελικόπτερα για να εξουδετερωθούν οι ελεύθεροι σκοπευτές, στο πώς θα υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες ανάμεσα στους αμάχους.

Τα δημοσιεύματα, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι μεγάλος αριθμός Αμερικανών στρατιωτών μετέβη στο Ισραήλ και εκπαιδεύτηκε σε ειδικό στρατόπεδο στην έρημο Νεγκέβ. Αναφέρονται και μαρτυρίες κατοίκων της Νάμπλους, στη Δ. Οχθη, ότι στα μέσα Φλεβάρη, κατά τη διάρκεια επιχείρησης, τους Ισραηλινούς στρατιώτες συνόδευαν και αγγλόφωνοι στρατιώτες.

Σε δηλώσεις του, ο Ισραηλινός απόστρατος ταξίαρχος, Σλόμο Μπρομ, που σήμερα εργάζεται στο κέντρο Στρατηγικών Σπουδών του Τελ Αβίβ, συμβουλεύει το Πεντάγωνο ότι «δεν πρέπει να βιαστεί. Μέσα στις πόλεις οι στρατοί εξισώνονται και σίγουρα η Βαγδάτη είναι πολύ δυσκολότερη από μια οποιαδήποτε πόλη της Δ. Οχθης όπου οι Παλαιστίνιοι είναι σχεδόν άοπλοι. Και το κυριότερο, δε θα πρέπει να μείνουν περισσότερο από όσο χρειάζεται μέσα στην πόλη, ένα λάθος που εμείς κάναμε στο Λίβανο».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προσπάθειες δικαιολογίας των αρχών

ΚΙΕΒΟ.--

Κάτω από τη γενική κατακραυγή για την αποστολή στο Κουβέιτ του τάγματος χημικής, βακτηριολογικής και ραδιενεργούς προστασίας (ΧΒΡΠ) και την έντονη αντίδραση του ΚΚ Ουκρανίας και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η ηγεσία της χώρας προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ «Νόβοστι» ο Μαρκιγιάν Λουμπκίφσκι, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας: «Η μοναδική συνεισφορά μας στη συμμαχία είναι η βοήθεια προς τον πληθυσμό, η ανθρωπιστική πλευρά». Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς σχολιάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν την Ουκρανία στους συμμετέχοντες στην αντιιρακινή συμμαχία, είπε: «Αυτή είναι η θέση της αμερικανικής πλευράς. Εμείς είμαστε αντίθετοι με το να χαρακτηρίζεται αυτή η συμμαχία αντιιρακινή». Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει και την Ουκρανία στον κατάλογο των 48 χωρών που έχουν αναλάβει ευθύνες στα πλαίσια της αντιιρακινής «συμμαχίας».


Ι.Π.

Αντιπολεμικό «ΟΧΙ»... από τον τάφο

«Να μην τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους στην κηδεία μου», ήταν η τελευταία επιθυμία ενός από τους πλέον πολυδιαβασμένους σύγχρονους Ισπανούς συγγραφείς, του Τερέντσι Μόιτς, που απεβίωσε προχτές στο σπίτι του στη Βαρκελώνη σε ηλικία 61 χρόνων. Η ευχή και «κατάρα» απευθυνόταν στους πολιτικούς του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, αλλά και στα μέλη του Καταλανικού Εθνικιστικού Κόμματος Convergencia i Union και πρόκειται για την ύστατη αντιπολεμική πράξη του συγγραφέα, η χώρα του οποίου, διά του πρωθυπουργού Αθνάρ, υποστηρίζει την ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ.

Ο συγγραφέας απέκλεισε τους βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος από την κηδεία του αλλά και τους Καταλανούς εθνικιστές οι οποίοι «τείνουν» να συνταχθούν με την κεντρική κυβέρνηση στο θέμα του πολέμου, αν και είχαν επικρίνει έντονα την επίθεση από τις ΗΠΑ. Ο Μόιτς ήταν πολυβραβευμένος και έργα του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες όπως γερμανικά, ελληνικά, νορβηγικά, ιαπωνικά, όχι όμως στ' αγγλικά.

ΤΖΕΪΜΣ ΓΟΥΛΣΕΪ
«Αρχισε ο 4ος Παγκόσμιος Πόλεμος»

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Ο Τζέιμς Γούλσεϊ, αρχηγός της CIA επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και άνθρωπος που προωθεί το Πεντάγωνο ως έναν από τους κύριους ιθύνοντες υπό τον «πολιτικό διοικητή του Ιράκ μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν», στρατηγό εν αποστρατεία Τζέι Γκάρνερ, μιλώντας χθες στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το CNN, δήλωσε ευθαρσώς: «Αυτός είναι 4ος Παγκόσμιος Πόλεμος, που θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, από όσο διήρκεσε για μας ο 1ος και ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ελπίζω όχι 40 χρόνια, όσο διήρκεσε ο 3ος Παγκόσμιος, ο Ψυχρός Πόλεμος».

Τόνισε ότι ο 4ος Παγκόσμιος Πόλεμος στρέφεται κατά τριών εχθρών: Των μουλάδων του Ιράν, των «φασιστών» του Ιράκ και της Συρίας, αλλά και όλων των ισλαμιστών εξτρεμιστών, όπως η «Αλ Κάιντα», «εχθροί που έχουν εξαπολύσει τον πόλεμο κατά των ΗΠΑ εδώ και χρόνια, αλλά οι ΗΠΑ μόλις τους πρόσεξαν»!

«Καθώς προχωρούμε για να διαμορφώσουμε μία νέα Μέση Ανατολή», τόνισε ο Γούλσεϊ, «κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών ή και δεκαετιών... θα κάνουμε πολλούς ανθρώπους να νιώθουν πολύ νευρικοί»... και, αναφέροντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά και τη Βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, τόνισε: «Θέλουμε να νιώθετε ανήσυχοι και νευρικοί και να διακατέχεστε από μεγάλο φόβο: Είμαστε στο πλευρό των λαών σας»!

ΒΟΡΕΙΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλοαντικρουόμενες πληροφορίες

Associated Press

ΙΡΜΠΙΛ.--

Οι κουρδικές δυνάμεις ισχυρίζονταν ότι προωθήθηκαν περαιτέρω κοντά στο «Μεγάλο Βραβείο» του πολέμου - το Κιρκούκ, τη Μοσούλη και τις πετρελαιοπηγές τους - χτες. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές που επικαλείται το «Γιουνάιτεντ Πρες», πεσμέργκα της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν κατέλαβαν θέσεις στο Χαντζίρ, 18 χλμ ανατολικά του Κιρκούκ, και στο Καλάκ, κοντά στη Μοσούλη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μαχητές του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν υπό τον Μασούντ Μπαρζάνι έχουν αναπτυχθεί σε θέσεις που εγκατέλειψαν οι Ιρακινοί στο Νταχούκ. Επίσης, κοντά στη Μοσούλη αναφέρονταν ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Κούρδους και Ιρακινούς.

Οι κουρδικές οργανώσεις υποστήριζαν χτες ότι οι κινήσεις τους γίνονται σε συντονισμό με αμερικανοβρετανικές δυνάμεις. Οι «υποχωρούντες Ιρακινοί βομβαρδίστηκαν από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη», και απάντησαν, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, με πυκνά πυρά όλμων. Ιρακινά πυρά όλμων και πύραυλοι εδάφους - εδάφους έπληξαν επίσης χτες την κουρδική κωμόπολη Κίφρεϊ, 27.000 κατοίκων. Υπήρξαν «αρκετές δεκάδες τραυματίες», σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Αμερικανικές δυνάμεις ήταν ορατές μαζί με τους Κούρδους, ανέφερε ο ανταποκριτής του CNN στην περιοχή Μπρεντ Σάντλερ, ο οποίος έβλεπε σε αυτήν την εξέλιξη μια ένδειξη πως «το βόρειο μέτωπο τελικά ανοίγει». Μια ακόμη ένδειξη ίσως να αποτελεί η αναφερθείσα συνάντηση του στρατηγού του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Χένρι Π. Οσμαν, με τον Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον Μασούντ Μπαρζάνι. Το πρόβλημα του «ανοίγματος» του βορείου μετώπου είναι οι τουρκικές απειλές πως σε περίπτωση κουρδικής απόπειρας κατάληψης του Κιρκούκ ή και της Μοσούλης οι δυνάμεις του στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ θα επέμβουν, απειλές που δεν αναίρεσε η «επιτυχημένη», κατά τα άλλα, προχτεσινή επίσκεψη Πάουελ στην Αγκυρα.


Associated Press

Η τουρκική πολιτική ηγεσία βεβαίωσε μεν τον Πάουελ πως οι Ενοπλες Δυνάμεις της «δε θα δράσουν δίχως να προϋπάρξει συνεννόηση», ωστόσο η τουρκική στάση συναρτάται ασφαλώς με τις εξελίξεις στο μέτωπο. Ενδιαφέρον θα έχει και η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί, ο οποίος φθάνει στην Αγκυρα το Σαββατοκύριακο για διαβουλεύσεις - όσον αφορά τι, δε χρειάζεται και πολλή ανάλυση. Ο Χαραζί είχε ζητήσει τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Συρίας την περασμένη βδομάδα, για την αντιμετώπιση του Κουρδικού, που θεωρεί «κοινό παράγοντα ανησυχίας και για τις τρεις χώρες».

Στην Τουρκία στο μεταξύ αναφερόταν χτες αναστάτωση στη Σιλώπη, στη μεθόριο με το Ιράκ, από «ισχυρές» εκρήξεις. «Ακούσαμε τρεις εκρήξεις αλλά δε γνωρίζουμε πού οφείλονται. Ο τουρκικός στρατός δεν είχε καμία ανάμειξη», ανέφερε εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού στην πόλη. Στην Κωνσταντινούπολη, στο μεταξύ, δεν υπήρχε ως χτες βράδυ ανάληψη ευθύνης για μια σχετικά μικρής ισχύος έκρηξη σε γραφείο της βρετανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σ' όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι καθημερινές μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις του αντιπολεμικού κινήματος σε πολλές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

-- Στις Φέρες Εβρου, σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., αντιπολεμική συγκέντρωση στο δημαρχείο.

-- Αντιπολεμική συγκέντρωση το Σάββατο 5 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, οργανώνουν η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το ΠΑΜΕ, η ΕΔΥΕΘ και η Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

-- Στο Κιλκίς, το Σάββατο, στις 10.30 π.μ., εξόρμηση - πικετοφορία στη λαϊκή αγορά και στο κέντρο της πόλης.

-- Στη Φλώρινα, το Σάββατο, στις 12 μ., αντιπολεμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Πτολεμαΐδα, το Σάββατο, στις 12 μ., συγκέντρωση στην πλατεία.

-- Στην Καβάλα, το Σάββατο, στις 12 μ., αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, η ΝΔΕ και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

-- Στην Αλεξανδρούπολη, το Σάββατο, 5 του Απρίλη, στις 12 μ., συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο.

-- Στην Κατερίνη, το Σάββατο, στις 7 μ.μ., αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια πορεία.

-- Η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, διοργανώνει το Σάββατο 5 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. αντιπολεμική εκδήλωση με ομιλία και προβολή ταινίας, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, στη Δεσφίνα Φωκίδας.

- Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Κοζάνης διοργανώνεται αντιπολεμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης το Σάββατο 5 Απρίλη στις 7μμ.

Η κυβέρνηση διευκολύνει τους ιμπεριαλιστές

Πλούσια συζήτηση σε σύσκεψη της ΚΟΒ Δικηγόρων του Πειραιά

«Πρέπει να δημιουργείς εκείνες τις συνθήκες και συμμαχίες ώστε με την κατάληψη της εξουσίας να κόψεις το χέρι που τροφοδοτεί τον πόλεμο. Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Το δίλημμα αυτό σήμερα είναι επιτακτικό όσο ποτέ». Με αυτά τα λόγια ο Π. Γεωργιάδης, πανεπιστημιακός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του ΚΜΕ, στη διάρκεια συζήτησης, προχτές το βράδυ, στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, αφού εξήγησε τις πραγματικές αιτίες του πολέμου που γεννά ο ίδιος ο καπιταλισμός και τις επιπτώσεις που έχει η απουσία του σοσιαλιστικού συστήματος, επισήμανε πως «ο πόλεμος θα σταματήσει, όταν θα σταματήσει να υπάρχουν τάξεις». Τόνισε πως «κάθε κίνημα πρέπει να υπερασπίσει την ειρήνη, διεκδικώντας την εξουσία και η πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκό μέτωπο εκεί καταλήγει».

Παράλληλα κάλεσε τους συγκεντρωμένους να καταδικάσουν την κυβέρνηση, η οποία, ενώ διατείνεται ότι παλεύει για την ειρήνη, διευκολύνει τους ιμπεριαλιστές. Να καταδικάσουν τη ΝΔ που συγκαλύπτει την κυβέρνηση, αλλά και το ΣΥΝ, ο οποίος καταδικάζει μεν τον πόλεμο, αλλά προβάλλει σαν αντίπαλο δέος την ΕΕ για την εδραίωση της ειρήνης! «Την αυταπάτη που σπέρνει ο ΣΥΝ, εξήγησε, την πληρώνει ο ελληνικός λαός με αποπροσανατολισμό και απορρόφηση των κραδασμών από τις αντιδράσεις του λαού».

Τη σύσκεψη - συζήτηση διοργάνωσε η ΚΟΒ Δικηγόρων της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, στο Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης, με θέμα «Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις μπροστά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Εκδήλωση στη Νίκαια

Αντιπολεμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 4 Απρίλη ο Δήμος Νίκαιας σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς και σχολεία της περιοχής. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι) και τα σχολεία θα συμμετέχουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, ύστερα από κοινές αποφάσεις των εκπαιδευτικών φορέων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει αντιπολεμική εκδήλωση.

Ο Δήμος Νίκαιας καλεί κάθε καλοπροαίρετο να διαδηλώσει με κάθε τρόπο την ανάγκη να σταματήσει το αποτρόπαιο έγκλημα που συνεχίζεται εδώ και 13 μέρες κατά του λαού του Ιράκ, να απεμπλακούν οι δυνάμεις της χώρας μας απ' αυτόν τον πόλεμο και να εδραιωθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή αυτή και σ' όλο τον κόσμο.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Δημαγωγεί ασύστολα η κυβέρνηση

Αποτελεί κοροϊδία για το λαό μας και όλους τους λαούς το επιχείρημα ορισμένων ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί ιμπεριαλιστές διεξάγουν απελευθερωτικό πόλεμο στο Ιράκ. Ο πόλεμος δε γίνεται για να φέρουν στη χώρα την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά για να ελέγξουν τις πηγές ενέργειας της περιοχής και να προωθήσουν τα γεωστρατηγικά τους σχέδια στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του στους εργαζόμενους της επιχείρησης «Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών» στο Πλατύ Ημαθίας, ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αγγελος Τζέκης στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί μαζί με κλιμάκιο της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της ΕΠ Νίκο Χριστάνη, στο εργοστάσιο της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. και στα «Κλωστήρια Ναούσης ΑΕ».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έτυχε θερμής υποδοχής από το Σωματείο Εργαζομένων της άλλοτε συνεταιριστικής ΕΛ.ΒΙ.Ζ. και τώρα εταιρίας μετοχικού ενδιαφέροντος ιδιοκτησίας (κατά 99,9%) της ΑΤΕ. Είχε συνομιλίες με το σωματείο για τα προβλήματα της επιχείρησης που τα τελευταία 10 χρόνια έχει πληρώσει στην ΑΤΕ 10 περίπου δισ. δρχ. για δάνειο 4,5 δισ. και αυτή τη στιγμή χρωστά στην τράπεζα ακόμα 3 δισ.!

Η κυβέρνηση, τόνισε ο Αγγελος Τζέκης στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν στην αποθήκη για ν' ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ, δημαγωγεί ασύστολα, όταν ισχυρίζεται ότι η χώρα δε συμμετέχει στον πόλεμο τη στιγμή που διαθέτει τις βάσεις, της Σούδας και άλλες, για χρήση από τις δυνάμεις εισβολής που σφαγιάζουν τον ιρακινό λαό.

Το θέμα του πολέμου και θέματα ανάπτυξης της περιοχής συζήτησε ο βουλευτής και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και με τους εργαζόμενους των «Κλωστηρίων Ναούσης», ιδιοκτησίας Λαναρά.

Και στις δύο επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι άκουσαν με προσοχή τις θέσεις του ΚΚΕ, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα δεινά του πολέμου και για τη χώρα μας. Εξέφρασαν ακόμα την εκτίμησή τους για τη συνεπή αντιιμπεριαλιστική στάση του ΚΚΕ και παραδέχτηκαν ότι το Κόμμα δεν ξεγέλασε ποτέ τους εργαζόμενους, αλλά αποκαλύπτει πάντα την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα γεγονότα.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Δραστηριότητες ενάντια στον πόλεμο

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καλεί στην αντιπολεμική συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή 4 του Απρίλη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. πραγματοποιείται πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (παλαιό Δημαρχείο) Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Α. Τζέκη.

- Αύριο, Σάββατο 5 του Απρίλη, στις 8 μ.μ. ο Α. Τζέκης θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία της Ν. Απολλωνίας.

- Η ΚΟΒ Αρτέμιδος του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση για τον πόλεμο και τις άλλες πολιτικές εξελίξεις, την Κυριακή 6 του Απρίλη, στις 10.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αρτέμιδας (Λεωφόρος Βραυρώνας). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την Κυριακή 6 του Απρίλη η ΤΟ Τούμπας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ενας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος, ο σοσιαλισμός». Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της Οργάνωσης (Καππαδοκίας 84).

- Τη Δευτέρα 7 του Απρίλη εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Οι επιπτώσεις του πολέμου για την εργατική τάξη. Πρόταση αντεπίθεσης: Λαϊκή εξουσία-λαϊκή οικονομία» οργανώνουν οι ΤΟ Κατασκευών και Εμπορίου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Θα γίνει στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Εγνατία 65, 5ος όροφος). Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κλήρωση ... ειρηνική

Τη Δευτέρα 7 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση της ετήσιας λαχειοφόρου αγοράς των ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ, στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56), ώρα 6.30 μ.μ.

Το ΚΚΕ ενημερώνει

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται από στελέχη του ΚΚΕ οι περιοδείες και οι συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς, προκειμένου να συζητήσουν με τους εργαζόμενους και να τους ενημερώσουν για τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον του Ιράκ. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Παρασκευή

- Στην ΕΒΟ Μάνδρας, στις 11 το πρωί, θα περιοδεύσει ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό

Οσοι αναγνώστες θέλουν να συνεισφέρουν χρήματα για τον πολύπαθο ιρακινό λαό, μπορούν να τα καταθέτουν στο λογαριασμό που άνοιξε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στην Εθνική Τράπεζα. Ο αριθμός λογαριασμού είναι: 040/679598-68.

Επίσης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τους πολίτες να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στο βαριά δοκιμαζόμενο και ηρωικά αμυνόμενο ιρακινό λαό και με προσφορά υλικής βοήθειας. Η ΕΔΥΕΘ ξεκίνησε καμπάνια συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας. Επειδή οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες, οι πολίτες καλούνται να προσφέρουν μόνο τραυματολογικά φάρμακα και υλικά, αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά, τρόφιμα σε κονσερβοποιημένη μορφή.

Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στα γραφεία του «904 Αριστερά στα FM» (Εγνατία 69, τηλ. 2310.237.841) στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (Κομνηνών 21, τηλ. 2310.220.571) και των συνεργαζόμενων με την ΕΔΥΕΘ φορέων.

ΒΑΣΗ ΣΟΥΔΑΣ
Ενοχοποιείται για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου!

Στοιχεία που προκαλούν φρίκη έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής Ερευνών του «Δημόκριτου», Νίκος Κατσαρός, σχετικά με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ

Associated Press

Εφιαλτικά νούμερα σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο πόλεμος στους αμάχους του Ιράκ αλλά και στους κατοίκους των γειτονικών χωρών καθώς και εκτιμήσεις που μόνο φρίκη και αγωνία μπορούν να προκαλέσουν, δόθηκαν χτες απ' τον Νίκο Κατσαρό, διευθυντή Ερευνών του «Δημόκριτου» και αντιπρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Χημικών. Μάλιστα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε η Βαλκανική Ενωση Φιλίας με θέμα «Ο αμερικανικός νεοναζισμός και η εισβολή στο Ιράκ», ο Ν. Κατσαρός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αμερικανική βάση της Σούδας καταλογίζοντάς της - εμμέσως πλην σαφώς - τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στην πόλη των Χανίων!

«Αν είναι μολυσμένη η βάση της Σούδας, είναι σαφές ότι θα μολυνθεί και ό,τι υπάρχει γύρω της. Ευνόητο είναι πως θα με ρωτήσετε γιατί δε γίνονται μετρήσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως διατρέχουμε κίνδυνο απ' τη συγκεκριμένη βάση. Μα γιατί κάποιοι δε θέλουν να γίνουν αυτές οι επιστημονικές μετρήσεις, είναι ξεκάθαρη η απάντηση. Σκεφτείτε μόνον ότι τελευταία έχουν περάσει απ' τη Σούδα 300 υποβρύχια και αντιτορπιλικά. Ενα ατύχημα να γίνει, θα θρηνήσουμε ένα καινούριο Τσέρνομπιλ στην Κρήτη...», είπε ο Ν. Κατσαρός.

Σχετικά με τον πόλεμο ο Ν. Κατσαρός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα χρησιμοποιηθούν - αν ήδη δεν έχει γίνει αυτό - απ' τις ΗΠΑ νέα οπλικά συστήματα κι προέβλεψε ότι οι νεκροί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ξεπεράσουν το 1.000.000! Εάν οι ΗΠΑ, είπε, χρησιμοποιήσουν μικρές πυρηνικές βόμβες, οι οποίες εισχωρούν σε βάθος 60 μέτρων και καταστρέφουν υπόγειες σήραγγες και αποθήκες που ενδεχόμενα θα περιέχουν χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα, οι γύρω περιοχές (και η Ελλάδα) θα μολυνθούν με ραδιενέργεια για περίοδο μεγαλύτερη από τριάντα χρόνια! Υπολογίζεται ότι ακόμα 1.000.000 Ιρακινοί θα προσβληθούν από ραδιενέργεια σε τέτοια περίπτωση, ενώ εάν βομβαρδιστούν - είτε σκόπιμα, είτε από σφάλμα - οι πετρελαιοπηγές με τις λεγόμενες βαρυβόμβες (βόμβες με συμβατικά εκρηκτικά που εισχωρούν σε μεγάλο βάθος), τότε οι οικολογικές επιπτώσεις θα είναι τρομακτικές: Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι - όχι μόνον Ιρακινοί - θα προσβληθούν από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, με πρώτα θύματα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ριφθεί απ' τις ΗΠΑ περισσότερα από 10.000.000 κιλά βομβών. Σ' αυτόν τον πόλεμο, μέσα στις πρώτες τρεις μέρες έχουν ριφθεί περισσότερες από 3.000 βόμβες όλων των ειδών, αριθμός διπλάσιος αυτού που έπεσαν στη διάρκεια του πολέμου των 48 ημερών το 1991 στον πόλεμο του Κόλπου», ήταν ο ανατριχιαστικός συσχετισμός του Ν. Κατσαρού. Μάλιστα, προέβλεψε ότι οι πρόσφυγες αυτού του πολέμου - όταν ο ΟΗΕ εξακολουθεί προκλητικά να μιλά μόλις για 600.000 - θα ξεπεράσουν τα 5.000.000 και «θα είναι τα τραγικά θύματα της μεταπολεμικής περιόδου».

Περσικός, Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν

Εξίσου συγκλονιστικοί με τις προβλέψεις ήταν και οι αριθμοί που έδωσε ο διευθυντής του «Δημόκριτου» για τις επιπτώσεις που είχαν οι πόλεμοι των ΗΠΑ κατά το παρελθόν. Στον πόλεμο του Κόλπου χρησιμοποιήθηκαν 940.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, που προσέβαλαν με καρκινογένεση και άλλες ασθένειες 250.000 Αμερικανούς στρατιώτες και περισσότερο από 1.000.000 αμάχους στο Ιράκ. Στο Βιετνάμ τα όπλα που ονόμαζαν τότε οι Αμερικανοί «πορτοκαλί παράγοντα» (με αυτά ράντιζαν από τα αεροπλάνα τους τα δάση και προκαλούσαν αποφύλλωση των δέντρων για εύκολο εντοπισμό των Βιετκόνγκ), αποδείχτηκε ότι είχαν προσμείξεις διοξινών που προκάλεσαν μέχρι σήμερα στην περιοχή περισσότερα από 1.000.000 θύματα καρκίνου και τερατογενέσεων. Στον πόλεμο των Βαλκανίων - στη Βοσνία και στη Γιουγκοσλαβία - χρησιμοποιήθηκαν ξανά βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, οι συνέπειες των οποίων θα καταμετρηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οσο για το Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν τις λεγόμενες βαρυβόμβες, οι οποίες προκάλεσαν ισχυρότατες εκρήξεις ισοδύναμες με σεισμούς πολλών Ρίχτερ και συγχρόνως κατανάλωσαν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου, προκαλώντας ασφυξία σε όσους βρίσκονταν μέσα σε σήραγγες. «Είναι γνωστό ότι στις ΗΠΑ το 65% των εξαγωγών τους είναι οπλικά συστήματα. Ετσι επιδιώκουν σε κάθε νέο πόλεμο να επιδείξουν και νέας τεχνολογίας οπλικά συστήματα και ιδιαίτερα εκείνα που ανταποκρίνονται σε ειδικές συνθήκες για να προσελκύσουν νέους πελάτες», επισήμανε ο Ν. Κατσαρός.

Στη χτεσινή συνέντευξη μίλησαν ακόμα ο πρέσβης του Ιράκ στη χώρα μας, Φαρούκ Αλ Φιτιάν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ισχυρή αντίσταση που προβάλλει ο ιρακινός λαός κατά των εισβολέων Αμερικανών, και ο πρόεδρος της Βαλκανικής Ενωσης, Π. Μιχαλακάκος. Μεταξύ των παραβρισκόμενων ήταν και ο Ε. Μαχαίρας απ' την ΕΕΔΥΕ.

Μαθητικά συλλαλητήρια σε Πειραιά - Θεσσαλονίκη

«Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή μαζική και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά. Στις 11 π.μ. εκατοντάδες μαθητών από όλα τα σχολεία του Πειραιά, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή και με συνθήματα διαμαρτυρίας απαίτησαν για μια ακόμα φορά το τέλος της αιματοχυσίας.

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρία στο υπουργείο εμπορικής Ναυτιλίας και στην ακτή Μιαούλη, στο λιμάνι του Πειραιά.

  • Εντυπωσιακή σε όγκο και σε μαχητικότητα ήταν η αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι και οι μαθητές και σπουδαστές της Θεσσαλονίκης. Εξαιρετικά πρωτότυπα τα συνθήματα και τα «χάπενινγκ» της νεολαίας της Θεσσαλονίκης και κυρίως των μαθητών που τον τελευταίο μήνα με τη μαζική παρουσία τους προκαλούν το θαυμασμό των μεγαλύτερων στην ηλικία.

Οι νέοι και νέες της πόλης συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους και μετά από πορεία συναντήθηκαν στη γωνία Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ, οπότε μαζί πορεύτηκαν μέχρι την αμερικανική και αγγλική πρεσβεία. Στην αρχή της πορείας υπήρχε ένα μεγάλο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των μαθητών που έγραφε: «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο». Ακολουθούσαν δεκάδες άλλα πανό που απαιτούσαν την απεμπλοκή της χώρας από το βρώμικο πόλεμο, που έφεραν την υπογραφή γυμνασίων και λυκείων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, των ΤΕΕ, των δημοσίων ΙΕΚ, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, των σχολών «Δημόκριτος» κ.ά. Επίσης, με τα πανό και τα συνθήματά τους ζητούσαν να κλείσει η βάση της Σούδας, να γυρίσουν τα πολεμικά πλοία από τον Κόλπο και να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση.

Οταν οι διαδηλωτές έφθασαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, με τα έντονα συνθήματά τους, με σφυρίγματα αλλά και με τις παλάμες των χεριών τους αποδοκίμαζαν την παρουσία των ιμπεριαλιστών στη χώρα μας. Για πολύ ώρα η οδός Τσιμισκή δονούνταν από τα συνθήματα: «Εξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγο αργότερα όταν οι μαθητές και οι σπουδαστές της πόλης έφθασαν μπροστά στο προξενείο της Μεγάλης Βρετανίας.

Αντιπολεμικές απεργιακές συγκεντρώσεις

Motion Team

Αντιπολεμικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες και σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Κιλκίς. Ο εργαζόμενος λαός που διαδήλωσε, απαίτησε να σταματήσει η σφαγή του ιρακινού λαού και να σταματήσει κάθε διευκόλυνση και βοήθεια της χώρας μας στους Αμερικάνους, να κλείσει η βάση της Σούδας.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Μίλησαν εκπρόσωποι της ΕΔΟΘ και του ΕΚΘ. Ο γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Θ. Κυριακίδης σημείωσε εκφράζοντας τα αισθήματα του εργαζόμενου λαού: «Απαιτούμε να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να γυρίσουν πίσω τα πολεμικά πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό. Καμία διευκόλυνση». Και κάλεσε: «Ολοι στους δρόμους, στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και τα μεροκάματα με βάση τις λαϊκές ανάγκες, για δουλιά για όλους, για μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, για τη Δημόσια Ασφάλιση, Υγεία και Παιδεία. Ακολούθησε μαχητική πορεία, με πανό και συνθήματα. Κατευθύνθηκε προς το αμερικάνικο και το βρετανικό προξενείο, και κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στο Κιλκίς, με πρωτοβουλία του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Αντίστοιχα και στην Καβάλα στην πλατεία Καπνεργάτη.

Στην Αλεξανδρούπολη, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο. Η προγραμματισμένη συγκέντρωση του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ δεν πραγματοποιήθηκε.

Με κυρίαρχο σύνθημα το «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», έγινε μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία χτες το μεσημέρι στην Κοζάνη. Εργαζόμενοι, σπουδαστές, δάσκαλοι, καθηγητές και συνταξιούχοι συμμετείχαν σε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που γνώρισε η πόλη, ενώ για μια ακόμη φορά μαζική ήταν η παρουσία των μαθητών.

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία έγινε χτες το βράδυ στα Γιαννιτσά, που έκλεισε με μεγάλη μουσική συναυλία από ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Την οργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία φορέων των Γιαννιτσών, στην οποία συμμετέχουν το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ, η Δράση-Θεσσαλονίκη 2003 και άλλοι φορείς.

Στα Γιάννενα, έγινε μαζικότατη διαδήλωση από εργαζόμενους και μαθητές, καθώς είχε κηρύξει και το Εργατικό Κέντρο 24ωρη απεργία. Η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Από εκεί ξεκίνησε πορεία στο κέντρο της πόλης που κατέληξε στη Νομαρχία, όπου για αρκετή ώρα παρέμειναν με απλωμένα τα πανό στα σκαλιά, φωνάζοντας συνθήματα.

Στην Κέρκυρα, έγινε, επίσης, μαζική διαδήλωση από το Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε η συγκέντρωση, μέχρι το Βρετανικό Προξενείο με ενδιάμεσο σταθμό τη Νομαρχία.

Στην Ηγουμενίτσα, μαζική διαδήλωση πραγματοποίησε η Αντιπολεμική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων στο κέντρο της πόλης. Οι διαδηλωτές, εργαζόμενοι και μαθητές, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και από εκεί με πορεία μέσα στην πόλη, έφτασαν στη Νομαρχία.

Στο Μεσολόγγι, έγινε μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία από εργαζόμενους στο δημόσιο και από εκπαιδευτικούς μαζί με τους μαθητές τους, κυρίως πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά ζωγράφισαν και έγραψαν συνθήματα πάνω σε πικέτες και σε χαρτιά τα οποία κρέμασαν σε σκοινί που ήταν δεμένο από κολόνα σε κολόνα.

Προσπάθησαν να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση

Καθαρά αντιπολεμικό χαρακτήρα πήραν και οι κάθε μορφής εργατικές κινητοποιήσεις που έγιναν χτες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας μας. Σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους αξιοποιήθηκε η 4ωρη στάση που είχε κηρυχτεί στον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και συζητήσεις, ενώ στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που έγινε στο δημόσιο έγιναν και ανοιχτές απεργιακές συγκεντρώσεις. Στους χώρους όπου είχαν την πρωτοβουλία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τα στελέχη του μιλούσαν για την ανάγκη ευρύτερης συσπείρωσης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και στη συνολική πολιτική του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων. Αντίθετα, όπου οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού είχαν το προβάδισμα εκφράστηκε έντονα η προσπάθεια να μείνουν στο απυρόβλητο οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο καθώς και οι επιδιώξεις του ντόπιου κεφαλαίου για συμμετοχή στο πλιάτσικο.

Στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, συμμετείχαν στη συγκέντρωση, γύρω στις 7.000 άνθρωποι, με μεγάλη συμμετοχή, ανάμεσά τους, των μαθητών και της σπουδάζουσας νεολαίας. Πολλές φορές κάτω από τα πανό των έτσι κι αλλιώς λιγοστών σωματείων βρίσκονταν μόνο μαθητές και σπουδαστές! Στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκαν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι δήμων, ενώ κάποια στιγμή από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης έγινε έκκληση οι μαθητές να μετακινηθούν μπροστά στην εξέδρα, για να καλυφθεί ο χώρος.

Χαρακτηριστικό του πλαισίου που προβλήθηκε από τους ομιλητές ήταν ο «ευρωπαϊκός προσανατολισμός» -είναι αλήθεια, με αποχρώσεις - ενώ από τον κεντρικό ομιλητή, Σ. Παπασπύρο (πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ), δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στα απεργιακά εργατικά αιτήματα. Ο ίδιος διατύπωσε πολλά «αρνούμαστε», όμως το ίδιο εκκωφαντικά αρνήθηκε να καταλογίσει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, αλλά και τις συλλογικές ευθύνες της ΕΕ για τη βρώμικη και ιμπεριαλιστική εισβολή. Την ξεφτίλα διέσωσε ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν από κάτω: «Μπους χασάπη, Σημίτη συνεργάτη»...

Μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου έστειλαν οι εργαζόμενοι από την απεργιακή συγκέντρωση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης», που έγινε χτες το πρωί στην Ομόνοια. Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, νοσοκομειακοί και εργαζόμενοι στους άλλους κλάδους του δημόσιου τομέα απαίτησαν να σταματήσει, τώρα, ο θανατηφόρος πόλεμος, να κλείσει η βάση της Σούδας, να επιστρέψουν τα ελληνικά πλοία. Ταυτόχρονα, καταδίκασαν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που με το ένα χέρι δίνει «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές και με το άλλο χτυπάει τα εργατικά δικαιώματα, συρρικνώνει το βιοτικό επίπεδο του λαού.

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στην κυβέρνηση, που παρά τη θέληση του ελληνικού λαού συμμετέχει στον πόλεμο», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο συνδικαλιστής επέκρινε τη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όλους αυτούς «που επιλέγουν τους "καλούς ιμπεριαλιστές", αυτούς που εύχονται να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος, να νικήσει ο ιμπεριαλισμός μια ώρα αρχύτερα».

  • Προς το τέλος της πορείας, που έγινε στην αμερικάνικη πρεσβεία, δημιουργήθηκαν τα γνωστά μικροεπεισόδια μεταξύ του μπλοκ των «αναρχικών» και δυνάμεων των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χημικών και έκαναν 7 συλλήψεις και 3 προσαγωγές.
  • Την αντίθεσή τους στο βρώμικο πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ και, ταυτόχρονα, την απαίτηση να σταματήσει η κυβέρνηση να παρέχει διευκολύνσεις για τη διεξαγωγή του, εξέφρασαν χτες οι μαθητές σε πολλές περιοχές της ΑΘήνας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ