Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο ΚΚΕ παραδόθηκε το Μνημείο για τη Μακρόνησο

Σε ζεστό, συντροφικό κλίμα το μεσημέρι του Σαββάτου, στο μηχανουργείο του Δήμου Βασίβαγλη, στο οποίο κατασκευάστηκε άλλωστε μεγάλο μέρος του Μνημείου του ΚΚΕ που θα ανεγερθεί στη Μακρόνησο, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής.

Στην τελετή παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, η Επιτροπή Κρίσης καθώς και μέλη και φίλοι του Κόμματος που συνέβαλαν σε διάφορες φάσεις κατασκευής του Μνημείου και θα συμβάλουν και στην εγκατάστασή του στον μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου.

Η Επιτροπή Κρίσης εξέτασε το έργο, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Μάρκος Γεωργιλάκης, και διαπίστωσε ότι είναι ολοκληρωμένο και πληροί όλες τις αισθητικές προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ορίζει η προκήρυξη του διαγωνισμού. Το έργο παραδόθηκε στο ΚΚΕ, που εκπροσωπήθηκε από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ, προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την τοποθέτηση του Μνημείου στο χώρο που έχει οριστεί. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν και οι Αλέκα Παπαρήγα και Διαμάντω Μανωλάκου, μέλη της ΚΕ.

Μια «μήτρα» που γεννά νέους αγωνιστές

Είχαν προηγηθεί από μεριάς του γλύπτη προς την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ η περιγραφή και οι συμβολισμοί του Μνημείου. Οπως ανέφερε, το θέμα της Μακρονήσου το γνώριζε καλά, αφού από μικρό παιδί, στο οικογενειακό του περιβάλλον και γενικά στο χωριό του, ήρθε σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, τους Μακρονησιώτες, αυτή ήταν και η πρώτη του εικόνα.

Ο Δ. Κουτσούμπας και οι Μ. Γεωργιλάκης, Δ. Βασίβαγλης και Δ. Γόντικας
Ο Δ. Κουτσούμπας και οι Μ. Γεωργιλάκης, Δ. Βασίβαγλης και Δ. Γόντικας
Ετσι, για τον ίδιο, ζητούμενο της γλυπτικής του σύνθεσης ήταν η «παρουσία» των εξόριστων στο Μνημείο, αφού, όπως εξήγησε, δεν μπορεί να αντιληφθεί τη Μακρόνησο χωρίς τους ανθρώπους της, όλους αυτούς που εξορίστηκαν, πόνεσαν και βασανίστηκαν στα χώματά της. «Πλέον αυτούς τους ανθρώπους, στη μεγάλη πλειοψηφία, δεν τους έχουμε πια κοντά μας ως φυσική παρουσία. Ομως, οι ιδέες τους, το παράδειγμά τους είναι ζωντανές, παραμένουν επίκαιρες», σημείωσε.

Σε αυτές τις σκέψεις βασίστηκε και η πρότασή του για το Μνημείο. Η γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνει πέντε ανθρώπινες μορφές - σκιές, που ξεπροβάλλουν από τη γη της Μακρονήσου. Οι πέντε αυτές μορφές, καθώς και ο περιβάλλων χώρος όπως θα διαμορφωθεί, αποτελούν μια ενιαία σύνθεση. Είναι δε με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένη, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να περπατήσει ανάμεσα στις μορφές, να τις ακουμπήσει.

Στο πλευρό αυτών των πέντε φιγούρων υπήρχε και η μήτρα από την οποία βγήκαν. Οπως ανέφερε ο γλύπτης, επεξεργαζόμενος τη σύνθεση και σκεπτόμενος ότι η Μακρόνησος «είναι μια ζωντανή ιστορία, είναι μια "μήτρα" που γεννά πράματα, προβληματίζει, συγκινεί και γεννά νέους αγωνιστές, έτσι και η μήτρα των φιγούρων θα θαφτεί στο χώμα της Μακρονήσου κάτω από το Μνημείο».

Κλείνοντας, ο γλύπτης ανέφερε ότι όλο αυτό το έργο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αμέριστη βοήθεια του Δήμου Βασίβαγλη καθώς και όλων των εργατών και των μαστόρων του μηχανουργείου.

Ο Μ. Γεωργιλάκης περιγράφει το Μνημείο στην αντιπροσωπεία του Κόμματος και την Επιτροπή Κρίσης
Ο Μ. Γεωργιλάκης περιγράφει το Μνημείο στην αντιπροσωπεία του Κόμματος και την Επιτροπή Κρίσης
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μπάμπης Δαραδήμος, από την Επιτροπή Κρίσης, ο οποίος σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή «μπορούμε να αντιληφθούμε το 60% τού πώς θα είναι αυτή η σύνθεση, καθώς η ολοκλήρωση του έργου συνεπάγεται τη σχέση του με τον περιβάλλοντα χώρο, τις αντανακλάσεις του ήλιου κ.λπ.». Οπως ανέφερε, το σημείο που επιλέχθηκε να στηθεί το Μνημείο, είναι και από ιστορικής πλευράς σημαντικό, καθώς από πίσω υπάρχουν ερείπια κτισμάτων και δεξιά η διαβόητη χαράδρα, τόπος βασανισμού και εκτελέσεων.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και σε όλη τη διαδικασία που ακολούθησε το Κόμμα για τη φιλοτέχνηση των Μνημείων σε Γυάρο και Μακρόνησο. Από την προκήρυξη του Πανελλήνιου Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού, την έκθεση των μακετών όλων των συμμετεχόντων, αλλά και όλη τη διαδικασία της εγκατάστασης, μια διαδικασία που έχει κάνει αίσθηση και στον χώρο των καλλιτεχνών, μια φανερή απόδειξη του πώς το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Τέχνη.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εκ μέρους του Κόμματος τόνισε την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις στους κυβερνώντες γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες για έργα πρόσβασης και συντήρησης των χώρων, που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν στο νησί. Σημείωσε ότι από εδώ και μπρος το ΚΚΕ θα οργανώσει την εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, την οποία μπορεί - από άποψη αντικειμενικών συνθηκών - να παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος, σε σχέση με την αντίστοιχη της Γυάρου. Εκλεισε την αναφορά του ευχαριστώντας «όλους σας, για τη συνεισφορά σας, τον καλλιτέχνη, την Κριτική Επιτροπή, τους εργαζόμενους και όλους τους φίλους και συντρόφους που βοήθησαν».

Η τελετή παράδοσης και παραλαβής του Μνημείου έληξε με την αντιπροσωπεία του Κόμματος, τον καλλιτέχνη και όλους τους εργάτες που συνέβαλαν στη δημιουργία του Μνημείου να μοιράζονται ένα ποτήρι κρασί και ωραίους μεζέδες.

  • Θυμίζουμε πως προσφορές για τα δύο Μνημεία του ΚΚΕ σε δύο ιστορικούς τόπους, τη Μακρόνησο και τη Γυάρο, μπορούν να κατατεθούν στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις και στον «Ριζοσπάστη».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονάχα η απόφαση δε λιγόστεψε... (2020-08-29 00:00:00.0)
Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη τα αποκαλυπτήρια (2020-08-14 00:00:00.0)
Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στη Μακρόνησο (2020-08-12 00:00:00.0)
Αρχίζουν οι προετοιμασίες για το Μνημείο της Μακρονήσου (2020-03-10 00:00:00.0)
Μνημείο αντάξιο της Ιστορίας της Γυάρου (2019-09-14 00:00:00.0)
Για την τοποθέτηση μνημείων στους ιστορικούς τόπους της Γυάρου και της Μακρονήσου (2019-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ