Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Συζητήσεων συνέχεια με επίδικο τον εγκλωβισμό του λαού

Με θέμα «Ενας οδικός χάρτης προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Τι να επιδιώξουμε, τι να κρατήσουμε, τι να αφήσουμε πίσω μας», πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο η πανελλαδική συνάντηση της Πρωτοβουλίας Μελών «53+», δίνοντας συνέχεια στις ζυμώσεις και τις διεργασίες που καλά κρατούν στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει του συνεδρίου και έχοντας στο επίκεντρο τους όρους του «μετασχηματισμού» του, ώστε πιο αποτελεσματικά να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις στην πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Με αυτό το - κοινό για όλες τις «τάσεις» - επίδικο, σύμφωνα με διαρροές η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ορισμένα «αιτήματα» που προβάλλει η τάση προς την ηγεσία και αφορούν μεταξύ άλλων στο να μην αλλάξει το όνομα του κόμματος, να μην προκριθεί η εκλογή προέδρου απ' τη βάση αλλά να συνεχίσει να γίνεται απ' το συνέδριο, να μην υπάρξουν «ευκαιριακές» συμμαχίες και νέες μεταγραφές στελεχών απ' το ΠΑΣΟΚ, να γίνει διεξοδική συζήτηση για τα αίτια της ήττας κ.ά., ώστε η «διεύρυνση» να συνδέεται «με μια νέα ριζοσπαστικοποίηση στις νέες συνθήκες», όπως βαφτίζεται το «ριζοσπαστικό» περιτύλιγμα της πολιτικής προς όφελος του κεφαλαίου, που χρειάζεται κι αυτό να «προσαρμοστεί» στις νέες συνθήκες. Πρόκειται φυσικά για παρεμβάσεις που καμία σχέση δεν έχουν με υποτιθέμενες διαφοροποιήσεις ή εναντίωση σε σχεδιασμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας άλλωστε αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές της επιλογές, ενώ παράλληλα αποτελούν και «δήλωση παρουσίας» και για τα εσωκομματικά «βιλαέτια».

Διεργασίες και στο ΚΙΝΑΛ

Οι διεργασίες συνεχίζονται και στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για το ρόλο και το χώρο του απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο Π. Γερουλάνος, μιλώντας στην εφημερίδα «Καρφίτσα», ασκώντας ξανά κριτική στις αποφάσεις Γεννηματά για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το αμέσως επόμενο διάστημα και λειτουργία του μέσα από το ΚΙΝΑΛ, είπε μεταξύ άλλων ότι σήμερα οι πολιτικές συνθήκες αφήνουν «τεράστιο χώρο στο ΠΑΣΟΚ να εκφράσει κάτι διαφορετικό, κάτι νέο (...) Αντί γι' αυτό, όμως, στο επικείμενο συνέδριο το μόνο που μας ζητείται είναι η διεκπεραίωση της επιμήκυνσης της θητείας της ηγεσίας. Χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς δυνατότητα διάλογου για το όραμα, τις θέσεις και τις προτάσεις μας».

Απαντώντας, εκ μέρους της ηγεσίας, σε τέτοιες αιτιάσεις, ο Μαν. Χριστοδουλάκης, γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στο «Εθνος» είπε μεταξύ άλλων πως «το πραγματικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι: "Ανοιχτό και ζωντανό ΠΑΣΟΚ μέσα από το ΚΙΝΑΛ ή κλειστό ΠΑΣΟΚ"», μιλώντας για «εσωκομματικό λαϊκισμό».

Από κοντά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Π. Χρηστίδης, που μιλώντας στον «Ελ. Τύπο», είπε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει 4 συνέδρια. «Οποιος ήθελε να αμφισβητήσει την αυτόνομη προοπτική και την πολιτική πορεία του κινήματος, πρέπει αφού κάνει και την αυτοκριτική για τη στάση του εκείνα τα χρόνια, να καταθέσει τις προτάσεις του, γύρω από όσα απασχολούν τους πολίτες και όχι διαδικαστικές, απαξιωμένες πρακτικές του παρελθόντος, που θολώνουν το μήνυμά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ