Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η «ατομική ευθύνη» έχει πήλινα πόδια όταν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κεντρικό κρατικό σχέδιο

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Λάμπρο Σταυρόπουλο

-- Η πανδημία εξαπλώνεται και όπως είπε ο πρωθυπουργός είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο αλλά όχι ανίκητο εχθρό. Οι ζωές των ανθρώπων αλλάζουν άρδην. Ποιες θα είναι πιστεύετε οι κοινωνικές επιπτώσεις από τη μεγάλη αυτή περιπέτεια;

-- Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στους εργαζόμενους, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης. Η πανδημία λειτουργεί ουσιαστικά ως «θρυαλλίδα» στην παγκόσμια οικονομία, όπου προϋπήρχαν σοβαρά προβλήματα. Πάνω σε αυτό το έδαφος οξύνονται και οι ανταγωνισμοί για την «επόμενη ημέρα». Είναι προφανές, για παράδειγμα, ότι οι διαφορές στη διαχείριση της πανδημίας ανάμεσα στα κράτη (Βρετανία, Γερμανία κ.λπ.) καθορίζονται με οικονομικά κριτήρια και όχι με επιστημονικά - ιατρικά. Επίσης, είναι φανερή η κούρσα που γίνεται για το ποιος θα «πατεντάρει» το νέο εμβόλιο και τα διάφορα φάρμακα. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι αυτά τα πληρώνουν οι λαοί. Αποδεικνύεται ότι το σημερινό σύστημα, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, έχει ως προτεραιότητά του το κέρδος. Ομως, τα κοινωνικά αγαθά, με πρώτο αυτό της υγείας, δε μπορούν να αφήνονται στο έλεος των αγορών και του κέρδους.

-- Το κόμμα σας έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή τη θωράκιση του εθνικού συστήματος Υγείας, υπέρ της στήριξης του οποίου τάσσονται πλέον όλοι, ακόμα και οι ένθερμοι θιασώτες των νόμων της αγοράς. Πώς το σχολιάζετε;

-- Το ότι κάποιοι σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες στρέφονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μας ξαφνιάζει. Βέβαια είναι οι ίδιοι που, όταν ομαλοποιηθεί σχετικά η κατάσταση, θα βγάζουν ύμνους για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις ΣΔΙΤ κ.ο.κ. Το θέμα είναι τι κάνεις πριν, και η πραγματικότητα λέει πως το δημόσιο σύστημα το αδυνάτισαν όλες οι κυβερνήσεις... Τόσο οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της αγοράς, όπως η ΝΔ, όσο και αυτοί που εμφανίζονταν ως υποστηρικτές του δημόσιου συστήματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κρατικοί πόροι για την Υγεία από το 2010 μειώνονται. Ποτέ δεν άνοιξαν όσες ΜΕΘ απαιτούνταν. Ποτέ δεν ξανάνοιξαν νοσοκομεία που έκλεισαν τα χρόνια της κρίσης. Πάντα τα νοσοκομεία λειτουργούσαν στο «όριο», με περισσότερα από 30.000 κενά σε προσωπικό.

Πήλινα τα πόδια της ατομικής ευθύνης όταν δεν στηρίζεται σε έναν ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό

-- Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην πρώτη επίταξη ιδιωτικού θεραπευτηρίου, μέτρο που προτείνατε επιμόνως ως κόμμα, ενώ προχώρησε στην πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών Υγείας και άλλων μέτρων στήριξης και ελάφρυνσης. Είναι σε σωστή κατεύθυνση;

-- Τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση ακόμα και τώρα είναι ανεπαρκή, «σταγόνα στον ωκεανό». Η «ατομική ευθύνη» έχει πήλινα πόδια όταν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κεντρικό κρατικό σχέδιο. Η κρατική ευθύνη είναι αυτή που θα εμπεδώσει και την ατομική. Οι 2.000 υγειονομικοί ήταν ο αριθμός - κι αυτός περιορισμένος - που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση από τον Ιούλη, πριν την πανδημία. Σκεφτείτε ποιες είναι οι ανάγκες σήμερα, που εκτός των άλλων θα νοσήσει κι ένα κομμάτι των υγειονομικών. Χρειάζονται τώρα χιλιάδες έκτακτες προσλήψεις, άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό των χιλιάδων ιδιωτών γιατρών. Δείτε μόνο την άσκοπη σπατάλη που υπάρχει στα τεστ των ιδιωτικών κέντρων και που, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, μπορεί και να αυξήσει τον κίνδυνο διασποράς. Σήμερα αποδεικνύεται με δραματικό τρόπο η αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Αντίδραση για να μη μονιμοποιηθούν αντεργατικά μέτρα

-- Ο Κυρ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση προς τους επιχειρηματίες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Θεωρείτε ότι κάποιοι βλέπουν την πανδημία ως «ευκαιρία» εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων;

-- Αυτό δείχνουν οι καταγγελίες από εκατοντάδες χώρους δουλειάς. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, κινητοποίηση των εργαζομένων, των σωματείων, φοβόμαστε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα θα μονιμοποιηθούν. Το αυτονόητο που πρέπει να γίνει είναι να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις, που ξεπερνούν τις 40.000, αλλά και οι βλαπτικές μεταβολές σε βάρος εργαζομένων, που έγιναν το μήνα Μάρτη. Να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία και το σύνολο των δικαιωμάτων. Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, με πλήρεις αποδοχές, για ευπαθείς ομάδες και αρρώστους. Να μη διανοηθούν κράτος και εργοδοσία να πειράξουν τα Δώρα των εργαζομένων. Δεν θα ματώσουν κι άλλο οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας.

-- Το κόμμα σας αντέδρασε στην απαγόρευση συναθροίσεων πάνω από 10 άτομα. Δεν το θεωρείτε αναγκαίο;

-- Οπως ξέρετε, το ΚΚΕ πολύ νωρίς ανακοίνωσε την αναστολή όλων των κομματικών εκδηλώσεων. Επίσης, παίρνουμε μέτρα για τις συλλογικές διαδικασίες και την επαφή με μέλη και οπαδούς, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες. Ομως αυτό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκαλεί πολλά ερωτήματα, όταν μάλιστα συναθροίσεις υπάρχουν σε χώρους δουλειάς, σε μέσα μεταφοράς, στον κρατικό μηχανισμό κ.ο.κ. Ποιους δηλαδή αφορά το μέτρο; Μια διαμαρτυρία; Φοβόμαστε ότι και αυτό εντάσσεται στην κατηγορία των μέτρων που παίρνονται όχι με επιστημονικά κριτήρια, αλλά επ' ευκαιρία της πανδημίας, και στρέφονται κατά του λαού.

-- Πώς κρίνετε τη στάση της Εκκλησίας έναντι των εκκλήσεων των επιστημόνων για την τήρηση αυστηρών μέτρων πρόληψης;

-- Η στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας και ορισμένων ιεραρχών ήταν το λιγότερο επικίνδυνη. Ενα σεβαστό ατομικό δικαίωμα, όπως είναι αυτό της πίστης, δεν μπορεί να ασκείται σε βάρος της δημόσιας υγείας. Ούτε μπορεί η ζωή και η υγεία των ανθρώπων να επαφίεται σε μεταφυσικές και θρησκευτικές δοξασίες και τελετουργίες οποιουδήποτε δόγματος. Φυσικά, ευθύνη έχει και η κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ποσό αναχρονιστικός είναι ο εναγκαλισμός κράτους - Εκκλησίας. Δυστυχώς μόνο το ΚΚΕ προτείνει την πλήρη κατάργηση αυτού του εναγκαλισμού, που σήμερα την αντιλαμβάνονται πολλοί περισσότεροι.

-- Σε αυτές τις δύσκολες ώρες δεν είναι μια ανάσα για την ελληνική οικονομία η πρόθεση που διαφάνηκε στο Eurogroup για μειωμένες απαιτήσεις όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%;

-- Δεν είναι πρωτόγνωρο, ούτε - πολύ περισσότερο - συνιστά κάποια φιλολαϊκή στροφή. Είναι η αναγκαία παρέμβαση που εξειδικεύεται σε κάθε κράτος, προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική οικονομία και οι μεγάλες επιχειρήσεις, εν αναμονή μιας νέας κρίσης, που θα πλήξει ιδιαίτερα «εξωστρεφείς» οικονομίες, όπως η ελληνική. Το πρόβλημα είναι ότι στο άμεσο μέλλον αυτά θα τα φορτωθούν πάλι οι εργαζόμενοι.

Τα παζάρια ΕΕ - Ερντογάν εκθέτουν ξανά όσους μιλάνε για «αλληλεγγύη της Ευρώπης»

-- Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης Ερντογάν, Μέρκελ και Μακρόν για το Προσφυγικό;

-- Κινείται στη γνωστή λογική που μας έφερε έως εδώ. Από τη μία, ενθάρρυνση της Τουρκίας να συνεχίσει τις επιθετικές της ενέργειες στη βόρεια Συρία, όπου εκτός από την παραβίαση διεθνών συνθηκών προκαλεί νέα κύματα προσφύγων, και από την άλλη, εγκλωβισμός των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα. Αυτά τα γεωπολιτικά παζάρια της ΕΕ με τον Ερντογάν εκθέτουν ξανά όσους μιλάνε για την «αλληλεγγύη της Ευρώπης».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Εγγυήσεις για τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας

Τη δημιουργία ενός «μηχανισμού εγγυοδοσίας» για τις επιχειρήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, που θα τους παρέχει ρευστότητα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δίνει συνέχεια στα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, αυτήν τη φορά στον τομέα της Ενέργειας.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό «μαξιλάρι» των επιχειρήσεων, αφού υπολογισμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξουν απώλειες εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να φτάνουν τα 650 εκατ. ευρώ. Ο Κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη ότι ο «μηχανισμός εγγυοδοσίας» θα αξιοποιηθεί από τις εταιρείες για την παροχή προσφορών και εκπτώσεων προς τους καταναλωτές, στον βαθμό που «αντέχει» η κάθε εταιρεία.

Εμμεσα πάντως ομολόγησε ότι οι όποιες παροχές δεν θα είναι κάτι περισσότερο από πενταροδεκάρες, αφού μιλώντας ειδικά για τη ΔΕΗ, η οποία κατέχει το 70% της χαμηλής τάσης, προειδοποίησε με νόημα ότι «αν πάει από ένα σημείο και πέρα θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν το περσινό καλοκαίρι και δεν έχουμε τη δυνατότητα μέσα στα υπόλοιπα να αντιμετωπίσουμε και αυτό».

Σ' αυτό το πνεύμα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε για τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από τα χρέη και τις υψηλές τιμές του ρεύματος, δωρεάν πάγιο (αξίας ...1,75 ευρώ), έκπτωση... 5 ευρώ σε κάθε τιμολόγιο, για όσους λαμβάνουν ηλεκτρονικά τον λογαριασμό τους, έκπτωση 8% επί της καθαρής κατανάλωσης ρεύματος στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου και στις καταναλώσεις άνω των 2.000 ΚWh. Κι όλα αυτά μόλις για τρεις μήνες!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Παρουσιάζει ως «κοσμογονία» τα ελλιπέστατα μέτρα

Επαναλαμβάνοντας το «αφήγημα» της «επιχειρησιακής ετοιμότητας», το οποίο θρυμματίζεται καθημερινά στην επικίνδυνη πραγματικότητα που διαμορφώνει η πολιτική του «κόστους - οφέλους», η κυβέρνηση μετατοπίζει στο λαό την ευθύνη για να αντεπεξέλθει το σύστημα Υγείας στην επιδημία.

«Είναι στο χέρι μας και κυρίως στο χέρι σας (...) να συνεχίσει να αντέχει», είπε χτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, διαφημίζοντας τις προσλήψεις - σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων στην Υγεία και μάλιστα με ημερομηνία λήξης.

Ο υπουργός παρουσίασε περίπου ως ...κοσμογονία ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση άνοιξε μόλις 20 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ από τα 120 κλειστά, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία με τους ιδιώτες για την αξιοποίηση ενός μικρού τμήματος των ΜΕΘ. «Σήμερα το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ», όταν χρειάζονται πάνω από 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ για τις τρέχουσες μόνο ανάγκες κι άλλες τόσες ΜΑΦ.

«Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158», είπε ο υπουργός. Μόνο που δεν πρόκειται για νέα κρεβάτια, αφού πάρθηκαν από καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς και ανθρώπους με άλλες σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, ενώ σήμερα οι χιλιάδες χρονίως πάσχοντες και οι ευπαθείς ομάδες είναι «στον αέρα».

Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δίνει 2 δισ. ευρώ βοήθημα στους επιχειρηματίες και τροποποιεί τον κρατικό προϋπολογισμό, «ενισχύοντας» τα δημόσια νοσοκομεία με 75,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο τα δύο τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός τους περικόπηκε κατά 100 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο Σωτήρης Τσιόδρας οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 17 και προστέθηκαν 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 695. Σημείωσε ότι 114 άνθρωποι νοσηλεύονται, από τους οποίους οι 35 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. 29 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι θα υπάρξει σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, αλλά για την ώρα «είμαστε εντός των προβλέψεών μας» (εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί 8 με 10 χιλιάδες άνθρωποι). Καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για διάφορες πτυχές της πανδημίας και ότι «χρειαζόμαστε χρόνο, δεδομένα, θεραπείες και εμβόλιο».

Ταλαιπωρία για επαναπατρισθέντες από την Ισπανία

Μια απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν πάνω από 200 Ελληνες οι οποίοι ταξίδεψαν από την Ισπανία στο πλαίσιο των πτήσεων επαναπατρισμού. Αυτοί οι άνθρωποι, με το που έφτασαν στο αεροδρόμιο, οδηγήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αν και είχαν ειδοποιηθεί από την πρεσβεία και τις ελληνικές αρχές ότι φτάνοντας θα έμπαιναν σε κατ' οίκον περιορισμό. Με το που πάτησαν όμως το πόδι τους στο αεροδρόμιο οδηγήθηκαν στο ξενοδοχείο, επειδή, όπως είπε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους κάποιοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στο ξενοδοχείο είναι και μικρά παιδιά, τα οποία είναι κλεισμένα στα δωμάτια, ενώ όποιος χρειάζεται να πάει σε φαρμακείο πηγαίνει με τη συνοδεία αστυνομικών. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε ένταση, με τους επαναπατρισθέντες να λένε ότι ενημερώθηκαν πως θα μπουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο μόλις επιβιβάστηκαν στην πτήση τους, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Ν. Χαρδαλιάς, χτες, ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε πως επειδή πληρώθηκαν από το κράτος η μετακίνηση, η διαμονή και το φαγητό τους, δεν θα έπρεπε να αντιδρούν! Και πρόσθεσε: «Προχωρούμε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ σε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Στην πρώτη πτήση της Μαδρίτης έγινε ο έλεγχος σε 127 επιβάτες, θετικοί βρέθηκαν οι 4. Περιμέναμε άλλες δύο πτήσεις. Σε 263 συμπολίτες μας ανακοινώθηκε στην πτήση ότι θα προχωρούσαμε σε απομόνωσή τους».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Επαγρύπνηση απέναντι στην προσπάθεια να μπουν οι συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες «στο γύψο»

Την προσπάθεια της κυβέρνησης με όχημα την επιδημία του κορονοϊού να βάλει τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες «στο γύψο», με αφορμή την ΠΝΠ που αναστέλλει την απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, καλώντας όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η κυβέρνηση μετά από κάθε διάγγελμα του πρωθυπουργού φέρνει και ένα νόμο με τη διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για το ξήλωμα των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, τον οποίο επιδιώκει να περνάει στα "ψιλά".

Οσα μέτρα είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και σχεδίαζε να τα ολοκληρώσει αυτές τις μέρες, χωρίς να υπολογίζει στην εμφάνιση του κορονοϊού, τα φέρνει σήμερα με τον πιο προκλητικό τρόπο, αξιοποιώντας την πανδημία, με στόχο να τα συνηθίσουν οι εργαζόμενοι.

Η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη απεργών είχαν αρθεί τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από τους αγώνες των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες για την πλήρη ασυδοσία εργοδοτών εν μέσω πανδημίας...

-- Με τον καταιγισμό απολύσεων άνευ προηγουμένου, με πολύ πάνω από 40.000 σε 10 μέρες.

-- Με μονομερείς εργοδοτικές ενέργειες, συνθλίβοντας μισθούς και εργασιακές σχέσεις.

-- Με το συντριπτικό χτύπημα των δικαιωμάτων σε εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τους οποίους κρατούν μαντρωμένους στη δουλειά, χωρίς άδειες εις βάρος της υγείας τους.

-- Με την εντατικοποίηση της εργασίας στα όρια της φυσικής εξάντλησης.

-- Με την ολική ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, όταν κατά τα άλλα απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ανθρώπων.

...Ολα τα παραπάνω οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν μπορούν να τα καταγγείλουν πουθενά, καθώς όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απόντες και με λουκέτο, αλλά απειλούνται στην ουσία με φυλάκιση αν αντιδράσουν.

Δεν υπήρχε κανένας λόγος για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Φοβάται η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να υπάρξουν σε συνθήκες πανδημίας εργατικοί αγώνες που θα πάνε κόντρα στην προστασία της δημόσιας Υγείας και στην ανάγκη να προφυλαχτεί η υγεία του λαού; Οχι, είναι μέτρο για να μείνει το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφώσει εργασιακό καθεστώς γαλέρας με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο γύψο, με τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα σε καραντίνα. Η μόνη χρησιμότητα του συγκεκριμένου άρθρου είναι να αφήσει πλήρως ελευθέρα τα χέρια της εργοδοσίας, για να κάνει ό,τι θέλει μέσα στους χώρους δουλειάς.

Είναι αδίστακτοι! Ο στόχος είναι να κλείσουν τα στόματα!

Καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Συνελήφθη ο μητροπολίτης στα Κύθηρα

Αντιδράσεις προκάλεσε απόφαση του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ να ανοίξει κανονικά τους ναούς στο νησί, παρά τις απαγορεύσεις με αφορμή τον κορονοϊό. Ο μητροπολίτης συνελήφθη, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος. Σε δυο ακόμα περιπτώσεις, σε Ηλιούπολη και στο κέντρο της Αθήνας, ιερείς και πιστοί συμμετείχαν σε εκκλησιαστικές δραστηριότητες. Μάλιστα, στη μια περίπτωση υπήρχε μέχρι και τσιλιαδόρος (!) που ενημέρωσε τους δεκάδες παρευρισκόμενους για την έλευση περιπολικού, το οποίο απομάκρυνε τους πιστούς από το σημείο. Στην Ηλιούπολη 7 άτομα κλειδώθηκαν μέσα σε ναό και χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. για να απομακρυνθούν. Στο Αγρίνιο, τέλος, η αστυνομία επενέβη την Κυριακή, όταν αρκετοί πιστοί βρέθηκαν έξω από τους ναούς για να ακούσουν τη λειτουργία από το μεγάφωνο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΝΠ ΓΙΑ «ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Ενισχύει συνεχώς την αντεργατική φαρέτρα της εργοδοσίας

Επαναφέρει τη δυνατότητα επίταξης απεργών, ενώ προσθέτει διατάξεις για «αναστολή συμβάσεων», μονομερή ορισμό «προσωπικού ασφαλείας» και ενδοομιλική μεταφορά εργαζομένων

Eurokinissi

Το γεγονός ότι τα περιβόητα κυβερνητικά μέτρα «στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» στην πραγματικότητα προσθέτουν νέα όπλα στη φαρέτρα της εργοδοσίας, ώστε να προωθήσει παραπέρα πάγιες αντεργατικές επιδιώξεις της και ταυτόχρονα να φορτώσει στους εργαζόμενους τα «σπασμένα» από τις συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού στα καπιταλιστικά κέρδη, επιβεβαιώνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 20ής Μάρτη, με την οποία εξειδικεύονται τα τελευταία σχετικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΝΠ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναστολή της απαγόρευσης επιστράτευσης και επίταξης απεργών, ενώ δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να προχωρά σε «αναστολή συμβάσεων», σε μονομερή ορισμό «προσωπικού ασφαλείας» και σε μεταφορά εργαζομένων από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, χωρίς να διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους.

Μέτρα θωράκισης και ενίσχυσης της εργοδοτικής επίθεσης

Αναλυτικότερα:

-- Με το άρθρο 11 της ΠΝΠ, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή και όλου του προσωπικού τους! Δίπλα δηλαδή στα άλλα όπλα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις (διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.), τους δίνεται μία ακόμα δυνατότητα να στείλουν μαζικά εργαζόμενους σπίτι, να απαλλαγούν από τη μισθοδοσία τους, κρατώντας αυτό το εργατικό δυναμικό «παγωμένο», ώστε να μπορέσουν όποτε θέλουν να το ξαναχρησιμοποιήσουν ή όχι, ανάλογα με τα εκάστοτε επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

-- Ενώ υποτίθεται ότι οι επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιήσουν την εν λόγω ρύθμιση υποχρεώνονται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού και απολύσεις, καθώς αυτές θα θεωρούνται άκυρες, η εν λόγω διάταξη - όπως και όλες οι υπόλοιπες «ρήτρες» που διαφημίζει η κυβέρνηση - δεν καλύπτει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους μέχρι τις 18 Μάρτη. Η πρόβλεψη να ενταχθούν οι απολυμένοι στο επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες δεν μπορεί να «χρυσώσει» το χάπι, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τις επιπτώσεις που έτσι κι αλλιώς έχει στην οικονομία η επιδημία του κορονοϊού, θα είναι πολύ δύσκολο να βρουν ξανά δουλειά για πολύ καιρό. Εντελώς ξεκρέμαστοι μένουν ταυτόχρονα οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη πετιούνται στο δρόμο χωρίς καν να θεωρούνται απολυμένοι...

-- Με το άρθρο 10 οι επιχειρήσεις μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό από επιχείρηση σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, χωρίς καμία ρητή δέσμευσή για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, όπως και για το ότι μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην αρχική δουλειά τους, με τα ίδια δικαιώματα. Η διατύπωση «οι επιχειρήσεις του ομίλου που θα εφαρμόσουν τα οριζόμενα στην παρ. 1 υποχρεούνται να διατηρήσουν, συνολικά, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν πριν από τη μεταφορά» προφανώς δεν αποτελεί καμία εγγύηση.

-- Με το άρθρο 9 δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να ορίζει μονομερώς προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης, επιβάλλοντας πρακτικά εκ περιτροπής απασχόληση για τουλάχιστον 6 μήνες. Και εδώ υπάρχει ασάφεια αν αυτή η μορφή απασχόλησης μπορεί να επιβληθεί παράλληλα και στους εργαζόμενους που εργάζονται με μερική απασχόληση.

-- Με το άρθρο 12 προβλέπεται η αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών. Πρόκειται για απαράδεκτη διάταξη, με στόχευση στο μέλλον, ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει ακόμα πιο λυμένα χέρια για την εργοδοσία.

«Στον αέρα» εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και απολυμένοι

Παράλληλα με τη μεγάλη ενίσχυση του οπλοστασίου της εργοδοσίας, η ΠΝΠ επιβεβαιώνει και την ανεπάρκεια ακόμα και εκείνων των μέτρων που αφορούν τους εργαζόμενους, τους απολυμένους, συνολικά τις λαϊκές οικογένειες:

-- Στο άρθρο 1 ορίζεται μειωμένος ΦΠΑ στα είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας στο 6%, αντί σε συνθήκες πανδημίας αυτά τα είδη να έχουν μηδενικό ΦΠΑ, όπως βέβαια και τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, που είναι αναγκαία για την διαβίωση της λαϊκής οικογένειας.

-- Στο άρθρο 2, η πρόβλεψη για έκπτωση κατά 40% του ενοικίου για κύρια κατοικία περιορίζεται μόνο σε όσους εργαζόμενους «συνδέονταν με σχέση εργασίας με την επιχείρηση κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας...». Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση στο ενοίκιο δεν αφορά τους δεκάδες χιλιάδες απολυμένους και τους «οικιοθελώς» αποχωρήσαντες έως τις 18 Μάρτη. Επίσης δεν περιλαμβάνει όσους εργαζόμενους δουλεύουν στις εν λόγω επιχειρήσεις αλλά τυπικά δεν είναι εργαζόμενοί τους (π.χ. εργολαβικοί, εξωτερικοί συνεργάτες με σύμβαση, «μπλοκάκια», ωρομίσθιοι κ.ο.κ.). Κατά συνέπεια, απαιτείται επέκταση του μέτρου σε όσους εργαζόμενους έχουν πληγεί είτε με καταγγελία σύμβασης, είτε με αναστολή, είτε με αρνητική μεταβολή.

-- Με το άρθρο 7 προβλέπεται η παράταση του επιδόματος ανεργίας ή των ανάλογων βοηθημάτων μέχρι τις 31/5 για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει το δικαίωμα εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2020. Εξακολουθεί δηλαδή να υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα ότι πάνω από 900.000 άνεργοι δεν παίρνουν καθόλου επίδομα ανεργίας. Απαιτείται να δοθεί έκτακτο, έστω για 2 μήνες, επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους τους ανέργους.

-- Με το άρθρο 8 προβλέπονται μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους, όμως δεν ξεκαθαρίζεται αν σε αυτά εντάσσονται και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» σε κλάδους όπως αυτοί των μηχανικών, δικηγόρων, λογιστών κ.ο.κ.

Τι ισχύει για την απαγόρευση

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα ισχύσουν έως τις 6 Απρίλη, ενώ σε χτεσινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αναφέρθηκε ότι το ενδεχόμενο παράτασης της απαγόρευσης θα εξεταστεί με βάση την εξέλιξη της πανδημίας.

Η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για τις εξής 8 κατηγορίες: α) μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες, β) μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία, γ) μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, δ) μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, ε) κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, στ) μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, ζ) σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου, η) εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης. Για κάθε παράβαση που εντοπίζεται, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δύο τύποι εγγράφων: Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων, συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κ.λπ.), για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Η βεβαίωση μπορεί να βρεθεί είτε με τη μορφή φόρμας στην ιστοσελίδα forma.gov.gr, είτε αποστέλλοντας μήνυμα στον 5ψήφιο αριθμό 13033, είτε χειρόγραφα με τα σχετικά στοιχεία από εκείνον που μετακινείται.

Επιπλέον, από χτες δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Η απαγόρευση δεν αφορά όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Επιφορτισμένη με τους ελέγχους είναι η Αστυνομία, όπου χρειάζεται με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας, των Λιμενικών Αρχών στην περιοχή ευθύνης τους και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Να σημειωθεί πάντως πως με δηλώσεις τους τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και η αναπληρώτριά του δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ακόμα και συνδρομής του στρατού για τα μέτρα αυτά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Θέλει «επιβλητικό πρόγραμμα σωτηρίας» των επιχειρηματικών ομίλων

Να καλλιεργήσει τις χρεοκοπημένες αυταπάτες στο λαό σπεύδει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του να διατείνεται, σε άρθρο του στο «Εθνος της Κυριακής», ότι ο κορονοϊός μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σκότωσε και τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό!

Ο τέως πρωθυπουργός, αφού απευθύνει συστάσεις για ενίσχυση των ανθρώπων του ΕΣΥ, τα αιτήματα των οποίων η δική του κυβέρνηση πέταξε στο καλάθι των αχρήστων, για προσλήψεις που η κυβέρνησή του δεν έκανε, για υποδομές που η κυβέρνησή του δεν φρόντισε να υπάρξουν, συνεχίζοντας από εκεί που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, σε μια μάταιη προσπάθεια να καλλιεργήσει άλλοθι για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του υποστηρίζει ότι αυτές οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν είτε οικειοθελώς από κυβερνήσεις όπως της ΝΔ, είτε «υπό τον εκβιασμό του ΔΝΤ και των αγορών».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι, αραδιάζει υποδείξεις για ακόμα περισσότερα μέτρα προς το κεφάλαιο μέσα από «ένα επιβλητικό πρόγραμμα σωτηρίας της οικονομίας με ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020 και με προοπτική δυνητικά και για το 2021. Πρόγραμμα που δεν μπορεί καταρχήν να είναι μικρότερο από 30 δισ. ευρώ», ζητώντας τουλάχιστον δέκα δισ. ευρώ για φέτος, ως «αρχικό κεφάλαιο ενός σχεδίου αντίστοιχου του "σχεδίου Ηρακλής" που ήταν για τις τράπεζες, αυτήν τη φορά για την εγγύηση του Δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια. Και τουλάχιστον άλλα δέκα δισ. μέχρι τέλους του έτους και αντίστοιχο ποσό για τον επόμενο χρόνο πρέπει να ανακοινωθεί ως διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές», απαλλάσσοντας δηλαδή το κεφάλαιο και από αυτά τα «βάρη».

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, υποδεικνύει τον Ιταλό πρωθυπουργό ως παράδειγμα προς μίμηση σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση από μέρους του στην ΕΕ μέτρων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Ιταλίας, λέγοντας πως «ο Ελληνας πρωθυπουργός πανηγύριζε για το αυτονόητο, ότι δηλαδή η κ. Λαγκάρντ της ΕΚΤ περιέλαβε και τα ελληνικά ομόλογα σε ένα έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (...) Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήριζε ανεπαρκές το πακέτο Λαγκάρντ και ζητούσε από τον ESM να διανέμει τα περίπου 500 δισ. ευρώ που διαθέτει για κατάσταση ανάγκης, στα κράτη - μέλη. Είναι ζήτημα ολιγαρκούς προσέγγισης; Μάλλον όχι. Είναι ζήτημα άλλης αντίληψης», διατείνεται ο Αλ. Τσίπρας, ανακυκλώνοντας παλιές αυταπάτες με επίκεντρο τα παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου, ξένα προς τους λαούς, που θα κληθούν να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οχι μετακύλιση της κρατικής ανεπάρκειας στην ατομική ευθύνη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης:

«Η προστασία της δημόσιας υγείας εξασφαλίζεται κυρίως με μέτρα πρόληψης, πρώτ' απ' όλα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, και με την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αυτό δείχνει και η εμπειρία από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει μετακύλιση της κρατικής ανεπάρκειας στην ατομική ευθύνη και η απόδοση της πανδημίας αποκλειστικά σε ατομικές συμπεριφορές, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις.

Από αυτήν την άποψη το ελάχιστο και αυτονόητο, που έπρεπε ήδη να έχει γίνει, είναι η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και η ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό, η άμεση προμήθεια των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητάνε οι υγειονομικοί. Να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών. Να παρθούν μέτρα για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς κ.λπ., που μετατρέπονται σε εστίες διασποράς του ιού.

Μένουμε δυνατοί. Δεν μένουμε σιωπηλοί!».

Ο αθέατος συνωστισμός εξίσου επικίνδυνη εστία διασποράς του ιού

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τις μετακινήσεις και το συνωστισμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Πέρα από τις ανεύθυνες κι άσκοπες μετακινήσεις, υπάρχει ο καθημερινός κι αθέατος συνωστισμός, μαζί με έλλειψη μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς, σε μέσα μεταφοράς, σε ουρές όπου ο κόσμος, ακόμη κι ευπαθείς ομάδες, προμηθεύονται φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Κι εκεί η κυβέρνηση δεν δείχνει την ίδια αποφασιστικότητα για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα, που αποτελούν επίσης επικίνδυνες εστίες διασποράς του ιού».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει τα μέτρα με απαγόρευση «άσκοπων μετακινήσεων»

Την ίδια ώρα που τα λαϊκά στρώματα παραμένουν «συνωστισμένα» και εκτεθειμένα σε κίνδυνο, εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και των ελλείψεων στην Υγεία

Την απαγόρευση «κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε όλη την επικράτεια» από τις 6 π.μ. της Δευτέρας 23 Μάρτη ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης το απόγευμα της Κυριακής.

Στις ανακοινώσεις του - τις οποίες εξειδίκευσαν αργότερα το απόγευμα της Κυριακής οι αρμόδιοι υπουργοί δίνοντας και τις σχετικές διευκρινίσεις επί της διαδικασίας (βλέπε και σχετικό θέμα) - ο πρωθυπουργός μίλησε για «ίσως το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης δημοκρατικής πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μη γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες». Χωρίς βέβαια την παραμικρή αναφορά σε όλα τα προηγούμενα «βήματα» και τις «πρωτοβουλίες» που η κυβέρνηση αρνείται έως τώρα να πάρει, όπως π.χ. τα μέτρα πρόληψης σε μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «το κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να "μεριμνά για την υγεία των πολιτών" και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία. Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον». Η κυβέρνηση συνεχίζει να αναπαράγει δηλαδή το ζήτημα της «ατομικής ευθύνης» ως τον βασικό παράγοντα για την εξέλιξη της πανδημίας συσκοτίζοντας τις μεγάλες κρατικές ευθύνες, μεταξύ άλλων και με τα τεράστια κενά στην Υγεία που αρνείται να καλύψει η κυβέρνηση, απορρίπτοντας συστηματικά τις επείγουσες και επιστημονικά τεκμηριωμένες διεκδικήσεις των υγειονομικών.

Μάλιστα, την ίδια ώρα που υγειονομικοί και γιατροί ζητάνε να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα, προκειμένου να δώσουν με όλα τα αναγκαία μέσα τη μάχη για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, κι ενώ οι ανακοινωμένες προσλήψεις δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και προ κρίσης, ο πρωθυπουργός ανακάλυψε πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση «οργάνωσε κατάλληλα τις ιατρικές δομές της χώρας, προχωρώντας σε προσλήψεις πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε προμήθειες δυσεύρετου ιατρικού εξοπλισμού».

Περιγράφοντας εξάλλου μια μαγική εικόνα για τη ζούγκλα που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς με τις πλάτες της κυβέρνησης, πρόσθεσε πως «μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τρεις δέσμες γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων».

Προκλητικός ήταν ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι «ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες. Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί. Απέναντί του είμαστε όλοι ίσοι». Η πραγματικότητα βεβαίως είναι εντελώς διαφορετική και πολύ σκληρή: Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι βιοπαλαιστές, από τη μια, και οι μέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων, από την άλλη, δεν βιώνουν με τον ίδιο τρόπο ούτε τις επιπτώσεις στην υγεία τους ούτε γενικά στη ζωή τους από την πανδημία. Πολύ περισσότερο που οι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν «ευκαιρίες» στην επιδημία και στη διαχείρισή της.

Να σημειωθεί πως για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πλαίσιο μέτρων για την ανακούφιση του λαού και την προστασία των εργαζομένων

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της Αττικής καταθέτουν ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών και την προστασία των εργαζομένων στους δήμους.

Για το λόγο αυτό αποστέλλουν σχετικό αίτημα προς τους δημάρχους, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να την πληρώσει για μια ακόμη φορά ο λαός.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.

Αρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του δήμου.

Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς και σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.

Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

Διασύνδεση των υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εθελοντική συμβολή απόφοιτων και τελειόφοιτων Ιατρικής και Νοσηλευτικής στη μάχη κατά της πανδημίας

Πρωτοβουλία για εθελοντική συμβολή απόφοιτων και τελειόφοιτων φοιτητών της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής στη μάχη κατά της πανδημίας παίρνει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, ενώ υπάρχουν ήδη σχετικές αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρεται:

«Η ΚΝΕ, μέσω των εκπροσώπων της στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής και Νοσηλευτικής όλης της χώρας, κατέθεσε πρόταση για εθελοντική συμβολή απόφοιτων και τελειόφοιτων φοιτητών στη μάχη κατά της πανδημίας στα νοσοκομεία της χώρας.

Οι αποφάσεις των συλλόγων που ήδη υπάρχουν, η θετική ανταπόκριση που συναντά καθημερινά αυτή η πρωτοβουλία από τους ίδιους τους φοιτητές, επιβεβαιώνουν πως οι φοιτητές, οι νέοι επιστήμονες μπορούν και πρέπει να καταθέσουν τα εφόδια, τις γνώσεις, την επιστήμη τους στην υγεία και την πρόοδο του λαού μας.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί παράλληλα κραυγή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, που πέρα από τα περιοριστικά μέτρα, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, των νοσοκομείων, των υγειονομικών, που δίνουν καθημερινή μάχη στα νοσοκομεία, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, μέτρα υγιεινής κ.λπ.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, όπως και στους χώρους δουλειάς, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής, θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο, με το παράδειγμα, την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση, να συμβάλλουν στην οργάνωση των νέων, υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους ώστε περισσότεροι να πάρουν δύναμη και κουράγιο.

Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή... Μένουμε δυνατοί!».

Αποφάσεις Συλλόγων

Μπαίνοντας στη μάχη, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας καλεί «κάθε φοιτητή, φοιτήτρια που βρίσκεται στο 4ο - 5ο - 6ο έτος, όσους βρίσκονται επί πτυχίω, όσους έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα, να συμβάλουμε με οργανωμένο τρόπο». Οποιος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή μπορεί να στείλει ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, αριθμό μητρώου και την Παθολογική Κλινική στην οποία έχει ασκηθεί, στο email sfia.grlamprakis@gmail.com, και θα ενημερωθεί από το ΔΣ του Συλλόγου. Να προστεθεί ότι οι πεμπτοετείς φοιτητές χρειάζεται επίσης να αναφέρουν την Πνευμονολογική Κλινική και την Κλινική Εντατικής Θεραπείας στην οποία έχουν ασκηθεί.

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ καλεί σε δηλώσεις συμμετοχής στο https://forms.gle/NnBkL9na8SpjpdY66. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6986941685 (Στέφανος Κότο, πρόεδρος του ΣΦΙΑΠΘ), 6971736137 (Δημήτρης Ταξίδης, μέλος του ΔΣ του ΣΦΙΑΠΘ).

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνουν και οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιατρικής των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κρήτης.

Αντίθετα, σε Πάτρα και Αλεξανδρούπολη, όπου η ΔΑΠ έχει την πλειοψηφία στα ΔΣ των Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής, αρνήθηκε την πρόταση για εθελοντική συμβολή των τελειόφοιτων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, χειροκροτώντας την κυβέρνηση και τα όσα κάνει, στάση που καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους οι δυνάμεις της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στους παραπάνω Συλλόγους.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά την αναστολή των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την πλήρη αναστολή των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι τις 13/4/2020 - οπότε και να επανεξεταστούν οι συνθήκες, για τυχόν περαιτέρω αναστολή - με εξαίρεση όσες κοινοβουλευτικές και νομοθετικές διαδικασίες και λειτουργίες είναι απαραίτητες και σχετίζονται άμεσα με μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, με άμεσα μέτρα που αφορούν την υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη κατεπείγουσα εξέλιξη, ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ. Μ. Σασσόλι.

Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, εκτός από την παραπάνω αναστολή προτείνουν σε σχέση με την προτεινόμενη συνεδρίαση της 26 Μάρτη 2020, για την αδιαμφισβήτητη νομιμοποίησή της, αυτή να εγκριθεί τουλάχιστον με πλειοψηφία του 50%+1 του σώματος, πριν από την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης. Επίσης, την εξ αποστάσεως και με ηλεκτρονικά μέσα ψηφοφορία των ευρωβουλευτών σχετικά με τις εκθέσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα προτεινόμενα και άμεσα σχετιζόμενα με την αντιμετώπιση της πανδημίας νομοθετικά κείμενα, τα οποία πρέπει να εγκριθούν από την πλειοψηφία που απαιτείται από τον Κανονισμό. Να δηλωθεί ρητά και κατηγορηματικά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη Διάσκεψη των Προέδρων πριν και κατά την έναρξη της συνεδρίασης ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί εντελώς έκτακτη και κατ' εξαίρεση διαδικασία, λόγω των συγκεκριμένων περιστάσεων, και δεν μπορεί ούτε πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για την επανάληψή της σε καμία περίπτωση, όταν εκλείψουν οι περιστάσεις ανωτέρας βίας που την επέβαλαν. Τέλος, να είναι ως συνήθως δυνατή η κατάθεση γραπτής αιτιολόγησης ψήφου όλων των ευρωβουλευτών, ακόμα κι αν δεν ήταν παρόντες στη σύνοδο της Ολομέλειας.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δηλώνουν «την κατηγορηματική μας αντίθεση σχετικά με διάφορες ανεύθυνες απόψεις που διακινούνται για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη χρήση αντιδημοκρατικών διατάξεων του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τις διατάξεις σχετικά με την απαρτία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 178 του Κανονισμού), που επιτρέπουν να συνεδριάζει με μερικές δεκάδες ευρωβουλευτών ή με δήθεν "αντιπροσωπευτική σύνθεση", με κάποιους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων, και να αποφασίζει για τη ζωή των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη κατά τέτοιο απαράδεκτο τρόπο. Αυτό θα συνιστούσε αποκλεισμό πολιτικών δυνάμεων και φωνών που και στην παρούσα, δύσκολη για τους εργαζόμενους κατάσταση, υπερασπίζονται τη ζωή και την υγεία των λαών».

Ο κορονοϊός ήταν το θέμα του πρώτου podcast της ΚΝΕ

Το ενδιαφέρον χιλιάδων χρηστών συγκέντρωσε η πρώτη διαδικτυακή εκπομπή της ΚΝΕ, που προβλήθηκε από το νέο της site (kne.gr) και το κανάλι της στο Youtube και η οποία παραμένει διαθέσιμη προς προβολή. Πρόκειται για την πρωτοβουλία της Oργάνωσης «Το podcast της ΚΝΕ», που θα καταπιάνεται με διάφορα ζητήματα τα οποία προβληματίζουν τη νεολαία, από την επικαιρότητα, τον πολιτισμό, τη μουσική, τον αθλητισμό, την επιστήμη, την Ιστορία κ.ά. Στόχος, να ανοίξει άλλος ένας δίαυλος επικοινωνίας, ειδικά σ' αυτές τις συνθήκες να δυναμώσει η φωνή των διεκδικήσεων, της αλληλεγγύης, να πυροδοτηθεί ο προβληματισμός, η νεολαία να μάθει τι λέει η ΚΝΕ από την ίδια την ΚΝΕ!

Το θέμα της πρώτης εκπομπής δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον κορονοϊό, με καλεσμένο τον Γιώργο Σιδέρη, γιατρό στο νοσοκομείο «Αττικόν». Και στη συζήτηση που είχε με τον Μάνθο και τον Νότη «χώρεσαν» διάφορες πτυχές, σχετικές με την ανησυχητική πανδημία: Από την αγωνία και τη διάθεση για προσφορά των γιατρών, τα «δεμένα» τους χέρια λόγω των μεγάλων ελλείψεων, τα αιτήματα που έχουν για την αντιμετώπιση του ιού, μέχρι την περιβόητη «ατομική ευθύνη». Επίσης, για την «πολεμική προπαγάνδα», που αξιοποιείται από την κυβέρνηση με σκοπό να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για το χάλι της δημόσιας Υγείας, με τη συνέντευξη να δίνει την απάντηση: «Εχουμε πόλεμο με τις αρρώστιες, και ταυτόχρονα έχουμε πόλεμο με την αδικία, αλλά και με αυτούς που αξιοποιούν τις αρρώστιες για να μεγαλώσει η αδικία».

  • Μια ακόμα όμορφη πρωτοβουλία της ΚΝΕ, που απαντάει στην ανάγκη δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου που «μένουμε σπίτι», παίρνει το Τομεακό Συμβουλίου ΑΕΙ Ιωαννίνων της Οργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη παρουσιάζει το βιβλίο «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ» του Ιβάν Μάισκι μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει στις 8 μ.μ. από τον Γιάννη Ιωαννίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ (www.bit.ly/2QH38ls).
Παρέμβαση του ΚΚΕ στον υπουργό Αθλητισμού

Σε παρέμβασή του προς τον υπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης τονίζει:

«Οπως είναι γνωστό, ο χώρος του αθλητισμού με απόφαση της κυβέρνησης χει διακόψει δραστηριότητες, ως μέτρο για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού.

Οι συνέπειες σε εκατοντάδες προπονητές και εργαζόμενους των ομοσπονδιών, ενώσεων και αθλητικών σωματείων, καθώς και επαγγελματικών κατηγοριών, είναι ίδιες με αυτές των άλλων εργαζομένων. Οπως επίσης ίδιες είναι οι συνέπειες και για την πλειοψηφία των παικτών, στις μικρές κυρίως κατηγορίες, εκτός από έναν μικρό αριθμό με καλές αμοιβές.

Καλούμε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στα μέτρα στήριξης, που είναι αναγκαία για την ελάχιστη προστασία και ενίσχυση, όλους όσοι απασχολούνται στο χώρο του αθλητισμού.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».

Φτάνει παντού το μήνυμα της διεκδίκησης

Κάλυμνος
Κάλυμνος
Με αναρτήσεις πανό έξω από νοσοκομεία και σε κομβικά σημεία, με εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα στέλνουν το μήνυμα της διεκδίκησης μέτρων προστασίας των εργαζομένων, ενίσχυσης του υγειονομικού προσωπικού και των εργαζομένων και παράλληλα να μην μπουν σε «καραντίνα» τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Στην Αττική, πανό αναρτήθηκαν έξω από νοσοκομεία και μεγάλους χώρους δουλειάς, σε κάθε δήμο, σε μεγάλους οδικούς άξονες. Στη Θεσσαλονίκη, τέτοιες παρεμβάσεις έγιναν σε μια σειρά συνοικίες, όπως και στον περιφερειακό Θεσσαλονίκης, ενώ οι οι Κλαδικές ΚΟ της Κεντρικής Μακεδονίας ανάρτησαν πανό σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και στη ΒΙΠΕ της Σίνδου. Η ΤΟ Πιερίας το Σάββατο πραγματοποίησε εξόρμηση στον πεζόδρομο της Κατερίνης, ενώ ταυτόχρονα έστησε στο χώρο τραπεζάκι με προτζέκτορα από τον οποίο πρόβαλλε σποτάκια και βίντεο του ΚΚΕ σε σχέση με την πανδημία. Επίσης ανάρτησε πανό σε κεντρικό δρόμο της Κατερίνης με σύνθημα «Το ΚΚΕ είναι δίπλα σας, μαζί θα τα καταφέρουμε. Κανένας μόνος του! Νικάμε τον φόβο!». Η ΤΕ Εβρου ανάρτησε πανό έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί νοσοκομείο κέντρο αναφοράς για τον κορονοϊό στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, προβάλλοντας το αίτημα για στήριξη των υγειονομικών με μέσα ατομικής προστασίας, για προσλήψεις και λειτουργία όλων των κρεβατιών ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, κάλυψη όλων των αναγκών με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η ΤΟ Κοζάνης τοποθέτησε πανό έξω από το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο με σύνθημα «Στη μάχη των υγειονομικών στηρίζεται η υγεία μας! Στον αγώνα του λαού η Υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».

Με τα πανό του ΚΚΕ τα έβαλε η αστυνομία...

Δυτική Θεσσαλονίκη
Δυτική Θεσσαλονίκη
Κινητοποίηση της αστυνομίας είχαμε στη Θεσσαλονίκη, για να κατέβουν τα πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Το πρωί του Σαββάτου, στην περιοχή της Τούμπας, άνδρας της ομάδας ΔΙΑΣ «συνελήφθη» να κατεβάζει πανό, με έντονο μάλιστα πάθος και ιδιαίτερο εκνευρισμό! Η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης αναρωτιέται αν η συγκεκριμένη ομάδα ΔΙΑΣ είχε άνωθεν εντολές και αν αυτός είναι ο ρόλος που της έχει ανατεθεί αυτές τις κρίσιμες μέρες για τη δημόσια υγεία του λαού.

Και ξεκαθαρίζει ότι «τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα δώσουμε τη μάχη στην υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων! Στο πλευρό των γιατρών, των νοσηλευτών, στις προσπάθειές τους να αντεπεξέλθουν στον "πόλεμο" αλλά και στις διεκδικήσεις τους για να έχουν επαρκή και κατάλληλα όπλα στον πόλεμο. Σε κάθε εργατική οικογένεια που δοκιμάζεται, στις ακόμα περισσότερες που θα χρειαστούν τη δύναμή μας, την αλληλεγγύη το επόμενο διάστημα».


Πετρούπολη
Πετρούπολη
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των εργαζομένων

Copyright 2020 The Associated

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης άμεσων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των εργαζομένων η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ παρεμβαίνοντας στη Βουλή κατέθεσε χτες δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις, που αφορούν τη λήψη μέτρων τώρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την επείγουσα ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας με επίταξη των υποδομών των επιχειρηματιών στην Υγεία. Οι Επίκαιρες Ερωτήσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια την Πέμπτη 2 Απρίλη.

Να διασφαλιστούν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Η πρώτη Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης: «Η κυβέρνηση με υπόδειξη του ΕΟΔΥ λαμβάνει διαρκώς μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού. Μεταξύ αυτών η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και η καθολική, εκτός των 6 περιπτώσεων, μετακίνηση των πολιτών.

Σε επιχειρηματικούς ομίλους και χώρους εργασίας συνεχίζουν να απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς καν την απόσταση του ενός μέτρου, με κοινόχρηστα μέσα εργασίας και με πλημμελή καθαριότητα λόγω μειωμένων αριθμών καθαριστριών.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων στα σωματεία τους είναι δεκάδες καθημερινά. Αποκαλυπτικές είναι επιστολές των υπαλλήλων εταιρειών τηλεφωνικών κέντρων και κινητής τηλεφωνίας, από μεγάλα εργοτάξια, ιδιωτικές κλινικές, βιομηχανικές μονάδες κ.ά.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη γιατί δεν έχει πάρει κανένα από τα υποδεικνυόμενα από τους επιστήμονες μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά επιπρόσθετα έχει αναστείλει και τους ελέγχους των επιχειρήσεων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τους άλλους εποπτικούς μηχανισμούς.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, την ανασφάλεια και την αγωνία των εργαζομένων, υποχρεώνουν σε συνέχιση της εργασίας των εργαζομένων χωρίς αναγκαίες χωροταξικές αλλαγές, τήρηση αποστάσεων, απολύμανση εργαλείων εργασίας με αντισηπτικά που είναι ανύπαρκτα, χωρίς τα ενδεικνυόμενα μέτρα υγείας και ασφάλειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό της εγκληματικής τους στάσης είναι η υποχρέωση των εργαζομένων να μετακινούνται σε άλλα κτίρια των ομίλων αλλάζοντας δύο και τρία μέσα μαζικής μεταφοράς, και με τους ίδιους όρους εργασίας, εκθέτοντας σε όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο τους εργαζόμενους και όχι μόνο από τη διασπορά του κορονοϊού.

Στα ύποπτα κρούσματα δεν γίνεται τεστ, είναι στην ευθύνη του εργαζόμενου αν θα κάνει ή όχι, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Ασυμπτωματικοί εργαζόμενοι που έχουν κρούσματα κορονοϊού στον περίγυρό τους αναγκάζονται να τα αποκρύπτουν και να προσέρχονται στην εργασία τους.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς για την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων».

Ερωτάται ο υπουργός Εργασίας: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να διασφαλιστούν όλοι οι ενδεδειγμένοι όροι που η επιστημονική κοινότητα έχει υποδείξει για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς;».

Περιορισμένα και ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης

Η δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη. Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται συγκεκριμένα: «Τα περιορισμένα και ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν με τις τεράστιες ανάγκες από την εξέλιξη της πανδημίας. Οι ελάχιστες και προσωρινές προσλήψεις υγειονομικών, οι μετακινήσεις προσωπικού, οι ελλείψεις προστατευτικών μέσων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένας σχετικά μεγάλος αριθμός υγειονομικών βγαίνει εκτός μάχης, προαναγγέλλουν σοβαρές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των αναμενόμενων κρουσμάτων μαζικής κλίμακας. Ταυτόχρονα παραμένουν κλειστά 110 κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία παρόλο που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Οσο περνάνε οι μέρες επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι προτροπές και τα μέτρα για την ατομική προστασία δεν αρκούν αν οι παντός είδους μονάδες Υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ο εξοπλισμός και το πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό δεν τεθούν υποχρεωτικά σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο.

Το ΚΚΕ έγκαιρα και επανειλημμένα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που μέχρι τώρα η κυβέρνηση αρνείται στην πράξη να υλοποιήσει.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση του ανεπαρκούς δημόσιου τομέα της Υγείας και ο ιδιωτικός τομέας ουσιαστικά να αξιοποιεί τις συνθήκες σαν ευκαιρία πρόσθετης κερδοφορίας.

Τώρα απαιτείται να ληφθούν από την κυβέρνηση τα εξής μέτρα:

  • Να επιταχτούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
  • Να επιταχτούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
  • Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού - που δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.
  • Να επιταχτούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.
  • Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
  • Να ενισχυθεί επαρκώς με προσωπικό και μέσα η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι". Να αξιοποιηθούν και οι φοιτητές - σπουδαστές των σχολών Υγείας που είναι σε μεγάλα έτη μαζί με το αντίστοιχο διδακτικό προσωπικό».

«Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα λάβει για την άμεση εφαρμογή των παραπάνω μέτρων».

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Απαιτεί την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα

«Σε αυτή τη μάχη θέτουμε και τις δικές μας επιστημονικές υπηρεσίες, απαιτώντας να ενταχθούμε στο σχεδιασμό μαζί με τους μισθωτούς συναδέλφους μας στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στην πρώτη γραμμή, με τους ίδιους όρους, εργασιακούς και μισθολογικούς, με τους συναδέλφους μας στο ΕΣΥ. Για να αντιμετωπιστούν πάγιες ελλείψεις προσωπικού, για να προληφθεί η άδικη επιβάρυνση της υγείας συναδέλφων μας, για να συμβάλουμε οργανωμένα και σε αντιπαράθεση με τη λογική της ατομικής ευθύνης στην προστασία της δημόσιας υγείας. Ως ελάχιστο καθήκον γιατρών που ασκούμε την επιστήμη μας θέτοντάς την στις υπηρεσίες του λαού».

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ Γιατρών και σχολιάζει επίσης τις σοβαρές ελλείψεις σε νοσοκομεία και τις συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα:

«Μπροστά στην εξελισσόμενη πανδημία και τους κινδύνους για την εργατική τάξη και το λαό, για τους συνταξιούχους και τις ευπαθείς ομάδες. Μπροστά στον αγώνα συναδέλφων μας γιατρών και νοσηλευτών που στελεχώνουν δημόσια νοσοκομεία και στέκονται χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας στην πρώτη γραμμή απέναντι στην πανδημία.

Εμείς, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί στρατευμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ, αηδιάζουμε από φαινόμενα κερδοσκοπίας που εφαρμόζοντας τους νόμους της αγοράς μετατρέπουν σε "ευκαιρία" την κρίση, την πανδημία, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ξέρουμε καλά ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και ότι οι συνάδελφοί μας σε αυτά δεν έχουν να αναμετρηθούν μόνο με την πανδημία. Θα αναμετρηθούν με τις συνέπειες μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, που αντιμετωπίζει τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Υγείας ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", ως επιχειρήσεις που πρέπει να φέρνουν έσοδα.

Αυτή η πολιτική εκθέτει σε κινδύνους τη δημόσια υγεία. Αυτή η πολιτική εκθέτει σε κινδύνους για επαγγελματικές ασθένειες 60ρηδες και 65ρηδες συναδέλφους μας με χρόνιες παθήσεις. Συναδέλφους μας που ενώ ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στέκονται στην πρώτη γραμμή στα ΤΕΠ, στις ΜΕΘ, στα νοσοκομεία αναφοράς.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μένουμε απαθείς. Απαιτούμε άμεσα να ανοίξουν μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Απαιτούμε άμεσα να επιταχτούν όλες οι ιδιωτικές μονάδες - όμιλοι Υγείας και να αξιοποιηθούν στη μάχη για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της επιδημίας».

Σύσκεψη στον «Ευαγγελισμό»

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» προχωρά την Πέμπτη 26 Μάρτη σε σύσκεψη των εργαζομένων στην καθαριότητα και των εργατών του νοσοκομείου, στις 12.30 μ.μ. στο Δώμα. Το Σωματείο διεκδικεί: Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα (8ωρο - μισθό) για όλους, να μην απολυθεί κανείς. Αμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας (κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, εξοπλισμός, γιατρός Εργασίας - τεχνικός Ασφαλείας κ.λπ.).

Μια αποκαλυπτική συζήτηση

Μια αποκαλυπτική συζήτηση για τον χαρακτήρα των νέων μέτρων στα Εργασιακά έγινε διαδικτυακά ανάμεσα στους γνωστούς δικηγόρους Γιάννη Καρούζο, εργατολόγο, Δημήτρη Μπούρλο, ειδικευμένο στα θέματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, και τον καθηγητή του Εργατικού Δικαίου Γεώργιο Λεβέντη. Οι έννοιες, η ορολογία και τα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν, επιβεβαιώνουν ότι τα νέα μέτρα διασφαλίζουν πλήρως τα συμφέροντα των εργοδοτών και των μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, και ότι τα μέτρα «ήρθαν για να μείνουν».

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τον όρο «Εκτακτο Εργατικό Δίκαιο», ο οποίος είχε κατά κόρον χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης («Δίκαιο Εκτακτης Ανάγκης»). Αναγνώρισαν την «πλήρη ελευθερία» του εργοδότη να περιορίζει τον χρόνο εργασίας, χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου, ομολογώντας ότι είναι ένα «εργοδοτικό μέτρο», με αντιστάθμισμα την απαγόρευση των απολύσεων.

Ξεκαθάρισαν, βέβαια, ότι η απαγόρευση αυτή ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν με απόφαση του κράτους είτε επιλέξουν να υπαχθούν στην ΠΝΠ για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Ο γνωστός καθηγητής, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να παραλληλίσει το μέτρο της αναστολής αυτής με την απεργία! «Κλασικό παράδειγμα αναστολής είναι η νόμιμη απεργία. Ο εργαζόμενος δεν προσφέρει εργασία. Ο εργοδότης δεν καταβάλλει αποδοχές», είπε! Ετσι και η απεργία βαφτίζεται «ατομική ευθύνη και επιλογή» του εργαζόμενου και όχι αγώνας διεκδίκησης ενάντια στην εκμετάλλευση.

Δεν ξέρουμε αν τους ξέφυγε (!) πάντως άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων μέχρι τα Χριστούγεννα. Ομολόγησαν, επίσης, ότι υπάρχει κίνδυνος «καταστρατήγησης της ΠΝΠ», με την επιβολή γκρίζας ανασφάλιστης εργασίας, αφού πολλές επιχειρήσεις θα υπαχθούν στο μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, εξαναγκάζοντας όμως τους εργαζόμενους να δουλεύουν με τη μορφή τηλεργασίας. Ετσι, το κράτος θα αναλάβει την επιδότηση των 800 ευρώ και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά για την επιχείρηση.

Οι πιο αποκαλυπτικές, όμως, ομολογίες έγιναν στο κλείσιμο της συζήτησης: «Η σημερινή κρίση οπωσδήποτε θα αφήσει κάποια ίχνη στο Εργατικό Δίκαιο και στις σχέσεις εργασίας. Πολλές επιχειρήσεις θα διατηρήσουν την τηλεργασία, που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις, τον εργαζόμενο και την εθνική οικονομία. Αποσυμφορίζεται το κυκλοφοριακό. Μεγαλώνει η απόδοση του εργαζόμενου»!

Προϊδεάζοντας για την επόμενη μέρα, προειδοποίησαν για ένα «επώδυνο χρονικό διάστημα», που οι επιχειρήσεις δεν θα επανέλθουν αυτόματα στην προηγούμενη οικονομική τους κατάσταση και θα αναγκαστούν να «καταργήσουν θέσεις εργασίας» και έτσι θα μεγαλώσει η ανεργία, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο Τουρισμός. Ακόμα, πολλές επιχειρήσεις που ενδεχομένως «θα πηγαίνουν καλά οικονομικά (...) θα συνειδητοποιήσουν ότι κάποιο κομμάτι δουλειάς μπορούν να το κάνουν με άλλον τρόπο, ευκολότερο και φθηνότερο, που δεν απαιτεί τόσους εργαζόμενους». Φυσικά, όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και «ο νοών νοείτω».

Κάπως έτσι, λοιπόν, προετοιμάζεται το έδαφος για τη μονιμοποίηση των μέτρων και την υποταγή των εργαζομένων στη σφαγή των δικαιωμάτων τους, αναγορεύοντας λίγο ως πολύ την πανδημία ως «ευκαιρία» για το κεφάλαιο να πάει ένα βήμα πιο πέρα τις ανατροπές για τους εργαζόμενους, ανάλογα με όσα ακούγαμε και κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης...


Γ.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ουρές και συνωστισμός για ευπαθείς ανθρώπους

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση ...μεριμνά για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ανθρώπων

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

RIZOSPASTIS

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Ατέλειωτες ουρές, ταλαιπωρία και αγανάκτηση είναι ό,τι συναντάει κανείς έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου συνεχίζουν να ξεροσταλιάζουν ασφαλισμένοι και οι συνοδοί τους, προκειμένου να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα, παρά τις εξαγγελίες κυβέρνησης και ΕΟΠΥΥ ότι αυτά θα αποστέλλονται πλέον αυθημερόν με courier, όπως προβλέπει ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

«Μας λένε να μη συνωστιζόμαστε, να μένουμε στο σπίτι, αλλά έναν άνθρωπο παραπάνω δεν προσλαμβάνουν για να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση», ανέφερε ένας από τους ασφαλισμένους χτες στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Πειραιά, που με τις φράσεις του ανέδειξε ουσιαστικά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία από τη μία απαγορεύει την κυκλοφορία και τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων και από την άλλη συντηρεί τέτοιες καταστάσεις επικίνδυνου συνωστισμού.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση την περασμένη βδομάδα και στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στους Αμπελόκηπους της Αθήνας. Εικόνες που μιλούν από μόνες τους: Ουρές αυτοκινήτων πάνω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με ασθενείς που δεν αντέχουν την ορθοστασία μέσα στο κρύο ή τον ήλιο, που έχουν συν τοις άλλοις να αντιμετωπίσουν και την επιμονή της αστυνομίας να απομακρυνθούν, γιατί, όπως λέει, «εμποδίζουν».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αλήθεια, αν οι ίδιοι ογκολογικοί ασθενείς και οι συνοδοί τους συγκεντρώνονταν έξω από το υπουργείο Υγείας για να διαμαρτυρηθούν γι' αυτήν την κατάσταση, θα ήταν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία; Θα τους "έκοβε" πρόστιμο η αστυνομία για παράνομη συνάθροιση; Τώρα που συνωστίζονται έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ταλαιπωρούνται, όπως γινόταν άλλωστε και πριν την επιδημία του κορονοϊού, δεν συντρέχει κανένας τέτοιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο αν προστεθεί ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορηγούν τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών ενδείξεων, αυτά δηλαδή που απευθύνονται σε καρκινοπαθείς, ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις κ.ο.κ.

Στο γκισέ του φαρμακείου στον Πειραιά βρίσκονταν μόλις δύο υπάλληλοι, που προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες ανάγκες, με κίνδυνο και της δικής τους υγείας. Μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι αυτές οι δύο εργαζόμενες είχαν καταφέρει να εξυπηρετήσουν 270 άτομα, ενώ αναμενόταν και συνέχεια καθώς το φαρμακείο θα έκλεινε στις 6 το απόγευμα.

Απόδειξη της ταλαιπωρίας και συνολικά της ζοφερής κατάστασης στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ήταν και ο «μέσος όρος αναμονής 42 λεπτά» που αναγραφόταν στο «χαρτάκι» της προτεραιότητας, με το οποίο εφοδιάζονταν ασθενείς και συνοδοί. Οσο για τα μέτρα που λαμβάνονται, αυτά είναι η παράκληση προς τους ασφαλισμένους «να εισέρχονται σταδιακά για να εξυπηρετηθούν σύμφωνα με τον αριθμό προτεραιότητας» και «να μπαίνουν στο φαρμακείο τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους (πάνω από δύο μέτρα απόσταση)».

Ο επικίνδυνος συνωστισμός λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν αντιμετωπίζεται, όπως αποδεικνύουν και οι παραπάνω εικόνες ντροπής, από τη δυνατότητα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους να εκτελούν τρίμηνες συνταγές, ούτε με τις υπεύθυνες δηλώσεις για ορισμό από τους δικαιούχους άλλων ατόμων που θα παραλαμβάνουν τα φάρμακα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα μέσα ατομικής προστασίας

Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των υγειονομικών ενώ περισσότεροι από 300 έχουν ήδη εκτεθεί στον κορονοϊό

Η έκθεση των υγειονομικών στον κορονοϊό αυξάνει τα κενά στα νοσοκομεία και αποκαλύπτει τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας
Η έκθεση των υγειονομικών στον κορονοϊό αυξάνει τα κενά στα νοσοκομεία και αποκαλύπτει τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας
«Τελείως απαράδεκτες» χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας από τους υγειονομικούς. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ο EOΔΥ με υπηρεσιακό του έγγραφο στις 20/03, το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του στις 21/03, εξέδωσε οδηγίες "για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας για COVID-19 σε περίπτωση ελλείψεων".

Οι οδηγίες δεν έχουν προληπτικό χαρακτήρα. Είναι ομολογία των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί τελείως απαράδεκτες τις "οδηγίες" από τον ΕΟΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι προτείνονται "αντί γαντιών η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή".

Με αυτόν τον τρόπο: Εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό με ενδεχόμενο να ασθενεί και να βγαίνει εκτός μάχης, τη στιγμή μάλιστα που οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν τραγικές. Αυξάνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Απαιτούμε να μην υπάρχει καμία απολύτως υποχώρηση στα σωστά μέσα ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Στην παρούσα φάση, όπου παρατηρείται διασπορά του ιού στην κοινότητα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με το νέο κορονοϊό στους υγειονομικούς αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει, ο εφοδιασμός με τον αναγκαίο εξοπλισμό μέσων ατομικής προστασίας είναι κρίσιμο ζήτημα. Είναι το ελάχιστο και το αυτονόητο που έπρεπε ήδη να έχετε εξασφαλίσει».

Να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα, η κυβέρνηση ισχυριζόταν σε όλους τους τόνους πως έχει εξασφαλίσει μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για όλους τους υγειονομικούς. Πριν από λίγες μέρες έκανε λόγο για επάρκεια και βάφτιζε «λελογισμένη χρήση» την παροχή του εξοπλισμού με το σταγονόμετρο.

Σήμερα, όμως, πάνω από 300 υγειονομικοί έχουν εκτεθεί στον ιό, επιβεβαιώνοντας τις συνέπειες από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων και μέσων προστασίας, ενώ η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει το επόμενο διάστημα.

Αντιεπιστημονικές «εκπτώσεις» σε στοιχειώδη μέσα

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», «χτες βράδυ ψάχναμε για μάσκες, προστατευτικές στολές. Αύριο δεν θα υπάρχει τίποτα. Αποκορύφωμα κοροϊδίας, η χορήγηση στα τμήματα προστατευτικών στολών από την επιδημία του SARS το 2004, που έχουν λήξει και είναι ακατάλληλες για χρήση», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, οι ελλείψεις σε ΜΑΠ είναι τραγικές. Ο αριθμός των FFP-2 και FFP-3 μασκών που προσφέρουν προστασία είναι πεπερασμένος, το απόθεμα είναι 250 μάσκες, με ρυθμό κατανάλωσης 100/μέρα, που αναμένεται μέχρι αύριο το αργότερο να μηδενιστεί. Η «λύση» που δόθηκε είναι η αποψίλωση - μετά από αυτήν του προσωπικού - και των ΜΑΠ από άλλα νοσοκομεία, όπου εκεί οι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς υλικά.

Στο Νοσοκομείο της Κω τα ΜΑΠ είναι σχεδόν ανύπαρκτα, αλλά ακόμη κι αν ήταν επαρκή, στο νοσοκομείο, που εξυπηρετεί και τα μικρότερα νησιά, δεν υπάρχει καν μόνιμος πνευμονολόγος, ενώ υπάρχει μόνο μία παιδίατρος.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «η ανεπάρκεια υγειονομικού υλικού, μέτρων προστασίας των εργαζομένων και οι αντίστοιχες οδηγίες για παροχή υλικού με το σταγονόμετρο αποτελούν πιθανό παράγοντα επέκτασης της διασποράς του ιού σε μέρος του προσωπικού και ασθενών, που ήρθε σε επαφή με τη συνάδελφο. Δυστυχώς οι τηλεοπτικές αναγγελίες του προέδρου του Συλλόγου για κοντέινερ με υλικό από την 6η ΥΠΕ μεταφράστηκε σε μερικές παλέτες υγειονομικού υλικού, που ουσιαστικά αντικαθιστά το υλικό που έστειλε το ΠΓΝΙ στο ΠΓΝ Ρίου», καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στη Δυτική Μακεδονία, είναι σε έλλειψη οι μάσκες FFP3, που είναι απαραίτητες για την υγεία τους καθώς έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και νοσηλεύονται είτε στη ΜΕΘ είτε στην Παθολογική Κλινική.

Τις τελευταίες μέρες, η διοίκηση του νοσοκομείου, αντί να εφοδιάζει γιατρούς και νοσηλευτές με τις ειδικές στολές για την προστασία τους, έχει προμηθευτεί απλές στολές για βαφείς, καθαριστές και κηπουρούς (!) που είναι παντελώς ακατάλληλες, καθώς, όπως λένε οι εργαζόμενοι, τρυπάνε αμέσως και περνάνε νερό και υγρά. Η διοίκηση επικαλέστηκε την έλλειψη των αναγκαίων υλικών στην αγορά. Ηδη τις φορούν τις τελευταίες μέρες νοσηλευτές και γιατροί στην Παθολογική Κλινική.

Τον κίνδυνο να μείνουν από Μέσα Ατομικής Προστασίας επιβεβαιώνει και η διοίκηση του νοσοκομείου με ανακοίνωση - «οδηγία» που εξέδωσε στις 18 Μάρτη, με την οποία αφού ενημερώνει ότι «η έλλειψη ΜΑΠ διαφαίνεται ήδη στο νοσοκομείο» καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν ορθολογική χρήση για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη διαχείριση των περιστατικών.

Προβληματική είναι η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Ελλείψεις παρατηρούνται σε πλαστικά προστατευτικά γυαλιά, αντισηπτικά υγρά, χειρουργικές ποδιές, γκέτες. Υπάρχουν περιπτώσεις που χειρουργικές μάσκες χρησιμοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της εφημερίας του προσωπικού και δεν αλλάζουν μετά από 2 - 3 ώρες, όπως θα έπρεπε.

Τέλος, στο Κέντρο Υγείας Θέρμης, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι αγοράζουν οι ίδιοι τα μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) ενώ δεν υπάρχει ούτε οινόπνευμα σε επάρκεια.

Σοβαρές καταγγελίες από εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί και στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας, καθώς παραμένουν απροστάτευτοι μπροστά στην πανδημία και την επίθεση των εργοδοτών. Σ' αυτές τις συνθήκες, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία έχει παρέμβει το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από χώρους του κλάδου, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα και απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας.

Τα κυριότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι «είναι η προσπάθεια από εργοδότες να χρεώσουν με κανονικές άδειες τους εργαζόμενους, ή να δίνουν άδειες άνευ αποδοχών σε συναδέλφους που έχουν ανάγκη να λείψουν λόγω φύλαξης παιδιών ή ακόμα και για προληπτικούς λόγους. Με τις παρεμβάσεις του Σωματείου και παρά τη δυσκολία της κατάστασης, πετύχαμε να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού και άδειες για προληπτικούς λόγους. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι όροι προστασίας των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας. Οι όροι εργασίας, η πλήρης και τακτική ενημέρωση του προσωπικού, είναι κάτι παραπάνω από αιτήματα. Είναι Μέτρα Προστασίας».

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η καταγγελία της παράταξης «Αγωνιστικός Παλμός» στο Σωματείο Εργαζομένων «Ιασώ General», η οποία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Δεν γίνεται σε χώρο Υγείας να μην έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα ειδικές ενημερώσεις του προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν γίνεται μέχρι και χτες, με τις πλάτες της κυβέρνησης που στηρίζει τα κέρδη των ομίλων της ιδιωτικής Υγείας φυσικά, να λειτουργεί η κλινική στους συνηθισμένους της ρυθμούς και με τα τακτικά της χειρουργεία, σαν να μην τρέχει τίποτα.

Δεν γίνεται, ενώ η κλινική δουλεύει ως συνήθως, η διοίκηση να πιέζει τους εργαζόμενους γονείς ώστε να μην πάρουν την "ειδική άδεια", να θολώνει τα νερά για τις άδειες εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ταυτόχρονα να κόβει όλες τις κανονικές άδειες. Δεν γίνεται να μας μιλούν για "αλτρουισμό", όταν δουλεύουμε για ψίχουλα και αυξήσεις του 1%, που έχουν προκαλέσει τόσες συνεχιζόμενες παραιτήσεις, ώστε ήδη πριν την τωρινή κρίση να δουλεύουμε πέρα από τα όριά μας».

Η παράταξη διατυπώνει το αίτημα για το συγκεκριμένο ίδρυμα, όπως και για όλο τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, «αυτές τις κρίσιμες ώρες να μπει ολοκληρωτικά στη μάχη και υπό τον σχεδιασμό για την υπεράσπιση της υγείας του λαού από την πανδημία, όχι να συνεχίσει ν' αυγαταίνει τα κέρδη των μετόχων».

Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία απαιτούν μεταξύ άλλων δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό σε κάθε εργαζόμενο που εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα, απολύμανση όλων των χώρων, άμεσες προσλήψεις προσωπικού και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, χορήγηση της άδειας «ειδικού σκοπού» για τα κλειστά σχολεία σε όσους εργαζόμενους τη δικαιούνται, απουσία όλων των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με αποδοχές, για όσο διάστημα ορίζουν οι ΠΝΠ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Προστρέχει στην εθελοντική προσφορά στο έδαφος των μεγάλων ελλείψεων

Να αξιοποιήσει τη διάθεση για εθελοντική προσφορά για να «καλύψει» τις μεγάλες ανάγκες στα νοσοκομεία, αφού οι προσλήψεις και τα «έκτακτα» κονδύλια που ανακοίνωσε σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν μπροστά στην αναμενόμενη κλιμάκωση της επιδημίας το επόμενο διάστημα, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Σ' αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, το υπουργείο Υγείας παρουσίασε μια πλατφόρμα για εθελοντική δουλειά σε διοικητικά και τεχνικά πόστα, καθώς και για εθελοντική προσφορά από φοιτητές, συνταξιούχους επιστήμονες της Υγείας κ.ά.

«Δεν περισσεύει κανένας», ισχυρίστηκε ο υπουργός Υγείας, αλλά δεν είπε κουβέντα για την επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος στον δημόσιο τομέα της Υγείας, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση σε μέσα και υποδομές, στη βάση των επιστημονικά τεκμηριωμένων αιτημάτων που προβάλλουν οι υγειονομικοί. Κουβέντα δεν είπε βέβαια και για την αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με όλο το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, αλλά και τις υποδομές που διαθέτει.

Η διάθεση για προσφορά που εκφράζουν χιλιάδες νέοι και μεγαλύτεροι επιστήμονες της Υγείας, η επιθυμία τους να βοηθήσουν στην ανακούφιση των εν ενεργεία συναδέλφων τους, να σώσουν όσο περισσότερες ζωές μπορούν από την «επιδημία» μιας πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από αυτήν την προσφορά.

Αλλωστε, στο έδαφος της σημερινής κατάστασης στην Υγεία, ακόμα και αυτή η εθελοντική προσφορά «θα βρίσκει τοίχο» και θα είναι αναποτελεσματική, στο βαθμό που δεν εντάσσεται σε ένα κεντρικό και ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, το οποίο θα συνοδεύεται κι απ' την ανάλογη στήριξη με μέσα και υποδομές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και από εκείνους τους λίγους που προσλήφθηκαν τις τελευταίες μέρες, ήδη κάποιοι παραιτούνται γιατί τους πέταξαν κατευθείαν «στα βαθιά», να αντιμετωπίζουν σοβαρά κρούσματα κορονοϊού, χωρίς να έχουν προηγηθεί η σχετική εκπαίδευση και η κατάλληλη κατανομή τους.

Οι εθελοντές, που καλεί η κυβέρνηση να βοηθήσουν, θα κληθούν να δώσουν τη μάχη με τα ελλιπή μέσα προστασίας που δουλεύουν σήμερα και οι εν ενεργεία υγειονομικοί, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ίδιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, με τις άδειες των 7 αντί των 14 ημερών σε περίπτωση που εκτεθούν στον ιό και πάει λέγοντας.

Την ίδια ώρα, ένα έμπειρο υγειονομικό δυναμικό, που απαρτίζεται από άνεργους, αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς της ιδιωτικής Υγείας μένει ανεκμετάλλευτο, γιατί στη ζυγαριά βαραίνει το «κόστος» που έχουν οι προσλήψεις για το κράτος και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα για τους επιχειρηματίες της Υγείας.

Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απαράδεκτη κατάσταση και στη ΛΑΡΚΟ

Αφημένοι στην τύχη τους είναι και οι περίπου 800 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, όπως και οι δεκάδες ακόμη εργαζόμενοι στα μεταλλεία και στα γραφεία της εταιρείας, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προφύλαξης,

Σε μια εταιρεία όπου βασικός μέτοχος είναι το Δημόσιο και η διοίκηση ασκείται από ειδικό εκκαθαριστή που όρισε το κράτος, καταρρίπτεται το αφήγημα της κυβέρνησης περί «ατομικής ευθύνης» για την αποτροπή μετάδοσης της νόσου του κορονοϊού.

Αποκαλυπτικές είναι οι αλλεπάλληλες καταγγελίες από το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Περιγράφοντας την κατάσταση μέσα στο εργοστάσιο, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πολλοί εργαζόμενοι μέσα σε μικρά καμαράκια, χωρίς εξαερισμό, ιδρωμένοι, εργαζόμαστε, τρώμε το κολατσιό μας, πίνουμε τον καφέ μας. Δύο τουαλέτες μέσα στο εργοστάσιο... Λεωφορεία μεταφοράς εργαζομένων που στην πρωινή βάρδια τα χαρακτηρίζει η ασφυκτική πυκνότητα. Δεν έχει γίνει καμία απολύμανση, πουθενά, εδώ και πολλά χρόνια».

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής ο ειδικός εκκαθαριστής της ΛΑΡΚΟ μοιάζουν περισσότερο με εμπαιγμό των εργαζομένων, με ελάχιστα μπουκάλια αντισηπτικού, χλωρίνες και λιγοστές μάσκες, σε ένα εργοστάσιο - όπως ήδη αναφέραμε - με περίπου 800 εργαζόμενους...

Επιπλέον, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι «οι άδειες ειδικού σκοπού και οι άδειες σε ευπαθείς ομάδες εργαζομένων δεν δίνονται όπως προβλέπεται από τον έκτακτο νόμο, αλλά όπως κρίνει ο ίδιος ο ειδικός εκκαθαριστής».

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να απαιτήσουν μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Μεταξύ άλλων: Για την πρωινή βάρδια να μπουν έξτρα λεωφορεία σε Μαλεσίνα, Ακραίφνιο, Μαρτίνο ή να δοθούν καύσιμα στους εργαζόμενους να έρχονται με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Τα λεωφορεία να απολυμαίνονται σε κάθε βάρδια. Να απολυμανθούν προληπτικά όλοι οι χώροι στο εργοστάσιο. Να δοθούν σε επαρκή ποσότητα αντισηπτικά, απορρυπαντικά, μάσκες. Οι άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων να δοθούν άμεσα, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς εξαιρέσεις. Να δοθεί γραπτή εντολή να υπάρχουν γάντια μίας χρήσης και αντισηπτικό έξω από τα μαγαζιά του οικισμού. Να επανδρωθεί το ιατρείο της ΛΑΡΚΟ με πλήρη εξοπλισμό και αναλώσιμα. Να είναι ανοιχτό για όλους τους κατοίκους της περιοχής και προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει βαριά περιστατικά τραυματισμών. Να καταβληθούν κανονικά το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιβάλλουν συνθήκες συνωστισμού σε κλάδους και χώρους δουλειάς με κριτήριο το κέρδος

Το επικίνδυνο παζλ συμπληρώνουν τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας σε πολλούς εργασιακούς χώρους

EUROKINISSI

Σε χτυπητή αντίθεση με τα μέτρα και τις απαγορεύσεις που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για την κυκλοφορία βρίσκεται η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρων δουλειάς.

Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε απαγόρευση κυκλοφορίας για την «αποφυγή του συγχρωτισμού» και επιμένει να μιλά σχεδόν αποκλειστικά περί «ατομικής ευθύνης», επιτρέπει στη μεγαλοεργοδοσία, ανάλογα με τα συμφέροντά της στον κάθε κλάδο και με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη της, να απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους τον έναν δίπλα στον άλλον, χωρίς την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων, με ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα για την προστασία της υγείας τους από τον κορονοϊό.

Σωματεία και εργαζόμενοι καταγγέλλουν σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες συνωστισμού σε εργοστάσια, τηλεφωνικά κέντρα, υπηρεσίες, εργοτάξια κ.α., συνωστισμό σε εταιρικά λεωφορεία για τη μετακίνησή τους, μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μεταξύ διαφορετικών κτιρίων των επιχειρηματικών ομίλων κ.ά., ελλιπή έως ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας ακόμα και στους εργαζόμενους που δουλεύουν στο «μάτι του κυκλώνα», όπως είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στα νοσοκομεία και τα σχολεία, υποχρέωση να χρησιμοποιούν κοινόχρηστα μέσα εργασίας (π.χ. πληκτρολόγια, ακουστικά κ.τ.λ.), μετανάστες εργαζόμενοι να αναγκάζονται να διαμένουν σε άθλιες συνθήκες εντός των εγκαταστάσεων που δουλεύουν κ.ά.

Αντίστοιχα, στα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών, στις ώρες αιχμής, κατά τη μετακίνηση προς και από τη δουλειά, δεκάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να βρίσκονται στο ίδιο όχημα.

Σε πολλές περιπτώσεις, μέσα από τις καταγγελίες τους και τις παρεμβάσεις τους, σωματεία και εργαζόμενοι υποχρεώνουν την εργοδοσία στη λήψη μέτρων, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη απέναντι στο κλίμα «σιωπητηρίου» που επιχειρούν να επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδότες να υπάρξει επαγρύπνηση, παρέμβαση των συνδικάτων και των εργαζομένων για την προστασία της υγείας τους, συνολικότερα για την υγεία του λαού.

Στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής

Χαρακτηριστική για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, οι οποίες απαντιούνται μόνο μετά από παρεμβάσεις σωματείων και εργαζομένων, είναι η επιστολή που δημοσιοποίησε εργαζόμενη σε τηλεφωνικό κέντρο: «Σε καιρό πανδημίας στο συγκεκριμένο τηλεφωνικό κέντρο, εργαζόμαστε πάνω από 600 εργαζόμενοι με κοινόχρηστους υπολογιστές και σε πολλές περιπτώσεις και κοινόχρηστα ακουστικά! Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλάνε για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων όταν μέσα σε τέτοιους χώρους δουλειάς στοιβαζόμαστε εκατοντάδες εργαζόμενοι, σε κτίρια που ούτε πριν δεν τηρούσαν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, πόσο μάλλον τώρα σε καιρό πανδημίας (...) Τολμάνε να μας λένε ότι προσπαθούν και ότι νοιάζονται για τους εργαζόμενους όταν σαν μέτρο πρόληψης σε ένα κτίριο με 600 εργαζόμενους αποκαλούν την ύπαρξη 3 αντισηπτικών. Οταν για 600 εργαζόμενους υπάρχει στο κτίριο μία καθαρίστρια!».

Στη «Vodafone» λήφθηκαν μέτρα μόλις στο τέλος της βδομάδας που πέρασε και μόνο εξαιτίας των αντιδράσεων των εργαζομένων και του Σωματείου Εργαζομένων «Vodafone-360 Connect» και λοιπών θυγατρικών». Η εργοδοτική ασυδοσία χτύπησε κόκκινο όταν στοίβαξε τους εργαζόμενους τριών κτιρίων σε ένα (Ρέντη), ενώ οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα συνέχιζαν να χρησιμοποιούν κοινόχρηστα ακουστικά. Η εργοδοσία μπροστά στις αντιδράσεις πήρε μέτρα και αποσυμφόρησε τους χώρους δουλειάς.

Το κλαδικό Σωματείο (ΣΕΤΗΠ) και εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι και στην «Teleperfomance» οι εργαζόμενοι στοιβάζονται σε απόσταση λιγότερη του ενός μέτρου και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε άλλα μέτρα προστασίας. Σε επιστολή εργαζόμενου για τις συνθήκες που επικρατούν αναφέρεται ότι η εταιρεία απασχολεί 8.000 εργαζόμενους, στα περισσότερα τμήματα οι υπολογιστές είναι κοινόχρηστοι, σε έναν όροφο μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 100 άτομα...

Στον ΟΤΕ η εργοδοσία στέλνει τους τεχνικούς πεδίου να επισκέπτονται τα σπίτια των πελατών με ανεπαρκή μέσα προστασίας, μεταξύ των οποίων και μια μάσκα που ο κατασκευαστής της αναφέρει ότι είναι μιας χρήσης η εργοδοσία λέει στους εργαζόμενους ότι μπορεί να την επαναχρησιμοποιούν αφού πρώτα την αερίζουν το βράδυ! Μεταφέροντας την ευθύνη στους τεχνικούς, μάλιστα, η εργοδοσία έδωσε οδηγία να κρίνουν οι ίδιοι αν ο πελάτης δείχνει ότι νοσεί ή όχι και ανάλογα να πράξουν! Αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων έρχονται και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ στα εμπορικά καταστήματα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη προστατευτικά τζάμια.

Στο Χρηματοπιστωτικό

Αντίστοιχες καταγγελίες έρχονται για τα τηλεφωνικά κέντρα και για καταστήματα τραπεζών.

Για παράδειγμα στη «First Data» υπάρχει συνωστισμός εργαζομένων στις ώρες που η μία βάρδια σταυρώνει με την άλλη. Επίσης, στη «First Data» και την PDS γίνεται κοινή χρήση πληκτρολογίων. Ακόμα συνωστισμός επικρατεί σε καταστήματα των τραπεζών.

Σε κοινή τους ανακοίνωση το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία στη «Mellon» και τη «First Data» επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στα σωματεία μας είναι πολλές. Μέσα αλλά κυρίως και έξω από πολλά καταστήματα τραπεζών υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, πρόβλημα που τις επόμενες μέρες λόγω των συντάξεων θα γιγαντωθεί. Απαιτούμε άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων. Σε ορισμένες εταιρείες του κλάδου, τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο (αντισηπτικά, γάντια, μάσκα) και στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους τα ίδια μέσα για την εργασία τους (ακουστικό, πληκτρολόγιο κ.ά.), ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για στοιβαγμένους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις. Απαιτούμε άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους».

Στα Τρόφιμα - Ποτά

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας καταγγέλλει ότι σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η παραγωγική διαδικασία υποχρεώνονται σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλον, όπως στα πτηνοσφαγεία της «Μιμίκος» (όμιλος Φιλίππου), της «Αγροζωής» (θυγατρική της «Πίνδος»), των εταιρειών «Κελαϊδίτης ΕΠΕ - Μαζαράκι - Σκαλέζα» (πρώην «ΒΟΚΤΑΣ), στην επιχείρηση «ΠΑΛΛΙΡΟΙΑ», σε συγκεκριμένες εργασίες (εμβολιαστής ψαριών κ.ά.) στις ιχθυοκαλλιέργειες, όπως στον κολοσσό της «Ανδρομέδα» (πρώην «Νηρέας - Σελόντα») που λειτουργεί στην περιοχή, στην «Elbisco» («Αλλατίνη»).

Επιπλέον συνωστισμός υπάρχει σε λεωφορεία εταιρειών που μεταφέρουν τους εργαζόμενους προς και από την εργασία. Το ίδιο καταγγέλλεται για το πολυεθνικό μονοπώλιο της «General Mills», για την «Bake Hellas» κ.ά.

Από τις πλέον τραγικές περιπτώσεις είναι οι εργαζόμενοι, μετανάστες στην πλειοψηφία τους, σε μεγάλες μονάδες εκτροφής ζώων, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, οι οποίοι διαμένουν εντός των εγκαταστάσεων κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Είναι χαρακτηριστική επίσης η περίπτωση μεγάλου εργοστασίου στα Οινόφυτα, όπου η διοίκηση είχε προχωρήσει στην απολύμανση μόνο των γραφείων και όχι των υπόλοιπων εγκαταστάσεων παραγωγής. Χρειάστηκε η επίμονη παρέμβαση του Σωματείου για να γίνει απολύμανση στον υπόλοιπο χώρο του εργοστασίου.

Αντίστοιχα, σε επιχείρηση νωπών τροφίμων στη Χαλκίδα, όπου η διοίκηση καλούσε τους εργαζόμενους να «λύσουν» οι ίδιοι μέτρα υγιεινής και προστασίας, χρειάστηκε η παρέμβαση συνδικαλιστή για να ικανοποιηθεί το χρόνιο αίτημα να προσληφθεί καθαρίστρια.

Καταγγέλλεται επίσης ότι σε αρκετά εργοστάσια η καθαριότητα των αποδυτηρίων και των τουαλετών γίνεται από εξωτερικά συνεργεία καθαρισμού, τα οποία δεν εργάζονται Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα τις μέρες αυτές οι χώροι να παραμένουν χωρίς καθαρισμό.

Ανάλογες είναι οι καταγγελίες του κλαδικού Συνδικάτου νομού Ιωαννίνων για τα πτηνοσφαγεία των επιχειρήσεων «Νιτσιάκος» και «Πίνδος». Και εκεί δεν τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, ενώ υπάρχει συνωστισμός και στα εταιρικά λεωφορεία.

Στην Πέλλα και την Ημαθία, στα διαλογητήρια και τα κονσερβοποιεία μέχρι και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να συνωστίζονται στα τμήματα κομποστοποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, χωρίς να τους παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς να τηρούνται κυρίως οι αποστάσεις ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μετά από παρεμβάσεις του κλαδικού Συνδικάτου Ημαθίας - Πέλλας προς τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και την αποκάλυψη των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, οι επιχειρήσεις άρχισαν να λαμβάνουν κάποια μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Αρχισαν να κάνουν απολυμάνσεις, να παρέχουν μάσκες και γάντια στους εργαζόμενους, ενώ επιχειρώντας να ρίξουν το μπαλάκι στους ίδιους τους εργαζόμενους, ισχυρίστηκαν ότι είναι... δική τους ευθύνη να τηρούν τις αποστάσεις που προβλέπονται μεταξύ τους.

Καταγγελία για συνωστισμό εργαζομένων σε ορισμένα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας έρχεται και από το Σωματείο Εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ».

Σε άλλα εργοστάσια

Καταγγελίες έρχονται για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και σε μια σειρά από εργοστάσια άλλων κλάδων.

Σε επιστολή του για τις συνθήκες στην επιχείρηση «BIC», το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας αναφέρει ότι την προηγούμενη βδομάδα πολλοί εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως «σε μηχανές συσκευασίας οι συνάδελφοι εργάζονται σε πολύ μικρές αποστάσεις σε σχέση με την οδηγία του ΕΟΔΥ και χωρίς μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, κ.τ.λ.)».

Το Συνδικάτο ζητά να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας και να παρέχονται τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Ακόμα ζητά να γίνονται συχνές και τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εταιρείας αλλά και στις μηχανές παραγωγής από εξειδικευμένο προσωπικό.

Το ΚΚΕ κατέθεσε την επιστολή του Σωματείου ως Αναφορά στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στοιβάχτηκαν διακόσιοι εργαζόμενοι για να καθαρίσουν κλειστές υπηρεσίες

Απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού εργαζομένων
Απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού εργαζομένων
Κάθε κανόνα προστασίας από την πανδημία παραβίασε χτες ο δήμος Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας περίπου 200 καθαριστές στο ΣΜΑ του Φοίνικα, προκειμένου να τους τοποθετήσει στην καθαριότητα των υπηρεσιών. Μάλιστα, το στοίβαγμα των εργαζομένων έγινε μέσα στο συνεργείο οχημάτων, αφού πρώτα τους είχε να στέκονται έξω από το κτίριο κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο δήμος τους συγκέντρωσε για να τους αξιοποιήσει για την καθαριότητα εσωτερικών χώρων των δημοτικών υπηρεσιών, που όμως στην πλειοψηφία τους είναι κλειστές και δεν λειτουργούν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση τοποθέτησης εργαζομένων σε εργοτάξια του Γ' και Ε' Διαμερίσματος, όπου οι εργαζόμενοι πήγαν και έφυγαν άπραγοι, γιατί δεν είχαν πού να απασχοληθούν.

Σύμφωνα με καταγγελία εργαζόμενου, κλήθηκαν να υπογράψουν «ένα χαρτί που λέει ότι είμαστε υπάλληλοι του δήμου και να μας τοποθετήσουν σε υπηρεσίες. Υπήρχε μεγάλη αγανάκτηση όλων των συναδέλφων και εύλογα ερωτήματα: Γιατί στοιβαχτήκαμε διακόσια άτομα κάτω από ένα υπόστεγο, ενώ υπάρχουν οι ρυθμίσεις για την αποφυγή του συνωστισμού; Δεν μας εξήγησαν ούτε πού θα δουλεύουμε ούτε τι θα κάνουμε. Θεωρούμε μία τέτοια συμπεριφορά το λιγότερο απαράδεκτη. Ας φροντίσει ο δήμος να μη μας κοροϊδεύει, να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας και να καλυπτόμαστε με σύμβαση».

Με παρέμβασή τους, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξαν την απαράδεκτη κατάσταση και απαίτησαν να διασφαλιστεί ότι: Οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν σύμβαση για την απασχόλησή τους, θα καθοριστεί το ωράριο εργασίας τους, θα υπάρξει μέριμνα για την εξασφάλιση των Μέσων Ατομικής Προστασίας και τέλος ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν είναι «πρόβατα για σφαγή»

Εργάζονται χωρίς μέσα προστασίας σε διαρκή έκθεση στον ιό και σε επικίνδυνα απολυμαντικά

Eurokinissi

Να παρθούν εδώ και τώρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον κλάδο της καθαριότητας, που στις συνθήκες της πανδημίας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρήσουν τους αναγκαίους κανόνες υγιεινής σε νοσοκομεία, δημόσιους οργανισμούς, σχολεία και πανεπιστήμια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και άλλους δημόσιους χώρους, διεκδικεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Οπως εξηγεί, πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου, εργολαβικούς με ατομικές συμβάσεις, που δουλεύουν χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, κακοπληρωμένοι και πολλές φορές απλήρωτοι για μήνες. Σήμερα, στις συνθήκες της πανδημίας, «βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό, εισπνέουν καθημερινά χλωρίνες, ισχυρά καθαριστικά απολύμανσης και διάφορες καρκινογόνες ουσίες, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, θέτοντας τη ζωή τους και των οικογενειών τους σε κίνδυνο».

Απαράδεκτη η μετακίνηση των σχολικών καθαριστριών

Στη σχολική καθαριότητα, οι εργαζόμενες «με ευθύνη της κυβέρνησης και των δήμων» καθάριζαν τα σχολεία «υποστηρικτικά στα συνεργεία απολύμανσης, με χλωρίνη και νερό, χωρίς μάσκα ή κάποια προστατευτική στολή», ενώ με βάση τη σύμβαση έργου «δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν, δεν δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, άδεια ασθενείας». Σαν να μην έφταναν αυτά, με πρόσφατη κυβερνητική εγκύκλιο «καλούνται ως περιφερόμενος θίασος να δουλέψουν στις υπηρεσίες των δήμων».

Μάλιστα, σε διάφορους δήμους καλούνται να δουλέψουν σε άλλα πόστα, ενώ στις ερωτήσεις τους για το ωράριο και το μισθό η απάντηση είναι πως «δεν είναι ώρα, θα τα δούμε μετά». Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι τους ανατίθενται εργασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα καθήκοντα που προβλέπουν οι συμβάσεις τους, όπως «εξωτερική εργασία με κόψιμο γκαζόν, καθαριότητα δρόμων και πεζοδρομίων». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε και να δεχτούμε τέτοια αθλιότητα», ξεκαθαρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και προσθέτει πως «αν το κράτος και οι δήμοι έχουν ανάγκη τη δουλειά τους, να τις προσλάβουν με μόνιμη και σταθερή εργασία», αντί να κάνουν «πειράματα με απαράδεκτες εγκυκλίους σε εργαζόμενους με μισθούς των 100 - 200 ευρώ». Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τα σωματεία καθαριστριών μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων στους δήμους να βάλουν φρένο στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Απροστάτευτοι στην καθαριότητα των νοσοκομείων

Οσον αφορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών φέρνει μια σειρά παραδείγματα, που αναδεικνύουν ότι δουλεύουν απροστάτευτοι και με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο.

Πιο συγκεκριμένα, στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, παρότι δεν είναι «νοσοκομείο αναφοράς», σε θάλαμο που έχει διαμορφωθεί για τα κρούσματα του κορονοϊού «οι καθαρίστριες μπαίνουν χωρίς να υπάρχουν αντισηπτικά, μόνο με μία μάσκα, ενώ δεν τους δίνεται η άδεια ειδικού σκοπού».

Στο «Αττικόν», οι χώροι κλείνουν μετά από κάθε νέο κρούσμα και οι πρώτες που μπαίνουν «είναι οι καθαρίστριες, με απλές μάσκες και γάντια» (!), κάνοντας χρήση υλικών απολύμανσης που επιβαρύνουν το αναπνευστικό τους σύστημα. «Ο εργολάβος δεν παρέχει κανένα μέσο προστασίας», ενώ το νοσοκομείο που τις προμήθευε με μάσκες ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παροχή «γιατί δεν υπάρχει επάρκεια». Στις παραπάνω συνθήκες «εργάζονται χωρίς οποιοδήποτε ανθυγιεινό επίδομα, χωρίς άδειες ειδικού σκοπού».

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται στο ΓΝΑ: «Ο εργολάβος δεν τους δίνει μέσα ατομικής προστασίας και τους εξοπλίζουν με ό,τι μπορούν οι γιατροί», ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι «4 μήνες από τον προηγούμενο εργολάβο και 2 μήνες από τον νέο εργοδότη, μαζί με τα επιδόματα άδειας και το δώρο Χριστουγέννων».

Η δουλειά χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, σε συνθήκες απληρωσιάς, τρομοκρατίας και εντατικοποίησης, κυριαρχεί και στους εργολαβικούς εργαζόμενους που δουλεύουν σε κάθε δημόσιο οργανισμό, στις μεταφορές και σε άλλους φορείς. Ενδεικτικά, στον Προαστιακό δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς μάσκες, ενώ γίνονται συνέχεια απολυμάνσεις με χλωρίνη. Εργάζονται χωρίς να λαμβάνουν τις άδειες ειδικού σκοπού, με ωράριο 6ήμερο - 7ωρο για 500 ευρώ. Στα περισσότερα αμαξοστάσια εργάζονται χωρίς μάσκες (τις αγοράζουν μόνοι τους) και τους οφείλονται μισθοί δύο μηνών. Δεν γίνονται οι ειδικές απολυμάνσεις από τα συνεργεία, με αποτέλεσμα να τις κάνουν οι ίδιοι χωρίς μέτρα προστασίας.

Μέτρα προστασίας εδώ και τώρα

«Με το φιλότιμο των εργαζομένων και τη χλωρίνη, δεν θα πάμε μακριά!», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Διεκδικεί από την κυβέρνηση να πάρει για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ανεξαρτήτως χώρου, εδώ και τώρα, τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους. «Η εργασία τους σε συνθήκες πανδημίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σαν "πρόβατα στη σφαγή", χωρίς μέσα προστασίας και από τη μία να είναι εκτεθειμένοι στον ιό και από την άλλη σε ισχυρά απολυμαντικά», σημειώνει.

Η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών διεκδικεί: Να πληρωθούν εδώ και τώρα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα. Να σταματήσει το αίσχος της διαρκούς ομηρίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία που οδηγεί σε καταπάτηση των ωραρίων και στην «απαγόρευση» χρήσης άδειας. Να ενταχθεί το επάγγελμα συνολικά στα ΒΑΕ.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σε νοσοκομεία, ιατρεία και σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, απαιτεί:

Να καλυφτούν άμεσα όλα τα κενά από το κράτος, με προσλήψεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, ώστε να αυξηθούν οι βάρδιες. Να δοθεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, καθώς σε συνθήκες πανδημίας οι καθαρίστριες αντιμετωπίζουν αθροιστικά τον ιό, τις παρενέργειες από τα απολυμαντικά - καθαριστικά και την εντατικοποίηση.

  • Την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία «οι σχολικές καθαρίστριες των 100 και 200 ευρώ καλούνται ως περιφερόμενος θίασος να δουλέψουν στις υπηρεσίες των δήμων», χωρίς να γνωρίζουν το μισθό και το ωράριό τους και με την πρακτική να τους ανατίθενται καθήκοντα άσχετα με τις συμβάσεις τους», καταγγέλλει και η ΔΑΣ ΟΤΑ.
Μαζικές «τηλε-απολύσεις» στον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»

Τις μαζικές ...«τηλε-απολύσεις» εργαζομένων από τον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ομίλου «προχώρησε - μεταξύ 16 και 18 Μάρτη - σε 12 νέες απολύσεις από τους συνολικά 55 εργαζόμενους στα εργοτάξια σιδηροδρομικών έργων και τις εγκαταστάσεις γραφείων και συνεργείων του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ)».

Εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΣΚΑ εργάζεται με καθεστώς τηλεργασίας, καθεστώς στο οποίο η ίδια έθεσε τους εργαζόμενους με εσωτερικό της σημείωμα από τις 13/3 λόγω κορoνοϊού, η εταιρεία τους απέλυσε «μέσω τηλεφώνου», προκειμένου «"σαν τον κλέφτη" να ολοκληρώσει μια ακόμα αντεργατική έφοδο, με δεδομένη την αντικειμενική αδυναμία των εργαζομένων να προβάλουν άμεση αντίσταση στη νέα αυτή επίθεση».

Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι η επίθεση της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» στους εργαζόμενους περιλαμβάνει 675 (!) απολύσεις από τον Ιούνη του 2018 μέχρι σήμερα, σημαντική καθυστέρηση πληρωμών, απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επίθεση στα πολιτικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή που η εργοδοσία αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία του Σωματείου, προφασιζόμενη τον κορονοϊό, δεν έχει πάρει κανένα έκτακτο μέτρο στα εργοτάξια, τα οποία «αποτελούν χώρους συγχρωτισμού πλήθους εργαζομένων, όπου η τήρηση στοιχειωδών όρων υγιεινής, πόσιμου νερού, αποδυτηρίων και αποχωρητηρίων δεν είναι καθόλου αυτονόητη».

«Καλούμε τη Διοίκηση του ομίλου "ΕΛΛΑΚΤΩΡ" να πάρει πίσω αμέσως τις κατάπτυστες και καταχρηστικές απολύσεις! Δεν τις δεχόμαστε! Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!», τονίζει το Σωματείο.

Απολύσεις και υποχρεωτικές άδειες στο αεροδρόμιο Αθήνας

Απολύσεις, υποχρεωτικές άδειες και εκ περιτροπής εργασία είναι το σκηνικό και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών: Στο catering «Newrest», που εφοδιάζει τα αεροσκάφη, η εργοδοσία έχει ήδη προχωρήσει σε πάνω από 30 απολύσεις, σε μεγάλο κομμάτι εργαζομένων χορηγεί κανονική άδεια, ενώ έθεσε και ζήτημα μετατροπής των συμβάσεων σε εκ περιτροπής, κάτι που το επιχειρησιακό σωματείο αρνήθηκε. Στην εταιρεία «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» και σε όλα τα επισιτιστικά καταστήματα η εργοδοσία έχει επιβάλει χρήση της κανονικής τους άδειας, ενώ σε ορισμένες έχουν γίνει και απολύσεις.

Στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας, καθώς η εργοδοσία «συνιστά» η χρήση σε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια να γίνεται «με φειδώ» και επιπλέον δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις.

Οσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, η «Goldair Handling» έχει προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις. Σε «Swissport» και «Skyserv» έχουν δοθεί υποχρεωτικές άδειες, έχουν απολυθεί 30 συμβασιούχοι, ενώ οι συμβάσεις που υπογράφονται από όσους παραμένουν στη δουλειά έχουν πλέον διάρκεια 10 ημερών. Στην «Aegean», όπου μεγάλο κομμάτι του τηλεφωνικού κέντρου εργάζεται από το σπίτι, έχουν γίνει απολύσεις προσωπικού και έχουν επίσης δοθεί υποχρεωτικές άδειες.

  • Την απόλυση δύο εργαζομένων στις 18 Μάρτη, από την επιχείρηση «PREVEZA BASE», η οποία δραστηριοποιείται στον Τουρισμό και τις υπηρεσίες στα ιστιοπλοϊκά σκάφη, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Διεκδικεί μέτρα προστασίας και στήριξης εργαζομένων και ανέργων

Μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης, εντατικοποίηση και επικίνδυνο συνωστισμό αποκαλύπτουν οι καταγγελίες των Συνδικάτων

Από προηγούμενες παρεμβάσεις σε εργοτάξια
Από προηγούμενες παρεμβάσεις σε εργοτάξια
Τις δυσκολίες και τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, είτε συνεχίζουν να δουλεύουν σε μεγάλα εργοτάξια χωρίς μέτρα προστασίας είτε μένουν χωρίς μεροκάματο και εισόδημα, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Οπως καταγγέλλει, «η εργασία στο χώρο της οικοδομής, σε μεγάλα εργοτάξια, δημόσια και ιδιωτικά έργα που συγκεντρώνουν εκατοντάδες εργαζόμενους δεν έχει ανασταλεί, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους». Ωστόσο, «οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, στην πλειοψηφία τους, όχι μόνο δεν έχουν πάρει στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορονοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και το γιατρό Εργασίας), αλλά εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο».

Την ίδια στιγμή, οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου Εργασίας «δεν έχουν κάνει κανέναν έλεγχο για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να έχει αφεθεί ελεύθερη να ...ξεσαλώσει.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε ολιγομελή συνεργεία (3 - 4 άτομα) που σταμάτησαν την εργασία τους σε μικρές ιδιωτικές οικοδομές και ανακαινίσεις (ελαιοχρωματισμοί, πλακάκια, μονώσεις) λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αποκλείουν χιλιάδες οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους στην οικοδομή που βρέθηκαν χωρίς κανένα εισόδημα», τονίζει η Ομοσπονδία και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους μακροχρόνια ανέργους που επίσης αποκλείονται από κάθε στήριξη.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Αμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους οικοδόμους, που είτε σταμάτησαν την εργασία τους είτε είναι άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας. Να καταβληθεί στους οικοδόμους το Δωρόσημο του Πάσχα κανονικά στον προβλεπόμενο χρόνο. Οι εισφορές έχουν ήδη καταβληθεί στον ΕΦΚΑ εδώ και τέσσερις μήνες. Δε στέκει καμία δικαιολογία περί «επιβάρυνσης των κατασκευαστικών εταιρειών σε δύσκολες συνθήκες». Το Δώρο αντιστοιχεί σε δεδουλευμένα μεροκάματα που πρέπει ο ΕΦΚΑ να αποδώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση στους οικοδόμους. Να απαγορευτεί κάθε απόλυση στους χώρους δουλειάς. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να πληρώσουμε για μια ακόμη φορά εμείς τις συνέπειες για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Παρεμβάσεις από τα Συνδικάτα σε εργοτάξια

Την άμεση λήψη μέτρων στα εργοτάξια όπου δουλεύουν δεκάδες εργαζόμενοι απαιτούν με παρεμβάσεις τους τα Συνδικάτα Οικοδόμων, που διατηρούν ανοιχτούς με κάθε τρόπο τους διαύλους επικοινωνίας με τους χώρους δουλειάς, καταγράφουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και παρεμβαίνουν διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχώρησε σε παρεμβάσεις την Παρασκευή και το Σάββατο στο εργοτάξιο στο πρώην εργοστάσιο «Παπαστράτος» στον Πειραιά, αναδεικνύοντας την έλλειψη μέτρων υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, πάνω από 150 εργαζόμενοι δουλεύουν σε κλειστό χώρο, αλλάζουν στα ίδια κοντέινερ και χρησιμοποιούν 4 χημικές τουαλέτες. Μάλιστα, όπως διαπίστωσε το Συνδικάτο, στον χώρο δεν υπήρχε όχι αντισηπτικό διάλυμα αλλά ούτε καν σαπούνι. Μετά από τις παρεμβάσεις η εργοδοσία άρχισε να λαμβάνει κάποια μέτρα, χορηγώντας αντισηπτικά, ενώ δεσμεύτηκε να αποσυμφορήσει το εργοτάξιο, συνεχίζοντας παράλληλα την πληρωμή και την Ασφάλιση όλων των εργαζομένων.

Επίσης, το Συνδικάτο δέχθηκε καταγγελίες εργαζομένων στο εργοτάξιο στο πρώην εργοστάσιο της «Πεταλούδας», στη λεωφ. Κηφισού, ότι η εργοδοσία έκλεισε το εργοτάξιο, καθώς ένας συνάδελφός τους έχει αρρωστήσει, χωρίς καμία άλλη ενημέρωση. Το Συνδικάτο απαιτεί από την εργοδοσία «να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων και όλα τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των μεροκάματων και της Ασφάλισης για όσο διάστημα το εργοτάξιο παραμείνει κλειστό».

Απαιτεί επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν ελέγχους σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια και χώρους δουλειάς, καθώς διαπιστώνεται ότι πολλά συνεργεία δουλεύουν το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, 15 και 20 άτομα αλλάζουν μέσα σε ένα κοντέινερ, δεν υπάρχουν τουαλέτες και δεν απολυμαίνονται κοινόχρηστοι χώροι.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας σε περιοδεία που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη στο εργοτάξιο της «ΤΕΜΕΣ» («Costa Navarino»), διαπίστωσε ότι η εργοδοσία δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο προστασίας των περίπου 350 εργαζομένων. Οσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας επικρατούσαν «οι ίδιες απαράδεκτες συνθήκες όπως πριν από την εμφάνιση του ιού», δηλαδή «καμία προφύλαξη, καμία απολύμανση σε αποδυτήρια - τουαλέτες και με τους εργαζόμενους να φτάνουν στον χώρο δουλειάς ανά 8άδες - 10άδες στοιβαγμένοι σε μικρά βανάκια». Κάρτες εισόδου και εργαλεία αλλάζουν συνεχώς χέρια, κουπαστές και σκαλωσιές αγγίζονται από δεκάδες εργαζόμενους, ενώ γάντια και αντισηπτικά δεν χορηγούνται.

Το Συνδικάτο απαίτησε από την εργοδοσία και απέσπασε τη δέσμευσή της για μια σειρά μέτρων προστασίας, που άρχισαν να εφαρμόζονται. Απαίτησε ακόμα πρόσβαση σε πόσιμο νερό στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει, αλλά και να καταβάλλεται χωρίς καθυστέρηση η μισθοδοσία κάθε μήνα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου διενέργησε την Παρασκευή ελέγχους μαζί με την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας σε εργοτάξια του νομού, όπου στην πλειοψηφία τους δεν τηρούνται τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια εκατοντάδων οικοδόμων. Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου καταγγέλλουν ότι οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες στην πλειοψηφία τους «όχι μόνο δεν έχουν πάρει στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορονοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και το γιατρό Εργασίας), αλλά εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο».

Τέλος, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής αναδεικνύουν ότι στα μεγάλα εργοτάξια όσα μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, πάρθηκαν κάτω από τη συνεχή πίεση και τις καθημερινές παρεμβάσεις των συνδικάτων. Ομως, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση της εργασίας και τις απαράδεκτες συνθήκες μετακίνησης των εργαζομένων, είτε με αστικές συγκοινωνίες είτε με στοίβαγμα μέσα σε εταιρικά αυτοκίνητα.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Απολύσεις και εντατικοποίηση

Παράλληλα με τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, δηλαδή τις απολύσεις ναυτεργατών, που ήδη προωθούν οι εφοπλιστές των επιβατηγών πλοίων, αξιοποιώντας την επιδημία και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, έχουν διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο τα δρομολόγια στην ακτοπλοΐα ώστε τα πληρώματα να είναι στο πόδι πάνω από 100 ώρες τη βδομάδα!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ναυτιλιακή εταιρία «Levante Ferries Group». Οπως καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα δρομολόγια που ανακοίνωσε η εταιρεία, προσαρμοζόμενη - όπως η ίδια αναφέρει - στα νέα δεδομένα της μειωμένης επιβατικής κίνησης, είναι εξαντλητικά, παραβιάζουν τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 180/1996 που καθορίζει τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών. Επισημαίνουν ότι οι λιμενικές αρχές γνωρίζουν τα δρομολόγια αυτά και ότι ενέχουν «σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Για να εκτελεστούν τα δρομολόγια της συγκεκριμένης εταιρείας οι ναυτεργάτες θα πρέπει να εργάζονται 136 ώρες τη βδομάδα, συνεχίζουν τα σωματεία και απαιτούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας. Να σημειωθεί ότι η ΑΝΕΚ έχει ήδη απολύσει 12 ναυτεργάτες από το επιβατηγό πλοίο της «Αστερίων ΙΙ», ενώ σύμφωνα με καταγγελίες ναυτεργατών, και άλλες εταιρίες ετοιμάζουν ανάλογες μειώσεις.

Ζητούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Τη λήψη άμεσων μέτρων αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ζητά με επιστολή της προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το σωφρονιστικό μας σύστημα δεν θα αντέξει μια πανδημία των εγκλείστων» και χαρακτηρίζει την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών «επείγουσα μπροστά σε μια πανδημία που βασικό της "αρωγό" στην εξάπλωση έχει την επαφή και τον συγχρωτισμό».

Εξάλλου, να ενταχθούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς στις εξαιρέσεις από τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού ζητά η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) από τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας και Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα, η ΕΔΕ ζητά να επέλθουν ορισμένες αλλαγές ως προς τη λειτουργία των δικαστηρίων (αυτόφωρα, διασκέψεις, κ.λπ.), την καθιέρωση και νομοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής για τους δικαστές και εισαγγελείς, κ.ά.

Προτάσεις για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου

Προτάσεις για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου των μαθητών που βρίσκονται στο σπίτι απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Η Πανελλαδική Γραμματεία δίνει μια ενδεικτική λίστα με βιβλία, ταινίες και δημιουργικές δραστηριότητες για αξιοποίηση, που μπορεί κανείς να την δει αναλυτικά στην ιστοσελίδα της (edupame.gr), ενώ ζητά από τους εκπαιδευτικούς προτάσεις και γνώμες στο email: panelladiki@edupame.gr ώστε να διευρυνθεί το υλικό.

Με τεράστια προβλήματα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Αμεσα αιτήματα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

«

Ασύγχρονη» είναι η επαφή του υπουργείου Παιδείας με την εκπαιδευτική πραγματικότητα, σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όπου χιλιάδες εκπαιδευτικοί και γονείς προσπαθούν να δημιουργήσουν λογαριασμό, όμως το σύστημα του υπουργείου «πέφτει» συνεχώς και τους «πετάει έξω» ή «σέρνεται»...

Το υπουργείο «πανηγυρίζει» από την Παρασκευή για τη μεγάλη συμμετοχή των μαθητών στο εν λόγω διαδικτυακό σύστημα, όμως η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ομολόγησε την Κυριακή ότι οι 62.000 μαθητές που είχαν εγγραφεί έως τότε στην πλατφόρμα είναι ένα μικρό ποσοστό, αφού το σύνολο των μαθητών της Γ' Λυκείου (από όπου ξεκίνησε το πρόγραμμα) ξεπερνούν τους 100.000, ενώ το σύνολο των μαθητών όλων των τάξεων στη χώρα ξεπερνούν κατά πολύ τους 1.000.000. Τα προβλήματα στην ταχύτητα και τις αντοχές (σε όγκο επισκεπτών) του συστήματος είχαν αρχίσει να φαίνονται και είχαν επισημανθεί από την προηγούμενη βδομάδα, ωστόσο χτες, με την επέκταση του προγράμματος στους νομούς Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.α. και στα Γυμνάσια εκτός από τα Λύκεια, τα προβλήματα ήταν πολύ μεγάλα. Και αυτό αφορά μόνο τη δημιουργία λογαριασμού - όταν εκπαιδευτικοί που προσπαθούν να ανεβάσουν υλικό για την ασύγχρονη διδασκαλία δεν μπορούν, τα προβλήματα γίνονται πλέον εκρηκτικά και δεν μπορεί καν να γίνει λόγος για συγχρονισμένη διδασκαλία...

Ταυτόχρονα, κουβέντα δεν γίνεται από το υπουργείο για τους μαθητές που δεν έχουν τα τεχνικά μέσα για την ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλέφωνο, γρήγορο internet, ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet κ.ά.), ή για τους εκπαιδευτικούς που στερούνται τον αναγκαίο εξοπλισμό στο σπίτι. Αλλά και γι' αυτούς που διαθέτουν σύνδεση και υπολογιστή με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, είναι ερώτημα πώς θα μπορούν π.χ. γονείς με τηλεργασία και μαθητές με τηλεκπαίδευση να τα βγάζουν πέρα στο σπίτι με έναν υπολογιστή...

Τι πρέπει να γίνει

Στο πνεύμα προτάσεων που έχουν γίνει και από δεκάδες σωματεία εκπαιδευτικών, δασκάλους και καθηγητές που θέλουν να στηρίξουν τους μαθητές τους, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ «φωνάζει» για αυτήν την κατάσταση:

«Αν ακούει κάποιος στο υπουργείο, επαναλαμβάνουμε ότι εδώ και τώρα χρειάζεται:

  • Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τώρα να εξασφαλιστεί ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή.
  • Δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας, στελεχωμένης με όλο το αναγκαίο προσωπικό, που θα λειτουργεί μέσω διαδικτύου ή με δωρεάν τηλεφωνική γραμμή και θα στηρίζει τους εκπαιδευτικούς σε σταθερή βάση.
  • Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και η οποία θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ύλη για όλες τις ηλικίες.
  • Λειτουργία εκπαιδευτικών καναλιών, που θα προβάλλουν προγράμματα ειδικά για μαθητές όλων των ηλικιών και θα περιλαμβάνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα σχετίζονται με τα σχολικά αντικείμενα και με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.
  • Μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, και με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, να προβάλλονται καθημερινά ειδικές ενημερωτικές εκπομπές με την παρουσία εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών ώστε να στηριχθούν οι γονείς στη διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν οι ίδιοι και τα παιδιά.
  • Να δοθεί ξεκάθαρη οδηγία από το υπουργείο, με βάση τα παραπάνω προβλήματα, ότι εναλλακτικά και βοηθητικά μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλα μέσα, π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστοσελίδες σχολικών μονάδων κ.ά., στην προσπάθεια των συναδέλφων να στηρίξουν τους μαθητές.
  • Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Παιδεία, ώστε όλες οι σχολικές μονάδες, όλα τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να έχουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για την ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Οχι άλλα ευχολόγια

Η κυβέρνηση και το υπουργείο να σταματήσει να δίνει "ευχολόγια" για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να σταματήσει, στο όνομα της "ατομικής ευθύνης", να φορτώνει τα προβλήματα στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και τους μαθητές. Την ίδια στιγμή που στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και της πανδημίας δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια ζεστό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις, απαξιώνει προκλητικά το δημόσιο σχολείο, τις υποδομές και τους εκπαιδευτικούς.

Για μια ακόμα φορά, το μεγάλο βάρος της υπεράσπισης του μορφωτικού αγαθού, της στήριξης των μαθητών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, το σηκώνει ο μάχιμος εκπαιδευτικός κόσμος. Χιλιάδες συνάδελφοι προσπαθούν με όλα τα μέσα να διατηρήσουν την επαφή με τους μαθητές μέσω τηλεφώνου, με mail, με πρωτότυπα δίκτυα επικοινωνίας, με άλλα μέσα.

Δίνουμε τη μάχη με όλα τα μέσα, αξιοποιούμε τα πάντα, και ταυτόχρονα:

Απαιτούμε από το υπουργείο να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών. Ακόμα και στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, συνεχίζουμε να παλεύουμε, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε με γνώμονα τις ανάγκες των μαθητών μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
Καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους φοιτητές!

Τηλεφωνική παρέμβαση του ΚΚΕ στον υφυπουργό Παιδείας

Αναστάτωση προκάλεσε στους οικότροφους των φοιτητικών εστιών σε όλη τη χώρα η απόφαση της κυβέρνησης (συμπεριλήφθηκε στην ΚΥΑ για την παράταση του κλεισίματος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων) να κλείσει όλες τις φοιτητικές εστίες από τις 25 Μάρτη. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο ένας μετά τον άλλο, δεκάδες σύλλογοι φοιτητών και σύλλογοι οικοτρόφων κινητοποιούνταν στις διοικήσεις και έπαιρναν αποφάσεις να μην κλείσουν οι εστίες για τους φοιτητές που έχουν ανάγκη να παραμείνουν σε αυτές και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας (απολυμάνσεις, καθαριότητα, αντισηπτικά, σίτιση με συσκευασμένες μερίδες κ.λπ.).

Οπως επισήμαναν οι σύλλογοι στις αποφάσεις τους, στις εστίες διαμένουν αλλοδαποί και άλλοι φοιτητές που δεν έχουν άλλο σπίτι να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς και εργαζόμενοι φοιτητές, και μάλιστα στις σημερινές αντίξοες συνθήκες (π.χ. «ντελιβεράδες»). Υπάρχουν επίσης φοιτητές που οι οικογένειές τους είναι σε καραντίνα ή έχουν άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και οι οποίοι δεν θέλουν να ρισκάρουν να μεταδώσουν τον ιό μετακινούμενοι από πόλη σε πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις φοιτητικές εστίες της Ξάνθης παρέμειναν χτες περίπου 70 φοιτητές, άλλοι 30 έμειναν στις εστίες της Κομοτηνής μετά την ανακοίνωση για εκκένωση, ενώ πάνω από 180 υπολογίζονται και οι εστιακοί φοιτητές που παραμένουν στις εστίες του ΑΠΘ.

Με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε μετανάστες φοιτητές καθώς και σε φοιτητές εργαζόμενους, των οποίων η εργασία συνεχίζεται, χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη και του ζήτησε να υπάρξει άμεση κρατική πρόνοια στέγασης για αυτές τις κατηγορίες φοιτητών, οι οποίοι μένουν άστεγοι εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης. Ο υφυπουργός υποσχέθηκε τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος το ταχύτερο δυνατό. Ακολούθησαν το απόγευμα οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας σε σχέση με ορφανούς, αλλοδαπούς και άλλους φοιτητές που αποδεδειγμένα δεν έχουν άλλο σπίτι στη χώρα πέρα από το δωμάτιο της εστίας τους. Αυτοί μπορούν σήμερα το πρωί να κάνουν αίτηση στις πρυτανικές αρχές, προκειμένου να στεγαστούν σε τουριστικά καταλύματα που θα παραμείνουν ανοιχτά.

Η απόφαση όμως για εκκένωση των εστιών παραμένει, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους φοιτητές, που με αυτή την απόφαση μένουν, εκτός από άστεγοι, πιθανότατα και άνεργοι!

ΙΣΠΑΝΙΑ
Γρήγορα τεστ και κατασκευή νοσοκομείου καθώς τα θύματα αυξάνονται

Ενώ οι Ισπανοί βγήκαν στα μπαλκόνια διαμαρτυρόμενοι κατά της βασιλικής οικογένειας

Copyright 2020 The Associated

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η αγανάκτηση σιγοβράζει στην Ισπανία, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο (Κυριακή προς Δευτέρα) αυξήθηκαν κατά 4.517 (στα 33.089) και οι νεκροί έφτασαν τους 2.206. Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν μέχρι χτες 2.355 άτομα. Περισσότερο έχει χτυπηθεί η Μαδρίτη, με 10.575 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.263 θανάτους.

«Η κορύφωση είναι πιθανό να επιτευχθεί αυτήν τη βδομάδα», δήλωσε ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης Φερνάντο Σιμόν.

Στο μεταξύ, από την «τακτική» των λίγων τεστ που εφαρμοζόταν στην Ισπανία, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε γρήγορα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, όσο πιο μαζικά γίνεται, κατά τα πρότυπα της Κίνας και της Νότιας Κορέας. Με 640.000 γρήγορα τεστ επιδιώκει να αντισταθμίσει τον χρόνο και την ξεκάθαρη εικόνα που έχασε τις τελευταίες βδομάδες. Οι πρώτοι αποδέκτες θα είναι οι υγειονομικοί που μολύνονται καθημερινά με τον ιό και ηλικιωμένοι σε ιδρύματα.

Για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση, οι ισπανικές αρχές προχωρούν στη μετατροπή ενός συνεδριακού κέντρου στη Μαδρίτη σε τεράστιο νοσοκομείο για ασθενείς με κορονοϊό. Περίπου 5.500 κλίνες, μεταξύ τους και ΜΕΘ, θα τοποθετηθούν στο έκτασης 240.000 τ.μ. συνεδριακό κέντρο IFEMA, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ανάγκη νοσηλείας κατά το ερχόμενο διάστημα.

Κορόνα ...τσάο

Την Παρασκευή το απόγευμα, μόλις εμφανίστηκε ο βασιλιάς Φίλιππος κοντά στο παλάτι όπου διαμένει προκειμένου να μιλήσει στο λαό για την κατάσταση με τον κορονοϊό, χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν να χτυπούν κατσαρόλες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα και να φωνάζουν «κορόνα τσάο», εννοώντας τη βασιλική κορόνα.

Τα ισπανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για ιστορική μέρα, σημειώνοντας ότι στη Μαδρίτη οι άνθρωποι που διαμαρτυρήθηκαν δεν ήταν μόνο στις φοιτητικές ή στις εργατικές συνοικίες της πόλης, αλλά και στις πιο εύπορες και συντηρητικές συνοικίες. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έγιναν σε Καταλονία, Γαλικία, Χώρα των Βάσκων και Μαγιόρκα, ενώ περίπου 200.000 είχαν υπογράψει μέχρι την περασμένη Τετάρτη αίτημα να δοθούν χρήματα από τη βασιλική οικογένεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με τον ισπανικό Τύπο να εκτιμά ότι «η κατάσταση για τη βασιλική οικογένεια έχει γίνει πλέον πολύ δύσκολη».

ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαδοχικά πακέτα στήριξης και διάσωσης σε επιχειρηματικούς ομίλους

Η «χαλάρωση» των δημοσιονομικών κανονισμών της ΕΕ, σε συνδυασμό με σειρά από άλλες παρεμβάσεις για την θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων συζητήθηκαν στο πλαίσιο χτεσινής τηλε-συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εκοφίν) ενώ αναμένεται να βρεθούν και στη σημερινή ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ).

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ενεργοποίηση της «γενικής ρήτρας διαφυγής», που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν κρατικά και διακρατικά πακέτα διασώσεων για επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Κομισιόν, «αυτό θα επιτρέψει στα κράτη - μέλη να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν επαρκώς την κρίση, παρεκκλίνοντας από τις δημοσιονομικές αξιώσεις που θα ίσχυαν υπό φυσιολογικές συνθήκες βάσει του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εκοφίν επικύρωσε χτες τη λεγόμενη «ρήτρα διαφυγής», με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει ότι «η πανδημία Covid-19 οδήγησε σε σοβαρό οικονομικό κλονισμό που έχει ήδη σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ΕΕ. Οι συνέπειες για τις οικονομίες μας θα εξαρτηθούν τόσο από τη διάρκεια της πανδημίας όσο και από τα μέτρα που λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία. Η ζημιά στην οικονομία, η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατό», προσθέτοντας πως η απόφαση του Συμβουλίου να «ενεργοποιήσει το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει η ΕΕ, τη ρήτρα γενικής διαφυγής, δίνει περισσότερα περιθώρια για μέτρα στήριξης...».

Βαρέλι δίχως πάτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το σενάριο της έκδοσης ευρωομολόγου, με στόχο βέβαια την ανάληψη νέων κρατικών δανείων με σχετικά χαμηλό επιτόκιο, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθεί στήριξη ή διάσωση επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, στα παζάρια βρίσκεται και η αλλαγή του τρόπου «αξιοποίησης» των ταμειακών διαθεσίμων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ύψους 410 δισ. ευρώ, τα οποία, με βάση την υπάρχουσα συμφωνία, προορίζονται για τις κρατικές διασώσεις.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνέχεια του νέου πακέτου «νομισματικής πολιτικής», ύψους 750 δισ. ευρώ, προχώρησε και σε ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» των τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης αναφορικά με τον χειρισμό των «κόκκινων» δανείων που εμφανίζονται στους ισολογισμούς τους. Η ΕΚΤ συστήνει ουσιαστικά στις τράπεζες να εμφανίζουν χαμηλότερες λογιστικές προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, προσφέροντάς τους έτσι σημαντική κεφαλαιακή ανακούφιση, ενόψει και της αναμενόμενης διόγκωσής τους.

«Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία το 2020 είναι αρνητικές», σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο περιμένει πτώση «τουλάχιστον τόσο άσχημη όσο κατά την παγκόσμια κρίση (που εκδηλώθηκε το 2008) ή και χειρότερη», όπως δήλωσε χτες η επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Γκεοργκίεβα, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών του G20.

Το ΔΝΤ αναμένει ανάκαμψη το 2021 και επισημαίνει ότι «ο οικονομικός αντίκτυπος είναι και θα είναι σφοδρός, αλλά όσο πιο γρήγορα ανασχεθεί ο ιός, τόσο γρηγορότερη και ισχυρότερη θα είναι η ανάκαμψη».

KΟΥBA
Δίνει παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Την ώρα που σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο (και στη χώρα μας) με την πανδημία του κορονοϊού αποκαλύπτονται η γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας και οι καταστροφικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, η Κούβα, μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, όσο περίπου και η Ελλάδα, που βρίσκεται μάλιστα αντιμέτωπη για πάνω από 60 χρόνια με το εμπάργκο των ΗΠΑ, καταφέρνει να επιδεικνύει ένα αξιοθαύμαστο σύστημα δημόσιας δωρεάν και καθολικής Υγείας και προστασίας του λαού της, 61 χρόνια μετά τη σοσιαλιστική Επανάσταση στο νησί.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Η Κούβα διαθέτει 95.487 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, 85.732 νοσηλευτές. Η πολύ σημαντική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνει 10.869 τοπικά ιατρεία Οικογενειακών Γιατρών, που έχουν αναλυτική εικόνα της κατάστασης της υγείας των ανθρώπων σε κάθε γειτονιά, συνοικία, χωριό, πόλη. Επιπλέον, υπάρχουν γιατροί στους χώρους δουλειάς, σε συνεταιρισμούς, σε εκπαιδευτικούς χώρους κ.λπ. Ο δευτεροβάθμιος τομέας Υγείας συγκροτείται από 449 πολυκλινικές και 150 νοσοκομεία, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη εξειδίκευση, με φροντίδα στα παιδιά, στις μητέρες, στους απόμαχους της δουλειάς αλλά όχι της ζωής.

Σημαντική δουλειά γίνεται και στον τομέα των φαρμάκων και της βιοτεχνολογίας, με γνωστότερο παράδειγμα των τελευταίων ημερών το αντιικό φάρμακο Ιντερφερόνη Αλφα 2b, μια παραλλαγή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης που υπάρχει από το 1960 και εξελίχθηκε, το οποίο, όπως έδειξε η εμπειρία της Κίνας, είναι ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με κορονοϊό, γιατί κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε περιπτώσεις σοβαρών λοιμώξεων.

Η Κούβα επίσης έδωσε βοήθεια στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «ΜS Braemar» που έψαχνε λιμάνι στην Καραϊβική επειδή κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και οι ΗΠΑ τού αρνούνταν καταφύγιο λόγω της ύπαρξης ασθενών με κορονοϊό σε αυτό. Ετσι βοήθησε στον απεγκλωβισμό 1.000 περίπου επιβατών που επέστρεψαν με ασφάλεια αεροπορικώς στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Κούβα έχει προωθήσει αποστολές γιατρών, λοιμωξιολόγων και νοσηλευτών στη Βενεζουέλα, στη Νικαράγουα, ενώ ανταποκρίθηκε με την παροχή βοήθειας και στη βαριά χτυπημένη από τον κορονοϊό βόρεια περιοχή της Ιταλίας, Λομβαρδία, όπου έχουν μεταβεί 52 Κουβανοί γιατροί και νοσοκόμοι μαζί με συναδέλφους τους από την Κίνα και τη Ρωσία. Ολα αυτά τα χρόνια η Κούβα πρωτοστατεί στη διεθνιστική αλληλεγγύη σε άλλους λαούς με τη διάθεση ιατρικού προσωπικού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φόβοι για κατάρρευση του συστήματος Υγείας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Φοβάμαι ότι τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν σε λίγες εβδομάδες γιατί δεν θα μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε την περίθαλψη», υπογράμμισε η επικεφαλής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείο του Βόλφσμπουργκ, Μπερναντέτ Ερντμαν, μιλώντας το Σαββατοκύριακο σε γερμανική τηλεοπτική εκπομπή.

Από τη μια, οι απαγορεύσεις στις επαφές και της κυκλοφορίας ήρθαν «όταν ήταν ήδη πολύ αργά», από την άλλη, δεν αρκούν «ώστε τα γερμανικά νοσοκομεία - τα οποία λειτουργούν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους - να προφυλαχθούν από καταστάσεις όπως στην Ιταλία».

Η Ερντμαν εξήγησε πως «ήδη σήμερα επικρατεί έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία» και αναφέρθηκε στις συνέπειες της πολιτικής στην Υγεία τα τελευταία 20 χρόνια: Το 2018, έγγραφο της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής ανέφερε ότι «ο αριθμός των νοσοκομείων μειώνεται σταθερά». Μεταξύ 1991 και 2017 ο αριθμός των νοσοκομείων στη Γερμανία μειώθηκε από 2.411 σε 1.942 - σχεδόν 1 στα 5 έκλεισε. Ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών μειώθηκε κατά 25% την ίδια περίοδο.

Η ίδια επισημαίνει πως ο προστατευτικός εξοπλισμός στο Νοσοκομείο του Βόλφσμπουργκ επαρκεί για μια βδομάδα.

Μέχρι χτες το απόγευμα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία ξεπέρασαν τα 27.000 και οι νεκροί ανέρχονταν σε 109. Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα του Ινστιτούτου «Robert Koch», Λόταρ Βίλερ, «η επιδημία συνεχίζει να αυξάνεται» αν και η εκθετικά αυξανόμενη καμπύλη της εξάπλωσης δείχνει ελαφρά μείωση. Ωστόσο, υπογράμμισε, η σταθεροποίηση αυτής της τάσης θα επαληθευτεί αργότερα μέσα στη βδομάδα.

Νέα κυβερνητικά μέτρα

Την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε - μετά από τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων - αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και των επαφών των πολιτών καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται με «ανησυχητική ταχύτητα». Στο μεταξύ, από την Κυριακή το βράδυ η καγκελάριος βρίσκεται σε καραντίνα σπίτι της καθώς ο γιατρός της βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι μετά το τεστ η ίδια βγήκε αρνητική.

Επίσης, μετά το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε πως μετά από έξι χρόνια χωρίς νέο χρέος («μαύρο μηδέν») η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό με νέο χρέος περίπου 156 δισ. ευρώ. Θα στηριχτούν επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρήσεις και δομές Υγείας, ενοικιαστές κ.λπ. Ιδιαίτερα για τις κλινικές και τα νοσοκομεία το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χτες πως οι κλινικές θα πάρουν 560 ευρώ για κάθε μέρα νοσηλείας που χάθηκε επειδή ακυρώθηκαν προγραμματισμένες επεμβάσεις! Επιπλέον, οι κλινικές θα λάβουν 50.000 ευρώ ανά κρεβάτι ΜΕΘ που θα δημιουργούν - αντί για 30.000 ευρώ στο αρχικό σχέδιο - στην προσπάθεια να διπλασιαστούν τα κρεβάτια ΜΕΘ της χώρας σε τουλάχιστον 56.000. Η ημερήσια τιμή νοσηλείας ορίστηκε στα 185 ευρώ. Επί της ουσίας δηλαδή πριμοδοτείται ο ιδιωτικός τομέας και ο λαός θα πληρώσει το μάρμαρο στο εγγύς μέλλον.

Mια απαραίτητη διόρθωση

Στο άρθρο του «Ριζοσπάστη» που δημοσιεύτηκε στις 21/3 «Η διαπάλη στο ιμπεριαλιστικό σύστημα γύρω από τον Covid-19 και η διέξοδος για τους εργαζόμενους», γίνεται αναφορά στις Διεθνείς Συμφωνίες απαγόρευσης των βιολογικών όπλων. Πρόκειται για δύο Συμφωνίες:

Τη Σύμβαση για την απαγόρευση της επεξεργασίας, παραγωγής και αποθήκευσης Βακτηριολογικών (Βιολογικών) και τοξικών όπλων και για την καταστροφή τους (BTWC), που υπογράφτηκε στα 1972 και αποτέλεσε την πρώτη διεθνή συνθήκη αφοπλισμού, η οποία απαγόρευσε την παραγωγή μιας ολόκληρης σειράς όπλων. Η υπογραφή της συμπλήρωσε την πρωτόλεια συμφωνία του Πρωτοκόλλου της Γενεύης, που υπογράφτηκε το 1925 (κι όχι το 1975, όπως λαθεμένα γράφηκε στο άρθρο).

Πρέπει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ αρνήθηκαν το 2001 να υπογράψουν το Πρωτόκολλο της Διεθνούς Συνθήκης του 1972, που αφορά τον έλεγχο για την εφαρμογή της Συμφωνίας, με άλλα λόγια, αρνούνται να τους γίνει έλεγχος για το αν την εφαρμόζουν...

Γοργή εξάπλωση σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι προέχουν η επιβεβαίωση των κρουσμάτων και η ιχνηλάτηση των επαφών τους

Στα όρια της εξάντλησης οι υγειονομικοί στην Ιταλία

LaPresse

Στα όρια της εξάντλησης οι υγειονομικοί στην Ιταλία
Μεγάλες αυξήσεις στα θύματα από τον νέο κορονοϊό καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη, καθώς όλο το τελευταίο τριήμερο σε Ιταλία, Ισπανία, αλλά πλέον και Γαλλία, ο τραγικός απολογισμός μάκραινε κατά εκατοντάδες.

Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν επιβεβαιωθεί 372.592 κρούσματα σε 193 χώρες όλου του πλανήτη και τα θύματα είχαν φτάσει τα 16.313.

Στην Ιταλία καταγράφτηκαν 6.078 θύματα (αυξημένα κατά 602 σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο) και 63.928 κρούσματα (+4.790).

Γοργά μάκραινε ο σχετικός κατάλογος και στην Ισπανία, όπου τα θύματα ήταν 2.206 (+434) και τα κρούσματα 33.089 (+2.206).

Για τη Γαλλία, τα τελευταία στοιχεία ανέφεραν 860 θύματα και 19.856 κρούσματα.

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, θύματα και κρούσματα ήταν:

- Γερμανία, 115 (+21) και 27.289 (+ 2.416).

- Ελβετία, 118 (+20) και 8.547 (+1.073).

- Ολλανδία, 213 (+34) και 4.749 (+545).

- Δανία, 24 (+11) και 1.450 (+55).

- Bρετανία 335 και 6.850.

Εκτός Ευρώπης, κρισιμότερη ήταν η κατάσταση στο Ιράν, όπου τα θύματα έφτασαν τα 1.812 (+127) και τα κρούσματα τα 23.049 (+1.411).

Σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία θύματα και κρούσματα ήταν 111 (+7) και 8.961 (+64) και 49 (+5) και 1.157 (+46).

Στην ίδια την Κίνα, καταγράφτηκαν 9 νέοι θάνατοι (που συνολικά έφτασαν τους 3.270) και 39 νέα κρούσματα (που έφτασαν τα 81.093).

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα έφτασαν τα 41.569 και οι νεκροί τους 501.

Μόνο μέτρα απομόνωσης μπορεί να προκαλέσουν και αρνητικά αποτελέσματα

Στο μεταξύ, σε νέες του δηλώσεις ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι «η κοινωνική απόσταση και ο κατ' οίκον περιορισμός είναι αμυντικά μέτρα. Για να νικήσουμε την πανδημία πρέπει να επιτεθούμε».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η πανδημία του κορονοϊού «επιταχύνεται» αλλά «μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της». Σχολίασε ότι χρειάστηκαν 67 μέρες για να φτάσουν τα 100.000 κρούσματα, 11 μέρες για να φτάσουν αυτά τα 200.000 και μόλις τέσσερις μέρες για να φτάσουν τα 300.000, αλλά «αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουμε. Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα απλά παίζοντας άμυνα. Πρέπει επίσης να επιτεθείς... Ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και (καθιερώνοντας) άλλα μέτρα φυσικής απόστασης είναι ένας σημαντικός τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού και να εξοικονομήσουμε χρόνο... Για να νικήσουμε πρέπει να επιτεθούμε στον ιό με επιθετικές και στοχευμένες τακτικές. Πρέπει να ελέγξουμε κάθε ύποπτο κρούσμα, να απομονώσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και να παρακολουθούμε και να βάζουμε σε καραντίνα κάθε στενή επαφή».

Ακόμα, αναφερόμενος στις συζητήσεις για πιθανά εμβόλια, είπε ότι «μικρής κλίμακας και μη τυχαιοποιημένες μελέτες, βασισμένες στην παρατήρηση, δεν θα μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε» και πρόσθεσε ότι «η χορήγηση μη δοκιμασμένων φαρμάκων χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία θα μπορούσε να προκαλέσει ψεύτικες ελπίδες και ακόμη να επιφέρει περισσότερο κακό παρά καλό, προκαλώντας έλλειψη βασικών φαρμάκων για τη θεραπεία άλλων ασθενειών». Τέλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα μιλήσει και στη Σύνοδο του G20 (τηλεδιάσκεψη) αυτήν τη βδομάδα, ζητώντας τους συνεργασία για τόνωση της παραγωγής προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στην Υγεία, ξεχωρίζοντας τη σημασία να σχεδιαστεί η προστασία του συγκεκριμένου τμήματος του πληθυσμού, εξαιτίας του ρόλου του.

Το Σαββατοκύριακο, μιλώντας στο BBC, το στέλεχος του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν και αναφερόμενος σε «κίνδυνο» που διαμορφώνουν τα μέτρα γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όπως αυτά που ιεραρχούν όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, είπε: «Αν δεν εφαρμόσουμε ισχυρά μέτρα για τη δημόσια Υγεία τώρα, όταν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις θα υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να εξαπλωθεί πάλι... Οταν θα περιορίσουμε την εξάπλωση, τότε θα πρέπει να εστιάσουμε στην καταπολέμηση του ίδιου του ιού (σ.σ. θεραπείες, εμβόλια)».

ΙΤΑΛΙΑ
Ενισχύονται τα μέτρα περιορισμού, που όμως δεν αρκούν
  • Εργαζόμενοι καταγγέλλουν εξαιρέσεις μεγάλων βιομηχανιών από τα κυβερνητικά μέτρα και απουσία στοιχειωδών μέτρων πρόληψης
  • Ασθενείς πεθαίνουν «απομονωμένοι» σπίτι τους, χωρίς κάποιον να τους πάει στο νοσοκομείο

Νέα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση Κόντε στην Ιταλία, αυστηροποιώντας κι άλλο τις μετακινήσεις, στο όνομα της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης, χωρίς όμως εξίσου δραστικές παρεμβάσεις στη στήριξη του συστήματος Υγείας (επιτάξεις ιδιωτικών νοσοκομείων κ.λπ.), ούτε και στην υπεράσπιση των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι όποιος βγαίνει από το σπίτι του, ακόμα και για να προμηθευτεί τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ., δεν θα μπορεί να απομακρύνεται σε ακτίνα μεγαλύτερη των 200 μέτρων.

Για την τήρηση των μέτρων αξιοποιείται πλέον και τμήμα του στρατού, με τον υπουργό Αμυνας Λορέντσο Γκουερίνι να τονίζει ότι σε αυτή τη φάση 20.000 στρατιώτες είναι έτοιμοι «να κάνουν το καθήκον τους». Ηδη, σε περιοχές όπως το Μιλάνο, στους δρόμους περιπολούν και στρατιώτες.

Μάλιστα, σε προκλητικό ύφος, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο προειδοποίησε τους Ιταλούς: «Το ξαναλέω: Πρέπει να μείνουμε σπίτι. Πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες και όσο κάποιοι είναι ανεύθυνοι, τόσο θα επιβάλλουμε πιο αυστηρούς κανόνες». Είχε δε το θράσος να επικαλεστεί την «υγεία των συμπολιτών μας», ενώ όλα δείχνουν ότι ο νόμος δεν είναι το ίδιο αυστηρός απέναντι στους μεγαλοεπιχειρηματίες, των οποίων οι ενέργειες αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατ' επέκταση συνολικής εξάπλωσης της επιδημίας.

Πρώτα απ' όλα, η ίδια η κατάσταση στο σύστημα Υγείας επιβεβαιώνει ότι η απομόνωση του πληθυσμού από μόνη της δεν επαρκεί, χωρίς επιβεβαίωση των κρουσμάτων και σχεδιασμένη καραντίνα, με παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας τους. Οι μαρτυρίες των νοσοκομειακών γιατρών είναι χαρακτηριστικές. Ο Ρομάνο Παολούτσι, γιατρός σε νοσοκομείο της Κρεμόνα, στη Λομβαρδία, δήλωσε στο «Ρόιτερς»: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες (σ.σ. εξαιτίας και του ότι τα νοσοκομεία έχουν υπερκορεστεί) θα έλεγα ότι είναι πως οι ασθενείς δεν μπορούν καν να δέχονται επισκέψεις από συγγενείς τους και συχνά πεθαίνουν μόνοι τους στο σπίτι...». Η Ντανιέλα Κονφαλονιέρι, νοσηλεύτρια στο Μιλάνο, λέει ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο που πολλά θύματα της επιδημίας δεν καταγράφονται καν, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξάπλωσή της.

Προκαλούν οι μεγαλοβιομήχανοι

Την ίδια στιγμή, χάος επικρατεί σε πολλούς κλάδους και τόπους δουλειάς, όπου η εργοδοτική αυθαιρεσία καλπάζει. Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι μια 48χρονη ταμίας στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Simply Market» στην Μπρέσια της Λομβαρδίας κατέληξε χτυπημένη από τον κορονοϊό. Τα φειδωλά ρεπορτάζ ανέφεραν μόνο ότι πέθανε στο σπίτι της (!) αφότου παρουσίασε υψηλό πυρετό από τις αρχές της βδομάδας και η κατάστασή της επιδεινώθηκε δραματικά μέσα σε μια νύχτα. Η διεύθυνση της αλυσίδας έκλεισε το κατάστημα για απολύμανση, αλλά τα ερωτήματα είναι πολλά. Π.χ., εξετάστηκε έγκαιρα η εργαζόμενη ώστε να ιχνηλατηθούν οι επαφές της και να προστατευθούν συνάδελφοι και πελάτες;

Καταγγελίες για απουσία μέτρων πρόληψης έρχονται καθημερινά από διάφορους κλάδους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, αύριο οι μεταλλεργάτες στη Λομβαρδία κατεβαίνουν σε 8ωρη απεργία, ζητώντας περισσότερα μέτρα προστασίας σε εργοστάσια που μένουν ανοιχτά. Κλαδικά συνδικάτα καταγγέλλουν ότι ο κατάλογος των επιχειρήσεων που μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται «έχει επεκταθεί υπερβολικά, καλύπτοντας τομείς αμφίβολης σημασίας» και αφήνοντας στις επιχειρήσεις «υπερβολική διακριτική ευχέρεια» όσον αφορά τις εξαιρέσεις. Απεργία ετοιμάζουν αύριο και εργαζόμενοι στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας στη Λομβαρδία, με αντίστοιχα αιτήματα.

Για απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποιούν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, που επίσης καταγγέλλουν ανυπαρξία μέτρων προστασίας, ότι δεν τους παρέχονται καν μάσκες, γάντια, αντισηπτικά.

Την πραγματοποίηση γενικής απεργίας αύριο Τετάρτη, με σύνθημα «Πόσοι περισσότεροι νεκροί για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι όλα πρέπει να κλείσουν;» προωθεί η συνδικαλιστική οργάνωση USB (Unione Sindacale di Base), απαιτώντας τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τη διασφάλιση των εργαζομένων της χώρας.

«Είναι πλέον προφανές ότι η μεγαλύτερη εξάπλωση του κορονοϊού και τα περισσότερα θύματα καταγράφονται ακριβώς στις περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλες μονάδες παραγωγής και όπου λόγω της ασυδοσίας της εργοδοσίας, χιλιάδες εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν, να μεταδώσουν τον ιό και να αρρωστήσουν», τονίζει η USB, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα δεχτούμε η Confindustria να υπαγορεύει τους κανόνες σε ολόκληρη τη χώρα και στην πραγματικότητα να καθορίζει αυτή ποιος είναι ο αποδεκτός αριθμός των θανάτων που θα πρέπει να υποστούμε».

Σημειωτέον, η ένωση των μεγαλοβιομηχάνων, Confindustria, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας του αναστολή για κάποιες μέρες της απόφασης όσων επιχειρήσεων «δεν είναι αναγκαίες» - κάτι που φυσικά μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους. Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων - μοιάζοντας να «προειδοποιεί» και για εγκατάλειψη της ντόπιας αγοράς για αναζήτηση άλλων, πιο κερδοφόρων - ότι η επιλογή των επιχειρήσεων που θα κλείσουν πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, διότι αν κλείσουν πολλές μεγαλώνει ο κίνδυνος να μην ξανανοίξουν, ενώ ζητούν και φοροαπαλλαγές από πάνω.

Το ΚΚ Ιταλίας με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλει την Confindustria ότι σκέφτεται μόνο τα κέρδη της, στις πλάτες των εργαζομένων. Τονίζει πως η κυβέρνηση δεν εισακούει στον ίδιο βαθμό τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και των βιομηχάνων και πως η υγεία των εργαζομένων και όλου του λαού θυσιάζεται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Κόβονται οι άδειες των νεοσυλλέκτων

Την άδεια ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων «στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του COVID-19 στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων» ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κόβει το ΓΕΕΘΑ. Αμέσως μετά την ορκωμοσία τους, οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες θητείας λαμβάνουν Φύλλο Πορείας για να παρουσιαστούν στις μονάδες τους. Για αντιστάθμισμα θα απολυθούν 15 μέρες νωρίτερα.

Παραπέρα, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε στο ΓΕΣ, εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως αναστολή για τις εορταστικές άδειες για το Πάσχα, τις εξόδους οπλιτών από τα στρατόπεδα κ.λπ.

Την ίδια ώρα μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, σπεύδοντας να προσπεράσει καταγγελίες για μη τήρηση βασικών μέτρων υγιεινής στους στρατώνες... έστριψε διά του αρραβώνος, λέγοντας ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν, για πάρα πολλούς λόγους. Οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να συνεχίσουν να εκτελούν το καθήκον τους και την αποστολή τους, παράλληλα όμως να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης αυτά που λαμβάνει και όλη η κοινωνία».

Ως τέτοια παρουσίασε την αναστολή χορήγησης άδειας ορκωμοσίας στους νεοσύλλεκτους, «προκειμένου να μην κινδυνέψουμε να μεταφέρουμε τον ιό, ενδεχομένως επιστρέφοντας στα στρατόπεδα, ύστερα από την άδεια ορκωμοσίας». Δεν απέκλεισε εξάλλου να πάνε σε μειωμένο αριθμό νεοσύλλεκτων σε επόμενες ΕΣΣΟ, ενώ ταυτόχρονα «είναι υπό μελέτη και η κατάργηση χορήγησης των εορταστικών αδειών του Πάσχα».

Σε καραντίνα η Σούδα ενώ συνεχίζει το «έργο» της

Σε καθεστώς καραντίνας βρίσκεται επί της ουσίας το προσωπικό της αμερικανικής βάσης της Σούδας, εντείνοντας τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής για ό,τι κυκλοφορεί και διεκπεραιώνεται μέσω της βάσης, καθώς εν μέσω πανδημίας συνεχίζει αδιάλειπτα τη λειτουργία της.

Ο διοικητής της βάσης από 12/3 έχει απαγορεύσει στο προσωπικό να μετακινείται προς το Ηράκλειο και να ταξιδεύει στο εξωτερικό, ενώ στην πορεία αποφασίστηκαν και μια σειρά άλλα μέτρα εντός της εγκατάστασης.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι «ορισμένα άτομα» στη βάση έχουν τεθεί σε «κατ' οίκον περιορισμό κινήσεων» γιατί προηγουμένως είχαν έρθει σε επαφή με άτομο που διαγνώστηκε με κορονοϊό.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη Δευτέρα έκλεισε το γειτονικό ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στο Μαράθι, όταν διαπιστώθηκε ότι Μαροκινός κομάντο που είχε πάει εκεί για εκπαίδευση ήταν φορέας του ιού. Στο ενδιάμεσο, τον ελεύθερο χρόνο του διέμενε και έκανε βόλτες στα Χανιά...

Παρ' όλα αυτά, ο διοικητής της βάσης διαβεβαίωσε ότι αυτή συνεχίζει αδιάλειπτα το ...έργο και την αποστολή της, στην υποστήριξη των αμερικανικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα.

Συγκεκριμένα, παρά τους περιορισμούς που επιβάλλονται, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ορθά - κοφτά ότι η βάση «έχει μια αποστολή να εκπληρώσει», ενημερώνοντας ότι τα πλοία που προσεγγίζουν στη Σούδα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 14 μέρες στη θάλασσα και το προσωπικό τους να είναι ασυμπτωματικοί. Για τους πιλότους και τους επιβάτες των αεροπλάνων δεν δόθηκαν ανάλογες πληροφορίες.

Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία και στη Μαγνησία. Το Σάββατο σήμανε συναγερμός στο στρατόπεδο Γεωργούλα, στον Βόλο, έδρα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, όταν Αμερικανός του 17ου τάγματος της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (3 -17 CAB, 23 ελικόπτερα και περίπου 300 άτομα προσωπικό) μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με συμπτώματα κορονοϊού. Πάρθηκε δείγμα που εστάλη στο Νοσοκομείο Λάρισας και το οποίο τελικά αποδείχθηκε αρνητικό.

ΕΕΔΥΕ
Μένουμε σπίτι, αλλά δυνατοί και διεκδικητικοί!

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) χαιρετίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους που παραμένουν ανοιχτοί για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του λαού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μένουμε στο σπίτι, όμως παραμένουμε δυνατοί, διεκδικητικοί. Δεν κάνουμε πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος να συμβάλουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες στη διεκδίκηση αιτημάτων όπως επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό, άμεση προμήθεια των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητάνε οι υγειονομικοί, να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών κ.ά.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ληφθούν μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Σειρά Ερωτήσεων κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Αμυνας, απαιτώντας μέτρα προστασίας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Παπαναστάσης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης σημειώνουν: «Οπως αναφέρεται σε έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), παρά τις προσπάθειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για τη λήψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικές μονάδες από την έλλειψη που υπάρχει σε υλικά και μέσα προστασίας, είτε από τους μειωμένους διαθέσιμους προϋπολογισμούς των μονάδων είτε από τις χρονοβόρες διαδικασίες προμηθειών υλικών.

Η κυβέρνηση, όταν πρόκειται για χορήγηση κεφαλαίων και επιδοτήσεων στο κεφάλαιο, ξεπερνάει κάθε εμπόδιο με την εφαρμογή γρήγορων και αποτελεσματικών νομοθετικών διαταγμάτων. Το ίδιο πρέπει να πράξει τώρα για την επαρκή προμήθεια υλικών και μέσων, για την προστασία των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Και ρωτάνε τον υπουργό «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την έγκαιρη προμήθεια όλων των μονάδων με μέσα και υλικά προστασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού;».

Σε δεύτερη Ερώτηση, με θέμα «Μέτρα διαχείρισης και προστασίας από τον κορονοϊό για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων», το ΚΚΕ καταγράφει μια σειρά από προβλήματα που επισημαίνουν οι στρατιωτικοί, όπως «τι θα πράξουν οι ευρισκόμενες στους πρώτους μήνες κύησης γυναίκες στρατιωτικοί; Πώς θα λάβουν την άδεια κύησης και με ποιον τρόπο θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται;

-- Τι πρέπει να πράξουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον διαμένουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες;

-- Τι πρέπει να κάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να παρουσιαστούν στις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές (ΑΥΕ) των Κλάδων, σχετικά με τις αναρρωτικές άδειες μακράς διάρκειας; Οι διαδικασίες των Επιτροπών θα ανασταλούν;». Και ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει για τα παραπάνω.

Τέλος, Ερώτηση κατατέθηκε για τα μέτρα προφύλαξης και αποσυμφόρησης των Στρατολογικών Γραφείων, όπου, αφού πρώτα καταγράφονται καταγγελίες για σοβαρή έλλειψη αντισηπτικών, γαντιών και προστατευτικών μασκών αλλά και για συνωστισμό στις Στρατολογικές Υπηρεσίες, ερωτάται ο υπουργός «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση άμεσα: Για τον εφοδιασμό του προσωπικού των Στρατολογικών Γραφείων με μέσα προφύλαξης; Για την αντιμετώπιση του συνωστισμού των Στρατολογικών Γραφείων;».

Παρέμβαση της ΚΕΘΑ

«Συνάδελφοι, δεν σκύβουμε το κεφάλι: Στεκόμαστε απέναντι στον ιό με θάρρος και ψυχραιμία! Με αλληλεγγύη, στηρίζουμε τον διπλανό μας! Στεκόμαστε αυστηρά, κριτικά και μαχητικά απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης!». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις διεκδικήσεις των απόστρατων, η Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στην Υγεία, η ΚΕΘΑ σημειώνει: «Οι νουθεσίες των ειδικών προς τους πολίτες είναι αναγκαίες και πρέπει να ακολουθούνται από όλους. Δεν είναι όμως μόνο ατομική η ευθύνη για τα μέτρα πρόληψης! Είναι και ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης να είχε εξασφαλίσει ένα σύστημα Υγείας έτοιμο να ανταποκριθεί με επάρκεια στις έκτακτες ανάγκες σε όλους τους τομείς. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να είχε τον απαραίτητο σχεδιασμό εκτάκτων αναγκών. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την φροντίδα των ευπαθών ομάδων και άλλων ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται».

Προσθέτει δε πως «η χρήση των κατασταλτικών μέτρων δεν είναι λύση και στοχεύει αλλού. Είναι μέτρα μακράς πνοής σε βάρος του λαού που διεκδικεί το δίκιο του».

Η ΚΕΘΑ διεκδικεί μεταξύ άλλων εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ενεργοποίηση όλων των ανενεργών ΜΕΘ, επίταξη μονάδων Υγείας και ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα, εφοδιασμό των απαραίτητων φαρμάκων και μέσων ατομικής προστασίας, πρώτα και κύρια για τις μονάδες Υγείας αλλά και τους εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς, απεγκλωβισμό των προσφύγων και να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές Υγείας των hot spots.

Επίσης, επαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και ανέργων, να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.

Για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και τη στρατευμένη νεολαία, η ΚΕΘΑ απαιτεί μεταξύ άλλων να υπάρξει μείωση του αριθμού των ατόμων που συνωστίζονται σε θαλάμους, αίθουσες ενημέρωσης, μεταφορικά μέσα, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των στρατοπέδων. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων. Να χορηγηθούν σε επαρκή ποσότητα είδη καθαριότητας και ατομικών αντισηπτικών υλικών. Να παρθούν μέτρα για τους αναγκαίους ιατρικούς ελέγχους και εξατομίκευση κατά στρατόπεδο, όπως και για την εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Να χορηγηθεί ειδική άδεια σε στρατιωτικούς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ